banner
Frituren

In Duitsland wordt vaak de grap gemaakt dat in de Nederlandse keuken alles gefrituurd wordt. Kroketten, frikandellen, bitterballen.
   Dit weekend maakte ik zelf bitterballen, van rundvlees, ragout en kruiden. Daarna hielp mijn vrouw me met het paneren. Samen met vrienden frituurden we de bitterballen. En niet alleen bitterballen. Want alles kan gefrituurd worden. Dus aten we ook patat. En werd alles in beslag gedoopt en gefrituurd; sperciebonen, bloemkoolroosjes, uienringen, mini-pizza's, snickers, milky-ways, Mozartkugeln.
   Gefrituurde Mozartkugeln smaakte het beste. Op de bitterballen na, natuurlijk.

28 september 2014, Steven Verhelst
Enquête

Er werd gebeld.
   Het zal de postbode wel zijn, dacht ik, terwijl ik op de zoemer drukte om de voordeur van het gebouw open te doen. De brievenbusjes zijn binnen en de postbode heeft geen sleutel van de
   Maar het was de postbode niet. Het waren twee netjes geklede Aziatische tieners, met allebei een iPad in de hand. Ze wilden een enquête afnemen. Het duurt maar een paar minuten, zeiden ze.
   Jaja, dacht ik.
   Maar het bleek te kloppen. Het waren slechts vier vragen waarbij ik op het touchpad 'waar' of 'onwaar' moest aankruisen.
   Het waren natuurlijk christenen. Ik beantwoordde alle vragen met onwaar, want ik geloof niet dat Jezus op Kerst geboren is en dat de Bijbel het woord van de Abrahamistische god is.
   Als laatste kruiste ik aan dat ik noch christen, noch jood, noch moslim was.
   'Wat gelooft u dan?' vroegen ze.
   'Niets,' zei ik. Ik ben een materialist. Ik geloof in moleculen. Ik denk dat de mens gewoon een dier is, die zijn instincten niet door regels uit een boekje moet laten onderdrukken.
   Daar moesten ze het mee doen. Ze bedankten me en dropen af. Ik sloot de deur en besloot midden op de dag een lekker glaasje wijn te drinken om wat extra genotsmoleculen in mijn hersenen te laten vrijkomen.

26 september 2014, Steven Verhelst
Bier - 2

festbier

In de supermarkt kwamen mijn vrouw en ik Oktoberfestbier in blik tegen. Met een Maß-glas erbij.
   Oktoberfestbier in blik.
   We keken elkaar even twijfelend aan. Maar daarna grepen we er allebei eentje.
   Beter dan een versgetapt Festbier op de Wies'n smaakte het niet; er zat een lichte bliksmaak aan. Maar beter een Maß met bliksmaak dan helemaal geen Maß.

24 september 2014, Steven Verhelst
Bier

Gisteren is het Oktoberfest in München weer van start gegaan. Met vier slagen sloeg de burgemeester van München in de Schottenhamel tent een kraan in het eerste vat met Festbier.
   Zelfs in andere steden zijn tegenwoordig namaak Oktoberfesten - ook in Essen. Maar ik ga er niet heen. Ik drink vanavond gewoon een biertje op mijn balkon.

21 september 2014, Steven Verhelst
Worst

Toen ik gisteren de meterkast opentrok, zag ik dat mijn vrouw daar een gedroogde worst had opgehangen.
   Ik moest aan meneer Haidinger uit het boek "Stand-in" denken. Hij bewaarde een oude, gedroogde worst in zijn boekenkast. Meneer Haidinger zei: 'Je kunt ze ook in de kledingkast bewaren, maar dan gaan je kleren naar worsten ruiken. Boeken die naar worsten ruiken zijn minder erg.'
   Over worsten in meterkasten had ik nog niet gelezen, en of het erg was dat de schoenen die daar stonden misschien naar worsten zouden gaan ruiken, maar ik besloot daar niet verder over na te denken. Ik schakelde een omgeslagen zekering in en sloot de deur weer.

20 september 2014, Steven Verhelst
Regen

regenton

Vlak voor de zomer sloot ik een oude regenton van duizend liter aan op de dakgoot van ons tuinhuisje. Maar ik heb het opgevangen regenwater nog niet gebruikt, want het is nog niet langer dan drie dagen achter elkaar droog gebleven.
   Het regent niet alleen buiten, maar ook in mijn hoofd.

18 september 2014, Steven Verhelst
Gras maaien

duif

Als ik geweten had dat gras maaien zo veel tijd kost, had ik de tuin hier laten asfalteren. Maar goed, dat kan altijd nog.
   Ik liep verdwaald in gedachten met de elektrische grasmaaier heen en weer. Plotseling kwam ik een partij veren tegen. Was dit het werk van een agressieve kat uit de buurt of was ik pardoes met de grasmaaier over een duif heen gereden?

15 september 2014, Steven Verhelst
Versnelling

Ik heb al vaak vertraging gehad met de trein, maar nog nooit een versnelling. Een behoorlijke versnelling - van een heel uur.
   Mijn trein van Freising naar München kwam te laat aan, zodat ik mijn Intercity Express miste. De medewerker van de Deutsche Bahn drukte voor mij een nieuwe verbinding naar Essen uit - eentje die veel beter aansloot dan die van het gunstige ticket dat ik oorspronkelijk gekocht had en die mij een  uur vroeger op mijn plaats van bestemming zou brengen.
   Zo worden vertragingen tot versnellingen. Und das macht natürlich spaß.
   Uiteindelijk kwam ik door extra vertragingen slechts met een versnelling van een kwartier aan, maar goed, het gaf me op Keulen centraal de gelegenheid om een patatje te eten. En beter een versnelling met patat dan eentje zonder.

11 september 2014, Steven Verhelst
Opruimen

Binnenkort verhuis ik mijn onderzoeksgroep aan de Freisingse Weihenstephaner campus van de Technische Universiteit München naar het Leibniz Instituut in Dortmund. Ik ben bezig met het vergaren van de laatste stukjes data, en met opruimen. In een opbergkast naast de keuken stond nog een half kratje Augustiner Edelstoff, die ik gekocht had ter gelegenheid van de promotie van een van mijn promovendi.
   De afgelopen dagen was ik van half acht 's ochtends tot tien uur 's avonds op de universiteit. De laatste twee uur van de dag besteedde ik aan het drinken van bier. Want ook dat moest opgeruimd worden, natuurlijk.

9 september 2014, Steven Verhelst
Diepvriesprodukten

Mijn zwager kreeg ooit een enqueteur aan de telefoon die hem als introductie vroeg of hij wel eens diepvriesprodukten gebruikte. 'Nee,' antwoordde hij. En daarmee was de enquete gelijk ten einde.
   Iedereen gebruikt wel eens diepvriesprodukten, maar ik probeer het tot een minimum te beperken. Diepvries is beter dan ingeblikt voedsel, maar verse produkten zijn natuurlijk het lekkerst.
   Ik droomde dat ik weer in de collegebanken zat, en dat ik voor een bepaald college een onderwerp voor een voordracht  moest aanmelden. Diepvriesprodukten, dacht ik. De deadline was al snel, middernacht, en ik haalde het niet om voor die tijd een samenvatting in te dienen. Plotseling werd ik wakker. In de verte sloeg de kerkklok van het dorpje vier uur 's nachts.

8 september 2014, Steven Verhelst
Boeren

poppen
mist

Ik ben een paar dagen in Beieren en ik logeer in een dorpje bij Freising. Er komt slechts een paar keer per dag een bus. Ik heb een kamer in een pension bij een boer en boerin. Als ze met elkaar praten, versta ik niets.
   In de kamer lag niet alleen een tafelkleedje met de uitspraak 'A guade Nacht', maar ook een paar angstaanjagende poppen, waarvan ik vreesde dat ze 's nachts tot leven zouden komen om mij in mijn slaap te verscheuren. Beierse Chucky's. Maar de eerste nacht overleefde ik. Ik werd al vroeg wakker en liep door de ochtendmist naar mijn voormalig laboratorium.

7 september 2014, Steven Verhelst
Reservoir Dogs

Van het kokoswater besloot ik een zelfontworpen cocktail te maken met limoensap en rum. De tekst 'put the lime in the coconut' zat in mijn hoofd, en ik moest denken aan Reservoir Dogs, wellicht mijn favoriete film van Quentin Tarantino, die wordt afgesloten met dit lied. Onlangs zag ik deze film voor het eerst in het Duits, onder de titel Wilde Hunde. Maar de dialogen in het Engels zijn toch beter.

5 september 2014, Steven Verhelst
Kokosnoot

coconut

In een kokosnoot zit geen kokosmelk. Misschien denken mensen dat die nog nooit een kokosnoot hebben geopend. Het is natuurlijk gewoon kokoswater. Kokosmelk wordt van het vruchtvlees gemaakt.
   Ik had in de supermarkt een kokosnoot gekocht en opende deze met een hamer, nadat ik het kokoswater eruit had laten lopen door met een hamer en schroevendraaier drie kleine gaatjes in de kokosnoot te slaan. Het vruchtvlees was stevig - niet zo smeuïg als de kokos in een Bounty - maar wel lekker. Ik maakte een klein, tropisch toetje van vanille-ijs, banaan en verse kokos, geserveerd in een halve kokosnoot. Ik deed mijn ogen dicht en zat op een tropisch eiland.

2 september 2014, Steven Verhelst
Spinal Tap

nigel tufnel solo

Dit weekend vond er in Essen het gratis festival Essen Original plaats, met muziek op zeven verschillende podia verspreid door de binnenstad. Er was Schlager, rock, pop, metal, klassiek en experimentele muziek.
   Op Kopstadtplatz zag ik het "International Central German Noise Ensemble", een groep improviserende muzikanten. Er waren twee gitaren, een drummer, een fluittist en een vrouw die aan conservenblikken, bekers, ballonnen en papier dat wordt verscheurd muziek ontleende.
   Een gitarist bespeelde zijn gitaar af en toe met een strijkstok. Het deed me aan Nigel Tufnel denken, de gitarist uit de beste Rock-mockumentary This is Spinal Tap. Hij speelt onder andere een solo waarbij hij zijn gitaar met een viool bespeelt. Tussendoor stopt hij even om de viool te stemmen en speelt dan verder. Zo ver ging het Noise Ensemble niet. Maar na een half uur had ik het wel gehoord, en ging ik door naar het podium waar metal gespeeld werd.

1 september 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden