banner

Steven Verhelst is chemicus en schrijver. Hij woont en werkt in Leuven, België.

Steven wordt geboren in de stad Vlaardingen, door dichter Lévi Weemoedt ooit ‘het grootste benzinestation van Nederland’ genoemd. Aangezien hij voornamelijk binnenshuis boeken zit te lezen, komt hij zonder astmatische aandoeningen door zijn jeugd.
 
Op de middelbare school begint hij zich te interesseren voor zowel literatuur als natuurwetenschappen. Na zijn examen gaat hij in Leiden scheikunde studeren, waar hij aansluitend een aanvang neemt met zijn promotie-onderzoek op het gebied van bio-organische synthese. Hij werkt voornamelijk aan de constructie van koolhydraat-bevattende antibiotica analoga die een interactie met RNA kunnen aangaan.  In 2004 verhuist Steven naar  Palo Alto, Californië, waar hij als post-doctoraal onderzoeker verbonden was aan de Stanford University, School of Medicine. In 2008 krijgt hij een positie als groepsleider aan de Technische Universiteit München. Sinds de herfst van 2014 is hij daarnaast medewerker van een onderzoeksinstituut in Dortmund. In 2016 verhuist hij naar België, waar hij een professor positie opneemt aan de KU Leuven.

Naast wetenschappelijk onderzoek houdt Steven zich bezig met het eindredacteurschap, en later hoofdredacteurschap van het kleinschalige literaire tijdschrift Renaissance, dat na zijn verhuizing naar de VS ophoudt te bestaan. Ook publiceert hij regelmatig in literair magazine Passionate. In 2008 is hij er een jaar lang werkzaam als New Journalist, met reportages tussen fictie en journalistiek.

Steven Verhelst is een van de ghost-writers achter het pseudoniem Yusef el Halal, die hij samen met Ernest van der Kwast na het schrijven van een gezamenlijk verhaal in het leven heeft geroepen. Yusef el Halal wint onder andere de verhalenwedstrijd Write Now!, de Phenix Essayprijs en de Hollands Maandblad prozabeurs. Ook schrijven Steven en Ernest korte tijd columns voor de Vlaamse krant De Standaard.  In 2004 debuteert El Halal met het boek Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken bij Nijgh & Van Ditmar. Het collectief telt dan zes auteurs. In het najaar van 2008 verschijnt de vijfde druk als Rainbow pocket.
 
Vanuit zijn woonplaats Leuven heeft Steven nog steeds de ambitie om te schrijven aan een verhalenbundel met de werktitel Ogen vol zand en een roman met de werktitel De begrafenis van mijn broer.

Bibliografie

Vanuit de lucht, de eerste generatie dichters van de 21ste eeuw - samengesteld door Daniël Dee.

Yusef el Halal: Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken

Death is what happens while you are busy making other plans (theaterstuk) - als Yusef el Halal, met Ernest van der Kwast en Jorg Schellekens

Sub Urban, en andere verhalen - samengesteld door de redactie van Passionate Magazine


nur literatur

www.stevenverhelst.nl


Man. Lab. Laptop.