banner
Hier een selectie van blogs van het afgelopen jaar.

27 december 2014, Steven Verhelst
Feuerzangenbowle

feuerzangenbowle

Ik houd niet van Kerst. Maar om het te verzachten, denk ik af en toe aan het bekende gedicht van Willem Wilmink en citeer aan mijzelf: Het kind is niet in Bethlehem gebleven. Het is naar Golgotha verhuisd.
  Gelukkig is er tijdens de kerstdagen in Duitsland altijd feuerzangenbowle te drinken. Glühwein met een scheut rum over een suikerklont op een lepel, die vervolgens aangestoken wordt. Hoe meer je ervan drinkt, hoe sterker de kater wordt. Maar liever een kater op eerste kerstdag dan helemaal niets.

24 december 2014, Steven Verhelst
PMMA

pmma

In Nederland zijn XTC pillen met PMMA in omloop.
   PMMA staat voor - onder andere - poly(methyl metacrylaat), ofwel plexiglas. In de scheikundeles bij mijnheer Bakker, op het Groen van Prinsteren lyceum, maakten we ooit PMMA als voorbeeld van een radicaal-polymerisatie.
   Maar er zit uiteraard geen plexiglas in de XTC pillen. PMMA staat ook voor para-methoxy-methamphetamine, een drug die niet alleen de serotonine-huishouding beïnvloedt, maar ook een mono-amine-oxidase inhibitor is. Het werkt langzamer dan normale XTC en kan daardoor tot complicaties leiden, want bij hogere concentraties zijn de bijwerkingen heviger.
   Het beste blijf je van XTC af - of maak je het zelf. Dan weet je tenminste wat er in zit.

22 december 2014, Steven Verhelst
Udo Jürgens

Vandaag zag ik op het nieuws dat Udo Jürgens is overleden. De 80-jarige zanger komponeerde meer dan 1000 songs en verkocht meer dan 100 miljoen platen. Een begrip in de Duitstalige muziek.
   Zelf luister ik uiteraard geen Schlagers, maar (zo las ik) zijn muziek omvat meer dan de typische schlagermuziek. Een paar nummers van hem ken ik wel. Zoals Griechischer Wein en Ich war noch niemals in New York. En die zal ik nog vaak horen op Duitse feesten, denk ik.

21 december 2014, Steven Verhelst
Jaar

bruiloft

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik getrouwd ben, en ik kan mij niet meer voorstellen hoe het is om niet getrouwd te zijn. Want mijn vrouw is prachtig, lief, grappig, intelligent en sexy. En ik denk dat het altijd zo zal blijven.

20 december 2014, Steven Verhelst
Bier

In Beieren kwam het regelmatig voor dat ik, terwijl ik om half negen 's ochtends op de fiets op weg was naar mijn werk, in de Untere Hauptstrasse al mensen een halve liter witbier zag drinken. Tijdens hun ontbijt.
   Vanochtend zat ik in de S1 richting Dortmund, en een man zat om half acht al flink aan een fles bier te lurken. Aan de verfvlekken op zijn broek te zien was hij schilder. En dan bedoel ik niet Van Gogh. Die had absinth nodig. Huisschilders zijn met bier tevreden. Verschil moet er zijn.

16 december 2014, Steven Verhelst
Schrottwichteln

Schrott is een ander woord voor schroot. Dingen die je weg wil gooien. En wichteln is weggeven. Schrottwichteln is een mogelijkheid om iets dat je altijd al uit je huis verwijderd zou willen zien, kwijt te kunnen raken.
   Ik had een magnetische ramenwisser meegenomen. Waarmee je zowel de binnenkant als de buitenkant van je venster tegelijk mee schoonmaken kan. Die had ik ooit per ongeluk in Israël gekocht, maar was er thuis pas achter gekomen dat ie niet op dubbelglas werkt.
   Door mijn nieuwe collega's aan het Dortmundse instituut waar ik werk, werd ik gedwongen om een Kerstmankostuum aan te trekken en onder een luid 'Ho ho ho' een juten zak met de 'Schrottgeschenken' naar binnen te dragen.
   De kado's werden verdeeld volgens een methode die ik zelf had bepaald. Uiteindelijk kreeg ik een aantal eierwarmers en een fles kruidenschnaps. Dat leek me een goede ruil voor een magnetische wisser.
   In de trein terug naar huis nam ik alvast maar een slokje. De mensen in de coupé keken mij aan alsof ik een zwerver was, maar dat kon mij niks schelen. Alles beter dan kerstman.

12 december 2014, Steven Verhelst
Dumbing down

Pas sinds een jaar heb ik een smartphone. Eentje met een klein, uitschuifbaar toetsenbordje. Want mijn vingers zijn te dik of te onhandig om de kleine lettertjes op het touch screen foutloos te benutten.
   Sinds gisteren werkt het touch screen van mijn telefoon niet meer. Dat wil zeggen: het scherm geeft beeld, maar reageert niet op mijn aanraking. Een nieuwe installatie van het besturingssysteem werkt ook niet - zodat nu al mijn gegevens weg zijn. En ik moet nu met de pijltjestoetsen op het uitschuifbaar toetsenbordje navigeren. Het is zoiets als windows zonder muis. Het kan wel, maar is langzaam en frusterend. Zo wordt een smartphone een dumbphone.

10 december 2014, Steven Verhelst
Hekserij

Een lezer van deze blog e-mailde dat hij wist welke plant op mijn balkon groeit (zie blog van 27 november 2014). De plant is een Datura, een geslacht van planten uit de nachtschadefamilie. In Nederland is de doornappel de meest voorkomende plant uit dit geslacht. De plant bevat verschillende alkaloïden die een hallucinogene werking hebben.
   Vroeger woonde ik naast een heks, nu woon ik in een huis waar vroeger heksen hebben gewoond. Dat idee krijg ik tenminste, want de doornappel werd in vroeger tijden gebruikt om "vliegzalf" van te maken. Een zalf waardoor je contact krijgt met de astrale wereld, waardoor je jezelf een dier gaat voelen. Niet voor niets konden heksen in katten veranderen. Misschien niet letterlijk, maar wel in hun hoofd.
   Misschien moet ik van de bloemen maar eens soep gaan koken of thee gaan trekken, zodat ik verander in een tovenaar, een alchemist met buitengewone krachten. In ieder geval in mijn eigen gedachten.   

8 december 2014, Steven Verhelst
Slaap

Een mens heeft slaap nodig. Waarom precies, is niet duidelijk, maar het is zo. Een gebrek aan slaap kan zelfs tot ziektes leiden, zowel geestelijk als lichamelijk.
   Eigenlijk is een mens niet geschapen om vroeg op te staan, vooral niet tijdens de puberteit, las ik. Daarom is het ook niet goed dat scholen zo vroeg beginnen. Maar dat is voor mij te laat. Ik heb het over vroeg op het werk zijn. Het beste kunnen we ons net zo gedragen als de holenmensen. Gewoon 's ochtends blijven liggen, eens met de vrouw neuken, ons daarna nog eens omdraaien en langzaam aan het zonlicht wennen. Wanneer we honger krijgen, een eland de kop inslaan en boven een flink vuurtje roosteren. 's Avonds verhalen vertellen bij het maanlicht. Zo word je stressloos oud. Maar, zei een klein stemmetje in mij, als iedereen zo geleefd zou hebben, waren er nooit allerhande uitvindingen gedaan zodat we überhaupt oud konden worden...

6 december 2014, Steven Verhelst
Mislukkingen

In mijn laboratorium in Dortmund, dat ik vanaf oktober aan het opbouwen ben, heb ik de eerste experimenten gedaan: de synthese van een molecule en de expressie van een eiwit in bacteriën. Het eerste lukte, het tweede niet. Of beter gezegd: ik kon niet detecteren of het wel of niet gelukt was.
   Zo gaat dat in de wetenschap. Slechts weinig dingen gaan goed. Het meeste mislukt, zowel bij goede als slechte wetenschappers. Maar als er dan iets lukt, moet je zorgen dat je experiment goed in elkaar zit. Want met het weinige dat succesvol is, moet je het doen.

4 december 2014, Steven Verhelst
Bad ass rock 'n rollEen paar jaar geleden zag ik de documentaire Anvil: the story of Anvil voor het eerst. Anvil is een metalband die is opgericht door Steven "Lips" Kudlow en Robb Reiner. Ze kennen elkaar al sinds hun tienerjaren. Begin jaren 80 tourden ze met grote bands, maar een echte doorbraak hebben ze nooit gehad. Ze hadden normale banen en moesten vakantie nemen om op een band tour te gaan.
   Na het uitkomen van de film is hun bekendheid weer gestegen en zijn er verschillende nieuwe albums uitgekomen. This is Thirteen, Monument of Metal en Hope in Hell. Nu zijn ze in de vijftig en spelen nog steeds. Rocksterren wilden ze worden. En rocksterren zijn ze geworden. Niet alleen rocksterren, maar voorbeelden die laten zien dat je nooit op moet geven.
   Vanavond geven ze een concert in Bochum, en ik ga er natuurlijk heen.

2 december 2014, Steven Verhelst
Advent

markt

Gisteren is de adventstijd ingegaan, en zaterdag was ik al op een kerstmarkt. In Essen. En het is nog niet eens Sinterklaas geweest. Als Hollander zou ik mij moeten schamen, maar in Duitsland viert zowat niemand Sinterklaas. Daar draait alles om de kerstmarkt, Glühwein drinken en hete worsten eten.

1 december 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden