banner
Die schitterende Tour de France

Tour de France

Eindelijk begint ie dan. Die schitterende Tour de France. Dit jaar misschien wat minder schitterend dan andere jaren vanwege covid19.
   Wat gaat er gebeuren? Zullen ploegen vanwege twee positieve testen, ook van stafleden, naar huis gestuurd worden? Haalt de Tour sowieso Parijs?
   Tijdens de eerste rit zag ik het publiek al dicht op elkaar staan, geheel tegen de adviezen in.
   Ik volg het via televisie en internet. Geen virus dat daar door komt - een computervirus daargelaten.

29 augustus 2020, Steven Verhelst
Vergiftiging

pralidoxime

De Russiche oppositieleider Aleksej Navalny is, volgens Duitse artsen, vergiftigd met een acetylcholinesterase inhibitor, zoals de zenuwgassen Sarin, Tabun en Novitsjok. Met een van de stoffen uit die laatste groep werd in 2018 ook al een aanslag gepleegd op een Russische spion.
   Door deze inhibitoren ontstaat er een ophoping van acetylcholine, met continue stimulatie van de receptoren tot gevolg. Hierdoor ontstaan verschillende symptomen, waarvan een krampende verlamming van de ademhalingsspieren de meest ernstige is en snel tot de dood kan leiden.
   Navalny werd in het Charité ziekenhuis in Berlijn onder andere behandeld met atropine. Dit blokkeert de receptoren van acetylcholine, zodat de overstimulatie niet meer plaatsvindt.
   Ik vroeg me af waarom ze ook niet pralidoxime hebben gebruikt: dit reactiveert het acetylcholinesterase volgens onderstaand mechanisme. Hoewel het langzamer werkt dan atropine, is het effectiever voor herstel.
   Misschien is het wel gebruikt, maar berichtten de kranten er niet over. Wie zal het zeggen? Ik hoop in elk geval dat Navalny herstelt en uitgezocht kan worden wat de precieze oorzaak is. Chemie is niet alleen het probleem  hier, het is ook de oplossing.

25 augustus 2020, Steven Verhelst
Toppop

Het legendarische programma Toppop (hey, hey, hey, AVRO's Toppop!) bestaat 50 jaar. Nou ja, het bestaat niet meer, maar het is 50 jaar geleden dat het begon.
   Wie zet tegenwoordig nog zijn TV aan om hits te horen?
   Ik herinner me Toppop van de kleurentelevisie bij mijn grootouders.
   Thuis hadden we begin jaren 80 nog zwart-wit-TV, die mijn ouders van een of andere kennis hadden gekregen. Maar eens per week, in het weekend, bezochten we mijn opa en oma, toevallig tijdens de uitzending van Toppop.
   Er zijn slechts een paar nummers die mij zijn bijgebleven van die uitzendingen:
   Queen - Radio Gaga
   Culture Club - Do you really want to hurt me?
   Maar vooral: Doe Maar - Pa
   Ik was een fan van Doe Maar, ook al was ik slechts zes of zeven jaar oud. Waarschijnlijk omdat ze in het Nederlands zongen. Engelse teksten kon ik niet verstaan, maar of ik veel van de Nederlandse teksten begreep?
   Van een generatiekloof, waarover Henny Vrienten zingt in het nummer 'pa', realiseerde ik mij later pas het bestaan.
   Nu kijk je naar YouTube om videoclips te zien - of misschien naar een ander medium, en niet meer naar de televisie. Is dat de kloof tussen mij en de volgende generatie...?

22 augustus 2020, Steven Verhelst
Ochtendwip

Toen ik vanmorgen door het park fietste om mijn zoon naar de opvang te brengen, zag ik over een hekje gedrapeerd een rood slipje hangen.
   Was een koppel hier tijdens de ochtendwip betrapt, waren twee tieners hier 's nachts bezig geweest en konden ze na afloop in het donker niet al hun kleren meer vinden, of was dit stukje textiel uit iemands tas gewaaid, van de wasserette op weg naar huis?

20 augustus 2020, Steven Verhelst
Bukowski

Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead. - Charles Bukowski

guest houseVandaag is het honderd jaar geleden dat Charles Bukowski werd geboren. Happy birthday, aan zijn lezers uiteraard. Want lezen moet je hem.
   Ooit bracht ik verlaten door iedereen en alles alleen een paar weken door in Cambridge (Engeland). Ik logeerde in een aftands guesthouse, waar gasten vooral werden verzocht niets kapot te maken. Hoewel niemand dat zou merken, dacht ik, want het meeste was al kapot. In mijn kamer was de draaiknop van de verwarming stuk. Hij zat vast en daardoor was het zo heet, dat ik het raam open moest laten om het dragelijk te houden. In mijn nachtkastje vond ik een bijbel in de bovenste lade, en een gedragen damesslipje in de onderste. De eerste column van deze blog bericht in meer detail over mijn bezoek aldaar.
   Overdag werkte ik in een laboratorium, en 's avonds zwierf ik rond in de stad, totdat het tijd was om te slapen.
   In een kleine boekhandel vond ik een boekje over Bukowski. Het was meer een in elkaar geniet bundeltje stencils, maar het stond vol met citaten en anekdotes. Ik kocht er ook nog de roman Factotum bij - over Bukowski's alter ego Henri Chinaski.
   Met een paar Ales en het boekje ging ik op mijn slaapkamer in het guesthouse zitten. Ik sloeg bladzij na bladzij om en viel met een glimlach in slaap.

16 augustus 2020, Steven Verhelst
Jeden Tag ein Ei

Jeden Tag ein Ei, und Sonntag auch mal zwei. Dat komt uit een of ander Duits Schlagerlied, dat ik ooit eens gehoord heb, toen ik nog in Duitsland woonde.
   Het klopt uiteraard van geen kant. Geen enkele kip legt gemiddeld 1 ei per dag.
   Sommige mensen eten misschien elke dag een ei, en zondag ook wel twee.
   Vroeger was ik spaarzaam met eieren, want dat zou niet goed zijn voor je cholesterol. Later zijn die inzichten weer veranderd.
   Toen ik in de Verenigde Staten woonde, werd elke twee jaar mijn cholesterolgehalte in het bloed opgenomen. De eerste keer was het erg laag. Daarna ben ik meer eieren, bacon en steaks gaan eten. Twee jaar later was mijn cholesterol nog beter. Misschien omdat ik rode wijn dronk bij de steaks, en ook regelmatig ging hardlopen.
   Zolang je genoeg sport, kun je eten wat je wilt - dat is mijn ervaring. Dus eet ik een ei wanneer ik daar trek in heb.

11 augustus 2020, Steven Verhelst
Regenboogzondag


ei

9 augustus 2020, Steven Verhelst
Ammonium nitraat

In Beirut vond op de avond van 4 augustus een enorme explosie plaats. Het werd veroorzaakt door  ammonium nitraat, dat als kunstmest en als explosief gebruikt wordt. In een loods bij de haven lag 2,75 miljoen kilo van dat spul al zes jaar opgeslagen.
   Ammonium nitraat zelf is redelijk stabiel in pure vorm. Het ontleedt bij temperaturen boven 210 graden Celsius, met vorming van waterdamp, stikstof en zuurstof. Het vrijkomen van deze gassen verklaart de enorme drukgolf van de explosies.
   In Beirut ontstond een brand, die de loods met ammonium nitraat in lichterlaaie zette. Daardoor kon de temperatuur hoog genoeg oplopen voor de detonatie. Vlak voor de explosie waren er bruin-oranje wolken te zien, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het gas NO2, een bijproduct van de ontleding van ammonium nitraat.
   De Duitse chemicus Justus von Liebig was een van de eersten die het belang van kunstmest voor plantengroei inzag. Maar hij bekritiseerde het gebruik ook, want het zou de balans in de bodem verstoren.
   Nu is het chaos in Beirut, met vele doden en gewonden te betreuren. Als dat alles voorbij is, moeten we ons misschien afvragen: Is er werkelijk zo veel kunstmest nodig? En wat kunnen we daar zelf aan doen? Een paar keer per week vegetarisch eten, misschien?

5 augustus 2020, Steven Verhelst
Geil op de fiets

Is mijn stuk van gisteren onzin? Of berust het toch op de waarheid?
   Ik heb verhalen gehoord van wielrenners die zo van de fiets houden, dat ze geil de trappers rondmalen. Of van wielrenners die met schele ogen tijdens beklimmingen in de Tour de France keken naar de topless vrouwen die in de berm hen stonden aan te moedigen. Was dat een motivatie om in de remmen te knijpen of om juist sneller te trappen, speurend naar een nóg fraaier stel borsten?

2 augustus 2020, Steven Verhelst
Getrainde edele delen

kapel

In vele dorpjes en gehuchten in Vlaanderen, waar in het weekend wielrenners in volle vaart voorbij razen, staan van dit soort Mariakappelletjes (zie boven).
   Ik weet niet precies waarom ze daar staan, maar misschien is Maria de beschermheilige is van de wielrenners, en vooral van hun geslachtsdelen, die - bekneld tussen zadel en bovenbenen, tijdens een rit nogal te lijden hebben. Ik stel me voor hoe elke wielrenner die aan de kapel voorbij rijdt, al kilometers ervoor heeft zitten kneden, en in het langsrijden of (snel afgestapt) geknield met de koersbroek naar beneden, zijn heilig vocht plengt, zodat Maria het correct functioneren kan controleren.
   In elk geval is het een goede motivatie om te gaan trainen, en wie weet is dat (naast het goede fietsnetwerk en de legendarische wielerhelden) de basis van het jarenlange Vlaamse wielersucces.

1 augustus 2020, Steven Verhelst

Archief 2020





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden