banner
Topuniversiteiten

Er zijn verschillende lijsten met beste universiteiten. Maar in de top staan altijd Harvard, MIT, Princeton, Stanford, Yale, Oxford, Cambridge... Amerika, Engeland.
   Nederland mist universiteiten in de top 50 ranking. In twee opiniestukken (een en twee) in de Volkskrant wordt gediscussieerd of dat niet zou moeten, en of onderzoeksgeld niet bij voorkeur naar een of twee topuniversiteiten zou moeten gaan.
   Maar misschien ligt het wel aan het Nederlandse onderzoeksbeleid in het algemeen. In andere landen wordt een groter percentage van het BNP aan wetenschappelijk onderzoek uitgegeven.
   Zelf ben ik na mijn promotie aan de universiteit Leiden naar de Stanford Universiteit gegaan. Daarvoor kreeg ik destijds geld van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de organisatie die in Nederland de onderzoeksgelden verdeelt.
   Sinds 6 jaar ben ik werkzaam in Duitsland. Daar pakken ze de zaken anders aan. Ik kreeg er een veelvoud aan subsidie in vergelijking met wat ik bij het NWO had kunnen krijgen. En de beste Duitse universiteiten staan een klein treetje hoger dan de Nederlandse. Maar goed. Concurreren met Harvard en Stanford kunnen ze nog steeds niet.

26 augustus 2014, Steven Verhelst
Biegel

biegel

Ik moest opeens denken aan Paul Biegel. Mijn meester op de lagere school las uit zijn boeken voor, en zelf heb ik later ook veel van hem uit de bibliotheek geleend. Maar zijn werk is niet alleen voor kinderen. Als student heb ik de boeken van De Kleine Kapitein nog eens herlezen. Ik zat in de bibliotheek van de Gorlaeus Laboratoria, maar in plaats van scheikundeboeken las ik Paul Biegel.
   Als kind leende ik alles uit de bibliotheek, maar nu zou ik Biegels boeken graag zelf willen hebben. Misschien dat ik ze ooit eens kado doe aan mijn vrouw. Dat is beslist goed voor haar om Nederlands te leren.

24 augustus 2014, Steven Verhelst
Chroom (VI)

chroom

Medewerkers van Defensie zouden blootgesteld zijn aan chroom-6, meldden de nieuwsberichten deze week. Maar wat is chroom-6 precies?
   Chroom is een metaal dat in verschillende oxidatietoestanden kan voorkomen. De elektronen zitten los en kunnen makkelijk weggehaald worden. In chroom (VI) zijn zes elektronen weggesnoept, bijvoorbeeld door zuurstofatomen. De meest voorkomende chroom (VI) verbindingen zijn het chromaat ion en het dichromaat ion (een dimeer van chromaat).
   Chromaat lijkt erg veel op sulfaat en kan via een speciaal sulfaat transport-eiwit de cel binnenkomen. In de cel wordt het vervolgens omgezet in andere chroom-verbindingen met een lagere oxidatiegraad, zoals de drie, vier en vijfvoudig geladen toestand. Deze kunnen met DNA reageren, en chroom (V) is (vermoedelijk) verantwoordelijk voor breuken in DNA strengen.

21 augustus 2014, Steven Verhelst
Buk

[...] nothing can save
you
except writing
it keeps the walls
from
failing,
the hordes from
closing in
it blasts the
darkness
writing is the
ultimate
psychiatrist
the kindliest
god of  all the
gods.
[...]


Vandaag is het de 94ste geboortedag van Charles Bukowski, een van mijn favoriete schrijvers. Wat zal ik doen? Schrijven, neuken, wijn & whisky drinken.
   Ik zit vast met mijn verhaal, mijn vrouw is vandaag weg, en whisky lust ik niet. De dag wordt wel eentonig.

16 augustus 2014, Steven Verhelst
Vreemde woorden - 2

Het is meer dan vijfentwintig jaar geleden dat ik op de lagere school zat. Maar nu ik in Duitsland woon, zijn er nog steeds vreemde woorden die ik niet ken. Gisteren leerde ik een nieuwe uitdrukking. Sich einen runter holen.
   Ik had kunnen weten wat het betekende, want het staat onder een beeldje van een masturberende beer,naar aanleiding van een gedicht. Der Kragenbär der holt sich munter, einen nach dem anderen runter.
   Het beeld moet in Göttingen komen te staan, om de in 2006 gestorven dichter Robert Gernhardt te eren. Maar niet iedereen vindt dat leuk. De volgende keer dat ik in Göttingen kom, zal ik eens kijken of het ook echt geplaatst is.

15 augustus 2014, Steven Verhelst
Vreemde woorden

Het was in de jaren 80, we zaten nog op de lagere school en wisten niet wat al die woorden betekenden.
   Met een vriendje ging ik naar het zwembad, waar we in de kleedkamer meeluisterden met een gesprek tussen twee jongens.
   'Zometeen lekker kijken naar al die wijven in bikini's.'
   'Kijken? Alleen kijken?'
   'Ja, jezus, jij pijpt ze meteen.'
   'Pijpen? Hoe kun je een wijf nou pijpen?'
   Wij hadden slechts een vaag idee waar het over ging.
   Een jaar later wisten we al veel meer. We zaten op de achterste bank van een bus die ons voor een schoolexcursie naar Blijdorp zou brengen. We keken door de ruit aan de achterzijde naar de auto's die achter ons reden. Toen we voor een verkeerslicht stonden, stopte er een cabriolet achter ons met een enorme blonde stoot erin. Met tieten waar we onze tienerwangen graag tussen zouden willen leggen. We joelden en drukten onze lippen tegen de ruit. De blonde vrouw stak haar middelvinger op en legde die op haar uitgestoken tong. Wij dachten slechts aan één ding. Pijpen.

14 augustus 2014, Steven Verhelst
Gather ye rosebuds while ye may


Eerst verstond ik mijn vrouw verkeerd toen ik vanmorgen aan de ontbijttafel kwam en ze me vertelde dat Robbie Williams dood was gevonden.
   Het was natuurlijk Robin Williams, stand-up comedian en acteur, die (waarschijnlijk) zelfmoord had gepleegd. Het verbaasde mij niet enorm. Veel komieken hebben iets tragisch.
   De beste film met Robin Williams vind ik nog altijd Dead poets society. Bovenstaand een korte scène, waarin de eerste regel van een gedicht van Robert Herrick (1591-1674) wordt geciteerd. Gather ye rosebuds while ye may / Old Time is still a-flying /  and this same flower that smiles today / tomorrow may be dying.
   Grote hoogtes, diepe dalen - het leven heeft voor ieder iets in petto. Maar als het kan: carpe diem.

12 augustus 2014, Steven Verhelst
Peer

Belgen plaatsen steeds meer peerfies - selfies met peren - op internet om het eten van peren te bevorderen en hun perenboeren te steunen die de dupe dreigen te worden van de Russische Boycot. Maar wat moeten Nederlanders dan doen om de Hollandse tuinders te steunen die ook door de sancties genaaid dreigen te worden? Een foto met een tomaat tussen je kaken, een komkommer tussen je borsten, een spitspaprika in je hol?

8 augustus 2014, Steven Verhelst
Chocola

team chocolade

In Noordrijn-Westfalen zijn de mensen gek van voetbal. In een supermarkt in Essen kwam ik zelfs chocoladerepen van voetbalclubs tegen. Van Bayern München lagen er nog een heleboel, van Schalke'04 veel minder, en (geen wonder) Borussia Dortmund was uitverkocht.

6 augustus 2014, Steven Verhelst
Wateringen

Afgelopen donderdag was - zoals elke donderdag na het einde van de Tour de France - de Wateringse wielerdag. Ik ging er vroeger met mijn zus vaak naartoe. Als ik mijn ogen dicht doe, komt het allemaal weer terug: de geur van vers ingevette benen, het suizen van de dunne bandjes op de straatstenen, het ratelen van derailleurs. En natuurlijk: het jagen op handtekeningen. Ergens in de kelder heb ik ze nog liggen: de kleine, handzame blocnotes met krabbels van de renners. En daar ergens tussen zit ook die van Marco Pantani.

4 augustus 2014, Steven Verhelst
Marco Pantani

pantani

Het is vandaag 16 jaar geleden dat Marco Pantani de Tour de France won. Tien jaar geleden overleed hij in een hotelkamer aan een overdosis cocaïne. De politie heeft zijn dossier opnieuw geopend - waarschijnlijk was hij niet zelf verantwoordelijk voor zijn dood, maar werd hij gedwongen de cocaïne in te nemen. Moord dus. Of dit ooit opgelost zal worden, is de vraag. Maar één ding is zeker: 'el Pirata' was de meest legendarische klimmer van zijn generatie.

2 augustus 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014



Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden