banner
Naar Leiden

mes

Ik ging terug naar Leiden, waar ik 25 jaar geleden scheikunde ben gaan studeren, en paar jaar later promotieonderzoek ging doen. Ik was een nerd, met een liefde voor moleculen en een angst voor mensen. De liefde voor moleculen is er nog steeds, en mensen - nou ja, je komt een aantal interessante exemplaren tegen in je leven, en met de rest kun je beter niet te veel te maken hebben.
   Misschien zag ik er nu minder uit als een nerd. Mannen schijnen aantrekkelijker te zijn naarmate ze ouder worden. Als die boodschap tenminste geen truc is van media en adverteerders als pleister op de wonde van de ongemakken van het ouder worden.
   Ik dwaalde alleen door de stad en ging binnen bij steakrestaurant Just Meat. Nerd of niet, je mag best van het leven genieten. Ik at een Black Angus Tenderloin en dronk daar twee glazen Zuid-Afrikaanse pinotage/shiraz bij. Als aftoppertje nam ik nog twee whiskies in de Engelse pub North End, op de kruising van het Rapenburg en het Noordeinde.
   Wie kan de klok terugdraaien? Wie kan de tijd stilzetten? Met een licht nostalgisch gevoel zweefde ik naar mijn bed.   

17 november 2019, Steven Verhelst
anti-Wöhler

urease

Tot 1828 dacht men dat koolstofverbindingen alleen door levende organismen gemaakt konden worden - door de magische kracht van het leven. Dit idee van 'vitalisme' werd door een experiment van de Duitse scheikundige Friedrich Wöhler ontkracht. Hij schreef in 1828 in een brief aan collega Jakob Berzelius: "Ik kan ureum maken, zonder het gebruik van nieren (van mens noch hond). Ammonium cyanaat IS ureum."
   In het menselijk lichaam wordt de schadelijke stof ammonium, gevormd als afbraakproduct van eiwitten, onschadelijk gemaakt door er ureum van te maken. Ureum wordt vervolgens uitgescheiden door de nieren.
   Ureum kan door een enzym van bacteriën, urease (zie boven), ook weer omgezet worden in ammonium. Dagelijks ruik ik het als ik de luierbak van mijn zoon open en een walm van ammonium mij tegemoet komt. Dan denk ik heel even aan Friedrich Wöhler, en dat compenseert de geur enigszins.

23 oktober 2019, Steven Verhelst
Drinktherapie

drinking cure

In het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (in Duitsland ook wel Marienbad genoemd), kreeg ik bij het inchecken in mijn hotel naast mijn sleutelkaart ook een 'medische consultatie kaart'. Een van de categorieën omvatte een 'drink therapie'. Wat dat precies inhield, wist ik niet. Ik ging er maar van uit dat dit te maken had met de blikjes pils die ik in de minibar vond.

1 oktober 2019, Steven Verhelst
Verhuizen

De gemiddelde Vlaming verhuist maar 11,5 kilometer verder. Dat meldde verschillende kranten. Een wetenschapper aan de KU Leuven heeft onderzoek gedaan.
   Het verbaast me niks, want van Vlaamse collega's hoor ik wel dat zij het al ver rijden vinden naar de grens. En dat terwijl je van Leuven in drie kwartier in Duitsland zit en binnen een uur in Nederland.
   Hoe ver ben ik eigenlijk verhuisd?
   Als ik de verhuizingen als kind binnen mijn geboorteplaats Vlaardingen meereken, ben ik precies tien keer verhuisd, met een totale afstand van 30.001,3 kilometer. Gemiddeld dus 3000 kilometer per verhuizing. De grootste afstanden waren uiteraard van Nederland naar  Somerville (greater Boston area) en terug, en van Nederland naar Palo Alto (Californië) en daarvandaan naar Beieren.
   Mijn laatste verhuizing was er eentje die mij 2,9 kilometer verder bracht. Misschien begin ik geïntegreeerd te raken in Vlaanderen...

17 september 2019, Steven Verhelst
Ig Nobelprijs

Zoals elk jaar worden er in de maand voor de uitreiking van de Nobelprijzen, de winnaars van de Ig Nobelprijzen bekendgemaakt. De Ig Nobelprijs voor chemie ging dit jaar naar een onderzoek dat de hoeveelheid speeksel had gemeten dat door kleuters geproduceerd wordt. Dat bleek om een halve liter te gaan.  Ter vergelijk: de geschatte hoeveelheid dagelijks speeksel geproduceerd door een volwassene is een tot anderhalve liter. Alleen bij kleuters, peuters en vooral baby's belandt een flink deel daarvan buiten de mond - dat heb ik de afgelopen twee jaar wel ervaren. Of de vloer daardoor smeriger wordt of juist schoner (speeksel bevat ook antibacteriële stoffen), dat is de vraag. Misschien interessant voor een wetenschappelijk onderzoek...?

13 september 2019, Steven Verhelst
Ethische bezwaren

Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en ethische bezwaren...
   Ik heb de bekende regel uit het gedicht Het huwelijk van Willem Elsschot enigszins veranderd voor deze blog.
   Het was in het nieuws, de afgelopen dagen: in Japan mogen er nu wetenschappelijke experimenten gedaan worden waarbij menselijke stamcellen bij dieren worden ingebracht met het doel om uiteindelijk menselijke organen te kunnen kweken.
   Eerst stonden er wetten in de weg. Nu misschien slechts ethische bezwaren.
   Er moeten dieren gekweekt worden, zodat mensen nieuwe organen kunnen krijgen. Dieren worden afgemaakt, zodat mensen leven. Is dat het ethische bezwaar?
   Maar hoe zit het dan met vlees eten? Daar worden dieren ook afgemaakt, zodat wij kunnen leven. In het ene geval neem ik een biefstuk, varkenshaas of kippenborst tot mij, en maak ik er zelf spiercellen, epitheelcellen of bloedcellen van. In het andere geval worden mijn (stam)cellen aan het dier gegeven, die er vervolgens hartcellen of levercellen of longcellen van maakt, die ik dan tot me neem. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde: dieren sterven, mensen leven.
   Het grensoverschrijdende is misschien dat materiaal van twee verschillende biologische soorten gemengd worden. Is dat het ethische bezwaar? Of misschien eerder een praktisch bezwaar, want Hans Clevers gaf in een interview aan dat het mengen van cellen van twee soorten misschien de overdracht van ziekten tussen soorten zou kunnen bevorderen.
   Over honderd jaar zal men wel heel anders over deze kwesties denken. Dan haal je misschien een orgaan uit een luikje op straat zoals je nu een kroket uit de muur trekt. En ik hou van kroketten.

1 augustus 2019, Steven Verhelst
Les Ballons d'Alsace

Morgen moeten de renners in de eerste echte bergetappe over de "Ballon d'Alsace", in de buurt van Straatsburg en Mulhouse. In 1905 was het de allereerste berg die het peloton moest beklimmen.
   Als kind was ik daar ooit op vakantie, in het plaatsje Xonrupt-Longemer. Met de auto reden we over de Ballon d'Alsace. Er stond een standbeeld van Jeanne d'Arc.
   Tijdens die vakantie zag ik ansichtkaarten met op de voorkant twee grote, ronde, blote tieten. Erboven stond: "Les Ballons d'Alsace". Het leek me een prima ansichtkaart om naar mijn vrienden te sturen, zodat zij in de zomervakantie ook eens met de hand in de broek konden zitten in plaats van alleen tijdens de les van de nieuwe, jonge docente natuurkunde.
   Uiteindelijk stuurde ik op aanraden van mijn ouders toch andere ansichtkaarten.
   Misschien wordt het morgen mooi weer, zodat er langs het parcours misschien enige Ballons d'Alsace te zien zullen zijn...

10 juli 2019, Steven Verhelst
Ballenbad

betere tijden

Ik heb nooit in een ballenbad gezeten, want waar had je vroeger een ballenbad? Bij McDonalds misschien, maar toen ik kind was, waren de filialen van McDonalds nog dun gezaaid in Nederland. Dat waren wellicht betere tijden.
   Nu was ik op een foodtruck festival, waar ook activiteiten voor kinderen waren georganiseerd.
   Mijn docher is nog te klein om alleen tussen grote kinderen in het ballenbad te ravotten. Dus nu zat ik ook in dat ballenbad, voor het eerst.Af en toe kreeg ik een bal op mijn neus geworpen, en ik dacht na over betere tijden.

29 juni 2019, Steven Verhelst
Pasjesweemoed

pasjes

In een oud pepermuntdoosje vond ik een groot aantal oude pasjes. Pasjes van Amerikaanse supermarkten, oude simkaarten, verlopen kortingskaarten van de Duitse spoorwegen, oude creditcards, een lidmaatschap van een videotheek in Californië, en een pasje van de Palo Alto Library (het onderwerp van de allereerste blog op deze site).
   Ik had ze bewaard, deels uit vergeetachtigheid, deels uit weemoed. Deze pasjes openden de toegangsdeur tot mijn geheugen en lieten het heden voor even verdwijnen.
   Nu knipte ik ze door, want wie te veel bewaart, heeft geen plek voor nostalgie uit het nu.

16 juni 2019, Steven Verhelst
Cactus in bloei

cactus

Met mijn lidcactus ging het al een tijdje niet zo goed. Misschien omdat ik hem een halfjaar lang genegeerd had en geen water had gegeven. Verschillende delen waren verdroogd en braken af.
   SInds kort staat hij bij ons op het toilet. Af en toe schud ik, na het handen wassen, de druppels boven de plant af, zodat hij kleine beetjes water krijgt.
   Nu staat hij weer in bloei, ondanks de giftige dampen die er regelmatig opstijgen uit de toiletpot. Of zou dit de cactus juist terug doen denken aan de extremen uit de woestijn?

3 juni 2019, Steven Verhelst
Koffiekoek

varken

Chocoladecroissants, koffiebroodjes, appelflappen, kersenflappen, en om het even welke zoete broodjes worden in Vlaanderen samengeschaard onder het woord Koffiekoek.
   Ik was op een kinderboerderij in de buurt van het dorpje Lier en daar lag een enorm varken te snurken in zijn hok. Tussen het stro lag een koffiekoek. Het was een soort koffiebroodje met pudding en glazuur.
   Als ik elke dag tussen het stro zou liggen en koffiekoeken zou eten, was ik misschien net zo dik en lui als dat varken.
   Dit jaar is toevallig het jaar van het varken, volgens de Chinese kalender. Het zou een vet jaar moeten worden, een jaar om te oogsten. Ik denk dat ik maar eens een koffiekoek extra ga eten.

3 april 2019, Steven Verhelst
Vrouwen in de wetenschap

Deze woensdag, een dag na de Internationale Dag van Vrouwen in de Wetenschap, was er aan de KU Leuven een kort symposium met de titel "Women in Science".
   Het gaat in discussies over vrouwen in de wetenschap vaak over nummers, over lekkende pijplijnen, over glazen plafonds. Maar vorig jaar liet ik in een stuk in de Volkskrant al zien dat dit op een misverstand berust, een rekenfout - later bevestigd door het Rathenau instituut.
   Dit symposium ging meer over kwalitatieve perceptie van vrouwen in de wetenschap en de onbewuste vooroordelen die er heersen in de hoofden van mensen.
   Een van de spreeksters pleitte ervoor dat vergaderingen op tijden worden gehouden die niet te laat in de middag zijn, "want vrouwen moeten hun kinderen uit de opvang halen."
   Hoewel het om een vrouwelijke professor ging, was dat uiteraard een vrij seksistische opmerking, want ook mannen halen hun kinderen uit de opvang.
   Ik pleit vooral voor een mensvriendelijke universiteit - dat komt iedereen ten goede.

13 februari 2019, Steven Verhelst
Slaap

Mijn dochter slaapt in haar ledikant, mijn vrouw ligt al in bed, en mijn pasgeboren zoon ligt, na een fles melk, in diepe slaap op de bank.
   Rust in huis.
   Ooit adviseerde een jonge vader mij om te slapen als je pasgeboren kind slaapt.
   Ik sla het advies in de wind en maak even gebruik van de rust voor woorden - ze tot mij nemen en weer uit mijn vingers te laten vloeien. Misschien is dat zelfs rustgevender dan slaap.

7 januari 2019, Steven Verhelst
Nieuw

Het oudejaar werd voor mij bijzonder afgesloten; ik werd vader van jou, mijn zoon, mijn tweede kind.
   Als man zat ik er verloren bij. Ik keek naar de monitor die de barensweeën opnam. Het was een golvende lijn. Het apparaat gaf een krakend en fluitend geluid, alsof het storm was op zee.
   Ik had een boek bij me van Jacob Maarten Arend Biesheuvel. Wie weet hoe lang dit kon duren. Het was niet de bundel "Zeeverhalen", maar de net uitgekomen boek "Verhalen uit het gekkenhuis".
   De wereld is een gekkenhuis. Wen er vast maar aan.
   Wat je ziet, wat je denkt dat je ziet, en wat er werkelijk gebeurt, zijn drie verschillende dingen.
   Wat zul jij later zien, als je kijkt naar mij?

1 januari 2019, Steven Verhelst

Archief 2019www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden