banner
Bedrijfsarts

Vandaag moest ik naar de bedrijfsarts, vanwege mijn nieuwe aanstelling in Dortmund.
 Op de pikorde van artsen staan bedrijfsartsen op de laagste trede. Dat heb ik vroeger eens gehoord, van iemand die voor dokter studeerde, geloof ik.
   Ik kan me niet herinneren ooit een bedrijfsarts bezocht te hebben. Ofwel ik was er bij vorige aanstellingsprocedures nooit geweest, ofwel ik was elleboogdiep anaal doorzocht en had het in mijn geheugen begraven.
   Anaal werd er niets doorzocht, zelfs de prostaat werd niet gecheckt. Er werden slechts standaard metingen gedaan. Lengte, gewicht, zichttest. Misschien omdat de medewerkers geen echte artsen waren. Het viel mij op dat er veel werd gelachen. Veel meer dan bij de spaarzame bezoeken die ik bij mijn huisarts gehad heb.
   Pas de laatste tien minuten van mijn bezoek kreeg ik met een echte dokter te doen. Hij luisterde met een stethoscoop aan mijn rug en borstkas. Wat hij daar dacht te horen, was mij onduidelijk. Mijn bloeddruk was normaal, 120/80. Ik had hoger verwacht, want op het instituut waar ik werk, beginnen ze me meer en meer op mijn zenuwen te werken. En ik werk er nog niet eens een maand. Maar dat is een ander verhaal.

29 oktober 2014, Steven Verhelst
Dildo-eiwitten

dildo-eiwit

Ik was bij een wetenschappelijke presentatie in Dortmund. Veel soeps was het niet. Maar goed, er waren gratis koekjes bij de koffie, kippenborst en gnocci als lunch en gebakjes tijdens de middagpauze. Op die manier krijg je wetenschappers wel hun buro of laboratorium uit. Vooral als het nog Hollanders zijn ook.
   Eén presentatie ging over een groot eiwitcomplex dat de vorm had van een lange staaf. De top en de schacht ervan moesten ook nog een klein, rond eiwitcomplex en een membraan penetreren. Er was een video van, waarbij de staaf meerdere malen door het kleine gaatje werd gestoken. Ik wachtte op het moment dat er een ander eiwit uit de top vrijgezet zou worden.
   Ben ik de enige die ziet dat dit een miniatuur phallus-symbool is? dacht ik. De kleinste penis ter wereld. Of was het toch een dildo?
   Iedereen zag het natuurlijk. Vanaf een bepaalde leeftijd zijn mensen op seks gefocust. De mensen die dat niet waren, zijn uitgestorven.
   Het deed me een beetje denken aan de "butt plug" sculptuur van Paul McCarthy dat sinds enige tijd in Parijs staat. De titel is: boom.
   En tja, het heeft ook iets van een boom. Een spar, een den. Als je aan een kind zou vragen wat het voor zou kunnen stellen, zou het zeggen: boom. Niet: butt plug.

28 oktober 2014, Steven Verhelst
Schemering

De klokken zijn weer een uur naar achteren gegaan. Of was het nou juist een uur naar voren?
   In elk geval is het 's avonds weer vroeger donker. Nu moet ik niet alleen mijn huis in de schemering verlaten, maar ook mijn werk, wanneer ik weer naar huis ga. Veel vrolijker word ik daar niet van. Het donkere, koude seizoen is aangebroken. Hoog tijd dat de fles schelvispekel ook weer aangebroken wordt.

27 oktober 2014, Steven Verhelst
Buwalda

buwalda

Alleen de echt goedverkopende boeken liggen bij de Bruna, de Libris (of hoe heten de grote boekhandels in Nederland tegenwoordig?) op het treinstation.
   Bonita Avenue heb ik bijna drie jaar geleden al gelezen. Deze week zag ik hem op het station in Düsseldorf liggen.
   Dan weet je dat je met een echte bestseller te doen hebt. Als de Duitse vertaling op een Duits treinstation in de winkel ligt.

25 oktober 2014, Steven Verhelst
Verhuizing

verhuizen

De inhoud van mijn lab is verhuisd. Chemicaliën, oplosmiddelen, rondbodemkolven, destillatiekolommen, magnetische roerders, schudapparaten, de hele santenkraam. Het werd allemaal in no-time in metalen kisten en plastic, verrijdbare karren gepakt, en ook weer razendsnel uitgepakt op de plaats van bestemming.
   Toen ik alle dozen had uitgepakt, was ik zo enthousiast, dat ik meteen een experiment wilde starten. Maar helaas ontbraken er een paar slangen en flessen. Dus moet ik nog even wachten tot volgende week. Als het grootste enthousiasme wel weer gedaald zal zijn...

22 oktober 2014, Steven Verhelst
Kaas - 2

In de trein terug naar het Ruhrgebied zat er een vrouw naast me die haar schoenen uittrok. Vrijwel meteen begon het naar kaas te ruiken.
   Ik weet niet wat het is met die kaasgeur de laatste dagen.
   Dit keer was het geen camembert. Eerder een Zwitserse bergkaas, en wel eentje die ver over de datum was. Gelukkig stapte ze in Ingolstadt al uit de trein en nam de kaasgeur met zich mee.

21 oktober 2014, Steven Verhelst
Kaas

Ik was in Freising voor de verhuizing van mijn laboratorium en verbleef in een klein pension op een kwartiertje loopafstand van de campus. In de badkamer rook het naar een overrijpe camembert. Of eigenlijk meer naar de restanten van een overrijpe camembert die iemand gisteren had gegeten en die zo-even enorm had zitten schijten. Ik poetste snel mijn tanden en ging op weg naar de campus.

20 oktober 2014, Steven Verhelst
Staking - 2

Er werd alweer gestaakt door de machinisten van de Duitse spoorwegen. De meeste treinen vielen uit. Met de paar treinen die nog reden, kwam ik gelukkig nog van Essen naar Freising. In de ICE van Düsseldorf naar München kwam er een oud wijf naast me zitten, met levervlekken op haar armen en een paar haren die uit haar kin groeiden. Ze liet stille, maar zuur ruikende scheten, en ik hoopte dat ze snel ophoepelde. Verder viel er niets te beleven, en las ik verder in mijn boek van Bukowski.

19 oktober 2014, Steven Verhelst
Kameleon

Bryon Cranston

Bryan Cranston, de acteur die Walter White speelt in de serie Breaking Bad, heeft zo'n karakteristieke kop, maar ik kon mij geen eerdere rollen van hem herinneren. Op ImdB las ik dat hij ook Stan Grossman in Little Miss Sunshine en tandarts Tim Whatley in de serie Seinfeld gespeeld heeft, maar op foto's herkende ik hem in die rollen nauwelijks terug.

18 oktober 2014, Steven Verhelst
Heisenberg

heisenberg

Wie tegenwoordig 'Heisenberg' in Google invoert, vindt - behalve de Duitse natuurkundige Werner Heisenberg (die gelukkig nog steeds als eerste zoekresultaat aangegeven wordt) - ook de hoofdpersoon van de televisie serie Breaking Bad, Walter White. De scheikundeleraar die metamfetamine synthetiseert en in de drugshandel terechtkomt. Zijn produkt is van een dermate goede kwaliteit, maar het heeft een lichtblauwe kleur. Wat die verontreiniging zijn kan, heb ik me al eens afgevraagd.
   De chemicus in mij zegt: ik zou de synthese in mijn eigen laboratorium kunnen herhalen om de blauwe stof te identificeren - al zal mijn werkgever daar niet blij mee zijn. Maar mijn schrijvende helft heeft het antwoord al: de bedenker van de serie het uit zijn spreekwoordelijke duim gezogen. Zo zou ik dat in elk geval doen.

17 oktober 2014, Steven Verhelst
Staking

De verhalen over mijn avonturen in de S-Bahn dwars door het Ruhrgebied gaan verder. Voor vandaag stonden er in het hele land stakingen van de machinisten gepland en alle regionale treinen vielen vanaf twee uur 's middags uit.
   Ik besloot thuis te blijven werken. Om voor een paar uur naar mijn laboratorium te gaan, loonde zich niet. Ik moest toch alleen maar achter mijn computer zitten. Maar thuiswerken schijnen ze aan mijn nieuwe instituut  niet zo leuk te vinden. De regelgeving van de instituutsleiding voorziet daar niet in, las ik in een e-mail die ik vijf minuten nadat ik mijn afwezigheid had gemeld, ontving. Wat een eufemisme is voor: het mag niet. Ik trok me er uiteraard niets van aan en bleef gewoon thuis achter mijn laptop zitten. In mijn boxer. Met luide muziek op de stereo. En aan het eind van de middag een biertje erbij.

15 oktober 2014, Steven Verhelst
LöwenburgKassel is bekend om de Hercules, een groot koperen beeld dat de kroon vomt van een bouwwerk op het hoogste punt in park Wilhelmshöhe. Vanaf het slot Wilhelmshöhe kun je het beeld boven op de berg boven je uit zien torenen. Het lijkt niet ver. Misschien zo'n drie kwartier tot een uur wandelen. Maar wanneer je dat tegen inwonders van Kassel zegt, beginnen ze te lachen. Het schijnt gezichtsbedrog te zijn, en een wandeling naar de Hercules zou wel een paar uur duren - mede door de aanwezigheid van een groot aantal stenen trappen.
   Vandaag liep ik niet naar de Hercules, maar naar de Löwenburg, een kleine burcht die halverwege het slot en de Hercules lijkt te liggen. Ik liep er in een klein half uurtje heen. Dus moet ik de wandeling naar de Hercules in een uur halen, bedacht ik.
   Eens zal ik het halen, wanneer het mooi weer is, en ik mijn sportschoenen bij me heb.

12 oktober 2014, Steven Verhelst
Edersee

edersee

De Edersee is een stuwmeer in de buurt van Kassel, in het midden van Duitsland. Op de bodem van het meer liggen een paar overblijfselen van dorpjes.
   Het meer is honderd jaar oud. Voordat de stuwdam gesloten werd, werden de drie dorpjes die in het dal lagen, grotendeels afgebroken en ergens anders weer opgebouwd. Maar een aantal gebouwen bleef staan. Als het laag water is, steken de hoogste delen boven het water uit.
   Beslist ook een goede plek om te gaan duiken, bedacht ik. Maar het schijnt er 's zomers vol met Nederlanders te zitten. En dan ga toch liever ergens anders op vakantie.

11 oktober 2014, Steven Verhelst
Bierschnaps

Af en toe drink ik een borrel - jenever, schelvispekel, grappa. Maar dat er van bier ook schnaps gemaakt wordt, wist ik niet. Tot ik een keer bij Schneider Weisse in Freising was. Daar stonden verschillende bierborrels op de kaart, variërend van 38 tot 56%.
   Op weg naar het pension waar ik tijdens dit bezoek aan Freising bleef overnachten, kwam ik langs Schneider Weisse. En uiteraard ging Ik naar binnen voor een slaapmutsje.

10 oktober 2014, Steven Verhelst
Verschaald bier

bierkratten

Toen ik de afgelopen jaren naar mijn werk op de Weihenstephaner Berg in Freising fietste, hing op een bepaalde plek aan de Vöttinger straat altijd de geur van verschaald bier. Bovenop de berg staat de bierbrouwerij Weihenstephan, en de hele berg zal wel van bier doordrenkt zijn. Maar dat verklaarde nog niet de geur op die specifieke plek van de berg.
   Nu was ik terug in Freising en liep vanaf langs de Weihenstephaner brouwerij naar mijn voormalige laboratorium. Toen zag ik een reuzenstapel aan bierkratten staan, waaruit de alcoholdamp langzaam de berg omlaag stroomde. Dat was waarschijnlijk de oplossing van het raadsel.

8 oktober 2014, Steven Verhelst
Heidelberg

gewei

Ik was nauwelijks terug uit België en ik moest al weer doorreizen naar een bijeenkomst in Heidelberg. In een restaurant op de Hauptstraße bestelde ik een ongefilterde pils.
   De hoek waar ik zat, rook naar chloor (wat me deed denken aan de bar Gordon Biersch in Palo Alto, waar het ook altijd naar bleekwater rook). Ook hing er de geur van zaad in de lucht. Voorvocht eigenlijk. Niet de dikke, witte pap, maar de licht visceuze, haast kleurloze vloeistof. Misschien dat de eigenaar hier na sluitingstijd met zijn vrouw lag te seksen en zijn dikke noedel tussen haar bleke hammen liet verdwijnen. Mijn gedachten aan wilde feesten verdwenen gelukkig toen mijn schnitzel werd gebracht.
   Op weg naar mijn hotel wilde ik bij een benzinepomp nog een biertje kopen, maar de jongen achter de balie schudde zijn hoofd. In Baden-Würrtemberg mag na tien uur 's avonds geen bier meer verkocht worden (behalve in restaurants en cafés). Dat zou alcohol-gerelateerde misdaden de kop in drukken.
   En de misdaden dan die mensen begaan omdat ze geen bier meer mogen kopen? vroeg ik me af.
   In mijn hotelkamer dronk ik dan maar een glaasje mineraalwater, gadegeslagen door twee dierenschedels met enorme geweiën die boven mijn bed hingen.

6 oktober 2014, Steven Verhelst
Val

Belgen zijn lekkerbekken. Bourgondische eters. Het afgelopen jaar heb ik een paar maal in België gegeten en telkens was het fantastisch.
   In grote steden zijn natuurlijk ook toeristenvallen. Met mijn vrouw was ik neergestreken op het terras van een spareribs restaurant in Leuven. De ribben kwamen voor te veel geld op het bord, met een dikke laag barbecue-saus eroverheen. Ik had al jaren geen spareribs meer gegeten, en dat zal ook wel weer jaren zo blij.

5 oktober 2014, Steven Verhelst
Dieren

Het is dierendag, en ik trek me er weinig van aan. Ik heb geen huisdieren (behalve een hondenembryo op sterk water, die al vijftien jaar tevreden, zonder te blaffen, in zijn weckfles zit). Ik wil ook geen huisdieren, en ik at vandaag niet vegetarisch. Ik heb ook geen boodschap aan de mensen die vinden dat het islamitische offerfeest, dat samenvalt met dierendag, verplaatst moet worden. Live and let live. Nou ja, niet voor de schapen, dan.

4 oktober 2014, Steven Verhelst
Vlaanderen

zeezuiper

In het centrum van de stad Leuven, aan de oude Markt, dronk ik een Zeezuiper tripel. Een lekker biertje. Later kwam ik langs een tweedehands boekhandel. Buiten op een tafel zag ik Godfried Bomans liggen. Een Hollander ontdekt Vlaanderen. Dat kon geen toeval zijn. Ik moest het natuurlijk kopen, al was het alleen maar vanwege de titel. En vier euro kon wel van mijn reisbudget af. Dan dronk ik wel een Zeezuiper minder.

3 oktober 2014, Steven Verhelst
Blafkat

In de S1 kwam ik vanochtend naast een blafkat te zitten. Een nors meiske dat telkens weer met open mond een droge, harde hoest ten gehore bracht.
   Blafkat.
   Ik moest denken aan een film uit mijn jeugd. Thomas & Senior - Op het spoor van Brute Berend, waarin de  zakenman Mulder een nieuwe speelgoedrage probeert te ontketenen. Zijn investeerders raakten ongeduldig. Maar zijn denktank van medewerkers en produktontwikkelaars hadden geen talent voor de rage. Ze kwamen met Blafkat. Wat dat precies mocht zijn, bleef onduideljk, maar de investeerders vonden het niets.
   Quatsch
.
   "Ruimte-robots, knuffeltijgers!" briest Mulder. "Die tijd hebben we toch al lang gehad! Ik moet iets hebben wat een nieuwe rage ontketent. Waar de mensen warm voor lopen. Waar ze voor mijn part gek van worden! En dan komen jullie met Blafkat! Jullie zijn allemaal ontslagen!"
   En toen sloeg hij de krant open, waarin het bericht stond dat Thomas & Senior een schatkaart van de piraat Brute Berend hadden gevonden. Mulder nam al zijn medewerkers weer aan en ontketende alsnog een rage. De Brute Berend gekte.
   Voor de blafkat naast mij in de trein zou ook wel niemand warm lopen. Ze keek glazig uit haar ogen en stapte in een buitenwijk van Bochum uit de trein. Ik was nog net niet gek geworden van haar blaffen.

2 oktober 2014, Steven Verhelst
Pendelaar

Toen ik een jaar of elf was, had ik uit de bibliotheek een boek over het onbewuste geleend. Het ging onder andere over pendelen: de toekomst en je diepste wil blootleggen door middel van een pendel. Zo'n pendel kon vanalles zijn dat je aan een draad hing. Het zou onbewuste handtrillingen opvangen en van links naar rechts gaan bewegen, of van boven naar beneden. En daar zou je iets uit kunnen afleiden.
   Het was natuurlijk onzin, en ik bracht het boek snel weer terug naar de bibliotheek.
   Nu ben ik een pendelaar geworden. Niet met ene pendel, maar 's ochtends vroeg naar mijn werk en aan het eind van de middag weer terug.
   Ik rijd met de S1 tussen Essen en Dortmund heen en weer. De S-bahn dwars door het Ruhrgebiet. Interessante mensen nemen die trein, de asocialen, de lowlifes. Tenminste dat hoorde ik. Waarschijnlijk een prima bron voor sappige verhalen.

1 oktober 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden