banner
Slaap

Een kind krijgen is een aanslag op je slaap, op je zenuwen en uiteindelijk misschien zelfs op je leven. Ik zit 's nachts met een baby op mijn schoot en een fles met speen in mijn hand.
   In mijn andere hand houd ik een boek, waarin ik lees. En op die manier heb ik in de afgelopen week meer gelezen dan in de twee maanden ervoor. Als er aan de ene kant een deur wordt gesloten, moet je ergens anders een raam open zien te zetten.

25 maart 2017, Steven Verhelst

De aanslag

Vandaag is het een jaar geleden dat de terroristische aanslag in Brussel plaatsvond, niet ver van mijn woonplaats Leuven.
   Wie weet het nog? We zijn al zoveel terroristische aanslagen verder.
   Over een paar jaar is mijn dochter in de 'waarom-fase'. Wat moet ik haar vertellen als ze vraagt: waarom?

22 maart 2017, Steven Verhelst

De fles

Het eiwit caseïne kan in de maag en darmen worden afgebroken tot kleine peptiden die casomorfines worden genoemd. Men denkt dat deze een opioïde werking in het brein hebben. Daarom misschien wordt warme melk voor het slapen gaan aangeraden.
   Ik zat met mijn elf dagen oude dochter op de bank naar een CD van KoRn te luisteren. Ze had net flink van de fles gedronken en lag knock out op mijn borstkas. Metal luisteren en naar de fles grijpen - als dat over vijftien jaar maar niet hetzelfde is, dacht ik.

16 maart 2017, Steven Verhelst

Kraambezoek

kandeel

Ik verwelkomde mijn kraambezoek met een traditionele beschuit met muisjes. Daarnaast stond een glaasje kandeel - ook traditioneel, maar minder bekend.
   Kandeel is een soort eierlikeur met specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Het wordt wel gegeten samen met een lange vinger. In vroeger tijden werd het bij het kraambed gedronken, waarbij de jonge vader de kandeel roerde met een kaneelstok, terwijl hij de muts van de moeder op had - dit om de boze geesten bij het geboren kind te verdrijven.
   Ik geloof niet in geesten, maar toch schonk ik een glaasje kandeel. Het is vast en zeker goed voor de eigen geest.

5 maart 2017, Steven Verhelst

Game over

Er zijn t-shirts die je voor mannen koopt die op het punt staan te gaan trouwen. Game over staat erop.
   Maar dat is niet zo.
   Het spel is pas echt voorbij als je vader wordt. Deze blog misschien ook.
   En ik werd vader vandaag.

1 maart 2017, Steven Verhelst

Archief 2017
www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden