banner
Klik hier voor een selectie van de beste blogs van 2012.

31 december 2012, Steven Verhelst
Weg

Al jaren breng ik oud & nieuw buiten Nederland door. Brisbane, Palo Alto, Plzen, Wenen, Monaco, Basel.
   Dit jaar zit ik op Tenerife. Kayaken, mountainbiken, hardlopen. Het wordt een sportvakantie.

30 december 2012, Steven Verhelst
Het raadsel van de kerstkaart

In een oude schoenendoos, die nog in een kast bij mijn ouders stond, vond ik een stapel oude post. Ik keek de brieven en kaarten kort door. Er zat ook twee mysterieuze kerstkaarten bij. Op de ene was in hanepoten geschreven: prettige kerstdagen en een gelukkig 1992. Geen afzender. Op de andere stond helemaal niets. Op de envelop stond 'Aan: Rik'. Toch was hij bij mij in de brievenbus beland. Door de afzender zelf bezorgd, dat was wel duidelijk.
   Ik wierp nog een korte blik op beide kaarten en gooide ze toen bij het oud papier. Een raadsel uit mijn jeugd dat nooit opgelost zal worden.

29 december 2012, Steven Verhelst
Vuurwerk

Vanaf vandaag mag er weer vuurwerk verkocht worden, maar gisteren ben ik al uit Nederland vertrokken.
   Ik ben een voorstander van het vuurwerk verbod. Vuurwerk dient afgestoken te worden door professionals. Dat is veiliger. En mooier. Ik ben niet de enige die dat vindt. Het meldpunt vuurwerkoverlast is sinds gisteren  uit de lucht vanwege de grote hoeveelheid klachten die er binnen stroomden.

28 december 2012, Steven Verhelst
E-nummers

Een familielid liet mij tijdens kerst een E-nummer App zien. Dan kun je in de winkel controleren of E-nummers schadelijk zijn. Volgens die App althans. Want door de EU zijn ze gewoon goedgekeurd.
   Het resultaat voor E260 was vooral opmerkelijk. De App kleurde het E-nummer rood. Vermijden.
   E260 is azijnzuur. In sommige voedingsmiddelen zijn heel kleine hoeveelheden toegevoegd om de zuurte van het produkt te reguleren. Maar schadelijk is het niet. Want anders is het aanmaken van een salade met balsamico nog veel schadelijker.

27 december 2012, Steven Verhelst
Ondergang

huizen

Ik maakte een ommetje door de oude buurt waar als kind elke ochtend naar mijn lagere school liep. De trappenhuizen die er staan, worden gesloopt. Sommige liggen al in puin.
   Mensen van wie ik niets weet, hebben hier euforische en tragische momenten meegemaakt. In deze huizen. Binnen deze muren.
   Alles moet tegen de vlakte. Plaats maken voor iets anders. Ook ik - ooit.   

26 december 2012, Steven Verhelst
My beerdrunk soul is sadder than all the dead christmas trees of the world

boom

25 december 2012, Steven Verhelst
Christbaum

boom

Een kerstboom is een Christbaum in het Duits. Maar een naaldboom komt mijn huis niet in.
   Ik heb een sterretje in mijn palm gehangen en daar kadootjes onder gelegd.
   In het land waarvan men denkt dat Christus er geboren is, groeien geen naaldbomen. Wel palmbomen. Dus ik ben tevreden met mijn Christbaum.

24 december 2012, Steven Verhelst
Stilte

stiltecoupe

Op weg van Schiphol naar Schiedam zit ik in een stilte coupé, met een blik bier en een boek.
   In Leiden stapt er een vader met vierjarig zoontje in, en is het met de stilte gedaan.
   "Ik wil niet met de stille trein," schalt het hoge stemmetje van de jongen door de coupé. "Ik wil met de praattrein."
   En even later: " 'k Moet poepen."
   "Als je een coupé verder gaat zitten, kun je praten, trompet spelen en stinkende knetterscheten laten zo veel je wilt."
   Ik zeg het niet. De trein is in Den Haag gestopt. Vader en zoon stappen uit, en de rust keert weer.

23 december 2012, Steven Verhelst
Einde

Ik word wakker en er is niets gebeurd De Maya kalender is afgelopen, maar de wereld is er nog.
   De zeespiegel stijgt, de tolerantie daalt, er komen steeds meer mensen, en er is  steeds minder waardering voor de literatuur.
   De wereld is niet vergaan vannacht. Maar we zijn dichtbij, heel dichtbij.

22 december 2012, Steven Verhelst
Gezond

Ik probeer gezond te eten. Elke dag groente en fruit. Matig met suiker en zout. Want als je gezond eet, kun je ongezond leven. Dat is mijn motto.
   Sommige mensen slaan door in hun gezondheidsmanie. In de TV-serie Obese, gepresenteerd door Wendy van Dijk, was er in het eerste seizoen een kandidaat die nauwelijks meer kon stoppen met sporten. Hij was gevoelig voor verslaving. Eerst eetverslaving, daarna sportverslaving.
   De afgelopen dagen is de "rauw-eter" Tom overmatig in het nieuws geweest. Zijn moeder en hij eten alleen rauw, ongekookt of ongebakken voedsel. Geen vlees, vis of zuivel. Of dat echt gezond is, is de vraag, want de jongen heeft een groeiachterstand en ziet er naar mijn mening nogal bleekjes uit. Maar goed. Het is waarschijnlijk beter dan iedere dag bij McDonald's en de Pizzahut eten.

19 december 2012, Steven Verhelst
Geen bok

Er zijn van die dagen dat je nergens zin in hebt. Kein Bock zeggen de Duitsers. Keine Lust.
   Ik hoorde de uitdrukking voor het eerst in de Duitse reality-serie "De strengste ouders ter wereld", waarin probleem tieners naar verre landen gestuurd worden om door strenge ouders in twee weken opgevoed te worden. In de eerste dagen hebben de tieners geen bok in alles. Maar ze worden langzaamaan gebroken. Totdat ze huilen en hun moeder missen.
   Duitse televisie kijk ik niet meer. Het interesseert me niet. Ik heb er eenvoudigweg kein Bock auf.

18 december 2012, Steven Verhelst
Glock

glock

Hoeveel schietpartijen op scholen zijn er al geweest in Amerika?  Paducah, Jonesboro, Columbine, VirginiaTech, Sandy Hook. Elke keer komt de discussie over wapenbezit op gang, maar strandt voordat er iets verandert.
   De schutter op de Sandy Hook Elementary School gebruikte onder andere een semi-automatische Glock.
   Ook ik schoot ooit met een Glock, op een schietbaan in Santa Clara. Met echte ammunitie. Ik had maar in een labiele bui hoeven zijn en ik had de mensen naast me overhoop kunnen knallen. Het was een gedachte die heel kort bij mij op kwam.
   De voordelen van legaal wapenbezit wegen volgens mij niet op tegen de nadelen. Maar in de VS wil men zich blijkbaar niet beschermen tegen labiele personen.

16 december 2012, Steven Verhelst
Chaos

kerstmarkt

In de afgelopen dagen bezocht mijn broer enkele Duitse kerstmarkten. In Keulen, in Düsseldorf, in Oberhausen.
   Ik ga niet graag naar kerstmarkten. In München zijn er verschillende, verspreid door de stad. Het is er chaos. Je kunt niet doorlopen of je botst tegen mensen op die stinkende Glühwein drinken, stinkende Bratwursten eten, of stinkende zoetigheden in hun mond proppen. Voor mij zijn de kerstmarkten een noodzakelijk kwaad, waar ik doorheen moet waden op weg naar de S-bahn.

15 december 2012, Steven Verhelst
Week

Volgende week is het zo ver. Dan houdt de Maya-kalender op.
   Eergisteren was ik nog optimistisch dat ik dacht tot in de volgende eeuw te kunnen leven, vandaag geef ik mijzelf nog een week.
   Wat te doen in een week?
   Zo veel plannen en zo weinig tijd.
   De beste flessen wijn in mijn collectie opentrekken, en denken aan vroeger, aan mijn jeugd, toen het eigenlijk had moeten gebeuren.

14 december 2012, Steven Verhelst
12-12-12

Vandaag is de laatste dag van deze eeuw waarin zich in de datum drie cijfers herhalen.
   Op 6-6-6 brachten veel metal bands een cd uit.
   Op 7-7-7 gingen veel stellen trouwen.
   Op 10-10-10 wilde ik een 10 kilometer lopen, maar was ik helaas verhinderd.
   Nu moeten we ruim 88 jaar wachten voordat het weer 1-1-1 is.
   Wie weet maak ik dat nog mee.

12 december 2012, Steven Verhelst
Moeheid

Er zijn dagen dat je hondsmoe bent. Waar ligt het aan? Ziek geweest? Nachtmerries? Te veel alcohol?
   Van slaapgebrek kun je niet doodgaan, zegt een arts in Fight club tegen de door Edward Norton vertolkte hoofdpersoon. Norton richt uiteindelijk, samen met Tyler Durden (Brad Pitt) Fight club op.
   Ik moet ook vechten. Niet fysiek. Met woorden, met zinnen. Maar ook dat vechten gaat zo veel lastiger met een uitgeput gevoel van binnen.

11 december 2012, Steven Verhelst
 Tweede kans

Vijf jaar geleden ging ik naar een concert van Slayer en Marilyn Manson. Dat was nog in Californië. Het Sleep Train Pavillion in Concord, ten oosten van San Francisco.
   Slayer was goed, maar Manson vond ik matig.
   Vanavond speelt Marilyn Manson in München. Samen met Rob Zombie, die ik in 2004 op Ozzfest zag. Ik ga er naartoe. Want mensen verdienen een tweede kans. Ook Marilyn Manson.

9 december 2012, Steven Verhelst
taurineTaurine

In een of ander tijdschrift vond ik een monster van een gezichtsgel voor mannen.
   Met taurine.
   Met vitamine C.
   De energiedrank voor je huid, stond er in grote letters in de advertentie.
   Vandaag gebruikte ik de gel, en ja, ik kreeg een verfrissend gevoel in mijn gezicht. Maar dat was waarschijnlijk te danken aan de alcohol, die op de huid uit de gel verdampte.
   Vorige week gaf een student tijdens mijn college een korte presentatie over het molecule taurine. Het zit ook in energiedrankjes als Red Bull. Daar dankt het zelfs zijn naam aan, want het Latijnse woord Taurus betekent stier. In elk geval heeft taurine in energiedrankjes geen bewezen positieve of negatieve effecten. En in gels op de huid zal dat wel hetzelfde zijn. Dus ik blijf gewoon mijn oude gezichtscrème gebruiken. Zonder taurine.

8 december 2012, Steven Verhelst
Stundenhotel

stundenhotel

In de buurt van het station Moosach in München zit een Stundenhotel. Een hotel voor tortelduifjes. Waar je kamers per uur kunt huren. Waarschijnlijk tegen prijzen waarvoor je bij andere hotels een hele nacht kunt blijven. Maar goed, de privacy is misschien beter gewaarborgd. Of zoiets.

6 december, Steven Verhelst
Taart

taart

Eens in de zoveel jaar maak ik een taart. Meestal appeltaart. Want dat is makkelijk.
   Deze keer probeerde ik eens iets anders. Schwarzwälder Kirschtorte. Want ik wilde me er deze keer niet met een Jantje van Leiden vanaf maken. Mijn ouders kwamen tenslotte op bezoek.
   De taart zag er beter uit dan hij smaakte. Kersenlikeur vergeten. Te weinig slagroom.
   Als kleuter wilde ik altijd banketbakker worden. Dan kon je lekker veel taart eten.
   Deze taart kon je beter in iemands gezicht gooien. Maar helaas bood niemand zich aan.

2 december 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden