banner
2013

Hier een overzicht van de beste blogs van 2013.

30 december 2013, Steven Verhelst
Schaatsen

schaatsen

De dagen rond nieuwjaar ben ik met mijn vrouw in Hamburg. We eten veel vis, drinken bier, wijn en sekt, en bekijken de stad.
   In het park Planten un Blomen zagen we een ijsbaan. Het is jaren geleden dat ik geschaatst heb. Toch huurden we hockeyschaatsen en waagde ik me weer op de ijzers. Het was nog leuk ook. Maar met mijn vrouw is alles leuk.

30 december 2013, Steven Verhelst
Wat een vrouw niet kan doen

"Gisteren was ik nergens/ en vandaag weer hier/ in het midden van de dingen/ nu tel ik weer voor vier./ Wat een vrouw/ wat een vrouw niet kan doen".
   Ik ben weer terug in Essen. Terug van de kerstreizen naar Kassel en Vlaardingen. Het beste kerstkado kwam uiteraard van mijn vrouw - een kaartje voor een concert van De Dijk. Twintig jaar geleden wilde ik daar al heen, maar het kwam er nooit van. In 2014 is het eindelijk zo ver. Wat een vrouw/ wat een vrouw niet kan doen...

28 december 2013, Steven Verhelst
Trein

Ik zit in de trein van Hannover naar Amersfoort voor een blitzbezoek aan Nederland, en eet stukjes ahle Wurscht - een specialiteit uit Hessen. Een gedroogde worst uit varkensvlees, die kwa smaak in de buurt van salami komt (al mag ik dat van mijn vrouw waarschijnlijk niet zeggen, want ahle Wurscht is ahle Wurscht). Verder lees ik een boek van Herman Brusselmans, schrijf een blog, drink kleine slokjes water en kijk naar buiten, waar het kale, droeve landschap zich aan de trein voorbijtrekt, met smart wachtend op het einde van de feestdagen.

26 december 2013, Steven Verhelst
Man & vrouw

kerstmarkt kassel

Ik ging met mijn vrouw naar de kerstmarkt in Kassel. Het is een kerstmarkt met sprookjes. Vroeger tenminste, want tegenwoordig staat er nog slechts een kleine toren boven de kraam met Feuerzangenbowle, waar Roodkapje, Sneeuwwitje, Doornroosje, en Hans & Grietje staan.
   Wij aten een braadworst van een halve meter en dronken een mok Feuerzangenbowle, een Glühwein geflambeerd met rum. Dat laatste had ik al eens gedronken, maar vandaag voor het eerst als getrouwde man. En in de komende dagen zouden er nog wel een aantal bekers meer volgen.

24 december 2013, Steven Verhelst
Eheschließung 20 december 2013, Steven Verhelst
Scherven

Een of andere automobilist had onze autospiegel aan diggelen gereden. Het gehuis zat er nog aan, maar de spiegel was in scherven. Maar scherven brengen geluk, zeggen ze. Dus een beter ongeluk één dag voor onze trouwdag konden we ons niet wensen.

19 december 2013, Steven Verhelst
Vegas

movies

In de film The Hangover gaan vier vrienden voor hun vrijgezellenfeest naar Las Vegas. Daar loopt het volledig uit de hand. In Sideways bezoeken twee mannen van middelbare leeftijd St. Ynez valley in Californië om wijn te proeven en te golfen. Ook daar loopt het uit de hand.
   Ik trouw vrijdag, en op donderdagavond ga ik nog een keer weg met mijn beste vriend. Niet in Vegas of St. Ynez valley - daar was ik de afgelopen jaren al verschillende keren. Wij blijven in het Ruhrgebiet. En nu is het de bedoeling dat het dan niet uit de hand loopt.

15 december 2013, Steven Verhelst
Geloof

liebe

Vanaf mijn zevende jaar denk ik dat religie niet meer is dan een mythe, een sprookje. Of het door Albert Heijn kwam, of door mijn eigen brein, weet ik niet. Het levenspad is iets chaotisch dat niet te voorspellen is.
   Ik heb mij over de aardbol bewogen als een bal in een flipperkast - door kleine gebeurtenissen ben ik van Nederland naar Massachusetts, naar Nederland, naar Californië, uiteindelijk  in Duitsland terechtgekomen. En daar heb ik mijn toekomstige vrouw ontmoet. Het is als het klassieke beeld van een vlinder die in Japan haar vleugels beweegt en in de Verenigde Staten een wervelstorm veroorzaakt.
   Misschien is deze onbegrijpelijke chaos het beste samen te vatten in het woord noodlot. Het is mijn noodlot om van deze vrouw te houden.
   Trouwen in de kerk doen we niet - we zijn beide niet religieus. Gelukkig maar. Ik denk niet dat ik op zo'n fundamenteel idee met mijn partner van mening zou kunnen verschillen. Geen dominee, priester, kerk of orgel tijdens onze bruiloft. Wij verzorgen onze eigen ceremonie. Met metal muziek - want die mag niet ontbreken.

13 december 2013, Steven Verhelst
 Rick van Leeuwen

In mijn boekenkast staan schrijvers Rick van Leeuwen en Marcel Maassen naast elkaar. Twee schrijvers die ik goed vind. Rick van Leeuwen ken ik persoonlijk, en met Marcel Maassen heb ik ooit opgetreden op Nur Literatur.
   Met Maassen heb ik geen contact. Met Van Leeuwen wel - af en toe. Hij is me in alles voor. Hij heeft een boek, een vrouw, een kind. En ik niet. Maar ik ben met een inhaalslag bezig, want over acht dagen ga ik trouwen. Het plan is dat ik ook een boek en een kind krijg. Eerst een boek, dan een kind. Dat lijkt me een goede volgorde.
   Toch hoop ik dat Rick me voor blijft, en dat hij met een nieuw boek komt. Zodat ik weer iets goeds te lezen heb.

12 december 2013, Steven Verhelst
maarten 't hartMaarten 't Hart

Gisteren zag ik Maarten 't Hart bij De Wereld Draait Door. Een vlucht regenwulpen, het boek waarmee hij doorbrak, wordt volgend jaar november in een oplage van 600.000 verspreid tijdens de actie Nederland leest.
   Ik dacht: misschien moet ik mijn vrouw dan dat boek maar eens laten lezen. Maar ik weet niet of dat een goed idee is. Ik heb haar ooit een boek van Harry Mulisch aangeraden, en dat beviel slecht. Nu ligt er een boek van Yusef el Halal op haar nachtkastje. Dat bevalt beter. Maar dat komt misschien omdat ik dat deels heb geschreven.


10 december 2013, Steven Verhelst
Handbal

Doelverdedigen bij handbal is een bijna suicidale bezigheid. Kijk maar eens op YouTube. Ik zou niet graag tussen de twee goalposten staan om mij voor ballen te werpen die met een snelheid van zestig of meer kilometer per uur afgevuurd worden.
   Mijn vriendin is niet suicidaal. Maar wel keepster bij een handbalvereniging in het Ruhrgebiet. Dit weekend won haar team tegen de nummer 1 van de liga, en schoof het team door naar nummer 3 in de ranglijst - mede doordat zij in de voorlaatste minuut de gelijkmaker van de tegenstander voorkwam. En dat maakte mij natuurlijk trots.

9 december 2013, Steven Verhelst
Boeket

Voor een trouwerij is veel te regelen. De jurk is gekocht - al weet ik niet hoe die eruit ziet, want ik mag hem niet zien tot de dag zelf.
   De afgelopen dagen heb ik veel bloemen gezien. Misschien meer dan goed voor me is. Maar het bruidsboeket is nu eenmaal iets dat de bruidegom moet regelen. Vandaag is het besteld. Goede kleuren, de juiste vorm, groot genoeg om een mooie indruk te maken, maar niet zo groot dat mijn bruid er achter verdwijnt. Alles moet goed zijn. Ik denk dat het eindresultaat er mag wezen. En hopelijk vindt zij dat ook.

6 december 2013, Steven Verhelst
The A-team

the a-team

Het is waarschijnlijk dertig jaar geleden dat ik voor het eerst een aflevering van The A-team zag. Dat was bij mevrouw Kenter, de zwarte kapster bij wie wij gingen, want thuis mocht ik er aanvankelijk niet naar kijken. Mijn liefje, met wie ik later deze maand ga trouwen, was toen nog niet eens geboren.
   Deze week keek ik weer een paar afleveringen van The A-team. Ik kijk wel vaker series uit mijn jeugd, wanneer ik eenzaam ben, mij niet zo goed voel, of verlang naar betere tijden. De dag dat ik weer bij mijn Vanessa zal zijn bijvoorbeeld. En die dag is vandaag.   

5 december 2013, Steven Verhelst
Wereld

Op sommige dagen heb ik genoeg van deze wereld. Dan wil ik eenvoudigweg achter mijn schrijftafel zitten - mijn boekenkast aan mijn linkerhand, mijn laptop voor mij, en mijn wijnrek aan mijn rechterhand. Zonder afleiding door e-mails, door collega's, door Facebook, door televisie. Geen nieuws van de buitenwereld.  Laat de wereld maar de wereld zijn. De wereld is slecht. Maar gelukkig is mijn (toekomstige) vrouw fantastisch.

4 december 2013, Steven Verhelst
Fruit

chloorpyrifosIk eet graag fruit. Niet alleen omdat het gezond is, maar vooral omdat het lekker is. Fruit is het snoepgoed van de natuur. Dat zeg ik ook tegen mijn verloofde. En als ik kan, maak ik een fruitsalade voor haar, of voer ik haar grapefruits. Maar sommige fruitsoorten bevatten bestrijdingsmiddelen. Vooral mandarijnen, begreep ik uit een uitzending van Tros Radar. Die bevatten onder andere chloorpyrifos, een middel dat insekten verlamt door hun acetylcholine esterase enzym in het zenuwstelsel plat te leggen. Maar in het menselijk lichaam zijn de bestrijdingsmiddelen natuurlijk ook reactief.
   Geen fruit is ook geen optie. Zal ik dan toch biologisch fruit moeten kopen? Of zelf kweken op het balkon?

3 december 2013, Steven Verhelst
Schoen

schoen

Ik maakte een fietstocht ten noorden van mijn woonplaats, door dorpjes als Haidlfing en Wippenhausen. Langs een weiland zag ik een schoen staan. Sinterklaas komt binnenkort, maar dit was wel een erg vreemde plaats om je schoen te zetten.
   Voor mijn liefje heb ik al een kado gekocht voor in haar schoen. Dat zal ze op de morgen van 6 december vinden. In Duitsland komt de Sint op de 6e. Want hiij kan natuurlijk niet in alle landen op dezelfde dag geschenken bezorgen. 

2 december 2013, Steven Verhelst
Vrouw

meeuw

Nooit heb ik gedacht dat ik zou gaan trouwen.  Altijd was het iets dat anderen deden, iets waar ik me niet aan zou wagen. Maar eind deze maand gaat het gebeuren.
  Deze zomer heb ik haar hand gevraagd, aan het strand op het eiland Texel. Zij zei ja, en ik schoof de ring met zwarte diamant om haar vinger. Een meeuw was onze getuige.
   Over negentien dagen is zij mijn vrouw. De gedachte vult mijn longen met helium en laat mij bijna opstijgen van geluk.

1 december 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden