banner
Wilhelmus

Het Wilhelmus wordt vanaf 1 juli een inburgeringseis. Belachelijk natuurlijk, want sommige Nederlanders kunnen het niet eens foutloos opzeggen.
   Het is net zo iets als leerlingen op de middelbare school verplicht De Avonden van Gerard Reve te laten lezen. Natuurlijk zou elke leerling (en elke inburgerende Nederlander) kennis moeten nemen van De Avonden, maar ik wil niet zo ver gaan om het verplicht te stellen.
   Wat volgt er? Verplicht boerenkool met worst klaarmaken? Een keertje op klompen lopen? Maatjes eten?

29 juni 2011, Steven Verhelst
Heere Heeresmaheere heeresma

Ik weet het nog: ik was een jongetje dat door de volwassenenafdeling  in de Vlaardingse bibliotheek aan de Van Hogendorplaan langs de rekken dwaalde. Daar vond ik een boek met een van de meest intrigerende titels die ik ooit ben tegengekomen: Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming.
   Ik was dertien, of veertien, en het heeft nog jaren geduurd voordat ik het boek durfde lenen. Het motto voorin luidde: tot stand gekomen in het besef dat de natuur machtig mooi is en een mensenleven nauwelijks de moeite waard.
   Nu is de schrijver dood.
   Het boek staat niet in mijn eigen boekenkast. Ik ga maar zwaarmoedig naast mijn verwarming zitten.

26 juni 2011, Steven Verhelst
We morsen de tijd als goedkope drank

Vandaag wordt, zoals elke laatste vrijdag in juni, het Freibierfest georganiseerd. Het afstudeerfeest van de studenten bierbrouwen aan de Weihenstephaner campus in Freising.
   Vaak heb je opeens een helder moment wanneer je lam bent. Vanavond zal dat ook wel gebeuren, net als de keren dat ik te lang in een kroeg ben blijven hangen. Dan denk ik aan het nummer Late café van De Dijk.
   Dit late café, waarom zit ik hier? Wat is toch de pret van nog maar een bier? [...] We morsen de tijd als goedkope drank. Wat blijft is de spijt, de tranen en de stank.

24 juni 2011, Steven Verhelst
Groepsverkrachting, en wetenschappelijke & culturele  vooruitgang



Vanmorgen zag ik een man eendjes voeren. En dat is niet goed. Het voeren leidt tot verveling onder de eendjes – ze hoeven geen eten meer te zoeken, weten niet wat ze met hun tijd moeten doen en slaan aan het groepsverkrachten (zoals in bovenstaand filmpje).
   Een aantal jaar geleden is er een Ig Nobel prijs uitgereikt aan een Nederlandse wetenschapper die necrofilie bij eenden constateerde. Mijn hypothese is dat ook dat door het te vaak voeren van eendjes is gekomen.
   Mensen moesten vroeger ook de hele dag hun best doen om aan genoeg eten te komen. Bessen, nootjes en zaden verzamelen, of gezamenlijk op jacht om een everzwijn de kop in te slaan. Pas toen de landbouw ontstond, was er tijd voor andere dingen. Want verveling moet verdreven worden. Eerst ging dat misschien met groepsseks, maar dat hou je niet urenlang vol. Er werden verhalen verteld, schilderingen gemaakt en nieuwe dingen uitgevonden, zodat het vergaren van voedsel nog eenvoudiger werd. Uiteindelijk hebben we onze culturele en wetenschappelijke vooruitgang aan de landbouw te danken.
 
23 juni 2011, Steven Verhelst
Namen

naam

Ik ben vernoemd naar mijn opa van moeders kant; die heette ook Steven. Mijn tweede en derde geboortenamen zijn afgeleid van die van mijn oma's. En mijn achternaam komt natuurlijk van mijn andere opa. Zo verenigt mijn naam al mijn grootouders.
   Wanneer in de evolutie van taal zouden mensen elkaar voornamen zijn gaan geven? Op een gegeven moment hielden mensen op met 'hee, jij' te zeggen. In plaats daarvan werd het: 'Ik ben Piet, ik ben Hans, Ik ben Klazien.'
   Over achternamen is meer bekend. In Nederland werd het pas verplicht om een achternaam te hebben met de invoer van de burgerlijke stand in 1811.
   Verhelst is een goede achternaam, vind ik. Hij komt weinig voor, helemaal in de combinatie met Steven. In de gehele wereld zijn er volgens mij slechts 3 andere mensen met de naam Steven Verhelst: een Belgische saxofonist, een Amerikaanse pastoor en een Italiaanse tandarts.

19 juni 2011, Steven Verhelst
Preutse planten en buren

Het leven is bezeten van seks. Logisch. Alles wat niet bezeten is van seks, is gedurende de evolutie uitgestorven. Planten stellen hun geslachtsorganen open en bloot ten toon: felgekleurde bloemen met stuifmeel en stampers die glimmen in het zonlicht.
   De planten in mijn huis zijn niet zo exhibitionistisch. Mijn avocado-, passievrucht-, kiwi-, cherimoya- en vijgenbomen staan er wel fris en groen bij, maar bloeien doen ze vooralsnog niet. Misschien moet ik het voorbeeld geven en naakt door het huis lopen of op het balkon gaan zitten; al ben ik bang dat mijn buren dat niet zullen waarderen.

16 juni 2011, Steven Verhelst
Vreemde dieren

schedel

Toen de platypus, ofwel het vogelbekdier, net was ontdekt en een dood exemplaar naar Europa werd gebracht, dachten biologen dat ze met een grap te maken hadden. Iemand had een grote eendenbek op een zoogdier genaaid. Maar het was geen in elkaar gezet dier, het was een platypus.
   Eerder dit jaar vond ik op het eiland Santa Cruz wel een in elkaar gezette schedel, met schelpen als oren en een ronde steen tussen de kaken.
   Oorspronkelijk kwamen er geen grote zoogdieren voor op Santa Cruz eiland, maar de mens kon het niet laten om er schapen en varkens los te laten, met nadelige gevolgen voor het ecosysteem. Om de speciale diersoorten van het eiland te behouden, zijn de schapen in de jaren 80 en de varkens in 2005-2006  uitgeroeid.
   Deze schedel (waarschijnlijk van een zwijn, gezien de grootte en de molaren), bedacht ik, is een klein monument voor de duizenden vermoorde varkens. Ik liet hem eerbiedig op de picknicktafel liggen.

14 juni 2011, Steven Verhelst
Kippenpootje

sushi

Ik ging eten in het sushi-restaurant dat drie weken geleden in Freising was geopend. Running sushi. Het was een all you can eat tent, met een lopende band waar kleine bordjes met gerechten langs de tafeltjes bewogen. Tegen een vaste prijs mocht je zo veel bordjes pakken, als je wilde.
   All you can eat - dat is tegen het Hari hachi bu principe van het Japanse eiland Okinawa: eet tot je 80% vol zit. Dat is gezond, en de mensen op Okinawa hebben dan ook de hoogste levensverwachting ter wereld.
   Maar goed, dit restaurant had zich waarschijnlijk aan de Duitse smaak aangepast, want op de lopende band zag ik ook een gebraden kippenvleugeltje langskomen.
   Het was niet druk, en in de tijd dat ik aan mijn tafeltje zat, kwam het kippenvleugeltje zo'n vijftig keer voorbij. En misschien maakt het er nu nog rondjes.

12 juni 2011, Steven Verhelst
Ziekenhuis

ambulance

Op 14 juli 1976 werd ik geboren in het ziekenhuis in Vlaardingen. Sindsdien ben ik niet meer in een ziekenhuis geweest. Niet als patiënt althans.
   Vandaag kwam daar bijna verandering in.
   In de koelkast van ons lab was een flesje acryloyl chloride gebroken.
   Een medewerker had al iets van de stof ingeademd. Ik kwam snel in actie en zette het gebroken flesje in een bekerglas in de zuurkast. De inhoud was deels gepolymeriseerd; misschien was dat de reden van de breuk.
   Mijn ogen begonnen flink te tranen, want acryloyl chloride heeft dezelfde werking als traangas.
   Een andere medewerker had 112 gebeld; binnen tien minuten was de brandweer aanwezig. Uiteindelijk kwamen er ook vier ambulances aan. Mijn hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte van het bloed werden gemeten. Iedereen uit het lab zou naar het ziekenhuis vervoerd worden voor een observatie van 24 uur - om eventuele na-effecten te kunnen behandelen.
   De ambulance-medewerker keek op mijn formulier. 'Uw zuurstofgehalte is uitstekend,' zei hij. 'Bij mij ligt het veel lager, want ik rook.'
   Na lang wachten verscheen de toxicoloog die speciaal uit München was overgekomen; hij zag wel dat ik er kerngezond aan toe was en stuurde mij de ambulance uit. Observatie was niet nodig. Jammer, want ik fantaseerde al over een nacht in het ziekenhuis, met verpleegstertjes die mij lekker kwamen wassen.

10 juni 2011, Steven Verhelst
Rijswijk

Vandaag werd er een hardloopwedstrijd georganiseerd op de Weihenstephaner campus van de technische universiteit München. Het ging over een paar flinke heuvels; ik eindigde uiteindelijk in 30.59 minuten over 6,5 kilometer.
   Ik moest denken aan Rijswijk, waar ik als tiener op dinsdagavond vaak meedeed aan een hardloopwedstrijd in het Elzenburgerbos. Toen liep ik de heuvelachtige 5 kilometer binnen 21 minuten, maar dat lukt me nu niet meer. Ik word langzaam oud en stram.
   Eens komt de tijd dat ik nog slechts kan schaken, en daarna zelfs dat niet meer - alleen mens-erger-je-niet. Waar Rijswijk ligt zal ik dan ook wel vergeten zijn.

8 juni 2011, Steven Verhelst
Lege maag

tomaten

Eerst waren het Spaanse komkommers die de bron van de EHEC infecties zouden zijn, tomaten, sla, daarna werd vlees waarschijnlijker geacht, een anders spoor leidde naar een restaurant in Lübeck, toen verscheen in de krant dat het om spruiten zou gaan (vertaalfout vanuit het Duits), later gecorrigeerd tot taugeh.
   Het beste kun je niets meer eten en met een lege maag naar bed gaan.
   Ik trek me van alle commotie weinig aan en heb een flinke hoeveelheid tomaten gekocht. EHEC of geen EHEC, je kunt er prima een soepje van koken.

6 juni 2011, Steven Verhelst
Overvloed



2 juni 2011, Steven Verhelst
NegreanuWSOP

Gisteren begon de World Series of Poker in Las Vegas. Het populairste evenement tijdens de WSOP is uiteraard het main event, de $10,000 kostende Texas Hold'em No Limit dat begin juli aanvangt. Maar er zijn veel meer toernooien tijdens de world series. Andere pokervarianten, zoals Texas Hold'em Limit, Pot Limit Omaha, Omaha Hi-Lo, 2-7 Triple Draw, Razz, Badugi. Namen waarvan de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk nog nooit gehoord heeft. Maar met de gemiddelde Nederlander heb ik gelukkig niks te maken.
   De winnaar van elk WSOP evenement krijgt een armband, een bracelet. Daniël Negreanu, een van mijn favoriete pokerspelers, heeft 4 bracelets. Een ervan won hij met S.H.O.E., een gemengd spel waarbij vier verschillende varianten van poker worden gespeeld. Daar moet je een allround speler voor zijn.
   Zelf speel ik vooralsnog alleen Texas Hold'em No Limit. Voor de lol. En als training. Want wie weet doe ik ooit aan de world series mee.

1 juni 2011, Steven Verhelst

Archief 2011


Boarded up


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augustus 2011

Juli 2011

Juni 2011

Mei 2011

April 2011

Maart 2011

Februari 2011

Januari 2011



Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden