banner
Rug

Eergisteren hoorde ik opeens een krak in mijn onderrug. Ik tilde niet eens iets zwaars op. Een mok uit mijn afwasmachine. Dit hoort een bouwvakker te overkomen, niet mij.
   Terwijl ik vanmorgen in de regen naar mijn werk reed en soms een steek in mijn rug voelde, dacht ik aan Gert-Jan Theunisse, de bergkoning uit de Tour de France van 1989. Bij hem vergeleken is mijn pijn minder dan een speldenprik. Theunisse reed soms met geneusde ribben, geschaafde armen, bebloed voorhoofd. Toegegeven, hij heeft doping gebruikt, maar het kon natuurlijk ook niet zonder. En zowat iedereen gebruikte in die dagen.
   Doping is slecht voor het lichaam en leidt tot oneerlijke competitie. Maar alcohol is ook slecht voor het lichaam, net als roken en vet eten. Het hele leven is trouwens een oneerlijke competitie. Misschien moeten we daarom juist de sport zuiver proberen te houden. Dat we tenminste nog met de illusie kunnen leven dat het leven eerlijk is en de beste wint.

30 mei 2012, Steven Verhelst
Kneu kneu ote kneu


Het spreken in tongen wordt door leden van de pinkstergemeente als een manifestatie van de heilige geest gezien. Neurolinguïsten hebben onderzoek gedaan naar het spreken in tongen en het lijkt niet om een taal te gaan.
   Misschien lijkt het spreken in tongen nog het meeste op scat singing van bijvoorbeeld Jazzzangeres Ella Fitzgerald. Of op het Dada-gedicht Oote van Jan Hanlo. En als ik dan de keus heb, hoor ik liever een gedicht van Hanlo dan quasi-religieus gebrabbel.

Videoclip uit de film Religulous van Bill Maher.

28 mei 2012, Steven Verhelst
Bochum - III - Bermuda-Drei-Eck

bermudadreieck

Na mijn lezing ging ik weer terug naar mijn hotel. Het ligt in de buurt die zich "Bermudadreieck" noemt.
   Het liefst wilde ik verdwijnen, zoals in de echte Bermudadriehoek. Verdwijnen uit Bochum en nooit meer boven water komen.

26 mei 2012, Steven Verhelst
Bochum - II

Mijn badkamer in hotel Tucholsky in Bochum ruikt naar het reptielenhuis in diergaarde Blijdorp. De hotelkamer is eigenlijk een kamer boven een kroeg. Ik heb niets tegen kroegen, maar wel tegen hotelkamers boven kroegen. Bovendien is het er heet, is er geen internet en kon de receptionist geen strijkijzer vinden, zodat ik met een gekreukeld overhemd de straat op moet.
   Tijd om het op een zuipen te zetten – dat leek me duidelijk.
   Op het terras waar ik wijn dronk, zaten drie oude vrouwen aan een nabijgelegen tafeltje over politiek te praten.
   ‘Nederlanders hebben een hekel aan Duitsers,’ zei ze. ‘Dat is gewoon zo.’
   Ze waren oud, maar niet oud genoeg om de oorlog nog meegemaakt te hebben. Of misschien als baby.
   Verderop zaten een aantal veertigers bier te drinken en te lachen. Ook zij spraken over Holländer. Of begon ik paranoia te worden?
   Misschien moet ik uit Europa emigreren. Naar een land waar de mensen denken dat Holland een deel van Scandinavië is.

25 mei 2012, Steven Verhelst
Bochum

De dichter Lévi Weemoedt beschreef mijn geboortestad Vlaardingen ooit als het grootste benzinestation van Nederland. Waar de zon altijd door matglas schijnt.
   De Duitse muzikant Herbert Grönemeyer zong over Bochum: wo die Sonne verstaubt.
   Vandaag reis ik naar Bochum, waar ik morgen een lezing geef. Het ligt in het Ruhrgebiet, het grootste benzinestation van Duitsland. Misschien voel ik me er wel thuis.

24 mei 2012, Steven Verhelst
Brein

Soms is er niets om over te schrijven. Mijn brein blijft leeg.
   Het is een raar orgaan, dat brein. Het huist onze ratio en onze gekte.
   Elke dag sterven er hersencellen af. Honderden, duizenden. En na elke borrel nog een paar duizend meer. Het zijn de zwakke hersencellen, denk ik maar. Wie weet krijgen de sterke die overblijven een goed idee om over te schrijven.

23 mei 2012, Steven Verhelst
Teken Mohammed

Vandaag is het "Internationale Teken Mohammed Dag". Want op een of andere manier kunnen bepaalde moslims er nog steeds niet tegen als Mohammed in een cartoon voorkomt. Ze zijn voor censuur. Tegen vrijheid van (menings)uiting.
   Ik ben geen goede tekenaar, dus ik zal hier geen tekening plaatsen. Ik schrijf.
   De pen is machtiger dan het zwaard.
   Ik hoop dat woorden en tekeningen het ooit zullen winnen van orthodoxe gelovigen.
   En zelfs Mohammed zou geschreven hebben: "De inkt van een intellectueel is heiliger dan het bloed van een martelaar."

20 mei 2012, Steven Verhelst
Bayern München

trein

Het was druk in de treinen en metro's naar München, heel druk. Het leek wel of er een hongersnood was en er ergens gratis soep werd uitgedeeld. Maar het was natuurlijk vanwege de Champions League finale.
   Ik nam een trein in een andere richting, want ik had uiteraard geen kaartje, en ik had ook een zin om in een kroeg in München tussen zwetende, zingende, schreeuwende, bierdrinkende voetbalsupporters naar de wedstrijd te kijken. Ik ging naar huis. Een soepje eten. En daarna toch nog met een half oog naar FC Bayern - Chelsea kijken. De wedstrijd leek wel een match van het Nederlands elftal: offensief spelen, de beste kansen krijgen, en uiteindelijk met penalties verliezen. Dat is het nadeel van voetbal: niet de beste wint, maar degene die de meeste doelpunten maakt.

19 mei 2012, Steven Verhelst
Wetenschapscollege voor leken


Als middelbare scholier bezocht ik ooit een college natuurkunde van professor Gerard 't Hooft, professor theoretische physica aan de universiteit Utrecht. Hij praatte over elementaire deeltjes. Over bosonen en mesonen, quarks, neutrino's, muonen, gluonen. Het college was zo enorm goed, dat ik dacht dat ik het allemaal begreep. Maar nu Nu weet ik nauwelijks iets van het standaard model van elementaire deeltjes begrijp.
   Een paar jaar later volgde ik college Atoombouw bij professor Mulder, die ons introduceerde in de Schrödinger vergelijking, atomaire orbitalen en moleculaire orbitalen. Het waren fantastische colleges. De kleine, kale professor riep met een ongelooflijk enthousiasme ons de nauwlijks voorstelbare theorieën toe. Ik dacht dat ik het begreep, en voor het tentamen had ik een 10. Maar ook weet ik: ik begrijp er nog steeds weinig van.
   Robbert Dijkgraaf was ooit promovendus bij 't Hooft. Nu is hij zelf professor. Binnenkort wordt hij directeur van het Institute for Advanced Studies aan Princeton. Vanavond gaf hij zijn afscheidscollege in De Wereld Draait Door, over de oerknal. Een college voor leken. En weer kreeg ik het idee dat ik alles snapte, van het ontstaan van het heelal tot de structuur van het huidige universum. Dat is de kracht van excellente wetenschappers/docenten.

17 mei 2012, Steven Verhelst
Wolfenstein 3D

wolfenstein

in 1992 was Wolfenstein 3D een van de eerste first person shooters, een schietspel waarbij je vanuit de eerste persoon speelt. Je bent een Amerikaanse soldaat die door Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog is vastgezet in kasteel Wolfenstein. Je moet ontsnappen en intussen Nazi's neerschieten.
   Zelf heb ik Wolfenstein nooit gespeeld. De eerste first person shooter die ik speelde, was DOOM, waarin je gewapende mannen, duivels, bokken en andere monsters moet neerknallen.
   Wolfenstein 3D is nu online te spelen, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag. Er zijn ook YouTube filmpjes met commentaar van de ontwerpers. Helaas is alles vanuit Duitsland niet toegankelijk. De gevolgen van de oorlog zijn nog steeds merkbaar.

15 mei 2012, Steven Verhelst
Horrelvoet

wortel

Er zijn mensen die met klompvoeten geboren worden. En sommige Aziatische vrouwen snoeren hun voeten in, zodat ze heel klein blijven, maar wel vergroeid en vervormd raken.
   Ik zaagde vandaag mijn dode vijgenboom om en trok de boomstronk met kluit en al uit de pot.
   Ook mijn vijgenboom had een horrelvoet. De inhoud van het grootste deel van de terracotta pot bestond niet uit aarde, maar uit wortels, kronkelig gegroeid op zoek naar ruimte.  De diameter van het wortelstelsel is normaal vier tot vijf keer groter dan de kroon. Nu bleef het ingesnoerd, als de voetjes van een Aziatische vrouw.
   Planten hebben geen gevoel, denken we, en misschien is dat ook wel zo. Maar een pot is voor een boom wat een dwangbuis is voor een mens. Hopelijk krijg ik ooit een huis met een tuin.

13 mei 2012, Steven Verhelst
Spezi

spezi

In Duitsland bestaat een frisdrank die ik nog niet ergens anders in flessen heb gezien. Vroeger werd het "Calypso" genoemd, maar nu is het bekender onder de merknaam Spezi (van Brauhaus Riegele) of Mezzo-mix (PepsiCo). Eigelijk is het niets anders dan een mix van cola en sinas. Het is de dubbelvla onder de dranken.
   Een light variant heb ik er nog niet van gezien, maar die is natuurlijk makkelijk zelf te maken.

11 mei 2012, Steven Verhelst
Dood is dood

"Ik geloof: dood is dood". Dat zei Maarten Biesheuvel ooit in een dubbelinterview met Maarten 't Hart. "Een koe, snij 'm zijn keel door - dood."
   De dood is een van de mooie en treurige dingen van het leven. Zonder de dood zou alle ambitie verdwijnen. Soms kan ik nu al nauwelijks motivatie vinden - laat staan als het leven oneindig lang door zou gaan.
   Maar deze dagen treur ik om de dood. Of eigenlijk om mijn nalatigheid.
   Ik had twee bomen op mijn balkon, in grote potten. Een vijgenboom en een kiwiboom, beide gekweekt uit een klein zaadje dat ik gespaard had uit mijn mond. Na jaren zorg waren ze groter dan ikzelf.
   Alle bomen buiten staan in het blad, behalve de kiwi- en de vijgenboom op mijn balkon. De winter heeft ze omgebracht. Misschien had ik ze binnen moeten zetten, maar bomen horen niet binnenshuis.
   Het stemt me triest, de dood van de twee boompjes. Aan de andere kant maakt het twee potten vrij voor andere planten, want in mijn keuken staan net ontsproten physalis en kumquats.
   Nog even laat ik de dode bomen staan, en treur, en denk aan twee regels van Martinus Nijhoff:
   Leven was goed al heeft het mij gebroken
   Leven is goed ofschoon het dooden maakt

8 mei 2012, Steven Verhelst
Bfbeurs

Facebook gaat naar de beurs, en ze denken ongeveer 95 miljard dollar in te zamelen met het uitgeven van aandelen. 95 miljard. Is Facebook dat waard?
   Facebook is waard wat de gek er voor geeft. Ik ben niet gek. De waarde van Facebook zit hem in het aantal gebruikers. Dat zijn er nu veel, maar als de hype over is, en er nieuwe communicatiemiddelen komen, zal het met Facebook bergafwaarts gaan. Zoals nu gebeurt met Hyves. Maar goed, ik ben geen econoom. Het enige dat ik weet is: alles gaat voorbij, alles verliest glans, gaat kapot, sterft uit. Wanneer is de mensheid zelf aan de beurt?

7 mei 2012, Steven Verhelst
Denken

Dodenherdenking, bevrijdingsdag, en morgen is het tien jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Je moet herdenken, zeggen ze. Maar laat de mensen eerst maar eens dénken. Daar hebben ze al moeite genoeg mee.
   Ik herdenk wel wanneer het mij uitkomt. Als ik in het Yad Vashem ben, bijvoorbeeld. Of als ik naar een aflevering uit het archief van Barend & Van Dorp kijk.
   Pim Fortuyn had charisma en bracht een recht-voor-zijn-raap politieke boodschap. In de afgelopen tien jaar is de Nederlandse politiek een lachertje geworden. Ik volg het nauwelijks meer - ook omdat ik in het buitenland woon, natuurlijk. Wat is de erfenis van Fortuyn? Hij heeft de weg vrijgemaakt voor mensen als Geert Wilders. Nou, fijn. Je wordt bedankt, Pim.

5 mei 2012, Steven Verhelst
Leugen

De leugen is leuker dan de werkelijkheid. Daarom is niet alles waar wat ik op deze weblog schrijf. Dat weet u als lezer natuurlijk wel. Maar ik weet dat ook – zodat ik hele rare dingen uit mijn werkelijkheid gewoon kan opbiechten, omdat u ze toch als leugen zal identificeren.
   Schrijvers zijn goochelaars met woorden. Het gaat om esthetiek. En als ze uitleggen hoe een truc werkt, wordt er altijd weer onverwachts een speelkaart, een balletje of een konijn tevoorschijn getoverd. Gewoon om de verwarring te bewaren.
   Wilt u uiteindelijk weten wat precies waar is? Nee, natuurlijk niet. De vraag is immers interessanter dan het antwoord.

3 mei 2012, Steven Verhelst
Dag van de arbeid

maibaum

Een Maibaum is een soort totempaal met figuren die ambachten uitbeelden. Op 1 mei of de avond ervoor wordt hij opgericht.
   1 mei is een vrije dag in Duitsland. Linkse activisten houden demonstraties, en de rest van de bevolking drinkt bier op het Maibaumfest. Bij het Gasthof niet ver van mijn huis waren ze vanochtend al bezig om banken en tafels neer te zetten, zodat de buurtbewoners vanaf 11 uur het op een zuipen konden zetten, met een blik op de nieuwe meiboom.

1 mei 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden