banner
Hieronder een selectie van blogs uit 2014.


Hekserij

Een lezer van deze blog e-mailde dat hij wist welke plant op mijn balkon groeit (zie blog van 27 november 2014). De plant is een Datura, een geslacht van planten uit de nachtschadefamilie. In Nederland is de doornappel de meest voorkomende plant uit dit geslacht. De plant bevat verschillende alkaloïden die een hallucinogene werking hebben.
   Vroeger woonde ik naast een heks, nu woon ik in een huis waar vroeger heksen hebben gewoond. Dat idee krijg ik tenminste, want de doornappel werd in vroeger tijden gebruikt om "vliegzalf" van te maken. Een zalf waardoor je contact krijgt met de astrale wereld, waardoor je jezelf een dier gaat voelen. Niet voor niets konden heksen in katten veranderen. Misschien niet letterlijk, maar wel in hun hoofd.
   Misschien moet ik van de bloemen maar eens soep gaan koken of thee gaan trekken, zodat ik verander in een tovenaar, een alchemist met buitengewone krachten. In ieder geval in mijn eigen gedachten.   

8 december 2014, Steven Verhelst
Worst

Toen ik gisteren de meterkast opentrok, zag ik dat mijn vrouw daar een gedroogde worst had opgehangen.
   Ik moest aan meneer Haidinger uit het boek "Stand-in" denken. Hij bewaarde een oude, gedroogde worst in zijn boekenkast. Meneer Haidinger zei: 'Je kunt ze ook in de kledingkast bewaren, maar dan gaan je kleren naar worsten ruiken. Boeken die naar worsten ruiken zijn minder erg.'
   Over worsten in meterkasten had ik nog niet gelezen, en of het erg was dat de schoenen die daar stonden misschien naar worsten zouden gaan ruiken, maar ik besloot daar niet verder over na te denken. Ik schakelde een omgeslagen zekering in en sloot de deur weer.

20 september 2014, Steven Verhelst
Boeren

poppen
mist

Ik ben een paar dagen in Beieren en ik logeer in een dorpje bij Freising. Er komt slechts een paar keer per dag een bus. Ik heb een kamer in een pension bij een boer en boerin. Als ze met elkaar praten, versta ik niets.
   In de kamer lag niet alleen een tafelkleedje met de uitspraak 'A guade Nacht', maar ook een paar angstaanjagende poppen, waarvan ik vreesde dat ze 's nachts tot leven zouden komen om mij in mijn slaap te verscheuren. Beierse Chucky's. Maar de eerste nacht overleefde ik. Ik werd al vroeg wakker en liep door de ochtendmist naar mijn voormalig laboratorium.

7 september 2014, Steven Verhelst
Vreemde woorden

Het was in de jaren 80, we zaten nog op de lagere school en wisten niet wat al die woorden betekenden.
   Met een vriendje ging ik naar het zwembad, waar we in de kleedkamer meeluisterden met een gesprek tussen twee jongens.
   'Zometeen lekker kijken naar al die wijven in bikini's.'
   'Kijken? Alleen kijken?'
   'Ja, jezus, jij pijpt ze meteen.'
   'Pijpen? Hoe kun je een wijf nou pijpen?'
   Wij hadden slechts een vaag idee waar het over ging.
   Een jaar later wisten we al veel meer. We zaten op de achterste bank van een bus die ons voor een schoolexcursie naar Blijdorp zou brengen. We keken door de ruit aan de achterzijde naar de auto's die achter ons reden. Toen we voor een verkeerslicht stonden, stopte er een cabriolet achter ons met een enorme blonde stoot erin. Met tieten waar we onze tienerwangen graag tussen zouden willen leggen. We joelden en drukten onze lippen tegen de ruit. De blonde vrouw stak haar middelvinger op en legde die op haar uitgestoken tong. Wij dachten slechts aan één ding. Pijpen.

14 augustus 2014, Steven Verhelst
Bye bye Bayern

Vanaf morgen ben ik geen inwoner van Bayern meer. Ik verhuis naar de Ruhrpott.
   Dichter Lévi Weemoedt noemde Vlaardingen ooit het grootste benzinestation van Nederland. Het Ruhrgebied is het grootste benzinestation van Duitsland. Maar goed, het is een stuk dichter bij Nederland dan München. Dus wie weet ben ik weer vaker in mijn vaderland te vinden.

15 mei 2014, Steven Verhelst

The Scene


Nog voordat ik fan was van De Dijk, was ik fan van The Scene, en draaide ik cassettebandjes met hun nummers op mijn eerste stereo. Maan. Zuster. Samen. Iedereen is van de wereld. Ik was vijftien, lag op mijn bed en luisterde naar hun muziek, en alles was goed. De toekomst lag open om door mij veroverd te worden.
   De toekomst is door mij veroverd, al is het niet zo heldhaftig als ik toen dacht.
   Thé Lau en The Scene geven over twee weken een afscheidsconcert. Niet omdat ze uit elkaar gaan - of eigenlijk wel. Want Thé Lau lijdt aan een terminale vorm van kanker. Maar hij blijft zingen.
   Ik ga naar zijn afscheidsconcert in Amsterdam. En ik blijf dromen, zoals die vijftienjarige jongen die op zijn bed naar muziek lag te luisteren, dromen van een toekomst die nog open ligt. Want die ligt nog open, zolang de laatste dag niet aangebroken is.

3 juni 2014, Steven Verhelst
Tolletje

In een surprise-ei vond ik een klein tolletje, dat met een plastic snoertje tot snorren gebracht kan worden.
   Ik moest denken aan mijn opa, met wie ik op zaterdagochtend spelletjes deed wanneer mijn oma in de slagerij werkte. Mijn favoriete spel bestond uit een klein, zeskantig, houten tolletje dat met de hand op een vlak tafelblad of schaakbord tot draaien gebracht moest worden, totdat het omviel op een van de zes kanten. Op de zijde die naar boven lag, stond dan bijvoorbeeld "neem 1" of "geef 2". Als speler moest je dan twee fiches in de pot doen, of er juist eentje uithalen. Want elke speler had fiches, en het was natuurlijk zaak aan het einde van het spel zo veel mogelijk fiches te hebben. Het beste kon het tolletje op "neem alles" komen, zodat je de gehele pot naar je toe kon schuiven.
   Veel had het spel niet om het lijf. Je hoorde het draaien van het tolletje op het schaakbord, het druppen van de kraan in de keuken, het tikken van de klok. En af en toe het gejuich van mij of mijn opa, wanneer "neem alles" naar boven lag.
   Nu tol ik rond in de wereld, aangedreven door het lot, nog immer wachtend tot ik ergens voorgoed neerkom - hopelijk met de boodschap "neem alles".

22 april 2014, Steven Verhelst

Van Boom

Van Boom

Op zaterdag reed ik van Leuven door Zuid-Limburg terug naar mijn woonplaats Freising. Ik kwam langs het plaatsje Simpelveld en moest denken aan mijn promotor, professor Jacques van Boom, die daar werd geboren.
   Misschien kwam het door zijn grijze haren of door het gezag dat hij uitstraalde, maar we noemden hem nooit bij zijn voornaam. Met collega's hadden we het over 'de chef'. Hij was een kleurrijk figuur die zich van conventies niets aantrok.
   Auto rijden deed hij niet. Hij kwam altijd op de brommer van Oegstgeest naar het laboratorium in Leiden. Om half acht 's ochtends. Op de foto is hij op weg naar een promotie aan het Rapenburg, op 18 december 2002. Dat was nog geen twee jaar voor zijn dood.
   Ik was de voorlaatste assistent-in-opleiding die onder zijn begeleiding promoveerde.
   Mijn promotietijd was misschien de moeilijkste tijd van mijn leven - zowel door wetenschappelijke als persoonlijke problemen. Ik stond aan de rand van de afgrond, maar ik ben blij dat ik volgehouden heb. Dat is een wetenschappelijke promotie. Afzien zoals je nog nooit afgezien hebt, en desondanks volhouden.
   Twee weken geleden was het al weer tien jaar geleden dat ik ben gepromoveerd. Nu begeleid ik mijn eigen promovendi en hoop ik binnenkort een vaste academische positie als professor te krijgen.
   Mijn medewerkers mogen mij gewoon bij mijn voornaam noemen. Maar ik zou er niets op tegen hebben als ze me achter mijn rug om 'de chef' noemen.

7 april 2014, Steven Verhelst
Tijd

Time doesn't move backwards, it moves forwards. Your belly gets bigger, your face starts to sag, your hair falls out, you run out of time. You've got to do it now.
   De tijd werkt niet voor ons, de tijd werkt tegen ons.
   Je moet tienduizend uren oefenen, voordat je een topprestatie kan leveren (Malcolm Gladwell).
   Je moet honderd pagina's schrijven om één goede over te houden (vergeten van wie).
   Het is verleidelijk om op je balkon te zitten met een fles wijn, met je pik te spelen, of televisie te kijken. Maar dat maakt de tijd tot succes alleen maar langer. En die tijd is er niet.
   Het bovenstaande citaat is van Lips uit de band Anvil. Zij waren in de vijftig toen zij - mede dankzij de documentaire "the story of Anvil" - doorbraken.
   Maar heb ik echt nog meer dan tien jaar tijd?
   Volgens een wetenschapper aan de Erasmus universiteit worden de beste boeken geschreven rond het 44ste levensjaar. Ik zal dus snel (onder mijn eigen naam) moeten debuteren, om daarna een meesterwerk te kunnen schrijven.

17 maart 2014, Steven Verhelst
Facebook

Facebook bestaat 10 jaar, en ik ben vier jaar lid. Daarvoor vond ik het niet nodig, want ik zat regelmatig in de kroeg. En de kroeg is beter dan Facebook.
   Nu drink ik voornamelijk thuis, en ben ik een Facebooker. Maar ik post geen persoonlijke informatie of foto's. Weinig in elk geval. En ik kan mij altijd verschuilen achter fictie. Net zoals bij deze blog. Wat u leest is niet mijn leven, maar het leven dat aan mijn brein ontspruit.
   Oscar Wilde schreef: One's real life is often the life that one does not lead.
   Is online leven echter dan het dagelijks leven? Komt het dichter bij je persoonlijkheid? Misschien. Iedereen heeft verschillende aspecten aan zijn persoonlijkheid. Bij mijn vrienden ben ik iemand anders dan bij mijn collega's, en bij mijn collega's iemand anders dan bij mijn familie.
   Het gebruik van Facebook neemt af onder tieners, las ik vorige week in de krant. Facebook gaat dezelfde kant op als Hyves, voorspel ik. De aandelen gaan omlaag. FB is zo veel waard als het aantal bezoekers dat met reclame bestookt kan worden.
   Eind vorig jaar is mijn Hyves-profiel verloren gegaan. En daarmee mijn Hyves-identiteit. Maar of dat nu zo'n ramp is?

4 februari 2014, Steven Verhelst
eb & vloedKarwijzaad

Karwijzaad is een andere naam voor kummel, dat weer verwant is aan komijn.
   Op de bruiloft van december kregen we een fles Vlaardingse Karwijzaadlikeur. Eb en Vloed.
   's Avonds was het vloed in mijn glas. 's Ochtends eb in mijn hoofd.













1 februari 2014, Steven Verhelst
Ondergang

De mens is gedoemd om onder te gaan. Dat staat bij de geboorte al vast. Wat het oplevert is kunst en literatuur. Minutieus en met satanisch genoegen beschreven lotgevallen in het werk van W.F. Hermans, of hilarisch beschreven verhalen in de nieuwste verhalenbundel van Arnon Grunberg, Apocalyps, die ik op het moment aan het lezen ben.
   Mijn ondergang ligt misschien ook op de loer, als een achter een struik verborgen hyena, als een terrorist die plotseling uit een smal steegje kan opduiken. Maar in angst leven helpt niet.
   Het noodlot is een woeste, zwarte zee, en wij deinen hulpeloos mee. Glimlachen en watertrappelen, tot we voorgoed naar de bodem getrokken worden.

20 januari 2014, Steven Verhelst
Kölsch

Koelsch

In Keulen wordt Kölsch gedronken. Kleine limonadeglaasjes van een ijskoud en voornamelijk naar water smakend bier. Erg verfrissend, dus ik dronk in rap tempo de glaasjes die de ober steeds weer voor me neerzette.
   De eerste keer dat ik Kölsch dronk, bijna zes jaar geleden, liep het niet goed af. Ik kon de geturfde streepjes op mijn bierviltje niet meer bijhouden. Tien, vijftien, twintig?
   Nu hield ik de tel meer bij, en na een paar glaasjes zette ik mijn bierviltje bovenop mijn glas. Het teken voor de ober dat je genoeg hebt, dat je wilt betalen.
   Met bankpas kon je niet betalen en cash had ik niet bij me. Dus ik moest of borden wassen of snel geld gaan pinnen. Ik koos voor het laatste. Mijn vrouw moest als onderpand in de kroeg blijven. Tien minuten later kocht ik haar vrij, en namen we de trein terug naar het Ruhrgebiet.

19 januari 2014, Steven Verhelst
Reve, Brusselmans, giraffen en geoudehoer

Nog voordat ik door scheikunde gegrepen was, was ik bezeten door literatuur. Literatuur is natuurlijk veel belangrijker dan scheikunde. Scheikunde houdt de mensheid in leven. Maar de mensheid blijft in leven met het doel om literatuur te lezen. Nou ja, ik tenminste. En hopelijk nog een deel van de samenleving.
   Vlak bij Gent, waar ik morgen met de trein naartoe reis, ligt Machelen-aan-de-Leie. Daar is Gerard Reve begraven. Vroeger woonde hij er. Nu ligt hij er begraven.
   Eigenlijk zou ik naar het graf van Reve moeten gaan. Niet om bloemen neer te leggen. Misschien om een fles rode wijn te zuipen en gewoon rustig op de zerk te zitten, een paar gedichten van Reve lezend. Maar daarvoor is geen tijd. Vanwege de scheikunde. Ik moet een lezing geven aan de universiteit. Wat een bullshit.
   Mijn hotel is in het centrum van Gent. Ik ben van plan om naar een paar kroegen te gaan in de hoop Herman Brusselmans tegen het lijf te lopen. Die kans is misschien klein, want Brusselmans drinkt niet meer en zit de hele dag te schrijven, maar toch is er een kans.
   Dertien jaar geleden schreef Brusselmans tijdens een signeersessie een opdracht in het boek dat ik zojuist gekocht had: "Schrijf een verhaal met de titel: Drie giraffen en de toekomst van Zeeuws-Vlaanderen."
   Een aantal jaar later verscheen dat verhaal in literair tijdschrift Passionate. Weliswaar onder de naam "Suzets zelfmoord en de toekomst van Zeeuws-Vlaanderen", maar goed. De giraffen, die oorspronkelijk in het verhaal voorkwamen, waren geschrapt. Dat gebeurt nu eenmaal met schrijven. Het verhaal heeft een paar prachtige eerste paragrafen, waarvan Dennis de Nooijer, het maken van kaas en het roken van joints de belangrijkste ingrediënten zijn. De rest van het verhaal is bullshit, te complex, te gehaast.
   Dat moest ik maar eens doen: een verhaal schrijven, en de laatste drie kwart ervan door het toilet spoelen. Wat overblijft, is misschien ook bullshit. Geoudehoer zonder enige betekenis. Maar, zoals Reve zei, er is niets tegen geoudehoer, zolang Gods zegen er maar op rust.

13 januari 2014, Steven Verhelst
2014

wapens verboden

Het was na middernacht, en ik liep over de Reeperbahn in Hamburg. Ik dacht aan J. Kessels: The Novel van P. F. Thomése, waarin de schrijver en het hoofdpersonage J. Kessels een roadtrip naar Hamburg maken en vooral in de buurt van de Reeperbahn vertoeven, de rosse buurt van Hamburg. Smerig zag het er wel uit, maar ik had meer verwacht. Of moet ik zeggen minder?
   Ergens midden op de Reeperbahn vond ik bovenstaand verkeersbord. Wapens verboden. En dat terwijl tientallen, honderden mensen explosief vuurwerk afstaken.

1 januari 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014



Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden