banner
Coronavirus 8 - Bukowski

Ik stond alweer in de rij bij de frituur. Deze keer was de rij langer, maar ik was voorbereid en had het boek Factotum van Charles Bukowski in mijn jaszak gestoken. En ik stond als enige in de wachtrij te lachen.

27 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 7 - witte lakens

Al bij verschillende huizen heb ik witte lakens of doeken uit het slaapkamerraam zien hangen. Op sommige staat 'merci' of 'bedankt' geschreven. Om de mensen in de gezondheidszorg een hart onder de riem te steken.
   Mijn laboratorium doet dit letterlijk. We doneren ethanol, glycerine, chloroform en handschoenen aan het ziekenhuis, in het geval er een tekort zou ontstaan.

24 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 6 - digitaal voordringen

Ik stond in de rij bij de frituur. Buiten, want er werden slechts een paar mensen binnengelaten vanwege het coronavirus. Er waren zes of zeven wachtenden voor mij, maar het schoot slechts heel langzaam op.
   Toen ik eindelijk binnen stond en er op een gegeven moment weer een klant naar binnen kwam, legde ik hem de situatie uit. Ik wees met mijn arm naar de man die al de hele tijd voor mij had gestaan. "Deze meneer moet nog bestellen," zei ik, "daarna ben ik, en dan deze mevrouw achter mij."
   Maar de mevrouw achter mij zei: "Nee, ik heb al besteld."
   Blijkbaar had zij in de rij staand haar bestelling telefonisch doorgegeven naar de frituurtantes achter de vitrine, en ging zij nog voordat ik mijn bestelling had kunnen plaatsen, triomfantelijk met een pakket snacks terug naar huis.
   Deze digitale achterbakse manier van voordringen kreeg gelukkig veel analoge bezwaren van andere klanten. Gelukkig had de frituur genoeg bierblikjes in de koelkast, waarvan ik er direct eentje opentrok.

20 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 5 - thuis

speeltuin

Ik zit al een paar dagen noodgewongen thuis. Niet omdat ik met het coronavirus geïnfecteerd ben, maar omdat de scholen en de crèches in België gesloten zijn.
   's Ochtends werk ik van half zes 's ochtends tot de lunch, 's middags mijn vrouw, terwijl de ander op de kindjes past. 's Avonds werken we allebei.
   Op de kinderen passen is nog niet zo eenvoudig. De kinderspeelplaatsen zijn gesloten, dus moeten we op andere manieren avonturen beleven. Gelukkig zie ik overal mogelijkheden - al is het maar een bliksembezoek aan de supermarkt om bananen te kopen.

18 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 4 - humor

corona-mortsubite

Het duurde even sinds het opsteken van het coronavirus in Europa, voordat de eerste grappen erover kwamen. Vroeger was dat misschien eerder geweest - toen was men wat minder politiek correct.
   De eerste coronavirushumor die ik tegenkwam, was in een supermarkt, die adverteerde men gratis Mort Subite bij aankoop van Corona (zie boven).
   Niet veel later hoorde ik een Chuck Norris grap: Chuck Norris kwam het coronavirus tegen. Het virus ligt nu twee weken in quarantaine.
   Ik hoop dat er nog meer humor volgt. Dat hebben we nodig in de komende weken.

15 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 3 - maatregelen in België

Er komen steeds meer maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De aarzelende adviezen van de afgelopen week worden nu langzamerhand omgezet in beleid. Dat is nogal wat in België, want daar zijn wel 5 of 6 regeringen van allerlei delen van het land, en de federale regering is na de verkiezingen van vorig jaar mei nog steeds niet gevormd.
   In elk geval zijn vanaf vrijdagavond middernacht voor drie weken alle restaurants en cafés gesloten. Op vrijdagavond waren nog veel mensen even de kroeg in gegaan als een soort afscheidsfeest. Tonight we're gonna party like it's 1999.
   Ook scholen moeten vanaf maandag hun lessen opschorten (al moeten zij ter vervanging kinderopvang organiseren voor essentiële beroepen), en zijn winkels, behalve supermarkten en apotheken, in het weekend dicht. Snackbars blijven wel gewoon open - want dit is België.

14 maart 2020, Steven Verhelst
Wereld in de war

Niet alleen is de mens in de war van het coronavirus, de wereld is in de war van de hoge temperaturen. Het vogelhuisje in onze tuin is al weken bewoond, twee eksterfamilies zijn al lang klaar met het bouwen van hun nest in de hoogste bomen, en al dagen lang zoemt de eerste bromvlieg door ons huis. Vandaag kwam daar nog bij dat ik werd gebeten door een mug. Het zal wel aan de datum liggen.

13 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 2 - uitstel of afstel

Mijn werkgever zet momenteel in op maximale inzet van telewerken. Dat gaat uiteraard moeilijk als medewerker in een laboratorium, maar als leidinggevende zit ik eigenlijk alleen in het buro. Thuis werken is voor mij soms efficiënter dan naar het werk gaan, want dan verlies ik geen reistijd.
   Het examen van mijn vak op 1 april (geen grap) is nu toch uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum. Ik hoor de studenten al denken: van uitstel komt afstel.

12 maart 2020, Steven Verhelst
Coronavirus 1 - lesgeven

Aan de KU Leuven zijn de colleges vervangen door online lessen. Veel van mijn collega's zitten voor de webcam hun lessen in te spreken, waarna ze op een soort universiteitswijd YouTube applicatie worden gezet.
   Mijn lessen voor dit semester zitten er al op. Vooralsnog gaat het examen op 1 april door, zolang de studenten maar minstens een meter uit elkaar gezet kunnen worden.

11 maart 2020, Steven Verhelst

Archief 2020


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden