banner
Subsidies

In februari en maart is het voor Vlaamse wetenschappers meestal druk. Het semester is begonnen en begin april is de deadline voor subsidieaanvragen bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dan rest er weinig tijd voor andere werkzaamheden - laat staan hobbies. Op die manier genereer je - zeker in deze tijden met coronamaatregelen en thuiswerken tijdens verlengde vakanties - een grotere kans op burn-outs. Ik denk dat ik in april maar eens een weekje vrij neem om leuke dingen te doen.

31 maart 2021, Steven Verhelst

Coronatest

Ik had weer eens verkoudheidsverschijnselen. Want kinderen nemen een koffer vol ziekteverwekkers mee van school en dagopvang.
   Gisteren werd ik voor de derde keer sinds het uitbreken van de coronacrisis op SARS-CoV2 getest. Drie keer is scheepsrecht; en ik heb al twintig keer mijn smartphone app met medische informatie gecheckt. Maar ik wacht nog steeds op het resultaat. En ik werk, ondanks hoofdpijn, aan subsidieaanvragen voor het wetenschappelijke werk in mijn laboratorium.

24 maart 2021, Steven Verhelst

5 jaar

Het is vandaag 5 jaar geleden dat de aanslagen op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel plaatsvonden. Ik was net een paar maanden daarvoor verhuisd naar België, en Leuven ligt op 20 minuten van de luchthaven. Zo kwam terrorisme wel erg dichtbij.
   Toch heb ik me, ook sinds toen, nooit onveilig gevoeld in België - behalve op de weg, want rijvaardigheid hier kan nog een flink stuk verbeterd worden.
   De officiële herdenkingen vonden vanwege corona uiteraard op heel kleine schaal plaats. Maar onofficieel herdenken kan natuurlijk altijd.

22 maart 2021, Steven Verhelst

Bokito

Vandaag is de vijfentwintigste verjaardag van Bokito.
   Bokito. Wie kent hem nog?
   Er gaat vast wel een belletje rinkelen. De gorilla die in 2007 in Diergaarde Blijdorp ontsnapte, een vrouw (die bijna dagelijks de aap uitdaagde door hem in de ogen te staren) aan haar haren wegsleepte tot achter een struik, waar hij haar een flink aantal keer beet.
   Later dat jaar werd 'Bokitoproof' zelfs het woord van het jaar.
   Voordat Bokito naar Rotterdam verhuisde, was hij ook al twee keer ontsnapt in de dierentuin van Berlijn. De Harry Houdini onder de gorilla's dus.
   Nu blijkt Bokito zijn ontsnappingspogingen gestaakt te hebben en een normaal leven te leiden. Voor zover dat natuurlijk kan in een dierentuin. Want normale levens leiden apen alleen in de jungle.

14 maart 2021, Steven Verhelst

Pyjamadag

Mijn dochter mocht vandaag in pyjama naar school.
   "O ja, dat is waar ook," zei onze buurvrouw, toen ze ons naar school zag fietsen. "Het is vandaag pyjamadag."
   Het is blijkbaar een landelijk evenement. Waarschijnlijk in het leven geroepen door de commercie, om ook mensen die gewoon in hun onderbroekje of helemaal naakt naar bed gaan, te verplichten een pyjama te kopen.

12 maart 2021, Steven Verhelst

Briefstem

Ik heb gisteren mijn briefstem voor de Tweede Kamer naar het postkantoor gebracht. De oranje retour-envelop was door de regen al dichtgeplakt, en na voorzichtig scheuren ging de plakstrip niet meer dicht. Gelukkig had ik een rolletje plakband in de keukenla liggen.
   Het leek uiteindelijk op een brief die stiekem was opengemaakt, een ander stembiljet erin gestopt, en vervolgens weer was dichtgeplakt.
   Hopelijk denkt het stemburo Den Haag daar anders over.

10 maart 2021, Steven Verhelst

On-and-off-line

Mijn laptop, die ik al meer dan vijf jaar heb, vertoont kuren. Ik krijg meestal alleen beeld met een externe monitor, en het systeem slaat ook op onregelmatige tijden in de 'sleep' modus.
   Misschien begint mijn laptop moe van mij te worden.
   Eerst is er paniek - want een niet-werkende laptop komt altijd ongelegen. Daarna is er de poging om er zo goed mogelijk mee om te gaan: ik typ alsof de duivel mij op de hielen zit, voordat mijn laptop weer afslaat. Misschien zit de duivel mij altijd al wel op de hielen, maar heb ik dat gewoon niet gevoeld. Nu is er een gevoel van berusting.
   Que sera, sera.
   Online zijn, is leven. In de huidige tijd althans. Maar offline zijn is waarschijnlijk beter leven. Je geest niet laten vullen door alles wat er op het scherm verschijnt, maar haar juist laten zweven, zoekend, en op die manier eigen avonturen laten beleven.

9 maart 2021, Steven Verhelst

Onverharde wegen

Het is zondagochtend en ik zoef met mijn zoon in de fietskar op mijn Specialized fiets over de Vlaamse weggetjes ten noorden en westen van Leuven. Het is koud en nevelig, het water in de slootjes lijkt wel te dampen.
   We rijden van fietsknooppunt naar fietsknooppunt. Af en toe komen we over een onverharde strook met kleine steentjes.
   Het lijkt de Strade Bianche wel, denk ik. Die werd gisteren met overmacht gewonnen door Matthieu van der Poel.
   Zolang we maar geen lekke band krijgen, want wij hebben geen volgwagen. Er is ook geen publiek. Slechts af en toe doemt een paardekop op in de mist.

7 maart 2021, Steven Verhelst

Thee & Büch

Thee

We waren het weekend twee dagen naar de Belgische kust. Nou ja, vijftien kilometer ervandaan, maar dat geldt voor ons ook als aan de kust.
   In de stacaravan waar we overnachtten, waren alleen kleine kopjes hotelporselein. Ik zette meteen maar twee kopjes thee, hoewel ik alleen was. Vrouw en dochter waren naar de speeltuin en mijn zoon deed zijn middagdutje. Ik zat op de bank met een boek van Boudewijn Büch.
   Al een tijdje klonk er een irritant gepiep buiten. Alsof een vrachtwagen al een kwartier lang achteruit reed. Maar nu begon ik ook een lichte brandlucht te ruiken. Een geur als van de mieren die ik vroeger onder mijn vergrootglas had laten knetteren in de zon.
   Buiten zag ik nu een klein rookpluimpje komen uit een raam van de stacaravan tegenover ons.
   Verder leek niemand zich iets aan te trekken van het gepiep, dat ongetwijfeld van een brandmelder kwam.
   Ik besloot naar de receptie te bellen, en niet veel later kwamen ze de ramen en deuren van de stacaravan open zetten. Blijkbaar was er alleen iets aan het smeulen geweest.
   Inmiddels was mijn thee op drinktemperatuur. Ik nam een slok en las verder in Boudewijn Büch.

1 maart 2021, Steven Verhelst


Archief 2021


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden