banner
Koningsdag

Gisteren was het koningsdag. Een speciale koningsdag misschien, want er waren geen koninklijke bezoeken aan gemeenten, en de koningsspelen bleven ook achterwege. Koningsdag was omgedoopt tot woningsdag.
   Bij koningsdag gaan mijn gedachten automatisch terug aan koninginnedag, want ik ben meer dan vijftien jaar geleden geëmigreerd. Koningsdag heb ik nooit meegemaakt als inwonder van Nederland.
   Op koninginnedag wachtte ik altijd totdat de visite weg was, want mijn vader was op dezelfde dag jarig. De visite kwam 's ochtends, en 's middags kon ik de stad in, op weg naar de geur van hamburgers, het geluid van de kop van jut.
   Een enkele keer deed ik mee aan de Havenloop - een hardloopwedstrijd rond de Vlaardingse haven. Ik heb er nog een koffiemok van. De letters zijn er door de afwasmachine in de loop der jaren afgeweekt, maar ik herinner me nog de straatstenen van de Oosthavenkade die onder mij door zoefden. Dertien was ik, veertien misschien, en ik raasde voort - sneller heb ik waarschijnlijk zelden gelopen, want er zou wel eens een meisje uit mijn school langs het parcours hebben kunnen staan op wie ik indruk moest maken. Een meisje met blond, krullend haar, wippende borstjes tijdens de gymnastiekles, en af en toe een mistige blik naar de schoolbanken achterin de klas, waar wij jongens zaten. Langs het parcours heb ik haar niet zien staan, maar ik was uiteraard zo snel. Mijn longen stonden in brand en mijn blik was niet meer helder.
   Dat was koninginnedag bijna dertig jaar geleden. Deze koningsdag deed ik het rustiger aan.

28 april 2020, Steven Verhelst
Mondmaskers

In Duitsland is het al verplicht om in bepaalde publieke ruimtes mondmaskers te dragen. In België is dat binnenkort misschien ook wel zo. De stad Leuven stelt in elk geval een mondmasker beschikbaar voor alle inwoners. Hoe ik daar aan kom, weet ik niet, maar ik heb nog niets in mijn brievenbus mogen ontvangen.
   Van wetenschappers hoor ik gemengde berichten. Sommigen zeggen dat het helpt te verhinderen het virus te verspreiden, anderen beweren dat het averechts werkt, omdat het de drager een schijnveiligheid geeft. Ik zal het in elk geval niet snel dragen: ik laat het dragen van mondmaskers liever over aan zorgprofessionals die echt in de gevarenzone staan.

25 april 2020, Steven Verhelst
Uitputtingsslag

Het aantal weken sinds het thuiswerken vanwege de coronacrisis is al niet meer op een hand te tellen. Of wel? Ik weet het niet eens meer.
   Mij gaat het nog redelijk goed. Maar ik heb slechts twee kinderen (die bovendien 12 uur per nacht slapen), en mijn werk staat het makkelijk toe om thuis te werken - al maak ik wel minder uren dan tevoren. Maar misschien ben ik in die uren wel iets efficiënter dan vroeger. Ik hoop het in elk geval.
   Hoe moet het ouders te moede zijn die drie, vier of vijf kinderen hebben, en dan ook nog zulke apen die 's nachts regelmatig uit hun slaapkamer lopen en zeuren om bekertjes water, verhaaltjes, knuffels of zaklampen om krokodillen onder hun bed op te sporen.
   Na de coronacrisis volgt er waarschijnlijk een crisis van burn-out...

22 april 2020, Steven Verhelst
Kooiker

Het malle ding van Bobbistiek

Ik hoorde van mijn zus dat de kinderboekenschrijfster Leonie Kooiker een paar dagen geleden is overleden. In het nieuws heb ik er niets van gehoord - terwijl zij toch met haar eerste boek (Het malle ding van Bobbistiek) meteen een gouden griffel won. Vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in de wonderlijke fantasiewereld van de hoofdpersoon Bobbie, die uitvinder is, van toverdranken maar ook van een nieuw materiaal, waarmee hij een soort helikopter bouwt.
   Ik weet niet hoe vaak ik dit boek als kind heb gelezen. Ik wilde het zelfs overschrijven (wat ik uiteindelijk niet gedaan heb). Ooit schreef ik een column over dit boek voor de uitgave van mijn studievereniging. In bewerkte vorm is deze binnenkort op deze blog te lezen.

19 april 2020, Steven Verhelst
Brabantse pijl

Brabantse pijl

Vorig jaar miste ik de start van de Brabante Pijl, die Mathieu van der Poel won. Dit jaar - de race is afgelast vanwege de coronavirus crisis - stond ik al vroeg met mijn fiets op de Grote Markt van Leuven, waar normaal gesproken de start plaatsvindt. Ik fietste met twee kindjes in de fietskar achter mij, en maakte eerst een diepe buiging naar vorig jaar's winnaar voodat ik mij op de kasseien van de Grote Markt via de Naamsestraat in beweging zetten.
   Het weer was zonnig, fris, en de straten lagen vrijwel verlaten. Ik fietste door Leuven, Heverlee, Oud-Heverlee, Korbeek-Dijle, richting Leefdaal, dan door Bertem en weer terug naar Leuven. Hier en daar kwam ik een korte, maar steile helling tegen - al bedacht ik dat de renners daar vorig jaar gewoon op volle snelheid overheen zijn geraasd.
   Verschil moet er zijn.
   Terug thuis begon het thuiswerken tijdens coronatijden weer. Een half dagdeel op de kinderen passen, een half dagdeel werken, daarna eten en 's avonds weer werken. Het nieuwe normaal - ik vraag me af hoe lang dit nog zal duren.

15 april 2020, Steven Verhelst
Bewegen

beweging

Het lijkt me goed dat een overheid de bevolking stimuleert te bewegen. Blijkbaar moest het tot deze coronavirus crisis duren voordat dit ook expliciet werd in het park vlak bij ons huis...

10 april 2020, Steven Verhelst
Vlaanderen's mooiste

tv

De Ronde van Vlaanderen ging vandaag niet door, vanwege de coronacrisis. In plaats daarvan reden 13 profrenners de laatste 32 kilometers als e-wedstrijd thuis vanaf hun hometrainer. Het werd live uitgezonden op de Vlaamse televisie, en eerlijk gezegd werd het nog best spannend. Wie weet krijgt dit nog een vervolg in de toekomst...

5 april 2020, Steven Verhelst
Lentegeluk

vijg

Aan mijn vijgenboom heb ik de eerste aanzetjes tot vijgen gezien - niet groter dan een erwt. Dit is hoop in de lente op een zoet geluk voor het najaar.

3 april 2020, Steven Verhelst
1 april

Oorspronkelijk zou het tentamen van het nieuwe Bachelor's vak in Biomedische Wetenschappen op 1 april plaatsvinden. Dit is vanwege de coronacrisis tot nader orde uitgesteld. Heel even kreeg ik de neiging om een e-mail naar alle studenten te sturen met het bericht dat ze niet waren komen opdagen voor hun examen en daarom gezakt waren. In deze politiek-correcte wereld heb ik het echter niet gedaan...

1 april 2020, Steven Verhelst

Archief 2020

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden