banner

Tomaat

Het kan natuurlijk altijd nog gekker.

De tomaat die ik in de supermarkt had gekocht, was in de kofferbak van mijn auto uit de plastic boodschappentas gerold. Ik pakte hem op en stond 'm even aandachtig te bekijken.
   Een dag eerder hadden we tijdens de koffiepauze nog een discussie gehad over tomaten. Is een tomaat een groente of een fruit? Ik kon me van de Nationale Wetenschapsquiz van een paar jaar geleden nog herinneren dat een tomaat zowel een groente als een fruit is. Niemand wilde luisteren naar dat ik-weet-niet-waar-ik-voor-sta antwoord. Maar ik geloof Wim T. Schippers altijd op zijn woord. Iemand die zo onverschillig een wetenschapsquiz presenteert, kon nooit van zijn leven expres een verkeerd antwoord geven.
   Het bleek dat ik gelijk had. http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetable bood uitkomst. Op deze internetpagina liet een wiskundig Venn diagram een verzameling groenten en een verzameling fruit zien. Precies op het punt waar de verzamelingen samenkwamen, stond de tomaat.
   Of een tomaat een groente of een fruit is, heeft ooit zelfs het Amerikaanse Supreme Court gehaald, in 1883. In die tijd was er nog geen sprake van nipte verkiezingsuitslagen, euthanasie en terrorisme, en werd de rechtzaal gevuld met wissewasjes over de identiteit van landbouwgewassen.
 
Op de tomaat die ik in de supermarkt had gekocht, zat een klein stickertje waar niet alleen het nummer op stond dat het meisje aan de kassa moest intypen om de computer de juiste prijs per pond te laten berekenen, maar ook een reclameboodschap: "vanaf 20 maart in de winkel: de dvd van de Disney film Mickey's great clubhouse hunt". Gekker moet het natuurlijk niet worden. Gesponsorde tomaten.  Ze waren nog in de aanbieding ook.
 
De biertjes die ik kocht hadden geen sponsor, dat viel dan weer tegen. Maar het weerhield me er niet van om diezelfde avond nog een paar flesjes open te trekken. De tomaat liet ik voor straf nog even in de groentela liggen.
 
Steven VerhelstDo not standVorige columns

Met Marcel Maassen op brouwerij-tour

Palahniuk

Valpartijen

De geschiedenis van mijn kaalheid

Zelfhulpgroep

Een dagje Dachau

Zeemeermin

Kangoeroe

Atheïstenbus

Martini, en zure lucht

Planecrash

Solliciteren in Indiana

Een goede dag voor de zweetdruppel

Spijsvertering

Asperges eten in Beieren

Tandarts

Lucifer O'brien

Vertrouw niet op een taxi, vertrouw op jezelf

Met Marcel Maassen naar Napa Valley

Stofzuigers, honden en hernia's

Tomaat

De meest onbetrouwbare klootzakken ter wereld

(Do not stay in) Abbeyfield Guesthouse

www.stevenverhelst.nl


De wereld rond