banner
Wit goud

Op de markt, bij de groenteboer en in de schappen van de supermarkt liggen er weer asperges. Verse asperges. Het seizoen loopt van eind april tot ergens in juni. Daarna komen de Hollandse Nieuwe, vervolgens de frambozen en tenslotte de vijgen. En dan begint de kou weer, de onvermijdelijke winter.
   Het liefst zou ik willen dat er geen seizoenen waren, dat alle lekkernijen het gehele jaar genuttigd konden worden en je altijd op je balkon in de zon kon zitten. Maar zo is het niet. Wanneer vertrekt de mensheid naar een andere planeet?

29 april 2012, Steven Verhelst
Geest in de fles

framboosSchnaps is de algemene Duitse benaming voor sterke dranken. In Duitsland wordt schnaps vaak van fruit gemaakt en heet dan Obstbrand. Appel, peer, pruim. Ik drink het niet zo vaak, want ik houd niet zo van appels, peren en pruimen.
   Als kind was mijn favoriete fruit de framboos. Maar van frambozen kan vanwege het lage suikergehalte geen schnaps gemaakt worden. In plaats daarvan wordt er een Himbeergeist gemaakt: een mengsel van frambozen en schnaps wordt gedestilleerd, zodat de vluchtige aroma's uit de frambozen in de drank terechtkomen.
   Als een paar glaasjes Himbeergeist het lichaam binnengaan, verlaat de menselijke geest dat lichaam. En dat is uiteraard prima, want het menselijke denken is iets beklagenswaardig.

28 april 2012, Steven Verhelst
Bang voor een bom

Op het Ben Gurion vliegveld wordt er streng gecontroleerd. De veiligheidsinspectie adviseert om 4 uur voor vertrek aanwezig te zijn. Ik arriveerde krap tweeënhalf uur voor mijn vlucht.
   Na een aantal vragen werd de gehele inhoud van mijn koffer gecontroleerd. Ze waren bang voor een bom. Ze zijn altijd bang voor een bom. Toen ik mijn boardingpas had, moest ik nog een uur in de rij staan om mijn handbagage door de x-ray te laten gaan.
   De meeste mensen willen rust en vrede. Het zijn een klein aantal extremisten dat problemen veroorzaakt. De Romeinse keizers, de kruisvaarders, de Ottomanen, de Nazis, en momenteel zijn het vaak de orthodoxe moslims die geweld en terrorisme hanteren.
   Ik ga terug naar Duitsland - veilig in mijn appartement een glaasje riesling drinken.

25 april 2012, Steven Verhelst
dode zeeDieptepunt

Ik ben op het dieptepunt van mijn leven aangeland. Geografisch gezien. Ik zat op ongeveer 420 meter onder zeeniveau, aan de rand van de Dode Zee.
   De Dode Zee is zo zout dat er geen zichtbare organismen in leven (bepaalde micro-organismen kunnen er wel in voortbestaan). Het water is zo zwaar dat je er zonder moeite in kunt blijven drijven. Aan verschillende kusten is er ook modder te vinden die een cosmetische en geneeskrachtige werking zou hebben. Ik weet niet of het waar is - wie weet is de modder juist kankerverwekkend. Maar ik was er nu toch, en voor één keer kan het geen kwaad, dacht ik. Dus smeerde ik mijn lichaam met de groenzwarte klei in, hopend om na indrogen en afspoelen er vijf jaar jonger uit te zien.

21 april 2012, Steven Verhelst
Hebreeuws

knafeh

Ik logeer bij een vriendin die in de buurt van Jerusalem woont. Gisteravond was er een familie-avond bij haar thuis. Het leek of iedereen ruzie had. Maar dat was niet zo. Het kwam door de harde, gorgelende Hebreeuwse taal. Dan lijkt het al snel alsof er ruzie is.
   Hebreeuws was een dode taal, net als Latijn. Maar aan het eind van de negentiende eeuw werd gesproken Hebreeuws weer ingevoerd door Elezier Ben-Yehuda, als een taal voor de Joden. Hij baseerde zich op de Tora, en woorden die niet in de Tora voorkwamen, verzon hij.
   Ik ken slechts één Hebreeuws woord: Shalom. Daarom houd ik mijn mond maar, en eet van de knafeh en fruitsalade met loquats.

20 april 2012, Steven Verhelst
Yom HaShoah

Vandaag is het Yom HaShoah, de Israëlische holocaustherdenkingsdag. Om 10 uur 's ochtends klinken er sirenes en is iedereen twee minuten stil. Ik hoorde de sirenes niet, want ik had op dat moment een rondleiding door de tunnels van de tempelberg.
   Gisteren was ik al naar Yad Vashem gegaan, het holocaustmuseum. Bij de bushalte ontmoette ik een vrouw die in de oorlog uit een joodse ghetto in Polen was gevlucht. Ze had geluk gehad, zei ze, haar vader had kunnen regelen dat ze naar Italië konden reizen, en vandaaruit naar Jerusalem.
   In het museum zag ik veel informatie die ik al kende uit Westerbork, uit Dachau. De toespraken van Hitler, een exemplaar van Mein Kampf, filmopnames van de boekverbranding, foto's van de Kristallnacht, beelden van uitgemergelde lichamen. Eén ding had ik nog niet eerder gezien: een Duits gezelschapspel uit de late jaren dertig - een soort Mens-erger-je-niet - met de titel: Jüden Raus! Ik kon nauwelijk geloven dat iemand ooit zo'n spel had bedacht, en ik had een foto op deze site geplaatst wanneer het niet verboden was om in het museum te fotograferen.

19 april 2012, Steven Verhelst
Tempelberg

rotskoepel

De tempelberg in Jerusalem, met de rotskoepel en de Al-Aqsa moskee, is slechts op bepaalde tijden toegankelijk voor niet-moslims, en alleen via een bepaalde ingang. Ik stond er vanaf half twee te wachten, en de tempelberg zou om half drie weer sluiten voor niet-moslims.
   Het leek wel een attractie van de Efteling: eerst bijna een uur in de rij staan en dan 5 minuten tijd om iets te zien.
   Maar het viel mee. Na een half uur was ik binnen.
   Toen ik de poort doorging, schoot vrijwel direct een of andere moslim me aan. Korte broeken waren niet toegestaan. Hij verkocht me - voor een te hoge prijs natuurlijk - een soort Arafat-sjaal die hij als een jurk om mijn benen drapeerde. Het was natuurlijk geen gezicht, maar kennelijk minder aanstootgevend dan een korte broek.
   Aan het eind van de dag dronk ik bij de Damascuspoort, een van de ingangswegen van het oude Jerusalem, Taybeh - Palestijns bier. Drie Palestijnse jongetjes die op de stoep zaten, keken me met open mond aan, want ik goot in een kwartier twee flesjes naar binnen. Of keken ze omdat ik weer eens geen zonnebrand gebruikt had en er met een verbrande kop bij zat? Misschien had ik die Arafat-sjaal toch beter om mijn hoofd kunnen binden.

18 april 2012, Steven Verhelst
El Al

Als kind had ik een kleine vork en lepel van El Al. In de jaren zeventig was mijn oma naar Israël gegaan en had uit het vliegtuig het bestek meegenomen. Als souvenir in de handtas laten glippen. Want dat bestond toen nog ik vliegtuigen: metalen bestek.
   Nu zat ik zelf in een El Al toestel. Het bestek was van plastic, en bij de middagmaaltijd werd alleen een klein bekertje water geserveerd. Het was tevergeefs wachten op een steward met sandalen en een baard, die het in wijn zou veranderen.

17 april 2012, Steven Verhelst
Moslim
yusef
In de bus naar het vliegveld van München stond de magere versie van Theo van Gogh. Een klein buikje, een ongeschoren gezicht, een vettige spijkerbroek en een leren jasje. Ik schatte hem op een jaar of veertig. Door zijn wenkbrauw had hij een piercing. Ik vind piercings iets voor tieners, maar goed.
    Bij de gate waar ik moest inchecken voor Ben Gurion Airport werd ik stevig aan de tand gevoeld. Wie was ik? Waar werkte ik? Waar had ik gewerkt en gestudeerd? Wat ging ik in Israël doen? En had ik Arabieren of Moslims als vrienden?
   De moslim die ik het beste ken, is Yusef el Halal, maar dat ben ik deels zelf. Dus die informatie verzweeg ik maar, om de verwarring niet te groot te maken. Evenals dat ik zojuist een dubbelganger van Theo van Gogh had gezien, die ooit door een moslim vermoord was.
   Ondanks dat ik al hun vragen had beantwoord, werd ik met een krant in een wachtruimte gezet, omdat ze nader onderzoek wilden doen. Wat dat onderzoek precies inhield, was mij onduidelijk. Na een half uur kwam er een beeldschoon meisje met een soort afwasborstel een monster van mijn schoenen nemen, en uiteindelijk mocht ik door de security. Ik kon nog net even naar het toilet voordat het instappen begon.

16 april 2012, Steven Verhelst
Bankzitter

Als ik naar de marathon van Rotterdam kijk, krijg ik altijd zelf zin om hard te lopen. Maar het regent buiten, en ik heb niet de discipline die ik vroeger had.
   De eerste hardloopwedstrijd die ik ooit liep, was in Schiedam. 1 kilometer. Ik was elf jaar en finishte als derde in een tijd van 4.21.
   Een marathon heb ik nooit gehaald; de langste afstand die ik in wedstrijdvorm liep, was 10 kilometer, in Leiden en in Freising. Beide keren net onder de 48 minuten.
   Nu loop ik maximaal twee keer per week. Want als ik geen doel heb, blijf ik op de bank zitten, of achter mijn laptop.

15 april 2012, Steven Verhelst
Foto's

Ik was in de fotostudio van de Technische Universiteit München om foto's te laten maken voor een of andere website. Ik kreeg wat poeder op mijn gezicht en moest vervolgens breed in de camera lachen. De fotograaf bleef maar afdrukken. Ik weet niet hoe vaak. Veertig keer? Vijftig keer? Honderd keer?
   Na afloop beoordeelden we samen de foto's op de monitor van zijn computer. Er bleven zes acceptabele beelden over.
   'Ik stuur ze volgende week op, want ik moet ze eerst nog bewerken met Photoshop,' zei de fotograaf. 'Dat doen we bij iedereen,' liet hij er nog op volgen, want hij zag mij denken: dat zal bij mij wel nodig zijn.

12 april 2012, Steven Verhelst
Grass

Schrijver en Nobelprijswinnaar voor de literatuur Günther Grass is vorige week in opspraak geraakt vanwege een gedicht dat onlangs in de Süddeutsche Zeitung verscheen. Een gedicht vond ik het nauwelijks, meer een stuk in stukken gehakt proza. Maar goed. Inhoud ging boven vorm, hier. Grass bekritiseerde de sluimerende plannen van Israël om Iran aan te vallen. Nu is hem de toegang tot het land ontzegd.
   Zelf reis ik binnenkort naar Israël, dus ik houd mijn mening voorlopig voor me.

9 april 2012, Steven Verhelst
Pasen

castelfusano

Twintig jaar geleden stond ik op eerste paasdag met duizenden andere mensen op het Sintpietersplein in Rome naar de paus te luisteren. Niet omdat ik katholiek ben en op een bedevaart was, maar omdat we toch in Rome waren, tijdens een schoolreis met 4VWO. Eigenlijk wilden we helemaal niet naar de paus luisteren, maar het stond nu eenmaal op het programma. Wij wilden pizza eten, naar mooie, Italiaanse meisjes gluren, oude Romeinse gebouwen bezoeken op het Forum Romanum en ’s avonds flessen wijn drinken, terwijl de begeleidende leraren op één oor lagen.
   De meesten van ons waren voor het eerst zonder hun ouders op vakantie. Comazuipen bestond nog niet, maar er werden wel diverse badkamers van onze veredelde sta-caravans ondergekotst. Niet door mij – ik ben netjes opgevoed en braakte keurig in het toilet toen dat nodig was. Gevolgd door doortrekken uiteraard.
   Slechts één leerling werd met alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn maag werd leeggepompt. Onze leraar Latijn zag er al oud uit, maar na de Romereis leek hij op slag bejaard en rijp voor zijn pensioen.
   Nu, twintig jaar en ontelbare flessen wijn later, slaap ik op eerste paasdag gewoon mijn kater weg en ga daarna aan het werk. Afgezien van een ei bij het ontbijt en een chocolade haas bij de thee, sta ik niet stil bij het paasfeest, hoe zeer de EO het ook probeert te promoten met hun moderne Passion en Grote Jezus Quiz.
   De historiciteit van de evangeliën zijn net zo plausibel als die van Homerus' Ilias en Odyssee. Het is waarschijnlijker dat het fictieve verhalen zijn, aangevuurd door visioenen van Paulus. Chronologisch gezien schreef hij de eerste bijbelboeken, tientallen jaren na de vermeende kruisiging. De verhalen over Jezus – de maagdelijke geboorte op 25 december, het lopen over water, het genezen van zieken, het opwekken van doden, de opstanding uit de dood – komen regelrecht uit vroegere religies, zoals Joost van den Vondel zijn Gijsbrecht van Aemstel baseerde op de Aeneïs van Virgilius. Het Trojaanse Paard stond model voor Vondels Schuit 't  Zeepaardje.
   Ik  laat het Urbi et Orbi voor wat het is. Misschien blader ik in plaats daarvan mijn plakboek van de Romereis  1992 nog eens door, trek een flesje Italiaanse wijn open en droom weg bij de gedachte aan mooie Italiaanse meisjes.

8 april 2012, Steven Verhelst
Schrijven en chemie

Op advies van schrijver Rick van Leeuwen kijk ik naar het eerste seizoen van de televisie serie Breaking Bad, waarvan de afleveringen gewoon op het internet te vinden zijn. Het draait om een scheikunde leraar die in de methamfetamine business gaat.
   Met een beetje chemische kennis kun je veel dingen in de dagelijkse wereld verklaren. Waarom water vloeibaar is, hoe een batterij werkt, waarom een ei stolt als je het verhit, hoe twee-componenten-lijm werkt. Maar wat een compleet raadsel blijft, is het gedrag van mensen. Om dat te verklaren, moet je schrijver of psycholoog zijn.

6 april 2012, Steven Verhelst
Rammstein


Voordat ik vanuit de Verenigde Staten in Freising kwam wonen, was mijn vocabulaire beperkt tot de songteksten van Rammstein. En nu, na bijna vier jaar? Nog steeds.

4 april 2012, Steven Verhelst
Bangalijsten

Vorige week was er in de media ophef over bangalijsten op internet. Voor de oudere lezer van deze weblog: een bangalijst is een lijst, veelal samengesteld door mannelijke leerlingen uit het middelbaar onderwijs, met daarop de grootste sletten van de school en de handelingen die ze zouden verrichten – al dan niet fictief.
   Toen ik in de brugklas zat, bestonden er nog geen bangalijsten. We hoorden wel via-via wie de grootste sletjes van de school waren. Eén jongen beweerde dat hij een meisje uit klas B1 in het park had gevingerd. We wisten niet of we het moesten geloven, want die jongen had wel vaker stoere praatjes. Maar het zóu kunnen.
   'Wil je mijn vingers ruiken dan?' vroeg hij toen, en hij stak zijn hand naar voren.
  Maar niemand rook. We knikten dat we hem geloofden. Want niemand van ons wist welke geur het bewijs zou vormen.

2 april 2012, Steven Verhelst
Muur

van der Poel

In 1986 was Adrie van der Poel de laatste Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen, een van de meest begeerde voorjaarsklassiekers.
   Ik had weinig hoop dat Vlaanderen's mooiste op de Duitse televisie te zien zou zijn, maar gelukkig ik vond vandaag een kanaal waar ze live verslag deden.
   Sinds dit jaar is het parcour veranderd en de Muur van Geraardsbergen, meestal een beslissende klim in de final, is geschrapt. Er was kritiek. Uiteraard. Tradities horen in ere gehouden te worden. Maar volgens anderen is de Muur binnen een paar jaar vergeten.
   Nu bestond de finale uit de oude Kwaremont en de Patersberg, en het was een mooie finale. De sterksten gingen ervandoor, en uiteindelijk won Tom Boonen in de sprint van een groepje van drie. Het precieze parcours doet niet ter zake, wielerwedstrijden creëren hoe dan ook helden.

1 april 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012



Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden