banner
Balans

Wat is mijn balans na 1 jaar Trump?
   Bij een andere president zou ik dat niet vragen, maar in dit geval stond ik er even bij stil.
   Ik was bij vrienden eten, en ik had - als een quizmaster - kleine kaartjes gemaakt met gespreksonderwerpen. Gewoon voor de lol. En dit was er eentje van.
   De wereld is er niet beter op geworden. Mijn vertrouwen is er niet beter op geworden. En mijn hoop is er niet beter op geworden. Wat gaat er de komende drie jaar gebeuren?
   Vorige week luisterde ik nog naar Doe Maar.
   "Werken aan mijn toekomst - totdat de bom valt."
   In al die jaren is er misschien niks veranderd.

30 januari 2018, Steven Verhelst

Opdrogen

Toen ik vanochtend in de koffiekamer op mijn werk de kraan opendraaide, kwam er niets uit. Ik hoorde alleen wat luchtstoten.
   's Middags functioneerde de kraan gewoon weer, maar ik moest denken aan Kaapstad, waar de voorraad water echt bijna aan het einde is. Als er niks gebeurt, zullen de stuwmeren, waaruit het drinkwater komt, op 21 april helemaal leeg zijn.
   De schatkist van de Verenigde Staten is ook al opgedroogd - zelfs de grens voor de staatsschuld is bereikt.
   Deze tijden zijn tijden van schaarste. Alleen aan problemen is er geen gebrek.

21 januari 2018, Steven Verhelst

Schepping

Via de Facebook pagina van de Richard Dawkins Foundation for Reason and Science, belandde ik op een website van een IJslandse krant, dat 0% van de IJslanders gelooft dat god de wereld heeft geschapen. Ik denk dat de wereld daar een goed voorbeeld aan kan nemen.

15 januari 2018, Steven Verhelst

Reve en Telefoonboek

Reve

Gerard Reve kondigde ooit zijn "Boek van het violet en van de dood" aan als het boek dat alle andere boeken overbodig zou maken, behalve de Bijbel en het telefoonboek.
   Het Telefoonboek wordt dit jaar voor het laatst uitgegeven, want internet neemt de rol over.
   Betekent dit dat ook Reve's boeken overbodig zijn geworden?

11 januari 2018, Steven Verhelst

Carrièreswitchen

Ik ben al meer dan 23 jaar met scheikunde bezig. En misschien zal ik dat ook nog wel meer dan 23 jaar doen. En dan ga ik met pensioen.
   Maar wat als je nog veel langer leeft? 100 jaar, 150 jaar, 200 jaar? De moderne wetenschap zal het uiteindelijk mogelijk maken. Is het niet morgen, dan is het wel overmorgen.
   Wat doe je als je honderd jaar moet werken? Of nog veel langer?
   Werk zal een andere rol innemen in het leven van de mens, een carrière zal uit meerdere beroepen bestaan. Daar dacht ik aan toen ik Gerald Vanenburg bij De Wereld Draait Door als gast zag zitten. Befaamd voetballer in de jaren tachtig en begin jaren negentig. Later korte tijd trainer. Nu fokt hij springbokken in Zuid-Afrika. Drie verschillende beroepen in dertig, veertig jaar. Wel heeft hij sehnsucht naar het voetbalspelen. Wantbij daar stond Gerald Vanenburg op grote hoogte.
   We bereiken allemaal onze piek op een gegeven moment, en dalen daarna af naar de gevoelde lagere regionen van springbokfokkers. Maar misschien is er altijd nog een carrière daarna. Totdat de dood uiteindelijk genadeloos toeslaat. Slechts daar moeten we nog een oplossing voor vinden.

9 januari 2018, Steven Verhelst

Drie koningen

Niet alleen tijdens nieuwjaar gaan kinderen zingend langs de straten in Vlaanderen, maar ook vijf dagen later tijdens drie koningen. Wat ze krijgen, weet ik niet. Geld? Snoep? Ik doe er niet aan mee. Mijn gordijnen zijn dicht; ik doe niet open als er gebeld wordt. Ik heb geen snoep, alleen bier en wijn. En ik denk niet dat de drie koningen daar op zitten te wachten.

6 januari 2018, Steven Verhelst

Someone else

someone else for president

In 2004 zag ik deze bumper sticker ergens in de buurt van Santa Cruz, California. Toen ging het natuurlijk om George W. Bush. Nu lijkt deze bumper sticker echter nog actueler. Maar de bijbehorende website is offline. Dat is dan weer jammer.

3 januari 2018, Steven Verhelst

Slechte voornemens

SF2004

Toen ik jong was, leek te tijd veel langzamer te gaan. Misschien komt het omdat er niets hoefde. Hoe ouder je wordt, hoe meer er moet. Hoe minder je in het heden zit, in het moment zelf.
   Langer kun je een leven niet maken - hoewel de wetenschap daar wel aan werkt. We moeten het ergens anders vandaan halen. In de romancyclus "De tandeloze tijd" van A. F. Th. van der Heijden probeert hoofdpersonage Albert Egberts te "leven in de breedte", elk moment uit te spinnen, zodat het rijker wordt. Maar uitspinnen kost ook tijd, en die tijd krijg ik niet meer terug.
   Niet te veel moeten - ik denk dat dat het geheim is. Niets doen, je af en toe vervelen, schijt hebben aan dingen die nog moeten gebeuren, je middelvingers opsteken naar de wereld, zoals ik hier deed in San Francisco in 2004. Nu leef ik veertien jaar later - waar zijn mijn middelvingers gebleven? Ik zal me voornemen ze eens vaker te gebruiken dit jaar.

1 januari 2018, Steven Verhelst

Hier een klein overzicht van de beste blogs van 2017.

31 december 2017, Steven Verhelst


Archief 2018www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden