banner
Intussen in Leuven

Het academische jaar is gisteren officieel begonnen. In Leuven werd het - wegens corona in met minder aanwezigen - traditioneel gestart met de 'stoet der togati', een optocht professoren die van de universiteitshal in de Naamsestraat naar de Sint-Pieterskerk aan de Grote Markt gaat.
   Ik was er niet bij - ik had te veel werk te doen in mijn home office.
   Nu de studenten terug zijn, is het meteen een pak drukker in de stad. De radionieuwsdienst berichtte al van overtredingen tegen de corona-maatregelen, deels onder invloed van alcohol, en verschillende proces-verbalen werden al opgemaakt tegen tegenstribbelende studenten.
   Kun je studenten dwingen de door de overheid opgelegde regels te volgen? Studietijd is niet alleen de tijd van leren, maar ook van vrienden maken, feesten, drinken, neuken, eten, sporten, plezier maken en jezelf tien keer tegen komen - soms in de spiegel op een vreemde badkamer, dan weer in de weerspiegeling van het water in een toiletpot, terwijl het met golven uit je keel klettert.

22 september 2020, Steven Verhelst
Intussen in de Tour de France

Primoz Roglic, Sloveense kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, stond 57 seconden voor op zijn landgenoot Tadej Pogacar, met nog twee etappes te gaan - een klimtijdrit en de traditionele rit met het ongeschreven 'geen-aanvals-verdrag' naar de Champs d'Elysée in Parijs.
   Vandaag was dus de laatste mogelijkheid om te winnen. Maar wie geloofde nog in de kansen van Pogacar?
   Ik dacht terug aan de ontknoping van de Tour in 1989.
   Laurent Fignon stond 50 seconden voor op Greg Lemond.
   De laatste rit naar Parijs was een tijdrit van krap 25 kilometer, en vrijwel niemand gaf Lemond nog een kans tegen Fignon - ook geen slechte tijdrijder. Lemond presteerde het onwaarschijnlijk geachte - en Pogacar realiseerde iets soortgelijks, misschien als nog grotere underdog.
   Corona leek de Tour de France te overschaduwen, maar de sport triomfeerde godzijdank.
   Vive le vélo - allez les coureurs!

19 september 2020, Steven Verhelst
Intussen met het klimaat

Donald Trump, president van de Verenigde Staten, was op bezoek aan de Westkust, waar jaar na jaar extremere bosbranden plaatsvinden. Minder regen, hogere temperaturen - door wetenschappers gezien als gevolg van klimaatverandering.
   Trump verzekerde: het klimaat koelt weer af.
   September was ook in Europa zeer warm. Er zijn al opnieuw weer-records gebroken.
   Later dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, en ik vraag mij af: wie gelooft Trump na deze opmerking nog?
   Maakt het nog uit wat je zegt? Hoe gepolariseerd zijn de kiezers al? Gaat het om onderbuikgevoelens tegenover hersenen? En wie laat zich nog leiden door ratio in de tijd van een overkill aan Fake News, gefaciliteerd door internet en social media?
   Misschien moeten we terug naar een analoge wereld, met kranten en radionieuwsdienst-berichten als bron van informatie.

14 september 2020, Steven Verhelst
Intussen in de wereld

Het is 11 september. Het radionieuws opende met het bericht dat het precies een half jaar geleden was dat de Wereldgezondsheidsorganizatie corona uitriep tot pandemie. Volgens de nieuwslezer is de pandemie de ingrijpendste gebeurdenis wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog.
   Pas later werd er bericht over de herdenkingen van de aanslagen van 11 september 2001.
   Ik weet nog waar ik was - op de laboratoriumzaal 142 van de laagbouw van de Gorlaeus laboratoria in Leiden, toen radio 3 in hun middaguitzending het eerste bericht doorgaf over een vliegtuig dat tegen het World Trade Center zou zijn gevlogen.
   Nadat ik rond 6 uur 's avonds thuis was gekomen, zat ik tot half twee 's nachts voor de televisie. De volgende ochtend fietste ik nog voor 7 uur naar het station om een ochtendkrant te kopen, want in die tijd las je nog papieren kranten.
   SInds 11 september 2001 zijn een aantal veiligheidsmaatregelen gekomen die nooit meer zijn teruggedraaid toen Bin Laden is gedood. En ik ben bang dat sommige maatregelen genomen tijdens de coronacrisis ook niet meer teruggedraaid gaan worden. Dat we in de toekomst vaker met mondmaskers rond zullen lopen en panisch overal onze handen zullen ontsmetten - maar dan zonder dat er een gevaarlijk virus rondgaat. Wanneer gaan we van het nieuwe normaal terug naar gewoon normaal...?

11 september 2020, Steven Verhelst
Intussen in California

Golden Gate

Het Westen van de Verenigde Staten brandt. Ik zag foto's van de San Francisco Bay Area en Silicon Valley met luchten die oranje kleurden door de branden in de verte, foto's waarin de hemel midden op de dag half verduisterd was, waardoor straatlantaarns automatisch aangingen.
   Het leken wel scènes van Mars uit de film Total Rekall of van de apocalyptische wereld uit de film Terminator.
   Ik heb vier jaar in California gewoond, midden in Silicon Valley, niet ver van de hoofdkwartieren van Google, Yahoo, Facebook.
   Hierboven een foto van betere tijden, een in de mist gehulde Golden Gate Bridge. Ik verlang er nog vaak naar terug. Naar het California van vijftien jaar geleden - niet dat van nu.

8 september 2020, Steven Verhelst
Intussen in België

De Katholieke Universiteit Leuven is in opspraak geraakt door de dood van een student tijdens een ontgroening door de studentevereniging Reuzegom, een zelfverklaard elite-clubje, waarvan ex-leden zich in 'hogere' maatschappelijke functies bevinden. Het voorval vond al in 2018 plaats, maar in juli publiceerde een krant een reconstructie van de ontgroening. De student in kwestie, Sanda Dia, moest op de eerste dag veel zuipen (uiteraard), daarna zijn roes uitslapen, terwijl alle kranen in zijn woning waren afgeplakt. En toen begon de ontgroening pas goed.
   Ik was deze blog aan het schrijven, met alle details, toen mijn computer plotseling herstartte en alle tekst verdwenen was. Mischien een teken, want de gebeurtenissen zijn te walgelijk voor woorden. Uiteindelijk werd Dia met een lichaamstemperatuur van 27 graden bij het ziekenhuis afgedropt. Twee dagen later stierf hij door meervoudig orgaanfalen.
   In de tussentijd hadden de Reuzengommers alle sporen, zowel fysiek als digitaal, zo goed mogelijk proberen te wissen, ook op aanraden van hun ouders, van wie verschillende advocaat zijn.
   De KU Leuven gaf de studenten die de ontgroening uitvoerden een taakstraf, en ze moesten een essay schrijven. Een te lichte straf, vinden velen nu.
   Het is na de reconstructie misschien makkelijk oordelen. Wat was er toen bekend? En heeft een universiteit de middelen om uit te zoeken wie verantwoordelijk was, en daarop een strafmaat te zetten? De rechtzaak tegen de leden van Reuzegom moet nog plaatsvinden - hopelijk worden zij passend gestraft.

4 september 2020, Steven Verhelst

Archief 2020







www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden