banner
Vrouwen

Mijn vrouwen hebben me verlaten - voor een week. Ze zijn naar Duitsland, naar die Heimat. Ik blijf alleen achter, zonder vrouw, zonder dochter.
   In een boek van de neuroloog Oliver Sacks las ik over (onder andere) mensen met amputaties, die fantoompijn hebben.
   Ik heb fantoompijn vanwege mijn vrouw en kind. Niet lichamelijk, maar in mijn hoofd, in mijn hart.

16 augustus 2017, Steven Verhelst

Rivaliteit

Nederlands

Ik ging naar Beersel om Lambiek bier te proeven. De trein bracht me naar het station van Lot en vandaaruit fietste ik naar Beersel.
   Het gebied waar nog traditioneel Lambiek wordt gebrouwen bevindt zich ten zuiden van Brussel. Officieel hoort het bij Vlaanderen, maar er wonen ook veel Franstalige Belgen.
   Toen ik langs een sporthal fietste, zag ik bovenstaand spandoek. Zowel het spandoek zelf als de graffiti erop leken mij boekdelen te spreken over de Vlaams-Waalse rivaliteit.

13 augustus 2017, Steven Verhelst

Ayahuasca

DMT

Ayahuasca is een hallucinerende thee van planten uit het Amazonegebied die origineel door inheemse stammen werd gemaakt, maar nu naar Europa is overgewaaid.
   Het actieve ingrediënt is dimethyltryptamine (DMT), dat psychedelische trips geeft. Het werd gebruikt werd in rituelen waarin mystieke ervaringen werden opgewekt.
   DMT moet geïnjecteerd of ingeademd worden, want oraal overleeft het het enzym monoamine oxidase niet. Je moet een monoamine oxidase inhibitor erbij innemen. En dat gebeurt in die thee, die getrokken wordt van verschillende planten. De ene bevat DMT, de andere een verbinding die vroeger "thelepathine" werd genoemd, vanwege de gemeenschappelijke visioenen - nu bekend als de chemische verbinding "harmine".
   Ik heb geen hallucinerende middellen nodig voor visioenen - ik vind de wereld al merkwaardig genoeg.

9 augustus 2017, Steven Verhelst

Ouderenarmoede

De Volkskrant kwam afgelopen week met een bericht dat op plaats 5 van grootste angsten van de Duitse bevolking de angst voor armoede als bejaarde staat. Dat zou de ZDF onlangs naar buiten hebben gebracht.
   Al in januari en februari was het eerste deel van een vierluik over armoede onder ouderen te zien. Misschien had de journalist in kwestie een herhaling gezien of dacht hij dat deel twee, dat half juli werd uitgezonden, iets heel nieuws was.
   In elk geval is de AOW in Duitsland niet goed geregeld, want je krijgt geen uitkering over de jaren dat je niet gewerkt hebt. Dat dwingt sommige ouderen ertoe om de straten af te struinen op zoek naar lege statiegeldflessen, zoals ook zwervers dat wel doen.
   Hoe het in België zit, weet ik niet, maar voordat ik 65 word, vind ik dat nog wel uit.

7 augustus 2017, Steven Verhelst

Zuur

In Engeland komen steeds meer 'zuuraanvallen' voor. Hoewel ze al langer blijken voor te komen, schijnt dit fenomeen overgewaaid uit landen als India en Pakistan, waar deze laffe verminkingen van vooral vrouwen vaker schijnen voor te komen.
   Er wordt voornamelijk zwavelzuur, salpeterzuur en zoutzuur gebruikt. Daar is makkelijk aan te komen. Ook ik kocht ooit bij Amazon een flesje zwavelzuur (zij het als accuzuur in enigszins verdunde vorm, maar nog steeds erg corrosief). Ik gebruikte het voor een experiment om middelbare scholieren uit Duitsland iets te leren over anorganische chemi. Hoe makkelijk moet het zijn om aan deze zuren te komen?

5 augustus 2017, Steven Verhelst

1988

Ik herinner me de zomer van 1988 nog - het was een sportzomer voor Nederland. Steven Rooks won op Alpe d'Huez, Jean-Paul van Poppel won vier etappes in de Tour waaronder op de Champs d'Elysee. Maar de grootste overwinning voor Nederland vond plaats in München, toen het Nederlands Elftal met 2-0 van de Sovjet Unie won tijdens het EK voetbal.
   Nu, bijna 30 jaar later, staan de Nederlandse vrouwen in de finale van het EK voetbal.
   Dit jaar was een minder goede sportzomer voor Nederland dan 1988 (hoewel Bauke Mollema en Dylan Groenewegen beide een etappe in de Tour de France wonnen). Maar misschien kunnen de voetbalvrouwen dat in een klap goedmaken, komende zondag.

3 augustus 2017, Steven Verhelst

Fipronil

fipronil

Het is komkommertijd en er is een eierschandaal. Het bedrijf - met de achteraf ironische naam ChickenFriend - heeft een middel tegen rode mijten geleverd dat eigenlijk natuurlijk zou zijn. Het zou eucalyptus en menthol bevatten, maar er zat stiekem ook Fipronil in, een synthetisch insecticide dat het centraal zenuwstelsel van insecten aantast.
   Of er gevaar is voor de volksgezondheid, zoals door de nieuwsdiensten wordt gesuggereerd, is de vraag. Als ik toxicologen mag geloven, is er weinig aan de hand.
   Fipronil verstoort de chloride ionenkanalen die door glutamaat en GABA gestimuleerd worden. Die eerste komen niet in zoogdieren voor, maar wel in insecten en het effect van fipronil op de GABA gereguleerde ionenkanalen van zoogdieren is veel zwakker dan die van insecten.
   Ik ben chemicus, dus ik ben niet bang. Het risico is waarschijnlijk kleiner dan dat van een slok wijn. Ik eet dus gewoon mijn ei morgenochtend. Misschien wel twee.

2 augustus 2017, Steven Verhelst

Knock-out

Op weg naar werk stapte ik van mijn fiets omdat er iemand knock-out op de stoep lag. Er stond een vrouw bij die de politie had gebeld. De rest van de mensen fietste door.
   Een voorbijganger zei: ik ken hem; hij maakt zijn eigen vloeibare.
   De vrouw dacht dat het om alcohol ging, maar ik wist wel dat het om GHB ging.
   Ik belde alsnog de ambulance.
   Liquid E. Vloeibare ecstasy. Daar ging het om. De scheidslijn tussen een roes en een overdosis ligt slechts milliliters van elkaar vandaan.
   De politie wist de jongeman wakker te schudden. Hij leek verward, alsof hij ontwaakte in een wereld die hij niet kende, of die hij zich niet wist te herinneren.
   Ik fietste samen met de vrouw - die trouwens zwanger was - in de richting van het station, en daarna gingen we elk ons weegs.

1 augustus 2017, Steven Verhelst

Archief 2017


Boarded upArchief 2016

Archief 2015

Archief 2014

Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden