banner
Eenzame kerst

spies

Het was de avond van tweede kerstdag. Mijn vrouw lag ziek op bed en ik moest onze oude huurwoning nog schoonmaken.
   Als avondeten besloot ik langs de frituur te gaan. Ik bestelde een kleine friet met mayo en iets dat 'twijfelaar' werd genoemd. Een soort spies waaraan een pittig gehaktballetje, een kipnugget, een stuk worst, een stuk mexicano, een stuk viandel, een stuk frikandel, een kwart cervela (een gefrituurde gehaktbal) en een chickenwing zaten, alle gescheiden door stukken gefrituurde ui.
   "Deze eenzame man neemt het ervan op tweede kerstdag," moet de vrouw achter de toonbank gedacht hebben. Ze overhandigde mij een tas vol treurnis. Gelukkig zat mijn bestelling er ook in.

26 december 2017, Steven Verhelst

Benidorm Bastards

Toen om kwart over zeven 's ochtends de bel ging, stond er een zeventig jarige opa voor mijn deur, met achter hem een man van midden vijftig en daarachter nog iemand die tegen de vijftig liep.
   "We zijn hier voor de verhuizing," zei de opa.
   Even dacht ik dat ik in een willekeurige aflevering van Benidorm Bastards was beland. Maar het was ernst. De mannen kwamen ons huis in en begonnen met meubels te slepen. Uiteindelijk heb ik zes uur lang meegeholpen met het sjouwen van zware dozen, tafels en kasten.
   's Avonds lag ik voor Pampus. En de opa's? Geen idee of zij met brosse botten in hun bed lagen of dat zij daarna nog even naar de sportschool zijn gegaan.

21 december 2017, Steven Verhelst

Klaverjassen

Toen ik student was klaverjaste ik veel. Elke koffiepauze kwam er een pak kaarten boven tafel en werd er gespeeld. Met drie medestudenten zat ik elke dag van Leiden naar Rotterdam in de trein, en ook dan werd er gekaart.
   Als promovendus in Leiden gingen we met een groep collega's regelmatig naar Café De Plantage. Daar lagen nog ouderwetse tapijtjes op de tafeltjes, en als we genoeg bier bestelden, kwam de barvrouw langs met een gratis rondje bitterballen.
   Nu blijkt dat het klaverjassen op sterven na dood is. Of in elk geval is de populariteit sterk dalende. Jongeren spelen waarschijnlijk meer met hun tablet. Of met hun pik.

7 november 2017, Steven Verhelst

Flair & vibrator

Zoals elke dag fietste ik door het centrum van Leuven naar mijn werk. Voor de deur van een tijdschriftenwinkel in de Brusselsestraat zag ik een reclamebord met daarop in het groot "Flair & vibrator - 4,95". Er stond een afbeelding van een roze-rode vibrator op, en de voorkant van de Flair; een tijdschrift met doelgroep vrouwen van 15-34 jaar.
   Flair & vibrator.
   Flair & vibrator.
   Die woorden zaten de rest van de weg naar mijn werk in mijn gedachten.
   's Avonds toen ik thuis was, schoten de woorden weer door mijn hoofd. Flair & vibrator.
   Waarmee zou ik het liefst willen dat mijn dochter thuiskomt op haar vijftiende, dacht ik, met een jongen of met een Flair & vibrator? Laat ze daar zelf maar tussen kiezen, of desnoods alletwee. Of geeneen. Er zijn dingen die ik niet hoef te weten.

18 september 2017, Steven Verhelst

Rivaliteit

Nederlands

Ik ging naar Beersel om Lambiek bier te proeven. De trein bracht me naar het station van Lot en vandaaruit fietste ik naar Beersel.
   Het gebied waar nog traditioneel Lambiek wordt gebrouwen bevindt zich ten zuiden van Brussel. Officieel hoort het bij Vlaanderen, maar er wonen ook veel Franstalige Belgen.
   Toen ik langs een sporthal fietste, zag ik bovenstaand spandoek. Zowel het spandoek zelf als de graffiti erop leken mij boekdelen te spreken over de Vlaams-Waalse rivaliteit.

13 augustus 2017, Steven Verhelst

Watertoren

watertoren Zeist

Een watertoren diende vroeger voor het voorzien van genoeg druk in de waterleidingen. Terecht, want stromend water is het keurmerk van beschaving. Net als de schone onderbroek - al hangt deze natuurlijk sterk samen met de aanwezigheid van stromend water.
   Halverwege de negentiende eeuw ontstonden de eerste waterleidingbedrijven die thuis water leverden door de aanleg van leidingbuizen. Pas in 1900 kwamen er meer waterleidingbedrijven.
   Vroeger waren er zo'n 250 watertorens in Nederland, nu zijn er nog ongeveer 170, waarvan de helft werkzaam.
   Ik logeer twee weten in Zeist en zag daar bovenstaande watertoren. Ik geloof niet dat hij nog in gebruik is. Tegenwoordig wordt de waterdruk verzorgd met behulp van pompen. Dat betekent aan de ene kant meer schone onderbroeken, maar aan de andere kant minder van deze fraaie torens aan de horizon.

16 juli 2017, Steven Verhelst

Seks

De krant berichtte dat door sociale media er steeds minder aandacht is voor seks, en dat jongeren hun eerste seksuele ervaringen later beleven dan vijf jaar geleden.
   Toen ik op de lagere school zat, praatten we al af en toe over seks. Iemand had een strippoker spelletje op de Commodore 64. Een ander had op een dot matrix printer een lange lap van bepaalde letters en tekens uitgeprint. Als je daar van een afstand naar keek, zag je een naakt wijf. Op de middelbare school werd dat alleen maar meer. Alle jongens zaten met de hand in de broek hun huiswerk Nederlands te maken, want het verhaal ging dat onze lerares geen onderbroek onder haar rokje droeg.
   Niemand had het nog gedaan, maar we zouden er zo bovenop springen, als we de kans zouden krijgen, maakten we elkaar wijs. Misschien kon je ons het best vergelijken met  de kippen op een of andere cartoon die een klasgenoot in zijn agenda geplakt had. In plaats van een kop en nek hadden de kippen een grote penis. Ze stonden in een rij en verdwenen een voor een tussen de benen van een geile boerin die wijdbeens en met de rok omhoog op een hekje zat. Met gekromde nek dropen ze even later af.
   Tijdens een schoolexcursie naar Den Haag, een paar jaar later, doken we met een paar klasgenoten een sexshop binnen. We staarden naar de seksapparaten, die in grootte en variatie onze fantasie teboven ging. Aan de zijkant waren een aantal cabines, waar na het inwerpen van een gulden of rijksdaalder seksvideos werden vertoond. Er ging ook een toiletrol op en in de hoek van de cabine stond een pedaalemmertje. Anders zou het een knoeiboel worden. Met verhitte hoofden kwamen we uiteindelijk bij Panorama Mesdag aan. En inmiddels begonnen de eerste jongens uit mijn klas te beweren dat ze het gedaan hadden.
   Zou het er nu heel anders aan toe gaan? Is dit het verlengde van de toenemende preutsheid die zich uit in het douchen met onderbroek na het sporten? Of uit de hitsigheid zich tegenwoordig anders, in de vorm van het sturen van naaktfoto's en filmpjes?
   Ik ben blij dat ik opgegroeid ben in een tijd zonder mobiele telefoons - een tijd van stiekeme blotetietenblaadjes bekijken in de schoolkantine en fantaseren over de lerares zonder onderbroek.

21 juni 2017, Steven Verhelst

Tarantino

Reservoir Dogs

De film Reservoir Dogs - het regiedebuut van Quentin Tarantino - bestaat 25 jaar. Op 13 mei 1992 werd de film vertoond op het Cannes Filmfestival, nadat het in januari al op Sundance vertoond was.
   De Wereld Draait Door besteedde er vorige week al aandacht aan. George Baker - van wie ik niet eens wist dat hij Nederlander was - zong "Little Green Bag", de openingssong van de film in het televisieprogramma.
   De film is gemaakt voor ongeveer een miljoen dollar, een schijntje, mede door het goedkope decor van een fabriekshal. De rest is dialoog. Dialogen zijn goedkoop, maar moeilijk te schrijven. Ik ken ze grotendeels uit mijn hoofd.
   Thuis heb ik de DVD van de tiende verjaardag van de film. Ik heb hem al ontelbare keren gezien. Toen ik nog in Palo Alto woonde, keek ik hem bijna elke maand op mijn laptop. Ik had geen televisie thuis, geen internet, geen vriendin.
   Wat deed ik in godsnaam met mijn tijd, toen? Wijn drinken, schrijven, boeken lezen, een paar keer per week uitgaan. En af en toe Reservoir Dogs kijken.

13 mei 2017, Steven Verhelst

Drie keer woordwaarde

scrabbleNatuur- en scheikunde zijn belangrijke basisvakken. Daarom wil Robbert Dijkgraaf, 1 miljard euro extra naar wetenschap, waarvan 120 miljoen per jaar naar natuur- en scheikunde.
   "Natuur- en scheikunde zijn vakken met wat ik in Scrabbletermen driemaal woordwaarde noem," zei hij in een interview met de Volkskrant. Ik juich dat uiteraard toe. Misschien is scheikunde wel meer dan driemaal woordwaarde. Het geeft onderzoek in andere disciplines, zoals biologie en medische wetenschappen nieuwe mogelijkheden. En dat is precies de filosofie van mijn laboratorium. Dus kom maar op met een deel van die 120 miljoen - dan kom ik heel misschien zelfs terug naar Nederland.

21 april 2017, Steven Verhelst

Wat moet je eten?

Wat moet je eten om gezond te blijven? De een eet weinig vet, de ander weinig koolhydraten, weer iemand anders is vegetariër, sommige mensen doen een paleo dieet, anderen eten alleen rauw voedsel.
   Vrijwel alle diëten zijn trends en marketingstunts. Dieetboeken worden geschreven door journalisten of 'deskundigen' met een waterig sausje van geloofwaardigheid erover en knallende kleuren van marketing. Als de mensen het maar vreten.
   Maar wat zegt de wetenschap?
   De (oorspronkelijk Franse) supermarkt Carrefour, maar ook Delhaize en LIDL, willen een groot aantal E-nummers uit de producten van hun huismerk schrappen. Een zweem van gezonder leven, want E-nummers in voedsel zijn grondig onderzocht en veilig bevonden.
   Afgelopen week was columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger in het nieuws met haar boek "Ode aan de E-nummers". Zij benadrukt dat deze voedseladditieven veilig zijn. Dat ze en passant meldt dat ze het liefst magnetronmaaltijden eet omdat die net zo gezond zouden zijn - daar valt iets tegen te zeggen, want veel kant-en-klaar producten bevatten te veel vet, suiker of zout voor een evenwichtig dieet.
   Ik kook het liefst met verse, onbewerkte producten, maar ik gooi daar zelf wel eens bewust E-nummers doorheen. E322, E327, E331, E401, E406, E415, E418, E461. Ingrediënten uit de moleculaire keuken. Je brengt er verrassende smaakbelevingen mee te weeg. E322  en E406 heb ik trouwens in een reformwinkel gekocht, maar dat terzijde.
   E-nummers of niet - van welk voedsel word je oud? En wat is goed voor de planeet, voor het milieu? Want dat speelt tegenwoordig ook een rol en kan ervoor zorgen dat mensen een bewuste keuze maken voor een bepaald dieet.
   Het is duidelijk dat de intensieve veeteelt milieuproblemen met zich mee brengt. Daarnaast lijkt het consumeren van dierlijke producten ook tot een hogere kans op kanker en hart- en vaatziekten te leiden. Welke stof daarvoor precies verantwoordelijk is, is nog onduidelijk. L-carnitine werd genoemd (vanwege de omzetting in trimethylamine oxide, maar het is onduidelijk of kleine hoeveelheden schadelijk zijn). Nitriet (in bewerkt vlees) wordt genoemd. Het moeilijke is dat de groepen mensen die vlees eten, vegetarisch of veganistisch zijn, ook andere levensstijlen hebben, wat de uitslag van een onderzoek kan beïnvloeden.
   Bij de verhoogde kans op een ziekte moet ik ook een kanttekening plaatsen. Een verhoging van 10% op de kans om aan darmkanker te overlijden lijkt al heel wat, maar stel dat die kans überhaupt maar 0.5% zou zijn, dan is die kans nu 0.55% geworden. Dat klinkt al heel wat minder schrikbarend - en vormt tegelijkertijd een kleinere motivatie om te stoppen met het eten van bacon en salami.
   Deze week overleed de laatste mens die in de negentiende eeuw geboren was. Ze werd 117 jaar oud en at voornamelijk eieren en koekjes.
   Mijn boodschap: iedereen is anders. Leg op je bord waar je je goed bij voelt. Eet smakelijk.

17 april 2017, Steven Verhelst

Slaap

Een kind krijgen is een aanslag op je slaap, op je zenuwen en uiteindelijk misschien zelfs op je leven. Ik zit 's nachts met een baby op mijn schoot en een fles met speen in mijn hand.
   In mijn andere hand houd ik een boek, waarin ik lees. En op die manier heb ik in de afgelopen week meer gelezen dan in de twee maanden ervoor. Als er aan de ene kant een deur wordt gesloten, moet je ergens anders een raam open zien te zetten.

25 maart 2017, Steven Verhelst

Escape

Trix

Afgelopen weekend was ik met een vijftal oud-studiegenoten terug in Leiden - de stad waar we gestudeerd hebben. We bezochten een escaperoom en daarna het skelet van de T-Rex in het Pesthuis.
   Ik had er via De Wereld Draait Door al over gehoord, van Freek Vonk, de overenthousiaste bioloog. Maar eenmaal in het Pesthuis, raakten wij ook enthousiast in gesprek met een van de medewerksters. We luisterden aandachtig naar haar verhalen, niet omdat ze een studente met lekker stevige tietjes was, maar omdat ze vertelde over het wel en wee van de tyrannosaurus rex en hoe hard haar bestaan moest zijn geweest.
   'Denk jij daar nog aan, als je vanavond op een harde pik zit?' dacht ik.
   Later die avond vluchtte ik weg van het gezelschap, langs de grachten, op zoek naar een studentenkroeg waar ik weer twintig jaar kon zijn.

5 februari 2017, Steven Verhelst

Teleurstellingen

Zodra je geboren wordt, zul je teleurgesteld worden. Hopelijk niet door je papa en mama, maar dan beslist door iets anders.
   De wereld is verschrikkelijk; dat schreef ik je al. Misschien niet de hele wereld, maar dan toch delen ervan.
   Vandaag at ik de slechtste kroket die ik ooit heb gegeten, halverwege de ochtend bij een benzinestation aan de A2. Ik hoefde niet te tanken, ik was speciaal gestopt voor die kroket. De korst was taai, de vulling lauw en smakeloos.
   Je zult misschien denken: wie eet er dan ook een kroket bij een benzinestation als het nog geen lunchtijd is geweest?
   Goed, ik ben een kroket-junkie. Dat zal ik je nog wel eens uitleggen als je eenmaal geboren bent en vast voedsel kunt eten.
   Je moet teleurstellingen van je af kunnen schudden, net zoals honden zich droog schudden als zij uit het water komen. Ik wist mij vergezeld van een fles korenwijn in mijn kofferbak, een jaar gerijpt op eikenhouten vaten, dus de kroket vloog als een waterdruppel van mijn pels.
   Ik ben bang dat deze fles korenwijn al op zal zijn, wanneer jij eenmaal de leeftijd hebt dat je hem mag drinken. Maar ik zal graag een glaasje uit een ander fles korenwijn met je drinken, later, en praten over teleurstellingen van het leven, en hoe je eroverheen stapt als ware het een plas water op de stoep, na een zware regenbui.

11 januari 2017, Steven Verhelst

2017

kaleidoscoop

2017 wordt een bijzonder jaar. Het jaar dat ik jou voor het eerst zal ontmoeten.
   Nu zit je nog in je moeders buik, maar je beweegt al met je armen en je benen, alsof je zwemmend een uitweg wil zoeken in de richting van de buitenwereld. Blijf nog maar even in het veilige donker daarbinnen.
   Ik zal je alvast één ding verklappen: de wereld is verschrikkelijk. Maar het leven is mooi. En soms is het misschien andersom.
   Een betere samenvatting kan ik niet geven. Dus blijf nog maar even daarbinnen, in het velige donker.
   Vannacht werd er vuurwerk afgestoken om de jaarwisseling te vieren. De één geniet ervan, de ander ergert zich eraan, en een derde verliest een hand of een oog.
   Niemand mag nog een flesje shampoo meenemen in een vliegtuig, maar zodra het nieuwjaar nadert, kan iedereen ongestoord explosieven kopen. Mijn mening is duidelijk: ik vind het onzin dat dat gebeurt. Jij moet je eigen mening vormen. Maar zul je voorzichtig zijn?
   Het duurt nog een aantal weken, en dan komt voor jou het vuurwerk, een lichtspektakel dat je nog nooit gezien hebt. Vlekken in alle kleuren bereiken je netvlies, en er is nog geen touw aan deze chaos vast te knopen. Ik zal je proberen te leiden in deze kaleidoscoop die de wereld je voorspiegelt, tot je je eigen weg kunt vinden. Zul je voorzichtig zijn?

1 januari 2017, Steven Verhelst


Archief 2017www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden