banner
Op de bonnefooi

wijndop

In Zwitserland kocht ik een fles wijn. Ik had geen tijd om ergens bij een wijngaard te gaan proeven, dus kocht ik een fles in de supermarkt. Op de bonnefooi.
   Ik koop zelden wijn op de bonnefooi.
   Dit keer bleek het een grote miskoop te zijn. De wijn smaakte slecht. Het was een zurig, vlak, mislukt produkt. De fles had geen kurk, maar een glasdop onder het stuk aluminiumfolie dat over de top van de flessenhals zat. Van zo'n sluiting had ik wel gehoord, maar ik had dit soort dop nog nooit eerder gezien. Zo was de aankoop van de fles toch nog enigszins positief. Dat dan weer wel. Maar op de bonnefooi koop ik zelden meer wijn.

29 augustus 2012, Steven Verhelst
Olympiapark

Het was gisteren precies 40 jaar geleden dat de 20ste Olympische zomerspelen in München van start gingen. Van het stadion en het omliggende gebied is nog steeds het Olympiapark overgebleven, waar mensen op hun vrije zondag kunnen wandelen, hardlopen of lui in de zon kunnen liggen.
   Deze zondag was het extra druk. Er waren sport- en speldemonstraties voor kinderen, muziek, en natuurlijk standjes waar je bier en braadworsten kon kopen. Vooral daar stonden drommen mensen.

27 augustus 2012, Steven Verhelst
Geschiedenisvervalsing

Ik ben nooit een echte fan geweest van Lance Armstrong. Ik weet niet waarom. Ik was meer gecharmeerd van Miguel Indurain, de Sfinx van Pamplona. En niemand kan natuurlijk in de schaduw staan van Eddy Merckx.
   Maar goed, Armstrong heeft wel zeven keer de Tour de France gewonnen. En hij is nooit op doping betrapt.
   Dat ze Armstrong nu zijn Tourzeges willen afnemen, grenst aan geschiedenisvervalsing. Jan Ulrich zou dan drie extra Tourzeges toebedeeld krijgen. Maar ook Ulrich heeft ooit doping gebruikt. Hoe ver moeten we gaan? Zelfs Eddy Merckx heeft doping gebruikt.
   Armstrong was een superieure renner. Dat idee zit in mijn hoofd. Maar binnenkort is dat uit de boeken.
   Maakt het eigenlijk uit? Leef je voor het nu of leef je voor de boeken? Voor het nu, zou ik zeggen. Want de toekomst is toch maar klote. Een toekomst waar de uitslag van een sportwedstrijd elk moment veranderd kan worden.

25 augustus 2012, Steven Verhelst
Smaak van Zwitserland

Zwitserland betekent vooral chocola, horloges, en kaas.
   Vanavond maakten we kaasfondue - hoewel het weer eigenlijk te warm was voor zware maaltijden. Een fonduepan leenden we bij de buren. Want elk Zwitsers huis heeft blijkbaar een fonduepan. Officieel moet er Kirschwasser in kaasfondue, maar dat hadden we niet. Misschien hadden we dat ook bij de buren moeten halen, maar dat vond ik een stap te ver. Dan hadden we ook om extra Gruyere, meer stokbrood, comfortabelere stoelen en een airconditioner kunnen vragen.

22 augustus 2012, Steven Verhelst
Geluid van Zwitserland

koe

Met Matt beklom ik La Berneuse, een bergtop van 2048 meter hoog. Op weg naar beneden aten we chocoladeijs van alpenmelk en brood dat met verse, gesmolten alpenkaas belegd was. En we hoorden het geluid van Zwitserland. Koebellen die klingelden.

20 augustus 2012, Steven Verhelst
Lausanne

Het was druk In de trein naar Zwitserland, en er was geen airconditioning. Of in ieder geval deed hij het niet afdoende.
   'Ik zweet,' zei een medepassagier tegen de conducteur, die de kaartjes kwam controleren. 'Ik hoor niet te zweten in de trein.'
   De conducteur zei dat ze elke zomer op hete dagen last hebben van slechte airconditioning. Hij zweette zelf ook. Op zijn roze gezicht stonden dikke druppels.
   'Geeft u maar door aan de technische afdeling dat ze  er iets aan moeten doen.'
   De conducteur verliet de coupé.
   In de volgende trein van Zürich naar Lausanne was het niet minder heet, maar in elk geval minder druk. Tegenover me zat een oude man met gehoorapparaat en een oorbel in zijn oor. Aan de andere kant van het gangpad las een vrouw een tijdschrift, waarbij ze met haar lippen de woorden zachtjes voor zich uit prevelde. De man tegenover me hoorde het natuurlijk niet, maar mij maakte het gek. Gelukkig had ik  mijn iPod bij me. Zo zijn er simpele oplossingen voor simpele problemen. Als bleef het wel heet, natuurlijk.

19 augustus 2012, Steven Verhelst
Neopreen
neopreen
Tijdens het raften kreeg ik een wetsuit van neopreen materiaal aan. Ze waren vers gewassen, zei de medewerker van de watersport organisatie.
   Dat zal wel, dacht ik.
   Toen wij klaar waren, moesten we onze wetsuits gewoon weer op het rek hangen, waar iemand ze met een kleine tuinslang natspoot.
   De volgende dag had ik een lichtrode uitslag op mijn bovenlichaam. Vetschurft van de vorige gebruiker, dacht ik. Of toch een huidreactie op het materiaal?

18 augustus 2012, Steven Verhelst
BOB

Ik reed met de Bayerische Oberland Bahn naar Bad Tölz om te raften. Het logo deed me maar aan één ding denken, de mop met de clou: "Bob? Wie is Bob?"

17 augustus 2012, Steven Verhelst
Elvis

elvis

Het is vandaag de vijfendertigste sterfdag van Elvis Presley. Maar er zijn zoveel lookalikes en imitatoren, en die zullen er blijven, zodat het lijkt alsof hij leeft als nooit tevoren.

16 augustus 2012, Steven Verhelst
Gérardmer

Twintig jaar geleden zag ik voor het eerst de vallende sterren veroorzaakt door de Perseïden, een regen van meteoren die half augustus de dampkring van de aarde binnenvalt. Samen met mijn zus stond ik - met een dekbed om mijn schouders tegen de frisse avondlucht - op het balkon van ons vakantiehuisje in Gérardmer. Ik deed een aantal wensen, die nacht. De meeste hadden met liefde te maken, met meisjes op de middelbare school. Ik was te verlegen om op ze toe te lopen.
   Geen enkele wens van die nacht  is uitgekomen.
   Voor je wensen moet je werken, niet passief wachten.
   Vanavond sta ik niet op mijn balkon om de Perseïden te zien. Ik geloof niet meer in wensen.
   En de liefde? Daar heb ik geen vallende sterren voor nodig.

13 augustus 2012, Steven Verhelst
Zomer

Mohave

De zomer in Zuid-Duitsland is een nare zomer. Soms is het dagen fris, bewolkt of regenachtig, dan weer is het zwoel en drukkend. Maar ik doe het ermee. Ik pas me aan. Wat kun je anders doen?
   Stiekem verlang ik terug naar het voorjaar in de Mohave woestij - die beter is dan welke Duitse zomer dan ook. De Mohave woestijn, waar de hemel blauw is, de lucht droog, en overal waar je kijkt, cactussen en Joshua trees staan.

12 augustus 2012, Steven Verhelst
Regensburg

Regensburg

Regensburg ligt aan de Donau, bij de monding van de rivier de Regen, en is de op drie na grootste stad van Beieren. De oude binnenstad kwam ongeschonden door de bombardementen van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
   Sinds 2006 staat de stad op de UNESCO lijst van werelderfgoed.
   Ik liep door de stad, langs een Romeinse poort, langs de dom, over de oude brug, en ik had een "oorwurm", zoals de Duitsers dat noemen. Een liedje dat in je hoofd blijft zitten. Alles gaat voorbij van Doe Maar.
   Alles gaat ooit tegen de vlakte, dacht ik. Eerst ik, dan mijn ideeën en verhalen, die hopelijk op een dag worden uitgegeven, en op een gegeven moment Regensburg. Alles wordt op den duur vervangen door iets anders. En dat is misschien maar goed ook.

11 augustus 2012, Steven Verhelst
Spam

Aan spam via e-mail ben ik de laatste tien jaar wel gewend geraakt. Berichten waarin mensen (vaak uit verre oorden) om hulp vragen bij het incasseren van grote sommen geld, waarvan een deel aan jou zal worden uitgekeer.
   Gisteren kreeg ik zo'n spambericht per gewone post - uit Valencia, Spanje. Vreemd genoeg was de brief zelf in het Duits geschreven. Een zogenaamde Spaanse advocaat  meldde dat Mathias Verhelst, voordat hij stierf, een bedrag van ruim elf miljoen dollar had nagelaten. En dat ze nu een Verhelst zoeken die het geld wil accepteren (de helft gaat natuurlijk naar de advocaat).
   Zoals met alle spam belandde deze brief ook in de prullenbak.

8 augustus 2012, Steven Verhelst
Moleculair koken 3: Martini-sorbet

martini-sorbet

Ik organiseerde een moleculaire gastronomie avond en de dresscode was 007. De vrouwen die ik had uitgenodigd, kwamen als Bond-girls.
   Ik deed mijn best om op Daniel Craig te lijken.
   Als laatste gang serveerde ik een 007-dessert: een gin-martini sorbet met een olijf en een 'gereconstrueerde olijf': vloeistof van uitgeperste olijf omgeven door een laagje gelei.
   De sorbet smaakte verschikkelijk, maar ik liet niets merken.
   En even later zat ik in de taxi met drie vrouwen op de achterbank, op weg naar wildere oorden.

6 augustus 2012, Steven Verhelst
Moleculair koken 2: zee en zand

zee

Misschien is dit het beste gerecht dat ik tot nu toe gemaakt heb. Een coquille St. Jacques op een bed van watermeloen-gelei, gegarneerd met 'madadamia-zand', limoen, watermeloen-kaviaar en - als metafoor voor de zee - schuim van citroen.

5 augustus 2012, Steven Verhelst
goudvisMoleculair koken 1: goudvis

Goudvissen hebben slechts een geheugen van drie of vijf seconden, heb ik ergens gelezen.
   Op een moleculaire gastronomie avond serveerde ik een "alcohol-goudvis": aperol-balletjes omhuld door een gel, zwemmend in een glas prosecco. Als ik een goudvis zou moeten zijn, wil ik een aperol-goudvis zijn. Een alcohol-percentage van 15%. Geen wonder dat ze zo'n kort geheugen hebben.












4 augustus 2012, Steven Verhelst
Doping

doping

Ook deze Olympische Spelen zijn er al een paar sporters wegens doping naar huis gestuurd. Waar topsport bedreven wordt, wordt nu eenmaal gesjoemeld. Maar slechts een aantal van hen worden gepakt.
   Ik zag een doccumentaire over Ben Johnson, die in 1988 in Seoul de 100 meter sprint voor mannen won. Maar hij werd betrapt op het gebruik van Stanozolol en raakte zijn medaille kwijt aan Carl Lewis. Lewis heeft later toegegeven dat hij toen ook doping gebruikte.
   Goed, dat zijn topsporters. Maar wat mankeert gewone mensen om in de sportschool zichzelf met anabole steroïden in te spuiten...?

2 augustus 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012



Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden