banner
College

Deze week geef ik twee bijna drie uur durende colleges aan studenten biomedische wetenschappen. Uiteraard komt er ook chemie in voor, want daarvoor ben ik aangesteld aan de faculteit.
   Soms denk ik nog wel eens terug aan de professoren die mij tijdens mijn eigen studie college gaven. Professor Mulder gaf een onbegrijpelijk, quantummechanisch vak, "atoombouw en chemische binding" . Hij gaf geen voordracht, hij riep, hij schreeuwde haast, alsof het luide volume kon compenseren voor de moeilijkheidsgraad van de stof.
   De stof die ik behandel, is niet zo moeilijk - voor mij althans - en ik zal volume normaal proberen te houden.

25 november 2019, Steven Verhelst
Naar Leiden

mes

Ik ging terug naar Leiden, waar ik 25 jaar geleden scheikunde ben gaan studeren, en paar jaar later promotieonderzoek ging doen. Ik was een nerd, met een liefde voor moleculen en een angst voor mensen. De liefde voor moleculen is er nog steeds, en mensen - nou ja, je komt een aantal interessante exemplaren tegen in je leven, en met de rest kun je beter niet te veel te maken hebben.
   Misschien zag ik er nu minder uit als een nerd. Mannen schijnen aantrekkelijker te zijn naarmate ze ouder worden. Als die boodschap tenminste geen truc is van media en adverteerders als pleister op de wonde van de ongemakken van het ouder worden.
   Ik dwaalde alleen door de stad en ging binnen bij steakrestaurant Just Meat. Nerd of niet, je mag best van het leven genieten. Ik at een Black Angus Tenderloin en dronk daar twee glazen Zuid-Afrikaanse pinotage/shiraz bij. Als aftoppertje nam ik nog twee whiskies in de Engelse pub North End, op de kruising van het Rapenburg en het Noordeinde.
   Wie kan de klok terugdraaien? Wie kan de tijd stilzetten? Met een licht nostalgisch gevoel zweefde ik naar mijn bed.   

17 november 2019, Steven Verhelst
Marburg

Elisabethkirche

Van het instituut in Dortmund, waaraan ik verbonden ben, was er een retreat in een kasteel vlak bij Marburg. Op mijn terugweg had ik bijna drie kwartier om op het station over te stappen, dus liep ik even het stadje in.
   Niet ver van het station kwam ik langs het Chemikum, een soort chemiemuseum voor kinderen, las ik later. Buiten zag ik een plakkaat hangen met informatie over Emil Behring, in 1901 de allereerste Nobelprijswinnaar voor geneeskunde voor een antitoxin tegen difterie. Die ontdekking deed hij trouwens toen hij werkte aan het Charité in Berlijn. Over die tijd gaat het eerste seizoen van de Netflix serie Charité, maar dit terzijde.
   Een foto van het plakkaat nam ik niet. Mensen zouden denken: wat staat die man daar een foto te maken van een lullig plakkaat over een of andere wetenschapper?
   Ik liep maar even door naar de Elisabethkirche, niet ver van het Chemikum. Tijd om naar binnen te gaan was er niet, en voor een foto kon je helaas weinig afstand nemen tot de kerk.
   Op weg terug naar het station zag ik in de vitrine van een tweedehands boekenwinkel nog de spreuk: "Bildung kommt von Bildschirm, nicht von Bücher. Sonst würde es Buchung heissen."
   Zo had ik in drie kwartier weer genoeg meegemaakt in Marburg, en stapte ik tevreden de trein naar Frankfurt binnen.

15 november 2019, Steven Verhelst
ajaxPrincipes opzij

Ik logeerde in een hotelletje in Dortmund met badkamer op de gang. Ik had geen douchegel bij me, maar gelukkig had iemand (waarschijnlijk een Hollander) een Flacon met Ajax douchegel laten staan.
   Vroeger was ik altijd voor Feyenoord, maar dat principe zette ik nu opzij.
   Beter je principes in de badkamer opzij zetten dan buiten de badkamer met een zweetwalm omringd te worden. Bovendien geef ik niets meer om voetbal. Vroeger vond ik het al mooi als ook Ajax en PSV het goed deden in de Europese competities. Nu volg ik het competitievoetbal al zeker vijftien jaar niet meer. Maar douchen doe ik nog altijd wel. Ook vandaag.
14 november 2019, Steven Verhelst
Poupou

Vandaag overleed de legendarische oud-wielrenner Raymond Poulidor. Hij werd wel de "eeuwige tweede" genoemd, omdat hij 8 keer op het podium van de Tour de France stond, maar geen enkele keer op het hoogste treetje. Wel won hij talloze andere koersen, waaronder Milaan-San Remo (in zijn eerste jaar als profrenner) en de ronde van Spanje.
   In Nederland kennen we Poulidor uiteraard ook als schoonvader van Adri van der Poel en grootvader van Mathieu van der Poel.
   Poulidor was razendpopulair in Frankrijk, ook na zijn carrière als wielrenner. Het verhaal gaat dat de dochter van Jacques Anquetil, een van de grootste rivalen van Poulidor, het woord "Poupou" eerder kon uitspreken dan "papa". De rivalen waren ook vrienden en op zijn sterfbed schijnt Anquetil gezegd te hebben: "Word je nu weer tweede, Raymond?"
   Nu is hij op weg naar de andere wereld. De dood én de gladiolen. Want ik ben er zeker van dat een rondemiss hem bij de hemelpoort zal opwachten om hem te huldigen als winnaar.

13 november 2019, Steven Verhelst
kuifjeFoute boeken, foute feesten?

Sinterklaas is nog niet eens in het land aangekomen of de "Zwarte Pieten-discussie" is al weer losgebarsten. Ik begin er zo langzamerhand een beetje moedeloos van te raken.
   Jaren geleden had het uiterlijk van Zwarte Piet al veranderd moeten worden - de hele zaak wordt veroorzaakt door conservatisme, gedreven door het sentiment van onze eigen herinneringen aan dit feest. Maar die herinneringen zijn gekleurd door suikergoed en zoet gemaakt door marsepein. Herinneringen zijn de grootste bedriegers van de menselijke geest - ik kan me goed voorstellen dat de volle baard van Sinterklaas, die mij begin jaren 80 op de kleuterschool kwam bezoeken, niets anders was dan een slordig gemodelleerde zak watten die de vorige dag nog vlug bij de drogisterij was gekocht.
   Onlangs las mijn vrouw het stripboek "Kuifje in Afrika" - voor een nadere kennismaking met de Belgische cultuur. Het staat op de tentoonstelling 'Foute boeken?' in museum Meermanno in Den Haag. Waarschijnlijk zal onze Sinterklaasviering zoals dat op de huidige manier wordt georganiseerd, ooit ook in een lijst staan van "foute feesten". Het zou mij niet verbazen.

11 november 2019, Steven Verhelst
Berlijn

Over de muur, over het ijzeren gordijn
omdat ze soms in het oosten, soms ook in het westen willen zijn
. - Harry Jekkers & Het Klein Orkest

Op mijn middelbare school het "Groen van Prinsterer" kon je in de vierde klas VWO op buitenlandexcursie. Ik ging naar Rome (want ik had klassieke talen), maar er waren ook mensen die naar Londen of Berlijn gingen. Dat was uiteraard al het Berlijn van na de val van de muur (we spreken hier van het schooljaar 1991/1992).
   Ik kwam pas veel later in Berlijn - de muur was al bijna twintig jaar weg, en ik was er voornamelijk om lekker te eten en met een vriend die schrijver is, te vieren dat zijn nieuwe boek was uitgekomen.
   Weer een paar jaar later was ik er op congres. In mijn vrije tijd bezocht een aantal merkwaardige musea: het curryworst museum, het Ramones museum, het computerspel museum. Ook ging ik naar het Institut für fortgeschrittenes Trinken. Een bar waar misschien vijftien, maximaal twintig personen in pasten. Een memorabele drinkavond was het, waarover ik nog wel eens een langer verhaal zal schrijven. Op weg naar mijn hotel at ik nog snel een curryworst om de ergste kater te voorkomen.
   Daarmee associeer ik Berlijn. Curryworst en wilde feesten. Alleen als je geld hebt, is de vrijheid niet duur.

9 november 2019, Steven Verhelst
Turks fruit

Het boek "Turks fruit" van Jan Wolkers bestaat precies 50 jaar. Dat wist ik zelf niet; ik hoorde erover in  verschillende praatprogramma's.
   Ik heb het boek verschillende keren gelezen, maar moet bekennen dat ik de film, geregisseerd door Paul Verhoeven (een van mijn favoriete regisseurs) vaker heb gezien. Niet vanwege de blote tieten van de jonge Monique van der Ven; misschien door het mondharmonicaspel van Toots Thielemans. En door het acteerwerk van Rutger Hauer.
  Liefde (die zo hevig is dat ze destructief wordt), seks, vergankelijkheid - dat is het leven. En dat is Turks Fruit. In een directe en humoristische stijl met oog voor detail.
   Ik leg het boek maar weer eens op de stapel van 'te lezen boeken'.

5 november 2019, Steven Verhelst

Archief 2019www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden