banner
Wijzer worden

In de eerste aflevering van Zomergasten van dit jaar beweerde Freek de Jonge dat hij televiesie kijkt om wijzer te worden. Ik vraag me af of je van televisie nog veel wijzer kunt worden, tegenwoordig. Een enkele documentaire daargelaten.
   En nu verdwijnt Lingo ook al van de televisie. Toegegeven, ik kijk er al jaren niet naar, maar het brengt de hersenen van de kijkers tenminste nog in werking. Zelf vond ik Cijfers en Letters een leuker spel - maar dat was slechts tot 1988 op televisie. Te moeilijk voor het algemene publiek, vermoed ik.
   Toen ik in Amerika woonde, had ik geen televisie. En ook nu kijk ik niet veel. Televisie is uit. YouTube en programma's on demand zijn de toekomst. Ik vraag me af of een jongere gast in het programma Zomergasten, wellicht Ionica Smeets - YouTube fragmenten laat zien in plaats van oude televisie clips.
   Van internet kun je slimmer worden dan van televisie. Maar ook dommer, schat ik. Het hangt van je surfgedrag af. Beter nog kun je je met een boek in de tuin zetten met een glaasje wijn erbij.

30 juli 2014, Steven Verhelst
Metaldehyde
metaldehyde
Ik heb het geprobeerd, de groentetuin op natuurlijke manier tegen slakken beschermen. Ik heb biervallen gezet. Kleine bakjes met bier, waarin de slakken door hun gretigheid verdrinken. Maar bier kan ook averechts werken en slakken uit naburige tuinen aanlokken. Dan zit je dagen later met meer slakken dan daarvoor.
   Nu heb ik mijn heil gezocht in de chemie. Ik ben tenslotte chemicus.
   Metaldehyde is een tetrameer van acetaldehyde. Als slakken het eten, gaan ze extra slijm produceren om het onstane acetaldehyde uit te scheiden - daardoor drogen ze in korte tijd uit. Na twee dagen heb ik al meer dan 200 slakken verzameld. Ik heb ze keurig een graf gegeven in de composthoop. Nu kunnen onze planten in alle rust verder groeien.

26 juli 2014, Steven Verhelst
Love Parade

Gisteren was het vier jaar geleden dat in Duisburg een tragedie plaatsvond op de Love Parade. Voor het eerst was het op een gesloten terrein in plaats van in de straten van Berlijn. Er was slechts één smalle toegangstunnel tot het terrein, en door de massale opkomst werden 21 mensen doodgedrukt en honderden gewond.
   Tien jaar geleden was ik zelf op de Love Parade - in San Francisco. De eerste Love Parade die in Noord Amerika werd georganiseerd. Met een vriendengroep ging ik er heen. We kochten bier in een supermarkt, en kregen er een papieren zak bij. Want in Amerika mag je niet op straat drinken - behalve als je een papieren zak om de fles hebt.
   DJs speelden op langsrijdende wagens, en wij dansten ze door de straten achterna.
   Zo moet een love parade zijn.
   All we need is music, sweet music,  there'll be music everywhere. They'll be swinging, swaying, records playing, dancing in the street

25 juli 2014, Steven Verhelst
Zwarte kaas

Zeche Zollverein

Het Ruhrgebied is groot geworden door de kolenindustrie. Alleen al in Essen werden er op het hoogtepunt meer dan twintig miljoen kilo per dag uit de grond gehaald. De zon scheen altijd door matglas. Wasgoed dat buiten aan de lijn ging, werd grijs.
   Vandaag de dag zijn de meeste kolenmijnen gesloten. De "Zeche Zollverein" is werelderfgoed geworden.
   Als gevolg van de afgravingen is het Ruhrgebied meters en meters naar beneden gezakt. Diep beneden is de grond hier een grote, zwarte gatenkaas.

21 juli 2014, Steven Verhelst
Naaktslakken

Een deel van de radijsplantjes in onze tuin zijn al opgevreten. En in de bladeren van de physalisplanten zitten ook al gaatjes. Naaktslakken, vermoedde ik.
   Ik besloot een paar slakkenvallen te maken van plastic bakjes gevuld met een laagje bier.
   Liever drink ik bier zelf op, maar voor groente en fruit uit eigen tuin moet je offers brengen.
   Vandaag vond ik meer dan vijftien naaktslakken, verdronken in het bier. Ik kan me een slechtere dood voorstellen.

16 juli 2014, Steven Verhelst
Jarig

Vandaag bestaat deze blog officieel zeven jaar. Bij lancering, toen ik nog in Palo Alto woonde, had ik niet gedacht dat ik het zo lang vol zou houden. Maar ik blijf merkwaardige dingen zien. En bezoekers blijven via rare zoekopdrachten op deze site terechtkomen. "Naaktslakken seks", "dikke blote tetten", "bolderkar suiker", "kiwiboom met 350 kiwi's" en 'vacuumpomp op voorhoofd" zijn slechts een handvol voorbeelden van het afgelopen jaar.

14 juli 2014, Steven Verhelst
Vuurwerk

Duitsland is wereldkampioen voetbal. Rondom mijn huis werd rond twaalf uur 's nachts gejuicht en flink vuurwerk afgestoken. Ik lag al in mijn bed, want ik had geen zin om een feestje mee vieren vanwege een Duitse overwinning.

13 juli 2014, Steven Verhelst
Regen

gras

Ik houd niet van regen. Ik haat regen. Cactussen (en Joshua trees) zijn mijn favoriete planten, daarom loop ik graag in de woestijn. Mijn favoriete woestijn is de Mojave woestijn in Californië en Nevada.
   Maar deze dagen kijk ik naar de lucht en hoop op een bui. Niet voor mijzelf, maar voor het gras dat ik net in de tuin heb gezaaid. Nu zijn het nog dunne sprietjes, en ze hebben elke dat water nodig, zodat ik binnenkort op een groot gazon een balletje kan trappen of - liggend op een handdoek - een boekje kan lezen.

12 juli 2014, Steven Verhelst
Eiland

Het Ebola-virus breidt zich uit in west Afrika en maakt langzaamaan meer en meer slachtoffers. Maar Afrika is geen eiland, en met het vliegtuig is een virus binnen een dag in Europa.
   In Duitsland zijn ze voorbereid, schrijven kranten. Maar wat kun je doen aan een virus waartegen geen medicijnen of inentingen bestaan, en waaraan 90% van de ge-infecteerden sterft? In Duitsland zijn negen isolatie-stations waar patiënten in quarantaine gehouden kunnen worden - tot ze sterven waarschijnlijk.
   Thuisblijven. Ramen en deuren sluiten. Misschien helpt dat.
   Aan de andere kant: als 90% van de wereldbevolking zou sterven, zou dat voor de aarde nou zo'n ramp zijn?

10 juli 2014, Steven Verhelst

Troost

Vier uur geen doelpunt maken - dan verdien je ook niet om de finale van het WK voetbal te spelen. Het Nederlands elftal speelt om de derde plek. Een troostprijs. Maar in topsport tellen troostprijzen niet.
   Misschien ga ik niet eens kijken op zaterdag. Er zijn betere sportwedstrijden op die dag. De achtste etappe van de Tour de France bijvoorbeeld.

9 juli 2014, Steven Verhelst

Haring

Dit weekend was ik in Vlaardingen. Het eerste wat ik deed, was een broodje Hollandse Nieuwe eten. Want Vlaardingen en haring horen bij elkaar.
   Over twee dagen ga ik weer terug naar Duitsland. Meer bekend om zijn worsten. Maar gelukkig zijn daar ook maatjes te krijgen.

7 juli 2014, Steven Verhelst

Eten

Op het terras aan de Oude Rijn in Leiden had ik een semi-interessant gesprek tussen drie meisjes opgevangen, over vriendjes die hun sokken niet in de wasmand doen. En dat terwijl ze zelf overal bekers met nog een bodempje thee overal door het huis laten staan. Maar toen begon het te regenen. Iedereen vluchtte naar binnen.
   Binnen kwam niemand naast me zitten, maar een tafeltje verder praatten ze hard genoeg om mee te kunnen luisteren met hun gesprek, dat helaas nog oninteressanter was dan dat van de drie meisjes.
   Intussen had ik een kaasplankje besteld en een bijpassend glas drank. Dat werd dus een glas witte dessertwijn uit de Bordeaux. Waarschijnlijk de beste keus. Er bestaat een groot misverstand dat kaas met rode wijn gedronken moet worden. Het kleurt leuk in de reclameboodschappen, maar witte wijnen passen vaak beter bij kaas - hoewel elke soort kaas eigenlijk om een andere soort wijn vraagt. Moeilijk om een wijn te vinden die bij drie verschillende kazen past.
   Tevreden was ik over dit restaurant - alhoewel de rekening te laat kwam. De rekening komt vrijwel altijd te laat. Maar ik ben wat dat betreft ongeduldig. Ik verwacht dat een ober (zoals dat in het boek "Stand-in" beschreven staat) altijd onzichbaar is, tot je hem nodig hebt.
   Als ik langer dan vijf minuten met een leeg glas zit, word ik korzeling. Als ik langer dan tien minuten met een leeg glas zit, word ik onredelijk. Als ik langer dan tien minuten op de rekening moet wachten, word ik moorddadig. In mijn hoofd tenminste. Uiteindelijk gaf ik een bovengemiddelde fooi en verliet het restaurant met een vriendelijke glimlach.

4 juli 2014, Steven Verhelst

Graven

graafmachine

In de tuin bij ons nieuwe huis is jaren niets gedaan. De bodem is hobbelig door verzakkingen en een ongelooflijke hoeveelheid wortels van dode bomen en struiken die er al lang niet meer zijn. Wij hadden een tuiman besteld die met een klein formaat graafmachine de boel om zou komen graven. Hij zat achter de hendels, terwijl ik met een kruiwagen heen en weer rende tussen de graafmachine en een hoek in de tuin, waar we een composthoop hadden gemaakt. Op de omgegraven vlakte zouden we een groentebed aanleggen, een terras, en een grasveld. Het zweet gutste langs mijn gezicht, maar ik dacht eraan hoe ik over een paar weken met een koud biertje op een tuinstoel zou zitten. Dat maakte de hitte nog enigszins draaglijk.

3 juli 2014, Steven Verhelst

Bier

bier

Er wordt minder bier gedronken in Nederland, las ik in de krant toen ik met de trein op weg naar Essen was. Bijna vier procent minder.
   Maar niet door mij.

2 juli 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007
www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden