banner
Conserveermiddel
MIT
Niet alleen in voeding zitten conserveermiddelen, maar ook in cosmetica. Want de badkamer is een bron van rondvliegend eschimmels en bacteriën, die graag een hapje mee-eten uit de potjes op het plankje onder de spiegel.
   Een veel gebruikt conserveermiddel in cosmetica is methylisothiazolinon (MIT), las ik in het tijdschrift van de KNCV, de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. MIT doodt bacteriën, maar kan ook met eiwitten op de huid reageren. Ik neem aan dat dit een vrij onspecifieke reactie met zwavelgroepen is, maar zeker weten doe ik het niet. Misschien moet ik dat maar eens onderzoeken in het laboratorium. Ik heb al een idee hoe.

27 februari 2014, Steven Verhelst
Hüsker DüBij het VPRO programma De Wilde Wereld, ooit gepresenteerd door Bart Chabot, won mijn zus midden jaren 80 een platenpakket met onder andere 1 op 1.000.000 van de Tröckener Kecks, Paid in Full van Eric B & Rakim, en Warehouse: Songs and Stories van Hüsker Dü.
   Hüsker Dü werd later door veel Grungebands als inspiratiebron genoemd.
   Deze dagen sta ik weer bijna voltijds in het laboratorium. En ik krijg veel dingen voor elkaar.
   Tijdens een cursus laboratorium-management voor mensen met aspiraties om een eigen lab te beginnen, zei een professor ooit tegen ons: 'Jijzelf bent de beste post-doctorale medewerker die je ooit in je lab zal krijgen.' En hij heeft gelijk.
   Het is niet altijd even leuk, in het lab staan. Vooral als je stoffen moet scheiden met kolomchromatografie. Een scheikundige zal weten wat ik bedoel. Kolomchromatografie heb ik al honderden malen gedaan in mijn leven. Misschien wel duizenden malen. Maar het scheiden van stoffen hoort bij de scheikunde. En als het mij even te veel wordt, zet ik Slayer op, of Hüsker Dü.

25 februari 2014, Steven Verhelst

Legionella

Vorige week werd was er in mijn huis watercontrole. Niet op chemicaliën, maar op Legionella.
   'Wanneer we iets vinden, laten we iets weten,' zei de vrouw, die met een paar flesjes kraanwater uit mijn badkamer vertrok.
   Wat de symptomen van Legionella zijn, weet ik niet. Maar als er Legionella in mijn kraanwater zou zitten, had ik dat waarschijnlijk al gemerkt.

22 februari 2014, Steven Verhelst
10000 m

Ik ben altijd een fan geweest van de tienduizend meter langebaan schaatsen. Ik herinner me nog de zondagmiddagen van een EK of WK allround, met Leo Visser, Gerard Kemkers, Geir Karlstad, Tommy Gustafson, Bart Veldkamp, Thomas Bos, Johann-Olaf Koss en zo veel meer stayers.
   Ik vind de tienduizend meter spannend, een genot om naar te kijken. Sommige schaatsers starten snel en proberen op het eind de schade beperkt te houden, anderen schaatsen een vlak schema, en weer anderen versnellen op het eind. Het is een spel van rondetijden, van langzaam knagen aan de voorsprong van de tegenstander.
   Gisteren keek ik naar de Olympische 10000 meter, dat uitdraaide op een gevecht tussen Sven Kramer  en Jorrit Bergsma. Kramer ging sneller van start dan het schema dat Bergsma had gereden. Maar na meer dan de helft begon Kramer tijd in te leveren. Eerst langzaam, een tiende per ronde. Maar dat werden al snel een paar tienden per ronde. Het was een langzame marteling, die ook de kijker kon voelen. Zoals dat alleen bij de tien kilometer plaatsvindt. Je voelt de terging, verkrampt zelf bijna in de benen.
   Ik zag dat Kramer het niet zou gaan redden en speurde tevergeefs naar zijn lichaam - of daar nog ergens een extra beetje energie in verborgen zat. Of hij in staat zou zijn om lager te zitten, weer snellere ronden zou gaan rijden.
   Uiteindelijk won Bergsma verdiend. Hij had de beste tijd gereden, aan welke Kramer, zelfs met het voordeel van de latere start, niet kon tippen.
   Sommige mensen klagen dat de 10000 meter saai is, maar tegen die mensen zeg ik: ik kijk liever een 10 km langebaan schaatsen dan een voetbalwedstrijd - ook al is het de Champions League finale.

19 februari 2014, Steven Verhelst
Föhn

Dit weekend was er een Föhn in het zuiden van Duitsland, een warme wind die over de Beierse Alpen naar beneden daalde. De lucht was helblauw, de zon scheen, en vanuit mijn woonplaats Freising kon je de bergtoppen zien.
   Sneeuwklokjes en krokussen staan al in bloei, en van mij mag dat zo blijven. Volgend weekend is het einde van de Olympische Winterspelen, en hopelijk ook van de winter.

17 februari 2014, Steven Verhelst
PiepIn de Volkskrant las ik, dat het volume tijdens concerten en in disco's omlaag gaat.
   Vroeger droeg ik nooit oordoppen tijdens een concert. Helemaal bij openluchtconcerten, zoals het Ozzfest dat ik in 2004 en 2005 in het Mountain View Shoreline Amphitheatre bezocht. Daar had ik nauwelijks last van een piep in mijn oren, de volgende dag. Maar tijdens een concert hier in Duitsland, meer dan vijf jaar terug, had ik maar liefst twee dagen piepende oren, en sindsdien draag ik gehoorbescherming. Het vervormt het geluid, en om de reden bezoek ik ook minder concerten. Het geluid is eenvoudigweg te hard. Dus het terugschroeven van het volume juich ik alleen maar toe.
   Ik hou van snoeiharde muziek, maar snoeihard ligt in de stijl, niet in het volume.

15 februari 2014, Steven Verhelst
Roos

Vanochtend stond er een kleine roos op de keukentafel, en vanavond kook ik voor mijn liefje. Meer doe ik niet aan Valentijnsdag. Elke dag is geschikt voor de liefde.

14 februari 2014, Steven Verhelst
Neknomination

Neknomination is de nieuwste alcoholische Facebook, sociale media of internet trend. Je neckt een alcoholisch drankje, post een video ervan en nomineert twee vrienden om dat binnen 24 uur ook te doen. Met rare videos en een handvol dode jongeren als gevolg. Misschien toevallig dat het gisteren de geboortedag van Charles Darwin was, maar dat deze mensen zich van de genenpool verwijderen, is misschien beter voor de toekomstige generaties.
   Ad fundum, een adje, een glas in één teug leegdrinken - ik ben er nooit fan van geweest. Ik geniet liever van mijn drank. Hoewel dat mij er uiteraard niet van af houdt snel te drinken om mijn geest te vertroebelen.

13 februari 2014, Steven Verhelst
Regen

Stefan Groothuis wint de 1000 meter op de Olympische Spelen. Het heeft hem vaak tegen gezeten, maar nu ging het hem voor de wind, en won hij Olympisch goud. En iedereen gunt het hem.
   Mij ging het vaak voor de wind, en nu is een periode van tegenslag aangebroken. Tja, zo gaat het in levens. Op en neer. Highs en lows. Maar op kosmische schaal maakt het natuurlijk geen verschil. Daarom maar een gedicht van Rutger Kopland, vandaag.

In ieder leven valt wat regen

Het wordt weer stil als toen ik niemand
was. Alles keert terug naar het begin.

Het is wel wennen om weer te beleven dat
geen beweging er iets toe doet. Van berg
naar berg klingelen koeien in de bergen.
In hun dorpen lachen en huilen mensen
dal na dal. Ze doen maar, ik luister

en hoor alles, al dagen, verder en verder
door de regen. Je weet het, je hebt niets
te vertellen, maar beloofd is beloofd,
god weet door wie, dat hierna de zon weer
zal schijnen. En daarna komt regen. Wat
is er dan nog gebeurd.
 
Het meer dampt. Over het meer trekt damp
heen en weer.

12 februari 2014, Steven Verhelst
Cysteine

cysteineCysteine is een aminozuur. Een bouwsteen van eiwitten. Het wordt als ingrediënt van broodverbeteraar gebruikt.
   In een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde werd uit de doeken gedaan hoe cysteine in China uit menselijke haren wordt gewonnen. De eiwitten in menselijk haar zijn namelijk rijk aan cysteine. Maar geen fabriek wilde haar deuren openen uit angst voor een slecht imago.
   In het laboratorium van professor Luc Brunsveld, van wie ik wel eens een lezing heb bijgewoond, werden tenslotte mensenlijke haren afgebroken tot de aminozuurbouwstenen en kon het cysteine geïsoleerd worden. Volgens Brunsveld een mooie methode om van een afvalprodukt een nuttige grondstof te maken. En als chemicus deel ik deze mening.
   Uiteindelijk is kraanwater ook niets anders dan gezuiverd rioolwater. Dus ik begrijp niet waarom sommige mensen een probleem maken van cysteine uit menselijk haar als grondstof voor voedingsmiddelen.

10 februari 2014, Steven Verhelst
Kus

kus

Eén kus kostte 60 Tsjechische kronen. Maar het ging om een bagagestuk. Trouwens, kussen kan ik ook gratis krijgen. Dus ik liep door.

8 februari 2014, Steven Verhelst
Lokal

lokal

Op het toilet van Restaurant Lokal in Praag hing een stuk papier met het verzoek om geen racistische, religieuze of intolerante slogans op de muur te kalken. Zo'n verzoek heeft meestal een averechts effekt. Hoewel ik dat moeilijk in kon schatten, want mijn kennis van de Tsjechische taal beperkt zich tot Pivo en Nazdrovje.

7 februari 2014, Steven Verhelst
Pils

pivovar

Vijf jaar geleden bezocht ik het stadje Plzen, in Tsjechië. Daar is pils ooit uitgevonden. Zeggen ze.
   Vandaag ga ik naar Praag waar ik morgen een lezing geef. 's Avonds wordt er uiteraard bier gedronken. Een lokaal, ongefilterd bier, dat naar meer smaakte. En daarom dronk ik er ook iets meer van dan zou moeten.

6 februari 2014, Steven Verhelst
Facebook

Facebook bestaat 10 jaar, en ik ben vier jaar lid. Daarvoor vond ik het niet nodig, want ik zat regelmatig in de kroeg. En de kroeg is beter dan Facebook.
   Nu drink ik voornamelijk thuis, en ben ik een Facebooker. Maar ik post geen persoonlijke informatie of foto's. Weinig in elk geval. En ik kan mij altijd verschuilen achter fictie. Net zoals bij deze blog. Wat u leest is niet mijn leven, maar het leven dat aan mijn brein ontspruit.
   Oscar Wilde schreef: One's real life is often the life that one does not lead.
   Is online leven echter dan het dagelijks leven? Komt het dichter bij je persoonlijkheid? Misschien. Iedereen heeft verschillende aspecten aan zijn persoonlijkheid. Bij mijn vrienden ben ik iemand anders dan bij mijn collega's, en bij mijn collega's iemand anders dan bij mijn familie.
   Het gebruik van Facebook neemt af onder tieners, las ik vorige week in de krant. Facebook gaat dezelfde kant op als Hyves, voorspel ik. De aandelen gaan omlaag. FB is zo veel waard als het aantal bezoekers dat met reclame bestookt kan worden.
   Eind vorig jaar is mijn Hyves-profiel verloren gegaan. En daarmee mijn Hyves-identiteit. Maar of dat nu zo'n ramp is?

4 februari 2014, Steven Verhelst
Superbowl

Superbowl Sunday betekent weinig voor mij. Toen ik in Californië woonde, ging ik meestal naar een barbecue en keek ik met een half oog naar de wedstrijd.
   Sinds ik niet meer in de VS woon, betekent de Superbowl niet veel meer dan een krantenbericht gedurende mijn winterdepressie - hoewel dat laatste dit jaar meevalt. Vanwege de zachte winter misschien, of mijn recente echtverbinding?

2 februari 2014, Steven Verhelst
eb & vloedKarwijzaad

Karwijzaad is een andere naam voor kummel, dat weer verwant is aan komijn.
   Op de bruiloft van december kregen we een fles Vlaardingse Karwijzaadlikeur. Eb en Vloed.
   's Avonds was het vloed in mijn glas. 's Ochtends eb in mijn hoofd.

1 februari 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden