banner
Ik willem


De abdicatie - vandaag was ik toch graag in Amsterdam geweest. Alleen, lopend door de menigte. Denkend misschien aan A. F. Th. van der Heijden en de kroningsdag die hij beschreven heeft in De slag om de Blauwbrug.
   Ik ben niet tegen het koningshuis. Zolang er weinig schandalen zijn, de familie haar taak serieus neemt en ze een goede representatie vormt van Nederland, mogen ze van mij aanblijven. Presidenten en de verkiezingen van hen kosten waarschijnlijk nog meer dan een Koningshuis.
   Een koning staat boven de partijen en is er voor elke Nederlander. Ik vind het dus wel goed zo. Het is traditie, historie. En die hermelijnen mantel mag Willem-Alexander van mij ook gewoon dragen.

30 april 2013, Steven Verhelst
Rudy Carrell

Ik reis graag met de trein. Je bent in beweging, je eet Bounty's, je kunt er een boek lezen, en je komt vrijwel altijd rare mensen tegen.
   Toen ik gisteren in de trein zat, zag ik een Duitser met een grijze mat in zijn nek die op Rudy Carrell leek. Samen met zijn vrienden begon hij al dronken te worden. Ze stonken naar bier en pies, en hadden vuile spijkerbroeken aan. Rudy draaide luid schlagermuziek op zijn smartphone - totdat de norse conducteur kwam en de stilte in de coupé herstelde.
   Ik nam nog een hap van mijn Bounty en ging verder met lezen.

29 april 2013, Steven Verhelst
PCR

Dit jaar is het niet alleen 60 jaar geleden dat de DNA structuur werd gerapporteerd, maar ook 30 jaar gelden dat de polymerase ketting reactie (PCR) werd uitgevonden door Kary Mullis. Met PCR kun je specifiek genen van DNA kopieren, die je vervolgens in ander DNA kunt plakken. Dat heeft het kloneren van genen gerevolutioneerd. Mullis kreeg er in 1993 de Nobelprijs voor.
   Mullis is een controversieel figuur. Na zijn promotie verliet hij de wetenschap om te schrijven. Hij was ook twee jaar manager van een bakkerij. In de jaren 60 en 70 gebruikte hij verschillende psychedelische drugs, zoals LSD. Ooit antwoordde hij op de vraag, of hij de PCR ook had uitgevonden zonder drugsgebruik: 'Waarschijnlijk niet.'

27 april 2013, Steven Verhelst
DNADNA

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de structuur van DNA werd gepubliceerd in Nature door James Watson en Francis Crick. Waarschijnlijk de belangrijkste ontdekking binnen de moleculaire biologie. Dat ze het Röntgen diffractie patroon van Rosalind Franklin buiten haar medeweten hebben gebruikt, werd pas later duidelijk. Maar vrouwen hadden toen nog weinig te zoeken in de wetenschap.
   Nog steeds is het aantal vrouwen duidelijk minder dan het aantal mannen. Waar ligt dat aan? Niet aan de intelligentie. Die verschilt niet. Misschien zijn mannen gemener en minder scrupuleus. Andere mannen dan. Ik niet natuurlijk.
25 april 2013, Steven Verhelst
Schrijven

Gerrit Komrij zei ooit: "Om een half uur te schrijven heb ik twintig uur nodig."
   Twintig uur om zichzelf er toe te zetten om met inspiratie en drive aan de schrijftafel plaats te nemen.
   Zelf lijk ik een half jaar nodig te hebben om een verhaal af te schrijven. In traagheid overtref ik Komrij. Hopelijk kan ik hem in woorden ooit ook overtreffen.

24 april 2013, Steven Verhelst
BHT

BHTIk zocht op internet informatie over BHT: gebutyleerd hydroxytolueen. Het is een antioxidant, dat ook in voedingsmiddelen voorkomt. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat boter ranzig wordt.
   Op een of andere gezondheidsite vond ik een discussie over de gevaren van BHT. Een chemisch ongeschoold iemand had het MSDS (material safety data sheet) van BHT gelezen. Een MSDS is bedoeld om mensen met chemische achtergrond een idee te geven van de gevaren van een stof, vooral wanneer er ongelukken gebeuren met grote hoeveelheden. Maar je moet het MSDS altijd met een korreltje zout nemen. Het MSDS van keukenzout bijvoorbeeld. Daar staat ook dat je bij contact met de ogen of huid een arts moet waarschuwen.

23 april 2013, Steven Verhelst
Naaimachine

Toen ik vanochtend om half twaalf uit mijn bed kwam en de TV aanzette, begon net die Sendung mit der Maus, een eductief programma voor kinderen dat al meer dan veertig jaar op de televisie te zien is. Deze aflevering werd uitgelegd hoe een naaimachine werkt.
   Als kind vroeg ik me dat al af, wanneer mijn moeder een broek korter maakte. Maar het apparaat openschroeven durfde ik niet. Dat had ik ooit gedaan met een autootje dat door middel van een rechthoekig ding afgeschoten werd, en daarna functioneerde het niet meer.
   Nu weet ik alsnog hoe een naaimachine werkt. Nutteloze informatie, maar goed. Ik zette de televisie weer af en maakte ontbijt.

21 april 2013, Steven Verhelst
 Fire it up

Vorige week ging ik met mijn liefje naar een concert van Joe Cocker, de oude rock- en blueszanger. In de Olympiahalle, die voor de zomerspelen van 1972 gebouwd was, zaten ruim tienduizend mensen, schatte ik.
   Als voorprogramma speelde een Duitse zanger. Ik had medelijden met hem. Hoe zou het zijn om te spelen voor een enorm publiek dat alleen maar zat te wachten op de volgende artiest? Gelukkig hield hij het kort.
   Cocker bracht klassiekers als With a little help from my friends, You are so beautiful en Unchain my heart. Mijn vriendin en ik behoorden tot de jongere bezoekers van het concert. De meeste bezoekers hadden mijn ouders kunnen zijn. Ze klapten, swingden, dansten alsof we nog begin de jaren zeventig leefden. Zal ik dat ook doen, als ik zestig ben en Slayer, een van mijn favoriete bands, nog optreedt?

16 april 2013, Steven Verhelst
Vleermuizen

Ik zat aan de oever van de rivier de Isar een biertje te drinken, vlak bij een brug waarover af en toe een auto raasde. In het schemerdonker fladderden vleermuizen door de lucht. Verderop zwommen een aantal eenden.
   Ik was in een sombere stemming. Misschien was ik beter af als ik een eend was, of een vleermuis, fladderend door de avondlucht. Maar ik was een mens, met een stel hersens die soms een kwelling zijn. Ik nam nog maar een slok bier. Want ook kleine hoeveelheden bier kunnen gelukkig maken, had ik in de krant gelezen.

15 april 2013, Steven Verhelst
De fiets

Mijn vriendin, met wie ik sinds een paar weken samenwoon, zei: "Die fiets die jij al jaren hebt, die is nu ook voor de helft van mij."
   "Nou," zei ik, in een Herman Finkers-achtige opmerking, "dan mag je hem wel eens schoonmaken."
   Het wielerseizoen is al lang begonnen, maar vandaag was pas de eerste mooie dag om te gaan fietsen. Uiteraard stond ik vanmorgen zelf mijn Specialized te poetsen. Daarna begaf ik me op weg, door de dorpjes rond Freising.
   Ik dacht aan oude wielerhelden.
   Maarten Ducrot zat vaak te geilen op de fiets, toen hij jong was en moest trainen. Bij mij was het meer stoempen. Op de asfaltwegen waar ik reed, gold een maximumsnelheid van 80, maar sneller dan 30 ging het bij mij niet. En toen begon het ook nog te regenen, en kwam mijn fiets weer onder de modderspatten te zitten.

13 april 2013, Steven Verhelst
Bier in Berlijn

bier

Ik drink bier in Berlijn. Want wat moet je anders doen? In biergartens, cafés, restaurants of hotelbars. Met anderen of alleen. Het liefste nog dat laatste.

9 april 2013, Steven Verhelst
IJs

ijs

Ik loop door Berlijn met een paar bekenden. Ze willen naar een ijssalon. Een van de beste ijssalons van de stad.
   Het is koud, ik twijfel of ik handschoenen moet aantrekken en een muts moet opzetten, maar ik laat me meevoeren. En ze hebben gelijk. Ik neem Johannisbeer, Mango, Chocolade en Sinaasappel-chocolade. Het is zowat het beste ijs dat ik ooit geproefd heb.

8 april 2013, Steven Verhelst
De Ramones

ramones

Ik ben voor de tweede keer dit jaar in Berlijn, en ik besloot het Ramones museum te bezoeken. Gesticht door een fan. Veel meer dan een grote verzameling foto's, affiches, tijdschriften en curiosa als spijkerbroeken, gympen, kettingen en drumstokken van de bandleden was het niet. Op de achtergrond klonken Ramones songs. Blitzkrieg Bop, Sheena is a punk rocker, Now I wanna sniff some glue. Maar er was een fles bier bij de toegangsprijs inbegrepen, en dat maakte veel goed.

7 april 2013, Steven Verhelst
Museum

Het Rijksmuseum is weer open. Eindelijk In de afgelopen jaren ben ik al een paar keer naar Amsterdam terug gekeerd, en was ik altijd teleurgesteld als ik het Rijksmuseum nog steeds in verbouwing was. Nu zijn mijn favoriete schilderijen van Jan Steen weer te bezichtigen.
   Wanneer kom ik weer in Nederland? En mag ik dan schilderijen omarmen? Of gaan er dan alarmen af?

6 april 2013, Steven Verhelst
Zwarte rook

stofzuiger

Ik stond te stofzuigen, met een oude stofzuiger die ooit nog van mijn oma geweest is. Het was tenslotte grote schoonmaak.
   Maar opeens rook ik iets.
   En ik keek achterom.
   Er kwam zwarte rook uit de stofzuiger. En een geur van verbrand bakeliet. Of welk ander polymeer dan ook.
   Snel schakelde ik het apparaat uit, en zette het naast mijn voordeur.
   Ooit is deze stofzuiger van mijn oma geweest. Mijn oma doet het al lang niet meer. Zij is niet in zwarte rook opgegaan, maar gewoon begraven. De stofzuiger heeft het nog een jaar of tien, vijftien gedaan. En nu gaat hij ook naar de recycling.
   Uiteindelijk gebeurt dat met ons allen. We vallen uiteen in moleculen, en worden deel van een ander ding,  organisme of apparaat.  En misschien is dat maar goed ook.

5 april 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden