banner
Feestgedruis

De meeste congressen worden afgesloten met een diner en een feest. Maar wat is de definitie van een feest? Op een of andere manier wordt er op congressen van protease-onderzoekers altijd stevig gedronken en gedanst. Maar op dit congres viel dat tegen. De protease wetenschappers waren op één hand te tellen, en de band die was ingehuurd, speelde trage, Spaanse-Mexicaanse muziek. Geen hoeveelheid drank die de bezoekers daar op lieten dansen.

29 september 2012, Steven Verhelst
Immuunsysteem en congresbezoek

Het ontbijt in het hotel is acceptabel, behalve het fruit - dat komt uit blik. Het middag- en avondeten wordt door het conferentiecentrum verzorgd. Het nadeel van congresbezoek is: weinig verse groente en fruit. En daarbij komt nog dat in de bus hoestende en niezende mensen zitten. Hopelijk kan mijn immuunsysteem de ziektekiemen effectief verwerken.

28 september 2012, Steven Verhelst
Heidelberg

hauptbahnhof

Ik ben in Heidelberg. Het is een mooie stad, heb ik me laten vertellen, maar veel zal ik er niet van zien. 's Ochtends vroeg haalt een bus ons vanaf het Hauptbahnhof af en brengt ons naar het conferentiecentrum. 's Avonds, als het al donker is, dropt een bus ons er weer af.
   Gisteravond zat ik aan de toog in een Ierse pub in het oude centrum. Voor me stond een glas Newcastle Brown Ale. Ik dacht aan mijn ex-vriendin. Zij hield ook van bier. Maar er waren nog veel meer redenen om aan haar te denken. Meer redenen dan bier ooit weg kon spoelen. Ik wenkte de barman, rekende af, en liep door een motregen terug naar mijn hotel naast het Hauptbahnhof.

27 september 2012, Steven Verhelst
Stayin' alive

skydive

In de auto op weg naar het vliegveld schalde Stayin' alive uit de radio.
   Stayin' alive.
   Daar kwam het op neer vandaag.
   Het was mijn eerste parachutesprong. En elke parachutesprong kan de laatste zijn. Daarvoor moesten we speciaal een formulier ondertekenen zodat de luchtsportclub niet aansprakelijkheid was voor eventueel lichamelijk letsel.
   Als sardientjes in een blikje zaten we met z'n zevenen in het kleine vliegtuigje. Tegen elkaar aan, met opgetrokken benen. Drie mannen met parachute, drie tandemspringers, en een piloot. Tussen vier en vijf kilometer hoogte werd de zijkant van de machine opengemaakt. Achter elkaar sprongen de drie koppels naar buiten, ik als laatste.
   We vielen.
   We vlogen.
   Ik kon niet anders dan luid schreeuwen - zoals Keanu Reeves tijdens zijn eerste sprong in Point Break.
   Misschien was dit de ultieme vrijheid.
   Na de vrije val zweefden we in een paar minuten terug naar de landingsbaan van het vliegveldje. Ja, ik was nog in leven. Ik voelde me meer levend dan tevoren.

25 september 2012, Steven Verhelst
Bierlijk

Gisteren begon, zoals elk jaar in de derde week van September, het Oktoberfest. Ik zat in de trein naar München met een hele lading aan buitenlanders, veelal Amerikanen. Ze waren luidruchtig. Het bier op Oktoberfest is bijna tien euro per liter, dus beter drink je vooraf al wat.  Deze treinreizigers hadden flink voorgedronken en maakten elkaar over en weer voor mietje.
   Later die dag hoorde ik een ambulance door de binnenstad van München rijden. Misschien halen ze het eerste bierlijk op. Een door overmatig drankgebruikt bewusteloos gevallen persoon. Meestal staan bierlijken vanzelf weer op, al dan niet door hun eigen kots besmeurd. Zo gaat dat tijdens Oktoberfest. Ik blijf er dit jaar vandaan.

23 september 2012, Steven Verhelst
Circus Custers

Ik stond onder de douche toen plotseling het licht uitging. Het was pikdonker om mij heen.
   Komt het einde van de wereld eerder dan de Maya's voorspeld hebben? dacht ik.
   Op de tast vond ik mijn handdoek, droogde me kort af en zocht in mijn woonkamer naar een kaars, die ik als romanticus natuurlijk veelvuldig gebruik. De aardlekschakelaar in de meterkast was omgeslagen, en na een paar trial-and-errors kwam ik erachter dat de afwasmachine kortsluiting had gegeven.
   Al jaren was ik niet meer met de hand af. Maar nu moet het wel.
   Diezelfde avond schoot me het refrein van een liedje van Circus Custers te binnen: als de afwas af was, dan wist ik het wel.

20 september 2012, Steven Verhelst
Bier en cola

Als tiener dronk ik geen bier. Althans, nauwelijks. Later heb ik dat ruimschoots ingehaald. Wel dronk ik rum-cola. Waarom weet ik niet. Want er zijn cocktails die lekkerder smaken dan de Cuba libre.
   In Beieren schenkt men ook wel cola gemengd met witbier - een zogenaamde Colaweizen. Ik heb het nog nooit op. En het bier in mijn koelkast is op. Voor de verandering drink ik maar weer eens een rum-cola, en denk aan vroeger, toen problemen zich nog beperkten tot schoolonderzoeken, spijbelen van gymnastiek en stiekem verliefd zijn op meisjes.

18 september 2012, Steven Verhelst
Film

Er is een filmpje opgedoken op YouTube. Een vrij stom, humorloos filmpje dat Mohamed belachelijk maakt. Maar er zijn zoveel filmpjes die religies belachelijk maken.
   Nu worden er ambassades met stenen bekogeld en in brand gestoken.
   Het is de logica van hooligans.

16 september 2012, Steven Verhelst
Destroying something beautiful

passievruchtplant

Al drie jaar lang heb ik een passievruchtplant in mijn woonkamer staan, gegroeid uit een klein pitje. Maar nooit heeft hij in bloei gestaan en vruchten gegeven. Duitsland is niet mild voor passie.
   I felt like destroying something beautiful zegt de hoofdpersoon in een scène van Fight Club.
   Vorig weekend kwam er een einde aan de liefde, nu is het einde gekomen voor de passievruchtplant. Ooit plant ik weer een passievruchtplant, in een beter klimaat. Dan zullen er wel vruchten komen, zoals in de toekomst ook de liefde wel weer op zal bloeien.

15 september 2012, Steven Verhelst
Kotsen

Ik zat in café Tresznjewski achter een hamburger en een pint bier, en dacht na over de bijeenkomst van kunstzinnigen in München, waar ik zo-even was geweest. Het waren creatieve types van het huisvrouwensoort, die in hun vrije tijd het creëren van kunst wel leuk vonden. Ze deden het wanneer ze er zin in hadden.
   Van een collega-schrijver heb ik juist geleerd dat je ook moet werken als je geen zin hebt. Kunst is niet leuk, het is een noodzakelijk lijden, een pijn die oplucht wanneer het voorbij is. Misschien hetzelfde als kotsen, overgeven. Het moet eruit.

13 september 2012, Steven Verhelst
Doktersrecept voor whisky

In de VS kan men elke 2 jaar een algemeen medisch onderzoek door de huisarts laten doen. Cholesterolspiegel, bloedsuiker, mineraalwaarden, hematocriet, hoeveelheid witte bloedcellen, urinemonster, alles wordt gecontroleerd.
   Ik heb een licht hypochondrische aanleg, dus het leek me na vijf jaar hoog tijd om hier in Duitsland eens een onderzoek te laten doen. Want naar mijn eigen diagnose leed ik aan beginnende nierstenen, een vervette lever, diabetes, een uitgeput spijsverteringskanaal, een verhoogde zweetklieractiviteit, hoge bloeddruk, speekselklierkanker, huidkanker, alvleesklierkanker, en vlagen van grootsheidswaanzin en verstandsverbijstering. Dat laatste vond ik niet erg. Het voedt mijn schrijversschap.
   De Duitse arts nam mijn bloeddruk op (120/80) en prikte bloed. Verder deed hij weinig. Geen kniereflex, geen stethoscopisch onderzoek, geen blik in de oren, en geen controle van de prostaat.
   Ik wilde hem nog vragen om een recept voor een fles whisky tegen mijn gebroken hart. Ik drink wel geen whisky, maar het klinkt wel stoer. Niet dat hij dacht dat ik een watje was, omdat ik 'au' riep toen hij de naald in mijn arm heen en weer bewoog om de bloedstroom uit mijn ader beter op gang te brengen.
   Korte tijd later stond ik zonder recept en zonder goede moed weer buiten. Door de troosteloze regen fietste ik naar mijn werk.

12 september 2012, Steven Verhelst
Liefde

Bukowski zei ooit: Love is a fog that burns away with the first daylight of reality.
   Maar daar geloof ik niet in. Daar wil ik niet in geloven. De liefde moet een zon zijn, een aangename gloed in je gezicht bij het wakkerworden, die je het gevoel geeft dat je de hele wereld aankunt.

11 september 2012, Steven Verhelst
Vliegtuig

Morgen is het elf jaar geleden dat twee vliegtuigen het WTC binnenvlogen, één op het Pentagon neerstortte en één ergens in Pennsylvania.
   Deze dagen denk ik niet veel na over de aanslagen van elf september. Ik denk na over de terrorist van mijn hart, die afgelopen week een vliegtuig mijn ziel binnenvloog. Op de ene dag was er nog niets aan de hand, en een dag later lagen mijn gevoelens in puin. Ze roken nog, mijn ineengevallen plannen en dromen. Het puinruimen is nog niet begonnen. Wanneer er weer een nieuw bouwwerk zal staan, is nog onduidelijk.

10 september 2012, Steven Verhelst
Handbal

Ik was nog nooit bij een handbalwedstrijd geweest, maar eens moet de eerste keer zijn. Dat mijn ex-vriendin in het team meespeelde, was geen toeval. Ik had haar beloofd om te komen kijken - en breuk of geen breuk - dat deed ik dan maar.
   Het was een leuke wedstrijd, het thuisteam won, maar direct na het laatste fluitsignaal vluchtte ik weg.
   In de S-bahn naar huis terug kwam de eenzaamheid pas goed opzetten. Als ik 's nachts wakker zal worden, is er geen geluid meer van haar regelmatige ademhaling, geen hand die ik voorzichtig vast kan pakken, geen blonde haren waar ik mijn neus kort in kan drukken.
   Thuisgekomen las ik wat gedichten uit Lévi Weemoedts Van harte beterschap: kleine trilogie der treurigheid. Het leven is droef. Het is niet anders. Daar moeten we het maar mee doen.

9 september 2012, Steven Verhelst
Lekker belangrijk

clusters

De zoekmachine Wolfram Alfa, die ik heel af en toe benut voor mathematische vragen, kan een analyse maken van je Facebook account. De meest voorkomende woorden in mijn posts zijn California en drinking. Ik heb 108 vrienden. De oudste is 43 en de jongste 26. Maar dit is slechts gebaseerd op 35 vrienden, want de rest heeft zijn of haar geboortejaar niet ingevoerd.
   Vrienden zijn ook geclusterd in groepen (zie boven). Blijkbaar weet ik mijn clusters goed gescheiden te houden. Mijn oud-studiegenoten hebben geen enkel contact met mijn literaire vrienden, die weer apart staan van mijn wetenschappelijke contacten. En mijn (voormalige) drinkebroers-cluster, die grotendeels uit mensen bestaat die ik in de kroeg ik Californië ontmoet heb, hebben nauwelijks contact met alle andere vrienden. Vier levens heb ik. Blijkbaar.
   Maar pillen tegen schizofrenie ga ik niet slikken.

5 september 2012, Steven Verhelst
Pen

Def P van de Osdorp Posse rapte ooit: Soms heb je van die dagen dat je niets kunt verdragen, en lastige problemen al je aandacht opvragen. De een krijgt stress, de ander grijpt naar de fles, maar ik grijp naar mijn pen [...].
  Stress krijg ik toch wel, en naar de fles grijpen helpt maar voor korte tijd. Dat weet ik uit ervaring. De pen is het beste wapen tegen dingen die je niet kunt verdragen. De fles verdooft de geest, maar de pen klaart hem op.

4 september 2012, Steven Verhelst
Eten

hamburger

Soms moet eten een troost vormen. Slechte tijden zijn dat meestal. Ik maakte een hamburger met blauwschimmelkaas en avocado. Het smaakte goed. Maar troost? Die bleef uit.

2 september 2012, Steven Verhelst
Herfst

Het is 1 september. De meteorologische herfst is begonnen. Buiten is het meteen begonnen met regenen, en ook in mijn hoofd komt een miezerregen naar beneden.
   Heel even moet ik denken aan een liedje dat ik op de kleuterschool leerde. "Herfst, herfst, wat heb je te koop?/ Kilo's, kilo's bladeren op een hoop/ zakken vol met wind, ja, mijn kind/ ik weet niet of jij me wel aardig vindt."
   Veel langer dan een kort moment komt er geen glimlach op mijn gezicht. De herfst is de aftakeling van alles wat er in het voorjaar en de zomer is opgebouwd. Alles vergaat, verwordt tot compost. Ook ik, op een dag.    

1 september 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007
www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden