banner
Mysterieuze berichten
 
Vroeger vond je nog wel eens een brief op straat, of een flard van een brief, met zinnen waar geen touw aan vast te knopen was. ‘Als je Leen die koffer had gegeven, was het allemaal goed afgelopen.’ Of: ‘Neem Trudy alsjeblieft niet mee naar het feest.’
   Mysterieuze berichten die de fantasie overuren bezorgde. Wat was Leen voor narigheid overkomen, en wie was in godsnaam die Trudy?
   Vanavond, op weg naar de videotheek, vond ik een mobiele telefoon op straat. Maar de sms-jes kon ik niet lezen. Niet vanwege een onbekend wachtwoord, maar omdat het ding kapot was.
   Waarom stuurt niemand elkaar meer ouderwetse brieven?

20 december 2008, Steven Verhelst

Winter
 
Als ik naar buiten kijk, word ik koud vanbinnen. Ik zie sneeuw, studentes die mutsen over hun oren getrokken hebben. Ze gaan in dikke winterjassen over straat. En met natte neus in plaats van natte poes.
   De winter neemt langzaam bezit van ons. En ik denk: de mens hoort niet thuis in de koude uithoeken van de wereld, maar in een subtropisch klimaat waar een bananenrokje volstaat.

12 december 2008, Steven Verhelst

Meisje in de trein

trein

In de trein kom je nog eens mooie meisjes tegen. Meer dan thuis in elk geval.
   Tegenover me in de Regionalbahn vanuit München zat een blond meisje met zwarte wollen jas. Ze keek treurig en dat maakte haar nog mooier dan ze al was. Op de plaats naast haar stond haar weekendtas, waaruit de kop van een enorme Teddybeer stak. Veel meer kon er niet in hebben gezeten. Een onderbroekje misschien, een nachthemd, een tandenborstel. En een portefeuille met haar plaatsbewijs.
   Ze ging niet ergens heen, ze ging ergens vandaan. Dat gevoel kreeg ik.
   Met glinsterende ogen staarde ze naar buiten, over de besneeuwde velden. Ze pakte de beer en klemde die stevig tegen zich aan, alsof hij de enige in de wereld was die nog van haar hield.
 
1 december 2008, Steven Verhelst

Breinchemie

serotonine

Je kunt niet de hele dag achter je computer hangen, of zitten nadenken op de bank, met een glas wijn. 
   In het brein vinden elke seconde ontelbare chemische reacties plaats. Alle ervaringen die een mens ondergaat, zijn uiteindelijk terug te voeren op een complex samenspel van chemicaliën in de hersenen. dumbell
   Eén van die chemicaliën is serotonine. Verhoogde concentraties serotonine zijn te vinden in verliefde mensen en patiënten met dwangneuroses. Lage concentraties leiden juist tot depressies en suicidaal gedrag.
   Er zijn verschillende methoden om de hoeveelheid serotonine te verhogen. Sport is er één van. Langdurige spieractiviteit verhoogt de bloedconcentratie van tryptofaan, de uitgangsstof voor de synthese van serotonine.
   Een schrijver moet af en toe hardlopen, de buikspieren trainen en de dumbells ter hand nemen. Niet om zijn lichaam, maar om zijn brein in conditie te houden.

16 november 2008, Steven Verhelst

Slap

cactus

De cactus die ik ooit had toen ik in Leiden woonde, en die sinds kort hier in mijn vensterbank staat, is er slecht aan toe. Hij hangt slap.
   Water, een scheutje Pokon, een pilletje Viagra – niets helpt. Het is de weg die alle leven moet gaan. Uitdrogen en vooroverbuigen naar het graf.
 
25 oktober 2008, Steven Verhelst
Hond

hond

Het enige huisdier dat ik ooit heb gehad, was een embryo van een hond, op sterk water. Sinds ik naar de VS verhuisde, logeert hij bij Tom, waar hij samen met vriend varken en rat over zijn boekenkast waakt.
   Binnenkort vertrekt Tom naar Canada, en krijg ik mijn hond weer terug. Voor op mijn boekenkast. Waar hij over Reve, Brusselmans en Bukowski zal waken. En hopelijk blaffen als iemand ongevraagd een boek wil meenemen.

4 oktober 2008, Steven Verhelst
Super U
Super U 
Overal waar mijn moeder komt, neemt ze plastic tasjes mee weg. Altijd handig voor thuis. Voor in de pedaalemmer bijvoorbeeld.
   Mijn moeder kwam onlangs bij mij op bezoek en had een tasje van de Franse supermarkt “Super U” bij zich.
   Super U was vroeger sponsor van de ploeg waarvoor Laurent Fignon reed. Ook tijdens de fameuze Tour de France van 1989, een van de spannendste uit de geschiedenis. De Ronde uit 1989 werd uiteindelijk met acht seconden verschil door Greg Lemond gewonnen, mede door het gebruik van een voor die tijd futuristische fiets voorzien van een triathlonstuur.
   Negentien jaar geleden wilde ik zelf nog coureur worden, hoewel ik rondreed op een gewone herenfiets, zonder speciaal stuur.
   Nu hield ik het plastic tasje van Super U even voor mijn borst en beeldde me in dat ik Laurent Fignon was, nog in de illusie dat ik de Tour de France kon winnen. Daarna gebruikte ik het tasje als pedaalemmerzak.

12 juli 2008, Steven Verhelst

Hints

Egoist

Er was een tijd dat ik nog nooit van Herman Brusselmans gehoord had. Het was een slechte tijd. Maar ik werd gered door het kutspelletje Hints (toen nog met Frank Kramer als presentator, geloof ik).
   In een aflevering van Hints werd ooit de boektitel ‘Het mooie kotsende meisje’ uitgebeeld. En een aantal maanden later kwam ‘Dagboek van een vermoeide egoïst’ aan bod. Twee fantastische titels die zich natuurlijk goed lenen om bij Hints uitgebeeld te worden. Maar beter nog kun je ze kopen en lezen – wat ik niet lang na afloop van het Hints-seizoen deed.

 
2 juli 2008, Steven Verhelst

Schip

schip

Het schip met mijn spullen, dat onderweg is van Californië naar Duitsland, heeft een on-line tracking functie. Momenteel bevindt het zich in de buurt van Panama.
   Het is een klein, rood stipje in een groot, blauw vlak. Ik bid dat het stipje bij de Bermuda Driehoek niet plotseling van de kaart verdwijnt.

19 juni 2008, Steven Verhelst

Cactus

Het komt niet vaak voor dat ik iemand tegenkom, van wie ik tijdens het eerste biertje weet dat hij ook van cactussen én Herman Brusselmans houdt. Vanavond gebeurde dat, tijdens het laatste bezoek aan mijn stamkroeg Gordon Biersch, aan Emerson Street in Palo Alto.
   Tijdens ons tweede glas waren we het al eens: pas als je een cactus kunt aaien, kun je met vrouwen omgaan.
 
29 mei 2008, Steven Verhelst

Knielen

geknield

Ik zit aan de grond. Of eerlijk gezegd, op de grond. Bijna al mijn spullen die ik in mijn apartement had staan, zijn verkocht. Stereo, printer, bureau, stoelen, keukentafel.
   Mijn telefoon, lamp en laptop staan op het ladenkastje dat als enige nog over is.
   Ik ga geknield voor u om dit te kunnen schrijven.
 
28 mei 2008, Steven Verhelst

Hotel

Marriott

Ik zit in Bethesda, Maryland, en deel de hotelkamer met een vrouwelijke collega.
   Tja, we zien elkaars onderbroek ’s ochtends, maar dat kan mij niet schelen. Iedereen draagt immers een onderbroek.
   Hoewel... ik moet terugdenken aan een lerares die ik in de brugklas voor Nederlands had. Het gerucht ging dat zij geen onderbroek droeg, zelfs wanneer ze een rokje aan had. Niemand uit mijn klas heeft het ooit kunnen verifiëren. Maar thuis zaten wij jongens natuurlijk wel – met verhitte kop – tijdens het huiswerk met de hand in de broek.
 
21 maart 2008, Steven Verhelst

Toilet en Brein

Toilet

In een oud issue van Time magazine dat Jeroen Saeij me ooit had gegeven en dat in een lade onder een stapel andere tijdschriften was geraakt, las ik een aantal artikelen over de werking van het brein.
   Sommige gebieden in de hersenen worden actief wanneer je niets doet. Als je op de bus wacht, op bed naar het plafond ligt te staren, of op het toilet zit. Je gedachten gaan uit naar situaties in het verleden. Of in de toekomst. Tijdreizen binnen de schedelpan.
   Het verbaast mij niets dat mijn beste ideeën onstaan onder de douche, of op de wc, afgesloten van de woelige buitenwereld.

1 maart 2008, Steven Verhelst

Vitamine-verwarring

FoliumzuurVitamines zijn goed voor je. Althans, dat beweren artsen. 
   Chemici weten wel beter: alles hangt af van de dosering. Vitamines kunnen schadelijk zijn als ze in enorme hoeveelheden worden geslikt.
   Een tekort aan vitamines levert dan weer allerlei gebreken op. Vrouwen die zwanger willen raken, dienen extra foliumzuur te slikken om defecten aan de baby te voorkomen. Veel vrouwen (en ook mannen) weten dat niet, zo las ik in De Volkskrant.
   Foliumzuur, ofwel vitamine B11. Om het verwarrend te maken, wordt foliumzuur in de Verenigde Staten vitamine B9 genoemd.
   Er bestaat wel meer verwarring omtrent de naamgeving van vitamines. Biotine, ook wel vitamine H, behoort eigenlijk tot de B-vitamines. Maar terwijl het Nederland vitamine B8 wordt genoemd, is de Engelse naam vitamine B7.
   Ik raak er zo van in de war, dat ik maar een biertje neem. Daar zit – hoewel minder geschikt voor zwangere vrouwen – ook foliumzuur in. Proost.

27 februari 2008, Steven Verhelst

Pomelo

Pomelo

Een pomelo is een citrusvrucht ter grootte van een flink babyhoofdje. De schil heeft de frisse geur van afwasmiddel.
   Roken baby’s maar naar afwasmiddel, dan nam ik er misschien ook eentje. Voorlopig ben ik blij met mijn pomelo.

23 februari 2008, Steven Verhelst

Pijn

Dat had ik nou niet moeten doen
Mezelf weer een biertje inschenken
En dan toch weer aan jou gaan zitten denken
Het wordt nooit meer als toen.
 
De Dijk – Ik krijg je maar niet uit mijn kop
 
Ik weet dat ik het niet moet doen: aan haar gaan denken. Zij zit in Philadelphia, en ik in Californië. Het is uit. Voorbij. En dat had een goede reden.
   Maar toch was ik weer aan het hardlopen met tranen in mijn ogen.
   Waarom lijken dingen altijd mooier als ze onbereikbaar zijn?
   Ik zag niets, struikelde over een losliggende tegel en viel voorover. Mijn handen schuurden over de stoep. Het deed pijn, en even vergat ik alles. Op zo’n moment is een mens voornamelijk lichaam.
   Nu ik achter mijn laptop zit, is de pijn in mijn handen verdwenen. De eenzaamheid is terug, als een gloeiende schaafwond die maar langzaam, heel langzaam heelt.
 
20 januari 2008, Steven Verhelst

MelkMelk

Wanneer ik melk drink, moet ik soms aan mijn opa denken. Mijn opa heette ook Steven. Steven Klein. 
   In de tweede wereldoorlog haalde hij clandestien melk bij een boerderij. Twee flessen per keer. Hij smokkelde ze mee in zijn broekspijpen, aan een lang touw dat hij onder zijn kleding over zijn schouders had gehangen.
   Hij moet er houterig bijgelopen hebben.
   Eén keer is hij aangehouden door een Duitse soldaat. Ik weet niet meer of mijn opa mocht doorlopen of dat zijn flessen met een geweerkolf kapot zijn geslagen, zodat alle melk langs zijn benen op de grond liep. En in zijn schoenen.

   De Duitsers hadden een apart soort humor in die tijd.
   Mijn opa heeft de oorlog overleefd, met zijn vrouw Hennie en dochter Corrie, die een half jaar voor de hongerwinter werd geboren.
   Nu drink ik elke ochtend mijn dagelijks glaasje melk – en af en toe denk ik dan aan de flessen melk van mijn opa.

8 januari 2008, Steven Verhelst

 PeerPeer

Je hoofd vol stoppen met informatie. Het begint al op de lagere school met tafels van vermenigvuldiging, hoofdsteden van landen. En later wordt het alleen maar meer: voorzetsels met de derde of vierde naamval, wiskundige formules, de naamgeving van organische moleculen.
   De meeste mensen proberen met alle geweld dingen te onthouden.
   En ik denk alleen maar: hoe kan ik het meisje waarmee ik tweeënhalf jaar lang ben samengeweest weer vergeten?
   Alles wat ik zie, herinnert me aan haar.
   Een haarbandje dat in mijn slaapkamer is blijven liggen, een trui die ze voor mij gekocht heeft, de fruitschaal met een peer erop die zij lekker vond maar ik niet – en die er dus nog wel een tijdje zal blijven liggen.
   Vergeten is moeilijker dan onthouden.
   Wanneer wordt een peer weer een peer? En een trui gewoon een trui, en niet een trui die ik van haar gekregen heb?

4 januari 2008, Steven Verhelstwww.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden