banner
Grote schoonmaak - 4

Mijn vriendin nam me als verrassing mee naar het grootste thermen complex in Europa: de thermen in Erding. Er zijn 145.000 vierkante meter aan sauna's, stoombaden, zwembaden, bubbelbaden, bars in het water, en glijbanen. Ik ging van de snelste glijbaan, waarin je snelheden tot 72 kilometer per uur kunt bereiken. Niet toegankelijk voor vrouwen, mensen zwaarder dan 100 kilogram, en kinderen jonger dan 14 jaar.
   In weinig tijd en met een korte schreeuw kwam ik beneden. Daarna gingen we een sauna in. Dit was grote schoonmaak voor de ziel.

30 maart 2013, Steven Verhelst
Grote schoonmaak - 3

puinhoop

Oude kranten en tijdschriften, gebruiksaanwijzingen in talen die ik niet spreek of van apparaten die ik al jaren niet meer heb, landkaarten van steden en staten waar ik niet meer woon of waar ik nooit heen zal gaan, doordrukken van cheques, huurcontracten van vorige woningen, brieven van oude vlammen die allang gedoofd zijn. Het gaat allemaal op een grote hoop om weggegooid te worden. Verbazend hoe veel plaats er vrij komt in mijn kasten.

29 maart 2013, Steven Verhelst
Grote schoonmaak - 2

jury

In een map met oude brieven vond ik een oproep om als jurylid bij een rechtszaak op te treden. Er zat een parkeerkaart bij, waarmee ik bij het gerechtsgebouw een paar uur gratis parkeren kon.
   Uiteraard was dit een vergissing, want als tijdelijke buitenlandse werker, mocht ik in de Verenigde Staten helemaal geen jurylid zijn. Jammer. Want - hoewel ik tegen de juryrechtspraak ben - ik zou het graag eens meegemaakt hebben.

27 maart 2013, Steven Verhelst
Grote schoonmaak - 1

giro

Ik hield een grote voorjaarsschoonmaak, en ik vond het allereerste giroafschrift dat ik ooit kreeg. Een storting van zestienhonderd gulden op eigen rekening. Het stemde me een beetje weemoedig. Een middelbare-school-gevoel. Van landerig hangen in muffe klaslokalen, terwijl buiten de zon schijnt.
   Je kunt niet alles bewaren. Ik moet plaats maken voor nieuwe dingen, zodat ik later misschien met weemoed terugdenk aan het heden, aan 2013.

26 maart 2013, Steven Verhelst
Proteases

papain

Mijn wetenschappelijk onderzoek is gericht op proteases: enzymen die eiwitten afbreken. Die zijn niet alleen aan spijsverteringsprocessen betrokken, maar ook aan reguleringsmechanismen in het lichaam, zoals de bloedstolling. Maar waarom er in Corona bier papaine (een cysteine protease) zit, daar heb ik geen idee van.

24 maart 2013, Steven Verhelst
Lachen

Lachen is goed voor je. Niet alleen voor je geest, ook voor je lichaam. Dat las ik ergens. Lachen verbrandt in een heel mensenleven een paar honderd slagroomtaarten. En het is goed voor het immuunsysteem. Hoe dat precies werkt, weet ik niet. Maar ik ben dan ook geen immunoloog. En ook geen cabaretier.
   Mijn vriendin heeft sinds een paar dagen de griep. Aan fruit eten ligt het niet, zegt ze. Misschien moet ik beter mijn best doen haar te laten lachen.

19 maart 2013, Steven Verhelst
Mieren

phenothrin

De geschiedenis herhaalt zich. Vorig jaar, toen de temperatuur begon te stijgen, werd mijn appartement aangevallen door tientallen mieren. Het rare is, dat ik op de tweede verdieping woon. Hoe ze boven komen, is mij een raadsel. Want er is geen lift in het complex.
   Dit jaar zijn ze terug. Sinds gisteren.
   Ik gebruik weer chemie. Want chemie is sterker dan ongedierte. Dat hoop ik tenminste.

18 maart 2013, Steven Verhelst
Berlijn - 4: Darth Vader

darth vader

De enige plek waar ik Darth Vader ooit tegenkwam, was Las Vegas, in de buurt van het Bellagio casino. Maar deze week zag ik hem ook in Berlijn, voor de Brandenburger Tor. Maar zulke afstanden zijn voor Darth Vader natuurlijk niets.

15 maart 2013, Steven Verhelst
Berlijn - 3: Of je worst lust

De curryworst is een populaire snack - vergelijkbaar met de Nederlandse kroket en frikandel speciaal. Op de hoek van zowat elke straat is er wel een tentje waar je curryworsten kunt kopen: een in stukken gesneden braadworst met currypoeder en ketchup eroverheen.
   Ik houd van rare museums, en uiteraard kwam ik  in het Berlijnse curryworst museum terecht, niet ver van Checkpoint Charlie. Heel raar was het niet. De halve curryworst die er aan het einde van het museum als proevertje werd aangeboden, was ook niet veel bijzonders. 's Avonds ging ik naar Curry 36, een van de beste curryworst-tentjes. Maar liever heb ik toch een frikandel speciaal. Of een broodje kroket.

11 maart 2013, Steven Verhelst
Berlijn - 2: Iedereen gaat maar dood, en de rest drinkt bier in het café

Peter bracht me naar een café in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Er zaten alleen een paar oude mannen aan de toog. Voorovergebogen staarden ze in hun flesje bier, alsof ze wilden controleren of er niets ingevallen was. Wij bestelden ook een bier. Een flesje, want de tap deed het niet meer.
   De barman zat de krant te lezen. Hij bewoog alleen als hij een nieuw flesje bier open moest maken. Ook de stamgasten bewogen niet. Tussen de slokken bier door leek het wel of ze dood waren. Slechts af en toe brachten ze met dubbele tong een paar trage woorden voort.
   Vrouwen waren ver te zoeken.
   Hier werd slechts van vrouwen gedroomd.
   Maar ik heb mijn droomvrouw al gevonden, mijn engel, mijn vreugdevuur.
   Ik bestelde weer bier, voor Peter en mij. Doodgaan leek me een slecht plan, en wat moest je anders doen in deze kroeg?

10 maart 2013, Steven Verhelst
Berlijn - 1

Ik was slechts een keer in Berlijn. Een erg goede indruk kon ik toen nog niet krijgen. Ik zag de muur, de Brandenburger Tor, en een aantal restaurants.
   Morgen ga ik terug - voor een chemie symposium van maandag tot woensdag. Ik heb precies een dag om Berlijn beter te leren kennen.

9 maart 2013, Steven Verhelst
Steen

steen

In het Louvre kwam ik een schilderij van Jan Steen tegen dat ik nog niet kende. In slecht gezelschap. Het toont de essentiële ingrediënten van het leven: vrouwen, drank, kaarten en muziek. Op het schilderij is een drinkebroer in slaap gevallen naast een lichtekooi. Zijn hoed, glas en pijp liggen op de grond. Een tweede vrouw jat zijn horloge en overhandigt deze aan een op een heks gelijkende vrouw.
   Zo kan het je dus vergaan, wanneer je dronken wordt in de kroeg.
   Ik bleef thuis vanavond, en dronk daar een paar glazen bier. Het was mijn laatste vrije avond. Vanaf morgen woon ik samen met mijn vriendin en kom ik zelf hopelijk nooit meer in slecht gezelschap terecht.

7 maart 2013, Steven Verhelst
Vogel

vogel

Toen ik een paar weken geleden mijn kelder opruimde, vond ik een speelgoedvogel. Het opwinden van een elastieken mechanisme bracht de vleugels in beweging en zo kon hij vijftig meter vliegen, beloofde de verpakking. Maar het elastiek was gebroken en de vogel vloog niet meer. Hij belandde genadeloos in de vuilniszak.
   Als kind had ik de vogel ooit in Versailles gekocht. Op het parkeerterrein bij het kasteel van Versailles stonden illegale straatverkopers met van die dingen. Ik wist nog tien franc af te dingen, maar betaalde ondanks dat nog te veel.
   Afgelopen weekend kwam ik weer in Versailles. De straatverkopers waren er nog. Ze liepen met Eiffeltorens te leuren, maar ik speurde naar vogels. Uiteindelijk zag ik één verkoper die nog een fladderende speelgoedvogel bij zich had. De allerlaatste wellicht.

5 maart 2013, Steven Verhelst
Oplichterij - 2

brug

In de buurt van het Louvre is een brug waar verliefde stelletjes hangsloten vastmaken om hun liefde te vereeuwigen. Ik liep met mijn vriendin over die brug - gewoon om een foto te maken.
   Plotseling bukte er een man naast ons neer en raapte een ring van de brug af.
   "Is dit uw ring?" vroeg hij.
   Het was een flinke ring. Breed en dik.
   "Nee,'" zei ik.
   "Hij is van goud," zei hij, en hij wees op de ingeklonken stempeltjes aan de binnenkant van de ring. Hij drukte de ring in mijn hand. "Hou hem maar. Voor je vriendin."
   De man liep weg, maar was drie seconden later weer terug.
   "Heb je geen geld voor mij?" vroeg hij. "Om eten te kopen?"
   "Sorry," zei ik, "maar ik geef geen geld aan mensen die daarom vragen." Dat geld gaat toch maar op aan drank of drugs. "Neem de ring maar terug."
   "Nee, ik wil geen ring," zei hij. "Ik wil geld."
   Uiteindelijk wist ik heb ervan te overtuigen de ring terug te nemen. En even later zag ik heb bij een ander paartje op de grond knielen en doen alsof hij zojuist een gouden ring had gevonden. Maar ook zij gaven geen geld.
   Mijn vriendin en ik keken nog naar verschillende mislukte pogingen van de man en liepen toen naar de ingang van het Louvre.

4 maart 2013, Steven Verhelst
Oplichterij

Mijn opa had me er vroeger al voor gewaarschuwd.
   "In Amsterdam  spelen ze balletje balletje."
   Drie eierdopjes, en onder één van hen zit een balletje. Ze worden een paar keer van plaats verwisseld. Daarna mag een toeschouwer geld inzetten en het juiste dopje aanwijzen. Maar hij verliest vrijwel altijd. Want er wordt gesjoemeld.
   Zo ging het ook in Parijs. In een steeg in de buurt Montmartre stonden verschillende mannen met drie ronde, zwarte viltjes die op een hoge kartonnen doos lagen. De onderkant van één viltje was voorzien van een grote, witte circel.
   Door het raam van het café, waar ik met mijn vriendin zat te drinken, keek ik het schouwspel aan. Bankbiljetten wisselden van eigenaar. Briefjes van vijftig, van honderd. Sommige toeschouwers wonnen. Maar dat waren altijd dezelfde. Handlangers wellicht, die het geld van toeristen en andere waaghalzen wegsluisden.
   Ik had zin om naar buiten te gaan, een tijdje toe te kijken, de trucjes te doorzien en dan grif geld te winnen. Maar ik dacht aan de waarschuwing van mijn opa en bleef zitten waar ik zat.

3 maart 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden