banner
Wapens

Na elke schietpartij in de Verenigde Staten laait de discussie over wapenbezit weer op. Maar nu, na de zoveelste school shooting, ditmaal in Florida, lijkt het serieus. Het komt niet van politici, maar van de scholieren zelf. Verschillende bedrijven lijken nu te volgen door hun steun aan de National Rifle Association stop te zetten.
   Op 20 april is er een grote demonstratie aangekondigd. Dan is het 19 jaar geleden dat de Columbine Highschool shooting plaatsvond. Het is een geval dat mij al jaren intrigeert. De daders kwamen toen op de cover van Time Magazine. Geen handige zet, want de droom van roem kan het laatste zetje zijn om een bloedbad aan te richten. Hopelijk gaat er ook media-aandacht naar de demonstraties tegen wapenbezit. Want alleen dan zal de politiek misschien de wapenwet verscherpen.

22 februari 2018, Steven Verhelst

Amygdaline

amygdaline

In de krant las ik dat de verkoop van abrikozenpitten in Nederland verboden gaat worden. Gemalen pitten worden wel aangeprezen als 'superfood', maar een grote hoeveelheid is supergevaarlijk.
   Abrikozenpitten bevatten, net als perzikpitten en bittere amandelen, redelijk grote hoeveelheden amygdaline, dat in de maag omgezet wordt in waterstofcyanide (beter bekend als blauwzuur). Tientallen milligrammen blauwzuur zijn dodelijk.
   Dat de verkoop van abrikozenpitten nu verboden wordt, is aan de ene kant een goede zaak. Aan de andere kant: abrikozen zelf (met pit) blijven natuurlijk gewoon verkrijgbaar. Het merendeel van de mensen eet gelukkig alleen het vruchtvlees.

17 februari 2018, Steven Verhelst

Duursport

Ik ben een fan van schaatsen, en van wielrennen. En hardlopen, want dat doe ik zelf. Duursporten vind ik het mooist. Het is niet alleen een gevecht tegen je tegenstander, maar hoofdzakelijk een gevecht tegen jezelf.
   Mijn doel is: een tien kilometer lopen onder de 45 minuten.
   Het is net als in het leven zelf. Je bent vaak zelfs de grootste tegenstander.

13 februari 2018, Steven Verhelst

Sport verbroedert

Terwijl Donald Trump oorlogstaal uitslaat, geeft dictator Kim Jong-un zijn zus, die bij de opening van de Olympische Spelen in Zuid-Korea te gast was, een brief mee voor de Zuid-Koreaanse president om op gesprek te komen. Ook vormen Noord- en Zuid-Korea samen een ijshockeyteam.
   Je kunt van sport houden of niet, maar sport verbroedert. Misschien zouden meer ex-atleten de politiek in moeten gaan.

10 februari 2018, Steven Verhelst

Schijterij

In Pyeongchang, waar dit jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden, heerst het Norovirus, en 1200 beveiligingsagenten zijn al met verlof naar huis gestuurd, meldde de krant.
   Het Norovirus, genoemd naar Norwalk, Ohio, waar in 1972 na een kleine epidemie het virus werd geïdentificeerd. Het is eigenlijk een groep van virussen, die RNA als genoom hebben. Ze veroorzaken braken, en diarree. Vaak in combinatie en erg hevig. Niet ideaal om aan topsport te doen.
   Er is geen geneesmiddel, zoals voor zoveel virusinfecties. Uitzieken moet je. En misschien je medaille missen.

6 februari 2018, Steven Verhelst

Straks lig ik daar en wordt mijn haar gekamd

Menno Wigman

Lichaam, mijn lichaam

Lichaam, mijn lichaam, hoeveel handen
van hoeveel vreemden kreeg je op je af?

Ooit was de dood een klamme kappershand.
Toen kwam de vrieskou van de stethoscoop.

Weer later brak je in een tandartsstoel
of zat een valse leerkracht aan je hoofd.

En dan die metro's met dat drukke vlees,
dat restvolk dat als vissen langs je gleed

in winkels, liften, stegen en coupés,
lichaam, mijn lichaam, denk toch aan de geur

van eerste kamers en verliefde lakens,
de lente die het in ons werd. Want wij

zijn bang. En angst duurt soms een lichaam lang.
Straks lig ik daar en wordt mijn haar gekamd.

   -  Menno Wigman (1966-2018)

1 februari 2018, Steven Verhelst


Archief 2018
www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden