banner
Middelbare school

TVEr is weer eens gedoe over het onderwijs. Leraren protesteren. Leerlingen protesteren. Het schijnt te gaan over de vrijheid van de leraren. Of over de 1040 uren norm.
   Per jaar hebben leraren in het middelbaar onderwijs twaalf weken vakantie. Ik heb er zes. En daarvan neem ik er misschien drie of vier.
   Voor leerlingen betekent 1040 lesuren gemiddeld 20 uur per week in een schoolbank zitten. Wat willen ze dan? Vuurwerk afsteken? Op scooters rondscheuren?
   Mijn middelbare-schooltijd was de meest relaxte tijd van mijn leven. Toen ik scholier was, heb ik misschien meer hardgelopen, getennist, gezwommen en TV gekeken dan in mijn hele leven erna. En de rest van de tijd zat ik waarschijnlijk met de hand in de broek, denkend aan de lerares Nederlands of natuurkunde. Als ik tegenwoordig gestresst ben, luister ik naar de begintune van The A-team, kijk naar een aflevering van Alias Smith & Jones, of denk terug aan de borsten van de lerares natuurkunde.
   Bij een schoonheidssalon in Freising onderga ik een verjongingskuur, maar ik ben bang dat ik niet zo veel jaren win, dat ik terug kan in de schoolbanken. Jammer.

28 januari 2012, Steven Verhelst
Tijdschriften

In 1665 waren er slechts twee wetenschappelijke tijdschriften. Tegenwoordig zijn er ongeveer 23.000 opgenomen in de Web of Knowledge database, maar het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. Het is niet eens bekend hoeveel wetenschappelijke tijdschriften er precies zijn. Het aantal verdubbelt elke 10-15 jaar.
   In al die tijdschriften verschijnen jaarlijks meer dan een miljoen artikelen, en naar het grootste deel kijkt bijna niemand om.
   Het maakt mij wel eens moedeloos.

25 januari 2012, Steven Verhelst
Jaar van de draak

draak

23 januari 2012, Steven Verhelst
Zeilmeisje

Laura Dekker heeft haar reis om de wereld dit weekend op Sint Maarten beëindigd, ondanks al het gezeur van jeugdzorg en onderwijsinspectie. Konden zij in plaats van een gedreven tiener te frustreren niet beter aandacht besteden aan scholieren die spijbelen om wiet te roken, in de pauze winkelruiten inslaan of 's middags aan kelderboxseks doen?
   Het Guiness Book of Records neemt het record niet op. Daar zijn ze mee gestopt toen een zeventienjarige de wereld rond zeilde. Om gevaarlijke situaties te voorkomen.
   In elk geval is het voorbij. Ik vind het geweldig wat Laura heeft gepresteerd.
   Maar nu wil ik nooit meer het woord zeilmeisje horen.

22 januari 2012, Steven Verhelst
Stamppot

stamppot

De horecavakbeurs meldde onlangs dat een meerderheid van de Nederlanders stamppot het favoriete gerecht vindt uit de Nederlandse keuken.
   Ik dacht: welk ander gerecht komt er behalve stamppot, frikandel en nasischijf uit de Nederlandse keuken?

21 januari 2012, Steven Verhelst
Zwart

zwart

Ja, ik zoek vaak iets op op Wikipedia. De betrouwbaarheid is misschien niet 100%, maar geldt dat niet voor elke encyclopedie?
   Vandaag ging Wikipedia 24 uur op zwart. De Engelstalige website althans. De Nederlandse en Duitse sites bleven gewoon in de lucht. Handig als je meerdere talen spreekt.
   Toch sta ik achter het protest van Wikipedia tegen de wetsvoorstellen die in het Amerikaanse congres worden besproken. Ik ben tegen het inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermde werken. Maar elke website aansprakelijk stellen voor de inhoud van door derden geplaatste berichten en links, is ongewenst. En ondoenlijk. Het internet zou ophouden te bestaan.

18 januari 2012, Steven Verhelst
Unwort

Elk jaar wordt er in Duitsland niet alleen een 'woord van het jaar' uitgekozen, maar ook een 'on-woord van het jaar'. Het Unwort des Jahres 2011 is: Döner-Morde.
   Het gaat om een serie moorden die tussen 2000 en 2006 gepleegd is, maar pas dit jaar aan een groep rechtsextremisten is toegeschreven. De slachtoffers waren acht mensen van Turkse komaf en één Griek. Vanaf 2006 werd de serie door de pers met 'Döner-moorden' aangeduid, naar het bekende Turkse broodje met shoarma. Pas nu bekend is dat de moorden door rechtsextremisten gepleegd zijn, is de term tot woord van het jaar verkozen. Want in Duitsland wil men politiek correct zijn.

17 januari 2012, Steven Verhelst
Champagne

'Ik drink champagne als ik win, om te feesten... en ik drink champagne als ik verlies, om mijzelf te troosten.' Dat was de filosofie van Napoleon Bonaparte.
   Duitsers drinken meer schuimwijn dan Nederlanders, gemiddeld zo'n vier liter per persoon per jaar. Maar dat is voornamelijk goedkope sekt van inferieure kwaliteit. In Nederland worden ongeveer 3 miljoen flessen champagne per jaar gedronken, waarvan 1 miljoen in het eerste half uur van het jaar.
   Ik weet niet of ik iets te vieren had of dat ik mijzelf moest troosten. Maar ik trok desondanks een flesje Heidsieck open. Gewoon omdat het lekker is. Dat is mijn filosofie.

14 januari 2012, Steven Verhelst
Crap

crap

Meer dan drie jaar geleden raakte ik tijdens een verhuizing mijn favoriete t-shirt kwijt. Ik weet zeker dat ik het in een van de dozen had gestopt, die per boot vanuit Californië naar Duitsland werden vervoerd. Misschien was het verdwenen in de Bermuda driehoek of gestolen door piraten uit het Caribisch gebied.
   Voor het verlies heb ik dit jaar eindelijk een eenvoudige oplossing gevonden: ik heb opnieuw dat shirt gekocht.

10 januari 2012, Steven Verhelst
Benzine

Al ruim drie jaar heb ik geen auto meer. Ik doe alles op de fiets, en hoef in elk geval geen geld uit te geven aan benzine.
   Autorijders klagen graag over benzineprijzen. Ik las in de krant dat de prijs van benzine gestegen is naar 1,75 euro per liter. In 1970 was dat nog 27 eurocent (60 cent). Meer dan het zesvoudige (waarvan een deel uiteraard door inflatie). Schandalig zou het zijn. Maar vergeten wordt dat de huidige olieprijs van ruim $100 per vat ruim 80 keer hoger ligt dan die in 1970, toen een vat ruwe olie nog voor $1.29 werd verkocht. En vorige week heeft Iran gedreigd om de Straat van Hormuz te blokkeren, waardoor volgens hen de prijs van een vat olie tot boven $200 zal stijgen.
   Het grootste deel van de olie, bijna 90%, wordt niet gebruikt voor het maken van plastics en andere materialen, maar voor de opwekking van energie. Voor transport en warmte. Het wordt verbrand en is voorgoed weg. Meer fietsen dus, en minder stoken. Met een paar vrouwen in een California King bed blijf je ook warm.

7 januari 2012, Steven Verhelst
Farmacie

schedel

Zinvolle medische kennis bestaat nog niet zo lang. Misschien begon het tijdperk van de moderne medische wetenschap bij Antonie van Leeuwenhoek, die micro-organismen ontdekte onder zijn microscoop. Misschien bij Ignaz Semmelweiss, die dokters en vroedvrouwen adviseerde om hun handen te wassen tijdens de bevalling om kraamvrouwenkoorts te voorkomen. Misschien bij de uitvinding van Aspirine, die vanaf 1899 wereldwijd verkrijgbaar was.
   In elk geval werd er in vroeger tijden veel aangemodderd. Met amuletten, heilige brieven, dierenschedels die tegen ziekten zouden beschermen. Bedrog en kwakzalverij. Het ergste is dat zulke praktijken nog steeds plaatsvinden. Chiropractie, acupunctuur, homeopathie. Als kind nam ik zelf nog wel eens een homeopathische druppel als ik verkouden was of keelpijn had. Waarschijnlijk had ik net zo goed een dierenschedel naast mijn bed kunnen zetten. Nu neem ik bij keelpijn gewoon chloorhexidine of amylmetacresol.En zet ik een kop warme thee naast mijn bed.

6 januari 2012, Steven Verhelst
Anti-machines

Tinguely

Machines worden ontworpen om iets nuttigs te doen. Om koffie te zetten, om water weg te pompen, om land om te ploegen, om mensen of goederen te verplaatsen. De machines die kunstenaar Jean Tinguely bouwde, hebben geen nut. Het zijn objecten die eruit zien als machines. Ze maken rare bewegingen, produceren gekke geluiden, of heffen een hamers omhoog om knuffelbeesten op hun kop te slaan. Het zijn anti-machines. Machines die niets anders ten doel hebben dan het publiek te verbazen.

3 januari 2012, Steven Verhelst
Punt

drielandenpunt

Bij Basel bevindt zich het drielandenpunt van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Er staat een metershoog metalen monument.
   Zo bijzonder is een drielandenpunt eigenlijk niet. Zwitserland heeft er meerdere. Met Frankrijk en Italië, met Italië en Oostenrijk, met Oostenrijk en Lichtenstein. Oostenrijk heeft zelfs negen drielandenpunten.
   Of om met Herman Finkers te spreken: het is leuk dat drie landen bij elkaar komen, maar om er nou een punt van te maken...

1 januari 2012, Steven Verhelst

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012



Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden