banner
Dik

De wereld wordt te dik, las ik in de Volkskrant. Oud nieuws natuurlijk. Maar nu liet een studie in The Lancet zien dat een derde van de wereldbevolking met overgewicht kampt. De moderne technologie is grotendeels de boosdoener. De mobiele telefoon maakt ons minder mobiel, en fietsen is natuurljk veel gezonder dan autorijden.
   Toen ik afgelopen dagen in Nijmegen was, viel het me op hoe enorm veel fietspaden er in Nederland zijn. Maar vele fietstochtjes gaan langs de kroeg of de snackbar. Dus of er in Nederland minder dikke mensen zijn dan in andere landen, weet ik niet.

29 mei 2014, Steven Verhelst

Bier

Ik was op een blitsbezoek in Nijmegen, en 's avonds gingen we natuurlijk de kroeg in. Niet om Nederlands bier te drinken, want Nederlandse bieren verschillen nauwelijks van elkaar. Of je nu Heineken, Amstel, Grolsch of bier van de supermarkt om de hoek drinkt, het smaakt allemaal hetzelfde.
   Ik dronk onder andere een Brigand, een Belgisch bier van hoge gisting, vernoemd naar de strijders uit de opstand van de Zuid-Nederlandse boerenbevolking tegen de Franse bezetting. Een dag later dronk ik nog een Houblon Chouffe dobbelen IPA tripel, want de dag erna zou ik weer naar Duitsland vertrekken, en daar zijn Belgische bieren moeilijk te vinden.

26 mei 2014, Steven Verhelst

Europa

In Duitsland wordt altijd op zondag gestemd. Want dan is iedereen vrij en heeft tijd om te stemmen.
   Sommige mensen blijven zondag het liefst de hele dag in hun bed liggen. Ik ben zo iemand.
   In verschillende landen hebben de nationalisten de Europa verkiezingen gewonnen. Dat duidt niet op een groot draagvlak voor Europa bij de burgers. Ze voelen zich vooral inwoner van hun eigen land.
   Zelf voel ik me geen Europeaan. Nederlander voel ik mij ook niet, en Duitser evenmin. Ik ben een nomade, een dolende ziel die zich misschien alleen op papier thuisvoelt.

25 mei 2014, Steven Verhelst

Groen

Mijn geboorteplaats Vlaardingen werd een aantal jaar geleden uitgeroepen tot groenste stad van Nederland.
   Je verwacht het niet in het Ruhrgebied, maar Essen is de groenste stad van Noord-Rijn-Westfalen. Met bijna 10% van de oppervlakte park of bos. Dat is de op twee na groenste stad van Duitsland.
   Als ik in mijn tuin zit, zie ik heel veel groen. Te veel. Het lijkt wel een jungle. Afgelopen weekend heb ik een boom omgezaagd, zodat er wat meer zon de tuin in komt. Komend weekend volgt een tweede boom. Veel minder groen zal het er in Essen niet door worden.

22 mei 2014, Steven Verhelst

Winkelen

AH

Essen - Die Einkaufstadt. Zo luidt het motto van de stad Essen. Het staat in grote lichtgevende letters op een gebouw voor het centraal station. Essen, de stad om te winkelen. Dat belooft niet veel goeds. Een lichtpuntje in de binnenstad is een kleine Albert Heijn 'to go'. Waar je als troost gevulde koeken kan kopen.

20 mei 2014, Steven Verhelst

Wubbo

Op de lagere school wilde ik al astronaut worden, nog voordat Wubbo Ockels de ruimte in geschoten werd en bijna ieder kind dat wilde. Ik volgde de berichtgeving en de televisiebeelden nauwgezet.
   Pas jaren later zag ik hem weer in het nieuws met plannen voor duurzaamheid. En nadat hij genezen werd verklaard van nierkanker. Vorige jaar was de kanker terug en dit weekend overleed hij.
   Ik wil nog steeds een keer de ruimte in, maar ik denk niet dat het er ooit van zal komen. Aan de andere kant: we ZIJN met zijn allen in de ruimte, op deze blauwe knikker met de naam aarde, die met gigantische snelheid door het heelal vliegt. Met deze planeet moeten we het doen, dus we moeten er maar zuinig op zijn.

18 mei 2014, Steven Verhelst

Bye bye Bayern

Vanaf morgen ben ik geen inwoner van Bayern meer. Ik verhuis naar de Ruhrpott.
   Dichter Lévi Weemoedt noemde Vlaardingen ooit het grootste benzinestation van Nederland. Het Ruhrgebied is het grootste benzinestation van Duitsland. Maar goed, het is een stuk dichter bij Nederland dan München. Dus wie weet ben ik weer vaker in mijn vaderland te vinden.

15 mei 2014, Steven Verhelst

Feestje

party

Ik geef een feestje - voor mijzelf alleen. Want ik moet schoonmaken. En met een biertje erbij, is dat natuurlijk veel aangenamer.

14 mei 2014, Steven Verhelst

Geen talent voor schilder

Ik moet mijn appartment met vers gewitte muren afleveren. Ik had een grote emmer verf gekocht, maar de volgende dag, toen alles droog was, zag ik dat de muren er vlekkerig uit zagen. Misschien was ik te zuinig geweest, dus deed ik er nog een laag overheen. Weer een dag van mijn leven vergooid.
   Ik begon met het stukje muur tegen het plafond. En plotseling viel er iets naar beneden. Een spetje verf? Een stofdeeltje van het plafond? In mijn oog. Een minuscuul wit stipje op de iris. Ik spoelde met water, maar weg ging het niet.
   De oogarts raadde me over de telefoon aan om een oogzalf bij de apotheek te halen, en langs te komen wanneer het morgen niet weg was. Gelukkig was na twee keer zalf smeren mijn oog weer in orde.
   In elk geval werd mij duidelijk dat ik geen talent heb voor schilder.
   Waar ik dan wel talent voor heb, moet ik nog uitvinden.

13 mei 2014, Steven Verhelst

Kamperen

Mijn appartement in Freising (Beieren) is bijna leeg. Mijn voetstappen galmen door het huis. Ik zit op een tuinstoel. Een omgekeerde verhuisdoos doet dienst als tafel.
   In de slaapkamer ligt een luchtbed en een rugtas met kleren.
   Ik had mijzelf op 13 september 2008 beloofd dat ik nooit meer zou kamperen. Nu moet ik die belofte breken. Maar ook dat overleef ik wel.

11 mei 2014, Steven Verhelst

On the edge

Ik reed over de Autobahn. Als er niet veel verkeer is, is dat aangenaam. Bijna net zo aangenaam als rijden door de woestijn in Nevada.
   Mijn gaspedaal is dieper ingedrukt dan in Californië, want daar is de maximum snelheid 65 mph en op sommige highways 70 mph. Dat is net iets harder dan 110 kilometer per uur. Daar lachen Duitsers om.
   Auto's die 110 rijden zijn slakken.
   Ik rij altijd de snelheidslimiet, en als er geen snelheidslimiet is, staat de teller tussen 130 en 145 - afhankelijk van de mede-verkeersdeelnemers.
   Nu reden er twee motoren voor mij. Zojuist hadden ze mij nog met meer dan 180 per uur ingehaald. Nu reden ze met 130 op hun achterwiel.
   Ik verminderde mijn snelheid en vroeg me af wat er op de weg moest liggen om hen achterover te doen slaan. Een afgewaaide tak? Een kiezelsteen? Een verdwaald slablaadje?

10 mei 2014, Steven Verhelst

Milieu

electric car

Vlak bij mijn nieuwe appartement in het Ruhrgebiet is een oplaadpunt voor elektrische auto's.
   Elektrische auto's zijn beter voor het milieu. Niet alleen als ze met groene stroom gevoed worden.
   Het rendement van benzinemotoren bij lage snelheid is laag. Daarom zijn hybride auto's ook zuiniger. Het enige nadeel van hybride en elektrische auto's is, dat je ze niet aan hoort komen rijden. Dat merkte ik een paar jaar geleden, toen ik op het parkeerterrein van de Safeway supermarkt in Menlo Park reed. Als ik fiets, neem ik beslissingen deels op gehoor. Maar elektrische auto's maken nauwelijks geluid.
   Ooit zag ik de documentaire Who killed the electric car?
   Want de elektrische auto was lang geleden al uitgevonden. Maar de oliemaatschappijen vonden dat niet leuk.
   Hoe lang zal het nog duren voordat alle auto's elektrisch zijn? Als de meeste olie uit de grond is gehaald, waarschijnlijk. Zal ik dat nog meemaken? Waarschijnlijk wel. Als ik voor die tijd niet onder een auto terecht kom, tenminste.

9 mei 2014, Steven Verhelst

Blaren

Mijn vrouw heeft een klassieke gitaar. Ik heb nog nooit gitaar gespeeld (alleen blokfluit op de lagere school), maar elke dag oefen ik kort. Want stoere mannen spelen gitaar. Ik speel een paar makkelijke akkoorden en probeer een stukje van een eenvoudige rocksong te spelen.
   Ik had al wel blaren op mijn voeten, maar nog nooit op mijn vingers.
   Dat gaat wel over. Maar of ik ooit leer om Down in a hole van Alice in Chains of Paranoid van Black Sabbath te spelen, blijft de vraag.

8 mei 2014, Steven Verhelst

Dochter

De moeder van Maarten 't Hart zei dat je veel plezier kan hebben van dochters. Ze zijn heel goed om de ramen te zemen. Maarten 't Hart zelf verzuchtte in zijn programma Maartens Moestuin dat hij een vijftienjarige dochter wel geschikt zou vinden om onkruid weg te halen tussen kiemende winterworteltjes, omdat zijn eigen dikke vingers ook af en toe een klein wortelplantje mee trekken. Maar goed, een dochter heeft hij niet, dus moest hij het maar zelf doen, met wat verlies van wortelplantjes.
   Ik heb net radijsjes, sperciebonen en kruisbes in een groente- en fruitbed geplant. Op het balkon en in de vensterbank staan nog basilicum, dille, peterselie, physalis, bosbes, framboos, paprika en tomaat. Die komen later nog in de tuin.
   Ook ik heb geen dochter. Maar wel een vrouw, die kleinere vingers heeft dan ik. Misschien wil zij het onkruid wel wieden.

6 mei 2014, Steven Verhelst

Grammofoon

Als kind had ik een aantal grammofoonplaten. Van Maja de Bij, van Bolke de Beer, van De Vijf. En later kreeg ik er een paar van mijn zus. Hüsker Dü, Tröckener Kecks. Maar alle platen zijn bij verhuizingen kwijt geraakt of weggegeven.
   Mijn vrouw heeft nog een platenspeler, en dit weekend kocht ik op een vlooienmarkt in Düsseldorf mijn eerste grammofoonplaat sinds jaren. Anthrax. Eén van de Big Four van thrash metal.
   Ze klonken bij de eerste beluistering een beetje raar. Dat kwam gelukkig niet door krassen op het oppervlak, maar omdat de draaitafel op 45 toeren stond.

4 mei 2014, Steven Verhelst

Tweeling

ei

"In mei
bak ik
iedere
mor-
gen
'n
ei."

dicht Lévi Weemoedt in zijn bundel Geduldig Lijden.

Op televisie was ik gisteravond langs een reality TV programma gezapt, waarin een tienermoeder een tweeling kreeg. Soms heb je dubbel pech.
   Ik had vandaag dubbel geluk - want het ei dat ik bakte was ook een tweeling, met twee dooiers erin. Lekker hoor.

2 mei 2014, Steven Verhelst

Archief 2014


Boarded up


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014



Archief 2013

Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden