banner
Sneeuw

Sommige mensen blijven maar zeuren over het weer. Ik ben zo iemand. Hoewel, alleen als het sneeuwt.
   Het lijkt wel of je de kalender erop gelijk kunt zetten. Eind november begint het te sneeuwen in mijn woonplaats. Alles wordt wit. Het gras, de daken, de bomen. En mijn gedachten.
   Mijn gedachten staan stil. En ook het scherm van mijn laptop blijft wit.

29 november 2012, Steven Verhelst
EelsWat is de beste emotie?
   Geluk voelt goed, maar ongeluk geeft meer inspiratie.
   Een vrouw inwisselen voor het wijnglas. Dat is wellicht de weg die de kunstenaar moet gaan.
   Beide hebben gladde rondingen. De ene warm, de andere koud.
   Iedereen heeft de melancholie in zich. Alleen bij de eenzamen komt het echt naar buiten.

27 november 2012, Steven Verhelst
Elektronische inhaalslag?

Sinds kort heb ik een Tablet. Een namaak iPad, zeg maar. 7 Inch. Zo groot als een Kindle.
   Mijn telefoonmaatschappij heeft me ook sneller internet aangesmeerd. Door glasvezelkabel. Dan kun je nog sneller films downloaden. Niet dat dat mag natuurlijk...
   Zo'n elektronische inhaalslag op de rest van de bevolking lijkt leuk. Een Tablet is makkelijk, want hij is klein en zo kun je hem overal mee naar toe nemen. Maar ik speel voornamelijk WordFeud erop. En zo blijft er weer minder tijd over om te schrijven.

26 november 2012, Steven Verhelst
Grimm

grimm

In Kassel staat een standbeeld van de gebroeders Grimm. In deze stad hebben ze jaren gewoond en gewerkt, onder andere aan hun meest bekende werk: de verzameling sprookjes.
   Zelf ken ik niet veel sprookjes. Alleen degene die alle kinderen kennen. Roodkapje. Sneeuwwitje, Assepoester, De Nieuwe Kleren van de Keizer, de Wolf en de Zeven Geitjes.
   Vroeger had ik een paar grammofoonplaten met sprookjes. Ik weet niet of ze van de gebroeders Grimm waren of van een andere auteur. Maar sommige waren eng. Het precieze verhaal kan ik me niet meer herinneren, maar eentje ging over een marktkoopman die niet meer kon stoppen met lachen. Hij had een angstaanjagende lach, een lach die me onder een stoel deed wegkruipen.   

23 november 2012, Steven Verhelst
Kassel

transformer

Ik was een weekend in Kassel, ergens in het midden van Duitsland. Waar alles binnen vier, vijf uur autorijden te bereiken is. Als je tenminste als een Duitser rijdt en de teller niet onder de 140 laat komen.
   Elke paar jaar vindt in Kassel de Dokumenta plaats. Een tentoonstelling met moderne kunst die een aantal maanden duurt. De eerstvolgende is pas weer in 2017.
   Sommige kunstwerken blijven in de stad staan. Zo kwam ik een aantal rare bouwwerken tegen. Een groot venster. Een sumoworstelaar die op een ladder een museum probeert binnen te gluren. Metalen mieren die over een spiegel liepen. En een enorm grote Chinese Transformer. Er stonden gelukkig bordjes bij met de achterliggende gedachten van de kunstwerken. Want die waren zonder uitleg niet te achterhalen.

20 november 2012, Steven Verhelst
Sceptisch


Het is goed om sceptisch te zijn. Om niet alles aan te nemen wat mensen je op de mouw proberen te spelden.
   Als kind was ik al sceptisch - vooral tegenover de verhalen die ze in de kerk en op de categesatie vertelden. Misschien ben ik daarom wetenschapper geworden, ben ik lid van de Skeptic Society, krijg ik elk kwartaal Skeptic Magazine in de bus, en ga ik af en toe naar de bijeenkomst in München Skeptics in de pub. Bier en scepticisme - dat is natuurlijk de beste combinatie.

16 november 2012, Steven Verhelst
Stemmen

stemtest

Nederlanders in het buitenland werden vorige week uitgenodigd voor een test met een nieuw stembiljet. Om stemmen vanuit het buitenland voortaan makkelijker te maken.
   Een jaar of zes geleden heb ik nog via internet gestemd. Snel. Papierloos. Maar blijkbaar is daar nooit een vervolg op gegeven.
   In de huidige test kun je stemmen op verzonnen partijen en kandidaten. Frits van der Zuur van Lijst smaak, Wil Mokka-Bruin van de Europese kleurenpartij. Ik vraag me af hoe ze deze lijsten samengesteld hebben. Een avondje kroegtijgeren met een paar lege a4-tjes. Uiteindelijk koos ik voor Arnold Dille van partij Kruidig - omdat bij hem als woonplaats Vlaardingen genoteerd stond.

14 november 2012, Steven Verhelst
Stoppen met schrijven

In de krant las ik dat de Amerikaanse schrijvern Philip Roth stopt met schrijven. Hij is klaar; het beste wat hij kon produceren, is geweest. Alleen de Nobelprijs mist hij nog.
   Ikzelf moet nog produceren. En ik kan nog beter dan mijn huidige niveau. Die illusie heb ik tenminste nog.

11 november 2012, Steven Verhelst
Knödel

semmelknodel

Semmelknödel zijn een typisch Beiers gerecht. Broodballen zijn het eigenlijk, maar Semmelknödel klinkt beter. Ze worden gemaakt van witbrood, ei, melk, peper, zout en kruiden, en vervolgens in bijna kokend water toebereid. In de tussentijd maak je een roomsaus ter garnering.
   In al die jaren dat ik in Duitsland woon, heb ik nog nooit Semmelknödel gegeten. Mijn vriendin maakte daar verandering in.
   We hadden geen peterselie. Maar dat maakte niet uit. Want er zat liefde in. 

9 november 2012, Steven Verhelst
Politiek

swing states

Vandaag zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Ik blijf het een raar system vinden, met de kiesmannen. Dan krijg je kaartjes zoals die hierboven, van de swing states, de paar staten die de beslissing kunnen brengen.
   Ik zag ook voorspellingen over de wachttijden. Bij sommige stemlokalen zou je zowat zeven uur in de rij moeten staan om te kunnen stemmen. Vorige maand, toen ik op bezoek was op de Stanford campus in Californië was, zag ik een aanplakbiljet waar op stond dat je twee uur betaald vrij mocht nemen om te gaan stemmen. Je kon ook langer vrij krijgen, maar dan onbetaald.
   Tja.
   Stemmen is belangrijk, maar het moet wel leuk blijven.

6 november 2012, Steven Verhelst
Sterke drank

Soms gebeurt het dat je vrouw op bed ligt en je drank nodig hebt.
   Tja.
   Zij hoort het, wanneer je de voordeur achter je dichttrekt om naar de kroeg te gaan. Een rij aan bierflesjes of een lege fles wijn op het aanrecht achterlaten, valt de volgende morgen ook direkt op. De enige oplossing bevindt zich in de voorraad sterke drank. Want niemand houdt precies bij hoeveel er nog in die flessen zit. En dat is maar goed ook.

4 november 2012, Steven Verhelst
Avonturen

Hitching post 2

Het is november, ik ben terug in Duitsland, maar veel om over te schrijven is er niet. Op een of andere manier beleef ik meer avonturen in de Verenigde Staten. Voor zover ik het avonturen noemen kan, natuurlijk. Maar een schrijver maakt van zijn leven een avontuur. Het zit in je hoofd. En van je hoofd komt het op papier en wordt het waarheid.
   Restaurant The Hitching Post komt voor in de film Sideways. Ik ga er altijd eten wanneer ik in St. Ynez Valley wijn ga proeven. De barman kent me al. En ook met de chef maak ik aan het eind van de avond een praatje, als de meeste mensen naar huis zijn en het personeel aan de bar nog een drankje komt doen.
   In Sideways blijft Miles ook hangen aan de bar van The Hitching Post. Hij is een wijnliefhebber, en mislukt schrijver. Wat dat betreft zijn er behoorlijk wat overeenkomsten met mij.
   De barman van The Hitching Post haalde mijn bord weg. Ik bestelde nog een glas pinot noir en dacht na over mijn schrijverschap, waarvan ik nog idee heb dat het kan slagen.

3 november 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden