banner
Oktoberfest -2

In een korte column in de Volkskrant uitte Arnon Grunberg kritiek op Geert Wilders. Hij noemde Wilders 'zo infantiel dat hij het liefst met zijn eigen uitwerpselen zou willen spelen'.
   Volgens Grunberg zou het beter zijn als de algemene beschouwingen in een tent tijdens Oktoberfest zouden plaatsvinden.
   Ik ben dit jaar nog niet geweest, maar misschien ga ik zaterdag even. Wie weet kom ik er Wilders tegen.

28 september 2011, Steven Verhelst
El Bulli


Ik ging naar een film over het beste restaurant ter wereld - El Bulli - en zijn chefkok Ferran Adria, een van de grondleggers van het moleculaire koken. Zes maanden per jaar sluit het restaurant zodat Adria met zijn koks nieuwe gerechten kan ontwikkelen in zijn kooklaboratorium te Barcelona.
   De fiilm opende met een beeld van Adria die een lollie at waarin een fluorescent eiwit was verwerkt, en er kwamen nog meer interessante recepten voorbij.
   Thuis gekomen sloeg ik aan het experimenteren in mijn keuken, maar de gel van balsamico die ik bereidde was veel te zuur. In de keuken gaat het net zo als in het laboratorium: slechts een klein aantal experimenten lukt.

27 september 2011, Steven Verhelst
Biggen met ballen

Op 9 september was het 'Laat ze hangen'-dag. De Belgische organisatie Gaia riep uit protest tegen het onverdoofd castreren van biggen op te protesteren. Dat protest hield in dat mannen een dag geen onderbroek zouden dragen. Maar zelfs al hebben alle mannen daaraan gehoor gegeven, dan vraag ik me nog af: wie heeft het in godsnaam opgemerkt?

23 september 2011, Steven Verhelst
nazisTweede Wereldoorlog - 2

In Duitsland is men nog steeds bang voor extreemrechts. Ook voor extreemlinks trouwens. Het zal allemaal wel met de oorlog te maken hebben.
   De kiesdrempel ligt in Duitsland op 5%. Op die manier kunnen kleine, extremistische partijen niet in de Bondsdag komen. Ook worden er af en toe politieke partijen verboden wegens extreme denkbeelden.
   Bij elke demonstratie van extreemrechtse politieke partijen, vinden er steevast linkse tegendemonstraties plaats. In augustus ging ik naar een demonstratie van de extreemrechtse NPD in Leipzig. Er waren verschillende tegendemonstraties gepland. Ik hou niet zo van demonstraties, zulke massale uitingen van onvrede, maar toch ging ik er heen. Ik zou er voor Passionate Magazine een verslag over schrijven. Helaas werden alle demonstraties door de burgemeester verboden, uit angst voor rellen.
   Gelukkig werden er alternatieve demonstraties op privé-terreinen georganiseerd. Daar kon de politie niet zo maar ingrijpen. Meer daarover in het November/December nummer van Passionate.

22 september 2011, Steven Verhelst
Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft nog steeds een grote invloed op Duitsland. In de wetenschap zijn er bijvoorbeeld aparte beurzen om samenwerking tussen Duitse en Israëlische laboratoria te stimuleren.
   Toen ik vanmorgen naar mijn werk fietste, zag ik een schoolklas keurig in de rij over straat lopen. Toen ik op de lagere school zat, liepen we nog te klieren op weg naar de gymzaal. Bladeren van bomen aftrekken, iemand gras in de nek gooien, of keihard zingen: "Steek een lepel in je reet!"
   Hier marcheerden de kinderen stilletjes voorwaarts. Ook nog een invloed van de oorlog?

20 september 2011, Steven Verhelst
Oktoberfest

Vandaag begint het Oktoberfest. De prijs van het bier is tot recordhoogten gestegen (ongeveer 9 euro 20 voor een liter). Maar toch verwacht men een omzet van zeven miljoen liter bier.
   Het is warm en zonnig vandaag. In München drommen de bezwete lijven bijeen in de tenten op de Theresienwiese. Ze schransen vette kippen en varkenspoten, en spoelen het met pullen bier naar binnen.
   Ik blijf lekker thuis. Ik zit op mijn balkon, met een lekker kaasje, en een glaasje wijn.

17 september 2011, Steven Verhelst
Foto

Op een symposium in München kwam ik Rolf Huisgen tegen. De beroemde emeritusprofessor van de Ludwig-Maximilians-Universiteit. Ik wilde eigenlijk een foto maken, maar voelde een lichte schaamte.
   Met zijn 91 jaar was Huisgen veruit de oudste deelnemer. Ooit werkte hij aan de 1,3-dipolaire cycloaddities, die door professor Barry Sharpless van het Scripps instituut in San Diego herondekt werd onder de noemer 'click chemie'.
   'Click chemie gaat ooit de Nobelprijs winnen,' zei ik tegen een van mijn studenten.
   'Dan mogen ze wel opschieten,' antwoordde hij.
   Ik keek in de richting van professor Huisgen. Hij stond aan een tafeltje een kop koffie te drinken. Even dacht ik aan mijn moeder. Zij kent geen gêne. Als zij hier was geweest, had zij Huisgen aangeschoten en gevraagd: 'Meneer, mag mijn zoon met u op de foto?'

16 september 2011, Steven Verhelst
Houdbaarheid

conserveermiddel

bronopolEen tijdje geleden kocht ik een stuk speelgoed. Niet voor mijzelf uiteraard.
   Op de verpakking stond dat het speelgoed het conserveermiddel methylchloroisothiazolinone bevatte. En bronopol, 2-bromo-2-nitropropaan-1,3-diol. Beide hebben een anti-microbiële werking.
   Wordt de houdbaarheid van het huidige speelgoed echt verlengd door deze toevoegingen? Het wordt toch na korte tijd weer weggegooid.

13 september 2011, Steven Verhelst
Terrorist

9-11

Eigenlijk moet ik stilstaan bij de aanslagen van tien jaar geleden. Maar ik word meer beziggehouden door de terrorist van mijn hart.
   Hoe vergeet je vrouwen? Drank lijkt geen goed idee, want ik was dronken toen ik haar ontmoette. Tijd is beter. Tijd doet alles vergeten. Op een gegeven moment zullen zelfs de aanslagen van Al Qaida in vergetelheid raken.

11 september 2011, Steven Verhelst
Stasi

Stasi

Vorige maand was ik in het Museum in der Runden Ecke in Leipzig. Een museum over de Stasi, het ministerie voor staatsveiligheid uit het voormalig Oost-Duitsland.
   De Stasi maakte op grote schaal brieven open. Geld werd altijd geconfisceerd, net zoals cassettebandjes. Die bandjes gebruikte de Stasi weer om afgeluisterde telefoongesprekken op te nemen.
   Thuis heb ik ook nog een doos met cassettebandjes, realiseerde ik me ineens. De meeste ervan zijn van mijn zus geweest. INXS, The Cure, Hüsker Dü, Tröckener Kecks. Heel af en toe luister ik ze. Maar nooit zou ik ze overtapen met telefoongesprekken.

10 september 2011, Steven Verhelst
Inspiratie

Sommige vrouwen zorgen voor inspiratie. Onbereikbare vrouwen meestal. De bereikbare vrouwen doven het vaker uit. Dus soms vraag ik me af: wat is mijn ideale vrouw?

7 september 2011, Steven Verhelst
Radiostilte

Soms is het een paar dagen stil op deze blog. Dan heb ik het te druk met werk. Een andere keer komt het door drank, poker, of vrouwen - alle onchristelijke dingen die het leven interessant maken. En pijnlijk soms.
   Maar de radiostilte duurt nooit lang. Daar kan de lezer van deze blog van op aan. Niets krijgt mij eronder. Ik kan alles aan - behalve de dood. En misschien dat zelfs.

6 september 2011, Steven Verhelst
Komkommertijd

De komkommertijd is weer voorbij. En ook de berichtgeving over de koe Yvonne, die eind mei van een Beierse boerderij ontsnapte, voordat ze geslacht kon worden. Er werden zoekacties door de politie opgezet, en er mocht met scherp geschoten worden, maar de koe wist voortvluchtig te blijven. Ze vermoedden dat Yvonne 's nachts met een kudde herten graasde.
   Op Facebook en andere sociale media werd Yvonne populair, en ook kranten en nieuwsdiensten berichtten over haar. Typisch komkommertijdnieuws. Maar de komkommertijd is nu voorbij, want sinds 1 september is Yvonne terecht. De heldin wordt niet geslacht en verblijft voortaan in een dierenopvang.

3 september 2011, Steven Verhelst
Lampen

Vanaf vandaag is de 60 Watt gloeilamp niet meer in de handel. Gloeilampen worden langzaam uitgefaseerd. Eerst die van 100 en 75 Watt, nu die van 60 Watt en over een jaar die van 40 en 25 Watt. Voor het milieu én de portemonnee een goede zaak, natuurlijk.
   Maar er zijn altijd zeikerds die er tegen zijn en clubjes oprichten – zoals vrienden van de gloeilamp. Misschien willen ze ook een organisatie voor de terugkeer van de typmachine, de floppy disc en de videorecorder oprichten.
   Zelf heb ik nog slechts een paar gloeilampen. Twee ervan zitten er in de lamp aan het plafond van mijn slaapkamer. Maar die branden nooit, want in mijn slaapkamer moet het vooral donker zijn. Misschien kan ik ze over een paar jaar op marktplaats.nl voor veel geld verkopen.

1 september 2011, Steven Verhelst

Archief 2011


Boarded up


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augustus 2011

Juli 2011

Juni 2011

Mei 2011

April 2011

Maart 2011

Februari 2011

Januari 2011Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden