banner
Vlinders

Bij elke barbecue of elk feestje van ons laboratorium nemen verschillende collega’s hun kinderen mee, die vervolgens rondrennen, gillen en glazen bier omgooien – kortom, ze vragen meer aandacht op dan nodig is.
   Ik wil rust. Ik wil met rust gelaten worden. En kinderen laten je nooit met rust.
   Er is altijd wel iets met kinderen. Als ze geen ADHD hebben of dyslectisch zijn, krijgen ze wel alcoholvergiftiging op hun twaalfde. Want zo vroeg beginnen ze tegenwoordig al met drinken. Waarom kunnen ze zich niet verpoppen als een vlinder, en op een dag plotseling volwassen voor de dag komen?

12 december 2007, Steven Verhelst

Lekker wonen

proposition 65

Vlak bij mijn postbus hangt het bovenstaande bord. Mijn appartementencomplex bevat chemicaliën die kanker veroorzaken. Althans, volgens Californië.
   Ik heb de lijst opgezocht, en hij is achttien pagina’s lang. Veel uitgebreider dan die van de IARC, de International Agency for Research on Cancer, en ik vroeg me af waarom.
   Ooit heb ik aan de universiteit Leiden colleges xenobiotica gevolgd bij professor Arne van der Gen. Daar leerde ik dat chemicaliën – wat betreft hun risico op kanker – in verschillende categoriën geclassificeerd zijn:
  • group 1 (stoffen die carcinogeen zijn)
  • groep 2a (stoffen die waarschijnlijk carcinogeen zijn)
  •  groep 2b (stoffen die misschien carcinogeen zijn)
  • groep 3 (niet-classificeerbare stoffen)
  • groep 4 (niet carcinogene stoffen).
Daarbij moet gezegd dat de laatste categorie slechts één stof bevat – want het is verdomd lastig om te bewijzen dat iets geen kanker veroorzaakt.
   Voor het gemak heeft Californië groep 1, groep 2a en groep 2b samengevoegd onder de noemer: ‘wij weten dat ze kanker veroorzaken.’
   Ik trek me van het bord naast de postbusjes geen snars aan. Het is hier lekker wonen. Ook met asbest in de vloer of loodverf op de muren.

1 november 2007, Steven Verhelst

Halloween

Ik ben weer terug in Palo Alto, en alles is nog hetzelfde. Misschien staan mijn planten er wat verdroogder bij dan anders, maar dat is het enige verschil.
   Er verandert ook nooit iets in de wereld. Generaties komen en gaan, en geen buitenaardse intelligentie die zich er zorgen om maakt.
   Morgen is het Halloween. Er zal wel weer niets gebeuren op alle feestjes die er zijn. Dus ik denk dat ik gewoon thuis blijf zitten, en met een fles bier in de hand mijn beste Charles Bukowski imitatie probeer te geven.

30 oktober 2007, Steven Verhelst

De was

wasmachine

Bijna elk appartementencomplex in de Verenigde Staten heeft een aparte ruimte met wasmachines, waar je als bewoner gebruik van kunt maken. Toen ik aan Alma Street in Palo Alto kwam wonen, kostte het $1. Nu is het al $1.50.  Maar die prijsverhoging mag natuurlijk geen barrière vormen.
   Vandaag was het hoog tijd om een wasje te draaien – barbaarsheid begint waar een schone onderbroek ophoudt. De rekening van beschaving wordt in kwartjes betaald.

6 oktober 2007, Steven Verhelst

Verdoemenis

‘Alles gaat naar de verdoemenis,’ zei mijn co-promotor Gijs van der Marel ooit. ‘Maar het gaat langzamer bij lage temperatuur.’ Hij doelde daarmee op chemische tussenproducten van syntheseroutes, en dat je die maar beter zo snel mogelijk kon zuiveren en in de vriezer moest stoppen.
   Dat alles – niet alleen in het laboratorium, maar in de hele wereld – naar de verdoemenis gaat, is mij al jaren duidelijk. De opwarming van de aarde zal dat wel in een stroomversnelling brengen, door middel van natuurrampen, voedselgebrek en gewapende conflicten.
   Hoe lang zal het duren voordat de eerste rijke Amerikanen zich op de planeet Mars zullen vestigen?

11 september 2007, Steven Verhelst

Bacteriën en chloor

E. coli

De afgelopen weken ben ik op het laboratorium aan het werk met de expressie van eiwitten in E. coli bacteriën. Na afloop moet het glaswerk ontsmet worden met Glorix. Dat stinkt; het is dezelfde lucht die vroeger in het Holybad te Vlaardingen hing.
   Ik was zes of zeven, en ik moest elke week naar het Holybad. Ik bad tot God, dat weet ik nog. Mijn gebeden waren simpel: ‘Laat ons geen bordjes opduiken vandaag, want dat kan ik niet. Amen.’ Maar mijn verzoek werd niet verhoord. We gingen altijd bordjes opduiken.
   Toen ik zeven was, ben ik van mijn geloof gevallen, in het zwembad. God bestond niet meer, ik was alleen, in een lucht van bacteriën en chloor.

3 september 2007, Steven Verhelst

Inhaalslag

Modem

Een modern mens ben ik nooit geweest – ik heb mijn hele leven achter gelopen. Toen iedereen in mijn klas zijn werkstukken al met een tekstverwerker op een computer maakte, zat ik nog achter de Triumph typemachine van mijn vader. De wereld zag Windows95, maar ik werkte nog met MS-DOS. En na de introductie van de DVD kocht ik mijn eerste videorecorder.

   De laatste jaren ben ik met een inhaalslag bezig. Ik heb een oven, een magnetron, een digitale camera, een mobiele telefoon, een IBM thinkpad T60, een laserprinter, en sinds gisteren ook kabelinternet. Ik ben een modern mens. En dat voor slechts twintig dollar per maand. Maar of ik er veel gelukkiger door word, moet nog blijken.

2 september 2007, Steven Verhelst

Stiltegebied
Stiltegebied
De receptioniste van het Crowne Plaza hotel in Chicago gaf me een kamer op de vijftiende verdieping, een stilte-zone. Naast de lift hing een bord met regels. Deze kamers werden niet verhuurd aan kinderen, grote groepen, fanfare’s en circusdieren. En zingen onder de douche was ook niet toegestaan.
   De airconditioning was afgesteld op de ideale slaaptemperatuur. Op mijn bed vond ik een gezichtsmasker en een zakje kamille-thee. Naast de wekker lag een cd met rustgevende muziek en tips voor een goede nachtrust.
   Ik had een King leisure bed, en ook al hadden er drie naakte meiden naast me gelegen – nóg zou ik als een baby in slaap zijn gevallen.

16 Augustus 2007, Steven Verhelst
Great America

Gisteren ben ik met de collega’s van het laboratorium naar het attractiepark ‘Paramount’s Great America’ gegaan. Het ligt midden in Silicon Valley, bijna geflankeerd door de gebouwen van Yahoo, McAfee en Sun microsystems. De naam van het park deed me weinig goeds vermoeden, maar de baas betaalde, dus ik ging mee.
   De attracties in Great America zijn ingedeeld in verschillende categorieën: low, mild, moderate, high en aggressive thrill. Mijn enthousiasme was laag, maar een aantal collega’s was door het dolle heen. Dus deden we alle aggressive thrill rides.
   De achtbanen, tja, die vond ik wel leuk. Vooral de eufemistische bordjes aan het begin van de rit: ‘Vanwege de gelimiteerde dimensies van de stoeltjes is deze attractie ongeschikt voor mensen met grotere fysieke proporties.
   De rijen waren kort - kwam dat doordat het een doordeweekse dag was, of omdat er zoveel groot geproportioneerde mensen rondliepen?

Toen ik om zes uur thuiskwam, ben ik tot mijn eigen verbazing eerst drie kwartier gaan hardlopen. Het is de adrenaline, besefte ik toen ik op mijn balkon aan het uitblazen was. De rest van de avond lag ik voor Pampus.
   Voorlopig geen achtbanen meer. Schrijvers moeten geen adrenaline door hun aderen hebben bruisen, schrijvers moeten stil zitten en slechts hun vingers agressief over het toetsenbord laten gaan.

1 Augustus 2007, Steven Verhelst

De gelukkigste dag van de eeuw

777Ik las in de krant dat er vandaag meer bruiloften zijn dan op elke andere dag van dit jaar. Het is namelijk de gelukkigste dag van de eeuw, 7-7-7.
   Ik associeer 7-7-7 niet met geluk, maar met gokautomaten. Al lang voordat ik in Amerika Las Vegas bezocht, was ik geobsedeerd door de machines met de blinkende lampjes en de rollende wielen. Op mijn tennisvereniging in Vlaardingen stond er eentje, vlak bij de bar. Ik en mijn tennismaten gingen er regelmatig met een handvol kwartjes achter zitten. We waren een jaar of twaalf, dertien, en de barman kneep wel een oogje dicht.
   Mijn vriendjes lieten de automaat uitbetalen als ze een paar gulden hadden gewonnen zodat ze ijs konden kopen. Voor hen bestond geluk uit ijs. Of een bord patat. Maar ik speelde dóór, zoals ik al die volwassen mannen door had zien spelen totdat ze met een holle blik vanachter de automaat kwamen en langzaam naar hun auto slenterden.
   De echte gokker gaat door tot al zijn geluk verdwenen is. Want het uitzicht op winst is zoveel mooier dan de winst zelf.
   Het is zaterdag, 7 juli 2007. Ik zit op een van mijn geel-fluorescente balkonstoelen een een glaasje ijsthee te drinken. Vandaag is niet mijn geluksdag, denk ik. Geen enkele dag is mijn geluksdag. Ik balanceer op de rand van de jackpot en de treurigheid, dat zal ik mijn hele leven wel blijven doen.

Geplaatst op 7 juli 2007, Steven Verhelst

The Palo Alto Library

Palo Alto Library Drop Off

Op het parkeerterrein van de Palo Alto Bibliotheek in Mitchell Park staat een grote, metalen bus waar boeken in geworpen kunnen worden. Een drive-through inleverstation, zodat je niet uit je auto hoeft te stappen en naar binnen hoeft te lopen. Lichaamsbeweging wordt beschouwd als een groot kwaad.
  Vrijwel overal in Amerika hebben grote supermarkten en warenhuizen elektrische wagentjes waarmee je door de winkel kunt rijden wanneer je te lui of te dik bent om te lopen. En op die manier lijden steeds meer mensen aan overgewicht. Ik ben er in de afgelopen jaren gewend aan geraakt, zoals je ogen gewend kunnen raken aan de duisternis. Slechts af en toe, wanneer ik in het Stanford ziekenhuis iemand zie lopen van wie het kuitvet over de strakke sokken heen blubbert, realiseer ik me dat er iets mis is met deze wereld.

Geplaatst op 26 juni 2007, Steven Verhelst


Berichten | Column | Chemistry | Biografie | Links | Contact

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden