banner
Little green bag

Ginko thee

De grootste hit van de Nederlandse George Baker Selection is uiteraard Little Green Bag, dat nog bekender is geworden door Quentin Tarantino's film Reservoir Dogs.
   De titel was oorspronkelijk "Little Greenback", verwijzend naar de kleur van Amerikaanse dollarbiljetten. Maar door een fout van de drukker van de platenhoes, werd het dus Little Green Bag, met een andere associatie.
   Ik kreeg bovenstaand zakje als geboortegeschenk. Er zat een Ginko thee in, die best lekker smaakte. Maar als ik zo'n soort zakje met groene blaadjes in iemands huis zie liggen, denk ik niet meteen aan thee. Eerder aan de hit van de George Baker Selection.

26 juli 2019, Steven Verhelst
Palahniuk

Mijn zeven maanden oude zoon grijpt regelmatig een boek van Chuck Palahniuk uit de boekenkast. Fight Club. Choke. Haunted.
   Ik ging ooit in boekhandel Kepler's in Menlo Park, California, naar een lezing van Palahniuk - waarschijnlijk de meest memorabele lezing van een schrijver waar ik bij was; ik zal er nog een column over schrijven - beloofd!
   Zou mijn zoon de fascinatie voor de boeken van Palahniuk delen, of komt het gewoon omdat ze op de onderste plank van de boekenkast staan?

22 juli 2019, Steven Verhelst
These pretzels are making me thirsty

pretzels

Voor mijn vrouw kocht ik een zakje pretzels, eigenlijk als verwijzing naar Beieren, waar we elkaar ontmoet hebben, en waar ze veel grote "Brezen" eten.
   Pas een paar dagen later, toen ik de pretzels opende, zag ik de tekst "These pretzels are making me thirsty!" op de zak staan.
   De kenner van de Urban Dictionary en/of televisieseries uit de jaren 90 weet dat dit een citaat is uit een aflevering van de sitcom Seinfeld.
   Ik heb al zeker een jaar geen Seinfeld meer gekeken - hoewel ik alle seizoenen op DVD heb.
   Had ik onbewust deze pretzels misschien voor mijzelf gekocht?

18 juli 2019, Steven Verhelst
Mobiel browsen

Vandaag bestaat deze blog twaalf jaar, en ik zag op mijn webserver dat deze site meer en meer via mobiele telefoon wordt bekeken. Dat mag uiteraard.
   Ikzelf gebruik mijn telefoon zelden voor internet browsen, maar het blijkt dat deze site nog redelijk goed overkomt op de smartphone - waarschijnlijk vanwege het simpele ontwerp, dat ik twaalf jaar geleden met een simpele html editor in elkaar heb gezet. Geen flash, geen frames (wie gebruikt er tegenwoordig nog frames?), geen andere rariteiten. Ik denk dat deze site nog wel een tijdje mee kan.

14 juli 2019, Steven Verhelst
Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap

11 juli is de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Die bestaat sinds 1973 en refereert naar de Guldensporenslag die in 1302 plaatsvond. Het verwijst naar de vele gulden sporen die er gevonden zijn op het slagveld.
   Ik ging boodschappen doen in de supermarkt, want de universiteit was gesloten.
   Achter mij stond een meisje met een maaltijdsalade en een flesje cola.
   "Wil je voorgaan?" vroeg ik.
   "Graag," zei ze. "Dan kom ik misschien nog op tijd op mijn werk."
   "Is het niet de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap?" vroeg ik. "De herdenking van de Guldensporenslag?"
   "Dat is alleen een vrije dag bij Vlaamse werkgevers."
   Zij rekende haar boodschappen af. "Fijne dag nog verder."
   Ik had een paar biertjes in mijn wagen en dacht: dat zal wel lukken.

11 juli 2019, Steven Verhelst
Les Ballons d'Alsace

Morgen moeten de renners in de eerste echte bergetappe over de "Ballon d'Alsace", in de buurt van Straatsburg en Mulhouse. In 1905 was het de allereerste berg die het peloton moest beklimmen.
   Als kind was ik daar ooit op vakantie, in het plaatsje Xonrupt-Longemer. Met de auto reden we over de Ballon d'Alsace. Er stond een standbeeld van Jeanne d'Arc.
   Tijdens die vakantie zag ik ansichtkaarten met op de voorkant twee grote, ronde, blote tieten. Erboven stond: "Les Ballons d'Alsace". Het leek me een prima ansichtkaart om naar mijn vrienden te sturen, zodat zij in de zomervakantie ook eens met de hand in de broek konden zitten in plaats van alleen tijdens de les van de nieuwe, jonge docente natuurkunde.
   Uiteindelijk stuurde ik op aanraden van mijn ouders toch andere ansichtkaarten.
   Misschien wordt het morgen mooi weer, zodat er langs het parcours misschien enige Ballons d'Alsace te zien zullen zijn...

10 juli 2019, Steven Verhelst
Die schitterende Tour de France

Het was al dertig jaar geleden dat een Nederlander de gele trui droeg. Ik wist het nog: Erik Breukink won de proloog van de Tour de France 1989, waarin Pedro Delgado ruim tweeënhalve minuut te laat aan de start verscheen.
   Tja, de Tour wacht voor niemand.
   Breukink moest trouwens opgeven in de dertiende etappe dat jaar. Wel werd het een succesvolle editie voor het Nederlandse wielrennen, want naast de proloogwinst en één dag de gele trui voor Breukink, wonnen Mathieu Hermans, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse een etappe, en Jelle Nijdam zelfs twee. De bolletjestrui ging naar Theunisse en de lapjestrui naar Rooks, terwijl de Nederlandse PDM ploeg het ploegenklassement won.
   Nu won Mike Teunissen de eerste etappe, pakte het geel en wist dat in de ploegentijdrit succesvol te verdedigen met de Jumbo-Visma ploeg. Een betere start had het Nederlandse wielrennen niet kunnen krijgen, deze Tour.

7 juli 2019, Steven Verhelst
Grand départ

Tour 2019

Het Grand Départ van de Tour de France vindt dit jaar plaats in Brussel, niet ver van mijn woonplaats Leuven. Kijken ging ik toch maar niet, want mij met twee kleine kindjes tussen de uitzinnige menigte van wielergekke Belgen begeven leek me geen goed idee. Als ze groter zijn, dan mogen ze uiteraard mee. De sfeer opsnuiven van zweet en ingevette benen.

6 juli 2019, Steven Verhelst
World Series of Poker

chips

Vandaag begint het "main event" van de World Series of Poker. Het is de vijftigste editie dit jaar.
   Het begon ooit in 1970, toen Benny Binion, de eigenaar van Binion's Horseshoe in downtown Las Vegas, een toernooi organiseerde voor zeven van de beste pokerspelers in die tijd.
   Ik ben zelf meerdere malen in Binion's Horseshoe geweest. Even aan de bar een Binion's hamburger eten na een pokertoernooi.
   Tegenwoordig is de WSOP niet meer in Binion's maar in het Rio hotel & casino, vlak bij de Las Vegas "strip".
   Het kost $10,000 om mee te doen aan het main event, maar je kunt dan ook meerdere miljoenen dollars winnen. Er zijn ook goedkopere toernooien in de World Series waar je al voor $500 of $600 aan deel kunt nemen.
   Het is al weer bijna drie jaar geleden dat ik voor het laatst in Las Vegas was. Ooit kom ik er weer terug, hopelijk voor de World Series.

3 juli 2019, Steven Verhelst
Zomer in Leuven

Het is juli, de tentamens aan de KU Leuven zijn voorbij, de scholen zijn dicht vanwege vakantie. Er zijn geen veertienjarige fietscowboys meer die breeduit over de straten sjezen, geen studenten die met brak hoofd zonder te kijken oversteken.
   De zon schijnt, de merel zingt in de boom. Het is half acht 's ochtends en ik fiets over de verlaten straten naar mijn werk.

1 juli 2019, Steven Verhelst


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden