banner
Manson

Manson

Charles Manson is dood.
   Voor wie niet weet wie Charles Manson is: waarschijnlijk de meest bekende en beruchte seriemoordenaar uit de Verenigde Staten. In de moderne Amerikaanse historie en ook populaire cultuur komt Charles Manson veelvuldig voor.
   Artiest Marilyn Manson ontleent er de helft van zijn naam aan. In songs wordt naar hem gerefereerd, zoals in N.W.A.'s Straight outta Compton. Ook in de tekenfilmserie Southpark kwam Manson voor.
   Een van de meest interessante en bizarre interviews met Manson (de meeste interviews met hem zijn bizar) vond ik "Charles Manson Superstar" door Nicholas Schreck uit 1989. Het geeft een kijk in Mansons universum, waarin alles - voor hem althans - op een merkwaardige manier logisch schijnt te zijn. En waarin hij volstrekt onschuldig is.
   Manson heeft langer in de gevangenis gezeten dan dat hij ooit in de normale wereld is geweest. Maar volgens hem waren er mensen buiten de gevangenis die nog verschrikkelijker waren dan daarbinnen. Waarschijnlijk is dat ook wel waar.

20 november 2017, Steven Verhelst

Thriller

Het was een duistere avond. Ik liep door een buitenwijk van Dortmund, over een donkere straat tussen twee wijken. Links was een weiland, rechts een begraafplaats. Op sommige graven brandde een kaarsje.
   Over het asfalt liep een zwarte kat.
   Het zou me nauwelijks verbazen als Michael Jackson straks om de hoek zou komen en Thriller begon te zingen.
   Ook toen ik, na een smerige macaroni, van het restaurant terug naar mijn verblijfplaats liep, liepen er nog geen zombies op het kerkhof. Slechts een paar vlammetjes van kaarsen dansten in de wind.

16 november 2017, Steven Verhelst

Sleutel

Ik draaide de sleutel om, zwaaide de deur open en zong de eerste zin van de hit van René Froger: "Een eigen huis, een plek onder de zòòòòòn."

15 november 2017, Steven Verhelst

Truffelkut

Wilde zwijnen zijn verzot op truffels. Waarom, dat bleef de vraag.
   Nu blijkt dat truffels (de paddestoelen uiteraard en niet de chocolaatjes) ruiken naar bronstige vrouwelijke zwijnen.
   Ik vroeg me af wie er eerst was. Ruiken de truffels naar bronstige zwijnen om opgegeten te worden of ruiken vrouwelijke zwijnen naar truffels omdat mannetjes daar zo dol op zijn? En waarom ruikt een mens dan niet naar chocolade? Want iedereen houdt toch van chocola?

13 november 2017, Steven Verhelst

Tobramycine

tobramycine

Tijdens mijn promotie in de bioorganische chemie was Tobramycine een soort toverwoord. Of juist een vloek.
   Ik moest tijdens mijn promotie de interactie tussen aminoglycoside antibiotica en RNA structuren onderzoeken. Als testobject was er voor mij gekozen voor een modelsysteem dat gevormd werd door een RNA structuur dat ontwikkeld was om sterk en selectief aan tobramycine te binden. Helaas konden we de resultaten uit de literatuur niet reproduceren. Lag het aan onze meettechniek? Was ons tobramycine niet goed? Of klopte de literatuur niet?
   Na mijn promotie heb ik nooit meer met aminoglycoside antibiotica te maken gehad.
   Tot vanavond.
   Mijn dochter had een lichte oogontsteking, en ik haalde druppels bij de apotheek.
   Tobramycine.

9 november 2017, Steven Verhelst

Klaverjassen

Toen ik student was klaverjaste ik veel. Elke koffiepauze kwam er een pak kaarten boven tafel en werd er gespeeld. Met drie medestudenten zat ik elke dag van Leiden naar Rotterdam in de trein, en ook dan werd er gekaart.
   Als promovendus in Leiden gingen we met een groep collega's regelmatig naar Café De Plantage. Daar lagen nog ouderwetse tapijtjes op de tafeltjes, en als we genoeg bier bestelden, kwam de barvrouw langs met een gratis rondje bitterballen.
   Nu blijkt dat het klaverjassen op sterven na dood is. Of in elk geval is de populariteit sterk dalende. Jongeren spelen waarschijnlijk meer met hun tablet. Of met hun pik.

7 november 2017, Steven Verhelst

Pixar zet aan tot terrorisme?

bin laden

De CIA heeft nieuw materiaal naar buiten gebracht, waaruit blijkt dat Osama Bin Laden in zijn schuilplaats in Abbottabad, een flinke hoeveelheid porno had liggen. In zijn huis in Pakistan werden ook Disney en Pixar films gevonden, zo bericht De Volkskrant.
   Ik heb nog niemand de link horen leggen van Pixar naar terrorisme. Maar als er een schietpartij op een school is, en bij de daders wordt heavy metal muziek gevonden, wordt dat verband wel gelegd. Waarom eigenlijk?

3 november 2017, Steven Verhelst

Vrije dagen

Justus von Liebig

Reformationstag was in het katholieke België uiteraard geen vrije dag. Op Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november) was ik wel vrij, want de campus van de KU Leuven was gesloten.
   Als wetenschapper heb je natuurlijk nooit vrij. Of juist altijd. Want ik voel niet dat wetenschapper een beroep is. Wetenschapper ben je. Zelfs als je al dood bent.
   (ter illustratie het graf van chemicus Justus von Liebig, waarvan ik ooit in München een foto maakte op een besneeuwde novembermorgen)

2 november 2017, Steven Verhelst

Archief 2017


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden