banner
Sportzomer

Ik heb deze zomer nog weinig sport gezien. Tennis, voetbal, wielrennen. Veel minder althans dan 24 jaar geleden. Toen werd Nederland Europees kampioen voetbal, Steven Rooks won de bollentrui en werd tweede in de Tour de France, Jean-Paul van Poppel won vier Touretappes, en er was goud voor Rienks en Florijn.
   Misschien ben ik op een leeftijd dat ik uitgekeken ben op sport. De sporters zijn jonger dan ik. De droom dat ik ooit op dat podium zal staan, is al tijden vervlogen.

29 juli 2012, Steven Verhelst
Snelheidsduivel

rodelbaan

Ik ben nooit een snelheidsduivel geweest. Maar daar kan natuurlijk altijd verandering in komen.
   Ik was bij een zomer-rodelbaan in het noorden van Oostenrijk, en het had naar mijn smaak te lang geduurd totdat we naar boven waren gelopen tot bij het station waar de rodelbaan begon. Ik nam een wagentje en roetste als eerste naar beneden - zo snel mogelijk, zonder de rem te gebruiken. Totdat ik uit de bocht vloog. Het leverde me slechts een kleine schram aan de arm op, en ik vervolgde zo snel mijn weg, dat ik nog steeds als eerste beneden was.

27 juli 2012, Steven Verhelst
Overkomt mij niet

Het zijn altijd andere mensen die het slachtoffer worden van zakkenrollers. Totdat je zelf aan de beurt bent.
   Mij gebeurde het in het metrostation Urquinaona te Barcelona. Barcelona staat dan ook bovenaan de lijst met steden waar de meeste zakkenrollers opereren. Maar de websites met die gegevens vond ik slechts een dag na het incident. Op de avond zelf vulde ik formulieren in op een Spaans politiebureau in plaats van met een mooie vrouw in een bar Cava te drinken. 

23 juli 2012, Steven Verhelst
Kleding

Vrouwen doen er meestal uren over om kleding uit te zoeken, terwijl mannen vaak maar lukraak wat aantrekken. Eigenlijk vreemd, want mannen met kleren zien er toch beter uit dan zonder. En bij vrouwen is dat volgens mij net omgekeerd.

20 juli 2012, Steven Verhelst
Oude haas

Sinds een aantal dagen ben ik langer volwassen dan ik kind ben geweest. Dat wil zeggen, mathematisch gesproken. Psychisch voel ik me nog altijd jong.
   'Du bist ein alte Hase,' zei iemand afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst van de Deutsche Forschungsgemeinschaft, toen ik vertelde dat ik hier al een aantal jaar achter elkaar kwam. Een ervaren rot.
   Ik wil geen oude haas zijn, want ik voel me nog een jong konijn.

19 juli 2012, Steven Verhelst
Er is help

suicide

Toen ik gisteravond iemand naar het station bracht, reden er korte tijd geen treinen. Er liep iemand aan het eind van het perron, die ermee dreigde voor de trein te springen. Welk telefoonnummer de man gebeld had, was mij onduidelijk, want ik heb in Duitsland nog nooit bordjes op het perron gezien met '1-800-suicide', zoals die in de San Fransisco Bay Area langs de treinrails geplaatst zijn.
   Binnen korte tijd was er een ambulance en een politiewagen, en nauwelijks twintig minuten later reden de treinen weer normaal. De man was in een houdgreep afgevoerd. Waarnaartoe was niet duidelijk, maar dat interesseerde de reizigers weinig.
   En ik, ik fietste door de koele avondlucht naar huis.

18 juli 2012, Steven Verhelst
Darmmassage

De afgelopen dagen verbleef ik in het Seminaris Seehotel te Potsdam voor een wetenschappelijke bijeenkomst. In de folder van de fitness/spa stond naast de gebruikelijke massages en epileerbehandelingen een Colonmassage. Een dikke darm massage. Ik heb niet uitgezocht wat ze bij zo'n massage doen. In plaats daarvan ging ik naar de fitnesszaal. Dat leek mij gezonder.

16 juli 2012, Steven Verhelst
5 jaar

Een jubileum voor deze weblog. 5 jaar geleden werd deze site officieel gelanceerd. Want deze rare wereld dient beschreven te worden.
   Ik heb in vijf jaar veel rare dingen meegemaakt. Zowel in mijn hoofd als in realiteit. In realiteit misschien wel de raarste dingen.
   Ook mensen op internet zijn op zoek naar rare dingen, en vinden deze site met zoekopdrachten als: "Witte vogel met kuif", "blote borsten", "WC ideeën", "klein aquarium kopen", en "raarste vrouw ter wereld".
   De raarste site ter wereld is dit niet. Maar misschien komt daar in de komende vijf jaar verandering in.

14 juli 2012, Steven Verhelst
13

Het is vrijdag de dertiende, en mijn klavertje-vier-plant is verwelkt. Ik moet vanmorgen met het vliegtuig naar Berlijn, en vandaaruit naar Potsdam.
   Bijgelovig ben ik niet, dus ik denk dat ik gewoon op tijd ga komen.

13 juli 2012, Steven Verhelst
50 jaar


12 juli 2012, Steven Verhelst
Deutsch macht spaß

Ik heb mijn studenten beloofd om mijn laatste college van het semester in het Duits te geven. Ze hadden de keus: Engels of Duits. Ze kozen voor Duits, want ze willen mij natuurlijk zien stuntelen.
   Misschien had ik op de middelbare school naar mijn leraar Duits - bijgenaamd "Der Alte" - moeten luisteren. Zonder Duits red je het niet in de wereld.
   Tot nu toe heb ik het prima gered. Maar of dat na vanmiddag nog zo is, blijft de vraag.

11 juli 2012, Steven Verhelst
WSOP

sokken

Vorige week is het Main Event van de World Series of Poker weer begonnen. Het kost $10,000 om mee te doen, maar je kunt miljoenen winnen. Ik ben vier keer in Las Vegas geweest, maar ik heb nog niet deelgenomen aan de WSOP. Ik speelde kleine toernooien, en cash games met lage inzet.
   Soms voel ik de drang het vliegtuig te pakken en weer terug te keren naar de pokertafels in The Bellagio, The Venetian, MGM Grand. Hopend dat ik met een koffer vol geld terug naar huis keer.
   Ooit zag ik een op het vliegveld van Vegas een vrouw zonder schoenen. Blijkbaar had ze alles verspeeld. Want zo gaat het vaak: als je niet weet wat je doet, raak je aan de pokertafel alles kwijt.

10 juli 2012, Steven Verhelst
Liebig

Liebig

Het Deutsches Museum in München is een van mijn favoriete wetenschapsmusea. Het is al bijna twee jaar geleden dat ik in het Duits museum ben geweest, want ik wacht op het moment dat de scheikunde-sectie, die wegens renovatie gesloten is, weer wordt geopend. Tot dan moet ik het met een paar foto's doen, waaronder van een Liebig-terugvloeikoeler, genoemd naar de beroemde Duitse alleskunnende chemicus Justus von Liebig.

7 juli 2012, Steven Verhelst
Leeftijdsgrens voor alcohol

Ik drink graag een druppeltje. Wijn, bier, jenever, cognac, port, schnaps, calvados, rum, wodka. Dan klinkt het misschien gek dat ik het eens ben met het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. Maar zoals het nu gaat met de Nederlandse jongeren, kan het natuurlijk niet langer.
   Voor zover ik mij kan herinneren, dronk ik mijn eerste alcohol toen ik veertien was, en raakte ik goed aangeschoten op mijn vijftiende. Maar dat gebeurde heel af en toe. Ik was geen regelmatige drinker. Gelukkig niet.
   Trunken müssen wir alle sein, schreef Goethe. Jugend ist Trunkenheit ohne Wein.
   Als je jong bent, is er geen reden om vaak en veel te drinken. Het brengt te veel hersenschade met zich mee aan het zich ontwikkelende brein. Als kind kun je uit jezelf gek en irrationeel doen. Jeugd is dronkenschap zonder wijn.
   Maar als je oud bent, zoals ik, dan is er geen reden om niet te genieten van goede wijn, van het tintelende gevoel van de alcohol die door de aderen stroomt.

4 juli 2012, Steven Verhelst
Leven voor de TourIk weet het nog goed, de lome middagen van de zomervakantie waarop ik met een koud glas sinas achter de televisie zat om uren lang naar het dagelijkse etappeverslag van de Tour de France te kijken. En als er in een vakantiehuisje geen televisie was, zocht ik de AM- of FM-frequenties af op zoek naar Radio Tour de France.
   Ik las weken vantevoren wielertijdschriften om alle favorieten te kennen, met naam en rugnummer. Ik schreef de resultaten van de etappe op in zelfgemaakte uitslagenboekjes, zodat ik jaren later nog kon zien welke favoriet er op hoeveel achterstand gereden was in de bergetappes en tijdritten.
   Nu is mijn zomer vol werk. Op het laboratorium, op bijeenkomsten. Maar tegen een uur of half vijf, zorg ik dat ik in mijn buro of hotelkamer ben. Dan zoek ik op het internet naar Radio Tour de France. Slechts een paar tonen van de finishtune brengen mij weer in het jeugdige enthousiasme over deze schitterende wielerrace.

2 juli 2012, Steven Verhelst
Fight club

fight club

Ik verzin graag dingen. Om mensen in verwarring te brengen. Of gewoon om de avonturen die ik meemaak meer glans te geven of juist af te zwakken wanneer ze te bizar worden.
   Als ik tijdens hardlopen of fietsen val, en ik op mijn werk verschijn met schrammen of hechtingen op handen, knieën of gezicht, dan zeg ik dat ik tijdens wild water raften door de rivier meegesleurd ben, dat ik in een gevecht om een vrouw beland ben, dat mijn parachute te laat open ging, of dat ik een Fight club ben begonnen, net als Tyler Durden.

1 juli 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden