banner
Afgang

afgang

Deens is een grappige taal. Het klonk zangerig, en veel verstond ik er niet van. Maar af en toe kon ik een woord herleiden.
   Helaas moest ik gisteravond mijn afgang al weer maken. Hopelijk duurt mijn volgende bezoek een paar dagen, zodat ik meer tijd heb dan alleen in vliegveldbars rond te hangen.

29 november 2014, Steven Verhelst
Denemarken

Meer dan vijftien jaar geleden kruiste ik met een busreis naar de Noordkaap door Denemarken. Veel kan ik me er niet van herinneren. Een standbeeld van de sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen en het beroemde beeld van de zeemeermin. Verder weet ik niets meer.
   Vandaag ben ik weer in Denemarken - voor nog geen twaalf uur. Ik reis naar Aarhus om in een promotiecommissie op het scheikunde departement plaats te nemen. Ik ben langer onderweg dan dat ik in Aarhus ben. Alleen al op het vliegveld van Kopenhagen heb ik op de heen- en terugweg tezamen meer dan vier uur overstaptijd. Ik ging aan de bar van een Ierse pub zitten, naast gate B2. Het was pas half acht, maar aan de toog zat al een Deen die aan zijn tweede pint Carlsberg bezig was. Op de enorme televisies die boven de bar hingen, waren korte clips van sportwedstrijden bezig. Een tennisspeelster die haar racket op de grond smeet, een paard dat weigerde over een hindernis te springen.
   Aan de muur hingen foto's van Boston. De skyline, de Red Sox.
   De Deen aan de toog bestelde zijn derde pint Carlsberg. En ik sloeg mijn laptop open.

28 november 2014, Steven Verhelst
Stok

plant

De vorige bewoner van ons appartement had een dode plant op het balkon laten staan. Een stok in een pot aarde, meer was het niet. Het leek nog het meest op een grote, verdroogde gemberwortel.
   Dit najaar verschenen er plotseling kleine, groene uitlopers aan de stok, die steeds groter werden. Afgelopen maand kwamen er grote knoppen aan, die tot enorme roze bloemen verkleurden. Te lui zijn om iets weg te gooien kan ook voordelen hebben.
   Ik heb geen idee wat voor plant het is. Wie het weet, mag het zeggen. Het liefst per e-mail.

27 november 2014, Steven Verhelst
Fiets

In Leiden, Palo Alto en Freising ben ik (vrijwel) altijd op de fiets naar mijn werk gegaan. Nu zit ik dagelijks in de trein, want de afstand tussen Essen en Dortmund is te groot om te fietsen. Gelukkig heeft mijn instituut een 'dienstfiets', waarmee ik af en toe tussen de twee vestigingen heen en weer ga. Een rit van een goed kwartier, via een woonwijk, langs grasland door een park. Prima om een frisse neus te halen. 's Avonds zit ik helaas weer in de S1, tussen hoestende en stinkende mensen.

26 november 2014, Steven Verhelst
Jezusfreak

De belevenissen in de S1 trein door het Ruhrgebied gaan verder.
   Ik ging een uurtje vroeger van mijn werk weg om thuis mijn auto langs de garage te kunnen brengen. Misschien had ik dat beter niet kunnen doen. Aan de andere kant van het gangpad zat een jongen in een wit, mouwloos hemd hardop uit de Bijbel te lezen. Hij haperde en stamelde, maar zijn stem werd steeds luider. De passages die voorbijkwamen, leken zich te herhalen.
   Misschien moest hij het lezen bijhouden, dacht ik bij mezelf, anders zou hij vergeten hoe dat moest. De meeste mensen luisterden met oordopjes naar hun iPod of mobiele telefoon om het gebazel van deze jezusfreak buiten hun brein te houden.
   Op een gegeven moment begon hij zelfs te zingen. Snel daarna arriveerden we op het centraal station van Essen en moest ik er gelukig uit.
   Toen ik bij de garage aankwam, bleek dat het parkeerlicht, dat zaterdag nog kapot was, gewoon weer brandde. Had Jezus het misschien gerepareerd?

24 november 2014, Steven Verhelst
Machelen aan de Leie

Niet ver ten zuiden van Gent ligt Machelen aan de Leie, waar Gerard Reve vroeger woonde en tegenwoordig begraven ligt. Helaas had ik geen tijd om voor een korte bedevaart langs te gaan, omdat ik 's ochtends een afspraak in Leuven had. Een volgende keer misschien, dacht ik.

21 november 2014, Steven Verhelst
Navigatie

aalst

Vanuit Essen reed ik dwars door het zuiden van Nederland over Antwerpen naar Gent. Ik zou aan de universiteit een workshop geven. Een navigatiesysteem heb ik niet. Ik nam een afslag te vroeg en kwam op de N9 richting Aalst terecht.
   Zijn er kanalen in Aalst?
   Die boektitel van Brusselmans schoot me te binnen.
   Ik draaide de auto, want ik moest naar Gent - de huidige woonplaats van Brusselmans.
   In het centrum vond ik op intuïtie de universiteitscampus. En dankzij enkele richtingaanwijzers.
   Een pluimpje op mijn hoed voor mijn navigatie. En een paar pinten, vanavond in de kroeg.

20 november 2014, Steven Verhelst
HoGeSa

In Hannover vond dit weekend de tweede demonstratie van Hooligans gegen Salafisten plaats, waar voetbalhooligans samen met extreem rechtse sympatisanten de handen ineen slaan. Wat voetbal precies met politiek te maken heeft, weet ik niet. Maar dat weten de hooligans waarschijnlijk ook niet.

16 november 2014, Steven Verhelst
Piet

Ik heb eigenlijk geen zin om mij in de "Pietendiscussie", die sinds een aantal jaar elke november gevoerd wordt, te mengen. Natuurlijk is Zwarte Piet een karikatuur van onze gekleurde medemensen. Een karikatuur uit vroeger dagen. En dat mag best wat minder.
   Ik denk niet dat veel kinderen er problemen van maken als het uiterlijk van Zwarte Piet een beetje verandert. Maar om nu, zoals in het "Sinterklaasjournaal" werd uitgezonden, blanke burgers als "hulppieten" te laten opleiden gaat mij iets te ver. Als iedereen zo maar Piet kan worden, dan kan iedereen misschien ook Sinterklaas zijn. Zullen we dat ook gelijk vragen, of er vrijwilligers zijn voor een paar "hulpsinterklazen"? Of het hele feest afschaffen? Dan zijn we meteen van het probleem af.

15 november 2014, Steven Verhelst
Nerd

Angewandte Chemie

Vanochtend zat er een man tegenover mij in de trein een nummer van het tijdschrift Angewandte Chemie te lezen. En dan ook nog de Duitse versie. Voor zijn plezier zou hij dat wel niet doen, dacht ik. Of het moest een nerd zijn.
   Angewandte Chemie is een van de meest gerespecteerde tijdschriften om  als chemicus te publiceren. De standaard ligt hoog, en het is moeilijk om erin te geraken. Tenzij je de redacteuren kent. Dan schijnen de drempels iets lager te worden gelegd, heb ik gehoord. Ook zijn er een opvallend hoog percentage Duitse auteurs. Maar goed, je doet er weinig aan.
   We stopten op het centraal station van Essen, de man tegenover me pakte zijn tijdschrift in en iedereen verliet de trein.

12 november 2014, Steven Verhelst
Carnaval

Ik zag 'm lopen, op het station van Essen, met een mantel en een raar hoedje. Iemand verkleed als Prins Carnaval. Misschien op weg naar Keulen. Het was tenslotte de 11de van de 11de.
   Alaaf, dacht ik, toen ik thuiskwam. Ik neem een biertje.

11 november 2014, Steven Verhelst
Muur - 3

Op zondag was ik onderweg terug naar het Ruhrgebied. Van de festiviteiten rond de 25-jarige val van de Berlijnse muur heb ik niets gezien. Mij stonden de beelden van vijf jaar geleden nog in het geheugen, toen naar ik meen een rij grote dominostenen omvielen waar vroeger een stuk muur stond. Nu waren het ballonnen die werden opgelaten, las ik in de krant. Ik vraag me af wat ze over vijf jaar weer verzinnen.

10 november 2014, Steven Verhelst
Videorecorder

videorecorder

Ik logeerde een dag bij mijn ouders, want na het avondje stappen met oud-klasgenoten van de lagere school was autorijden niet meer verantwoord. Misschien was fietsen zelfs niet meer verantwoord. Maar het was laat en er was niemand op straat, dus geen haan die daar naar kraaide.
   De videorecorder van mijn ouders was kapot. Dat wil zeggen: na mijn vakkundige diagnose bleek dat de ontvanger gewoon werkte, en dat het geluid ook werd opgenomen en afgespeeld. Kapot was dus een groot woord. Dit was een typisch geval van vuile opneem- en afspeelkoppen.
   In de laatste tien jaar heb ik in het laboratorium geleerd, dat je nooit moet schromen om een apparaat open te schroeven, dus dat deed ik nu ook niet. Na een grondige poetsbeurt met een pluisvrij lapje en een hoogprocentige alcoholoplossing, was het opneem- en afspeelmechanisme weer functioneel en kon ik zonder logies en ontbijt te betalen weer naar huis.

9 november 2014, Steven Verhelst
Tanken

benzine

Op zaterdagavond heb ik een reünie van mijn lagere school. Of je van een reünie spreken kan, weet ik niet, want de helft van de klas komt niet opdagen. Een etentje is het, een gezellige bijeenkomst.
   Voordat ik met de auto naar Nederland reed, ging ik eerst tanken. Want in Nederland zijn de benzineprijzen veel hoger dan in Duitsland. Ligt dat nog steeds aan het 'Kwartje van Kok', dat ooit begin dit millenium is ingevoerd. In elk geval zal de accijns in Duitsland wel later zijn. Nog steeds 56% van de totaalprijs. Dat wel.
   Ergens in de Betuwe at ik langs de rijksweg nog een kroket. Het was wel de smerigste kroket die ik ooit gegeten had. Lauwwarm, niet meer knapperig, taai.  Maar verder was het een prima dag om auto te rijden. De hemel was blauw. De zon scheen. En ondanks de staking bij de Duitse spoorwegen, was het niet druk, zodat ik binnen tweeënhalf uur al in mijn geboorteplaats Vlaardingen was.

8 november 2014, Steven Verhelst
Treinstaking

Eind oktober staakten de treinmachinisten één dag. Sinds gisteren hebben ze het werk voor vier dagen neergelegd.
   De Duitse spoorwegen rijden volgens een nooddienstregeling. Want natuurlijk staken niet alle machinisten. De meeste mensen denken dat waarschijnlijk wel, want op de stations en in de treinen is het opvallend rustig. Van mij mag de vakbond van treinmachinisten vaker staken.

7 november 2014, Steven Verhelst
Oorwarmers

Wat is er aan de hand met koptelefoons? Jarenlang werden ze steeds kleiner, tot je slechts kleine dopjes in je oren hoefde te doen. Nu zijn ze weer zo groot als oorwarmers. Ik zie ze regelmatig in de S-bahn. Goed, het basgeluid schijnt veel beter te zijn, maar het ziet er natuurlijk belachelijk uit. Of zou het komen doordat de winter er weer aankomt?

6 november 2014, Steven Verhelst
Muur - 2

Het was natuurlijk gisteren helemaal niet het 25ste jubileum van de val van de Berlijnse muur. Dat is pas komende zondag, op 9 november. Zo weinig weet ik dus van de Duitse geschiedenis.
   Ik heb me ook nooit voor geschiedenis geïnteresseerd. Toen ik in de brugklas een citaat van de autobouwer Henry Ford las, was geschiedenis voor mij een gesloten boek. History is bunk. Geschiedenis is gezwam.

5 november 2014, Steven Verhelst
Muur

Bij het begrip 'De muur' moet ik aan het literair tijdschrift over wielrennen denken. In Duitsland heeft het een andere betekenis.
   Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. In Berlijn schijnt veel georganiseerd te worden om deze historische gebeurtenis te herdenken, maar hier in het Ruhrgebied merk ik er weinig van. Ik zit op weg naar huis in de trein, omringd door studenten. De meesten hebben de val van de muur niet eens meegemaakt. Ze staren zwijgend naar hun smartphones.

4 november 2014, Steven Verhelst
Trein

Ik heb mezelf beloofd dat ik in de trein terug naar huis mij niet met mijn wetenschappelijke werk bezighoud. In plaats daarvan schrijf ik. Aan een blog of een verhaal. Veel tijd is er niet tussen Dortmund Universität en het centraal station van Essen. Het is schrijven alsof je de trein moet halen, typen alsof de dood je op de hielen zit.
   Soms krijg ik een zitplaats naast iemand die stilletjes enorme stinkscheten zit te laten, enorm naar zweet of drank ruikt. Dat heb ik er voor over. Schrijven in de stank is beter dan helemaal niet schrijven.

3 november 2014, Steven Verhelst
Lobo


Onze buren hadden gisteravond een Halloweenparty. De muziek was tot in ons appartement te horen, maar niet erg luid. Het stoorde mij niet, en ik had geen zin om bij hen aan te bellen en met dronken mensen te discussiëren over iets dat nauwelijks overlast opleverde.
   Toen ik als kind nog op de Sparrendreef in Vlaardingen woonde, hadden onze buren soms ook luid muziek op staan. In plaats van bij de buren aan te bellen, besloot mijn vader met de platenspeler wat terug te blazen.
   Het probleem was: bij ons thuis werd er nooit naar muziek geluisterd. De spaarzame LPs die in ons huis stonden, waren klassieke pianomuziek of 'James Last op klompen'. Het enige 'moderne' dat we hadden was een LP van Lobo - The Carribean Disco Show. We praten hier over 1982. Mijn vader had deze plaat omdat het een collega van hem was op dezelfde scholengemeenschap. Mijn vader gaf Frans, en Lobo was leraar natuurkunde.
   De plaat van Lobo werd op de draaitafel gelegd en de volumeknop ging helemaal open. Om het lawaai nog wat kracht bij te zetten, zette mijn vader ook de stofzuiger aan - of misschien was het omdat hij de muziek niet kon uitstaan.
   Vandaag luisterde ik de muziek van Lobo weer, voor het eerst in minstens 30 jaar.
   De stofzuiger liet ik uit.

1 november 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden