banner
Handkäse mit Musik

handkaese

Tijdens de paasdagen ben ik in Kassel - in het Duitse Bundesland Hessen.
   Er zijn een paar Hessische specialiteiten. Een ervan is Ahle Wurst, een gedroogde worst. Dat heb ik al vaker gegeten.
   Tijdens een boswandeling maakte ik een korte pauze in een Gaststätte in het woud. Ik bestelde er Handkäse mit Musik  - een andere Hessische specialiteit. Het is een kaas die uit kwark gemaakt is, en (oorspronkelijk) met de hand wordt gevormd. De kleine kaasjes worden een paar weken gerijpt en hoe langer ze rijpen, hoe harder en doorzichtiger ze worden. Vanbinnen blijft er meestal een kleine, witte kern over. Sommige mensen vinden de kaas stinken, maar mij viel dat mee.
   De kaas werd geserveerd met kleingesneden uien, olie, azijn, zout en peper. De muziek komt de volgende dag pas, zegt men - met referentie naar de rauwe uien die  eventuele flatulentie veroorzaken.

27 maart 2016, Steven Verhelst

Brussel

Het is al een aantal dagen na de aanslag op het vliegveld Zaventem en een metrostation in Brussel. Zwaargewonden liggen in verschillende ziekenhuizen in en rond Brussel. Ook in Leuven, waar ik woon. De bestrijding van het terrorisme door de politie heeft in de afgelopen maanden niet optimaal gefunctioneerd. Nu zijn er enkele betrokkenen ge-arresteerd, maar of het er veiliger op is geworden, blijft de vraag.
   Het allerergste komt nog, schreef Schopenhauer. Ik ben bang dat dat met het terrorisme door IS-aanhangers ook zo zal zijn. Het allerergste moet nog komen.
   Maar zelfs het allerergste zullen we kunnen weerstaan - daar ben ik zeker van.

25 maart 2016, Steven Verhelst

Smutty Professor

Aan de universiteit van Manchester is een scheikundeprofessor in opspraak geraakt omdat hij in een aantal pornofilms heeft gespeeld. Lekker belangrijk. Of een professor nu in zijn vrije tijd verhalen schrijft, muziek maakt of voor de camera een dame achterwaarts in haar poes naait, lijkt me irrelevant. Zo lang hij hamert op het gebruikt van veiligheidbrillen en goede extractieprocedures, krijgt hij mijn respect.

10 maart 2016, Steven Verhelst

Trinkhalle

Een nachtwinkel in het Ruhrgebiet heet een "Bude" of - zo staat meestal in knipperende letters buiten - een Trinkhalle. Want er is natuurlijk altijd bier te koop.
   De Indiase eigenaar van de Trinkhalle in de buurt waar ik logeer, begint mij al te kennen. Ik zie hem denken: daar is de man met zijn laptoptas die 's avonds twee pilsjes komt kopen.
   Vanavond verras ik hem, want ik koop een cola. Voor morgenochtend, als ik weer naar België terugrijd.

8 maart 2016, Steven Verhelst

Pizza

Ik ben in Dortmund om de verhuizing van mijn laboratorium naar Leuven voor te bereiden. 's Avonds stap ik de eerste de beste pizzeria binnen die ik kan vinden. Pas als ik besteld heb, realiseer ik me dat alle gasten Turks zijn. Ze drinken koffie, kaarten en kijken naar een voetbalwedstrijd van Fenerbahce.
   Ik eet een calzone en drink een glas Brinkhoff's pils.
   De andere gasten zijn luid. Ze schreeuwen tegen elkaar en slaan met de vlakke handen op tafel. Ik lees reisverhalen van Tommy Wieringa en trek me er niets van aan.
   Op weg naar mijn hotelkamer koop ik bij een avondwinkel twee flessen Veltins pils. De mensen in de kamer naast mij kijken televisie met de volumeknop flink open.
   Ik trek me er wederom niets van aan en lees verder in mijn boek, terwijl ik uit mijn flesje pils slurp. Als ik naar bed ga, is het lawaai afgelopen. En zo komt voor alles een oplossing.

7 maart 2016, Steven Verhelst

Filemon staat strak

De laatste keer dat ik een sixpack had, was ik veertien, schat ik. Ik had twee keer per week zwemtraining, liep drie keer per week hard, tenniste twee keer per week, en zat ook nog op een schaakvereniging. Dat laatste was wel geen fysieke inspanning, maar zolang je geen bier dronk, gingen er nog steeds calorieën af.
   Toch ben ik mijn hele leven een iel mannetje gebleven, zonder dikke spieren.
   Misschien ben ik een zogenaamde ectomorf, met een snel metabolisme. Dan worden alle calorieën die je inneemt vrijwel gelijk verbrand.
   Filemon Wesselink, presentator bij BNN, probeert in het programme "Filemon staat strak" een gespierd lichaam te krijgen. Maar na twee maanden flink trainen en enorme hoeveelheden eiwitten eten, is er nog steeds nauwelijks iets te zien. Dat doet niet alleen zijn moed in de schoenen zinken, maar ook de mijne. Ik kan nog zoveel push-ups doen, flinke biceps zal ik nooit krijgen.
   Ik richt me maar op hardlopen. Daar heb je geen dikke spieren voor nodig.

5 maart 2016, Steven Verhelst

Poepen in het park

Vrijwel alle lezers van deze blog weten wat het woord poepen inhoudt. Maar in het Vlaams betekent het werkwoord poepen iets heel anders. Dat wist ik natuurlijk al, omdat ik minstens twintig boeken van Herman Brusselmans heb gelezen.
   Op weg van de dichtstbijzijnde supermarkt naar huis kom ik met de fiets langs een hondentoilet in een parkje. Vanavond zag ik er geen honden, maar wel iemand in een licht gehurkte houding. Ik kon zo snel niet zien of het een vrouw of een man was, maar de persoon had de broek half naar beneden gestroopt. De bleke billen weer kaatsten het maanlicht.
   Hier stond iemand te kakken, zo veel was zeker. In een laatste blik zag ik nog net een stuk toiletpapier in zijn hand wapperen. Er werd dus wel netjes afgeveegd, maar het betekende ook dat de persoon met voorbedachte rade hierheen was gekomen. Want wie heeft er toevallig een stuk toiletpapier op zak?
   Dit was de Nederlandse betekenis van poepen in het park. Ik hoopte maar dat ik een volgende keer misschien de Vlaamse betekenis tegen zou komen.

3 maart 2016, Steven Verhelst

Archief 2016





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden