banner
Babyfrituur

Het is uiteraard een stereotiep idee dat Belgen veel naar de frituur gaan. In Duitsland leeft hetzelfde beeld over Hollanders. Maar ik las het onderstaande in een voorlichtingsboekje van het officiële consultatieburo "Kind & Gezin" over babyvoeding. Het gaat om vast voedsel vanaf 12 maanden.
   'Gebruik bij frituren olie, want die bevat minder verzadigde vetzuren dan vast vet.'
   (In België wordt friet bij voorkeur in rundervet gebakken, maar dit terzijde.)
   Het lijkt mij sowieso geen goed idee om baby's een kroket, frikandel, of frietjes voor te schotelen, om over mexicano's, vuurvreters of viandellen maar te zwijgen.
   Ik heb nog niet nagedacht wanneer mijn docher haar eerste kroket mag eten, maar dat zal nog wel een paar jaar duren. Ze houdt het voorlopig bij een groenteprak en een fruitmaaltijd per dag, en 's ochtends en 's avonds een boterham.
 
29 april 2018, Steven Verhelst

Diskettes

diskettes

In onze plaatselijke supermarkt staat bij de kasse een mand waarin de laatste aanbiedingen liggen. Chocolade sinterklazen die na de kerst nog over zijn, paaseitjes die weken na tweede paasdag nog niet verkocht zijn.
   Vandaag zag ik een pak 3.5'' diskettes liggen. In de aanbieding.
   In 2003 had ik voor het laatst een computer waar 3.5'' diskettes in pasten. Ik vroeg me af waar ze deze diskettes hadden gevonden. Als ze ze nog 15 jaar langer hadden bewaard, hadden ze ze misschien voor veel meer kunnen verkopen.

25 april 2018, Steven Verhelst

Koninklijke serres

serres

De koninklijke serres in het Belgische Laken bij Brussel zijn slechts drie weken per jaar open. Ik ging er dit weekend met vrouw en kind heen. Het was bijna dertig graden en we liepen in lange rijen door de tuinen en kassen met bomen, struiken, planten en bloemen.
   Toen we bezweet en wel buiten waren en besloten om op het gras in de schaduw een korte pauze te nemen, kwam een politieagent ons wegsturen. We mochten aan de overkant van de straat gaan zitten, in de brandende zon.
   'We gaan al weg,' zei ik.
   De koninklijke serres zijn trouwens drie weken per jaar open. Wie er de rest van de 49 weken rondloopt? Misschien werkt de Belgische koning slechts drie weken per jaar - dat zou een hoop verklaren over dit merkwaardige land.

21 april 2018, Steven Verhelst

Duitsers & Oranje

oranje

Vorige week ging ik voor werk naar Duitsland. Op het station zag ik al dat de Duitsers nu al grappen maken over het Nederlands Elftal en hun afwezigheid bij het WK voetbal. En ik ben bang dat dit tot en met de zomer zal doorgaan.
   De vraag is of we ooit nog Snickers zullen eten in Nederland...

17 april 2018, Steven Verhelst

Blauw bier

blauwbier

Op het "Leuven innovative beer festival" waren dit jaar zestien brouwerijen met veel experimentele bieren. Het meest speciale bier dat ik dronk, was waarschijnlijk een blauw bier van een Russische brouwer uit Moskou. Het was een witte India Pale Ale met lychee en Thaise blauwe thee. Het smaakte ook nog eens erg verfrissend.
   Verder dronk ik nog een  gose (een soort Duits geuze bier) met zalmkaviaar erin, van dezelfde Russische brouwer, een wit bokbier met bizongras, een witte tripelbok met gember extract, een zuur pale ale, en een Brett IPA - vergist met de Brettanomyces gist. Maar zo gek als het blauwe bier werd het niet.

14 april 2018, Steven Verhelst

Soep

aardappelsoep

In een aflevering van de sitcom Seinfeld komt een soepverkoper voor, naar wie gerefereerd wordt als de 'Soup-Nazi' - vanwege zijn moeilijke omgang en de speciale bestelprocedure. Anders: geen soep.
   Ik hou ook wel van een soepje op zijn tijd, en die maak ik uiteraard vers. Vanavond was er een aardappel-prei soep met in ganzenvet gebakken aardappel croutons, gegarneerd met verse bieslook.

9 april 2018, Steven Verhelst

Ganzenvet

ganzenvet

Ruim twintig jaar geleden zag ik TV-kok Joop Braakhekke koken met ganzenvet. Gewoon lekker een kledder in de pan doen tijdens het braden.
   In een Britse supermarkt in Oxford zag ik potjes met ganzenvet, en mijn hand ging er automatisch heen. Dit moest ik kopen. Als Vlaamse frieten in rundervet worden gefrituurd, waarom dan niet eens aardappeltjes in ganzenvet bakken?

6 april 2018, Steven Verhelst

Oxford

Oxford chemie

Eind maart was ik voor een symposium in Oxford. Tijdens een rondleiding door de stad kwamen we langs het oude chemiegebouw. Dat was te herkennen aan de schoorstenen.
   Wat was chemie vroeger anders - dan zonder veel kennis van zaken - het verhitten van elementen in de hoop er een klomp goud uit de krijgen? Maar dat is chemie misschien nog steeds. Vele ontdekkingen zijn per toeval gedaan - en dat maakt het misschien juist zo spannend.

3 april 2018, Steven Verhelst

Deadlines & Novitsjok

Novichok

Maart is een drukke tijd voor wetenschappers in België, vanwege de deadline voor subsidieaanvragen van de Vlaamse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek FWO. Ook ik moest er weer aan geloven - want wetenschap betaalt zich niet vanzelf.
   Al een maand geleden wilde ik schrijven over het zenuwgas Novitsjok, waarmee Rusland vermoedelijk een aanslag pleegde op een Russische spion.
    Novitsjok is een familie van zenuwgassen, die in de jaren 70, 80 en begin jaren 90 in de Sovjetunie en Rusland zijn ontwikkeld. Sommige zijn tot tien keer meer actief dan het zenuwgas VX. De structuren, waarnaar het gissen blijft, maar waarvan wordt aangenomen dat het om bijvoorbeeld de bovenstaande chemicaliën gaat, lijken enigszins op Sarin, waarmee in 1995 door een sekte in Japan een aanslag in de metro werd gepleegd.

1 april 2018, Steven Verhelst


Archief 2018






www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden