banner
Pasjesweemoed

pasjes

In een oud pepermuntdoosje vond ik een groot aantal oude pasjes. Pasjes van Amerikaanse supermarkten, oude simkaarten, verlopen kortingskaarten van de Duitse spoorwegen, oude creditcards, een lidmaatschap van een videotheek in Californië, en een pasje van de Palo Alto Library (het onderwerp van de allereerste blog op deze site).
   Ik had ze bewaard, deels uit vergeetachtigheid, deels uit weemoed. Deze pasjes openden de toegangsdeur tot mijn geheugen en lieten het heden voor even verdwijnen.
   Nu knipte ik ze door, want wie te veel bewaart, heeft geen plek voor nostalgie uit het nu.

16 juni 2019, Steven Verhelst
Nieuw

Het oudejaar werd voor mij bijzonder afgesloten; ik werd vader van jou, mijn zoon, mijn tweede kind.
   Als man zat ik er verloren bij. Ik keek naar de monitor die de barensweeën opnam. Het was een golvende lijn. Het apparaat gaf een krakend en fluitend geluid, alsof het storm was op zee.
   Ik had een boek bij me van Jacob Maarten Arend Biesheuvel. Wie weet hoe lang dit kon duren. Het was niet de bundel "Zeeverhalen", maar de net uitgekomen boek "Verhalen uit het gekkenhuis".
   De wereld is een gekkenhuis. Wen er vast maar aan.
   Wat je ziet, wat je denkt dat je ziet, en wat er werkelijk gebeurt, zijn drie verschillende dingen.
   Wat zul jij later zien, als je kijkt naar mij?

1 januari 2019, Steven Verhelst
Uittreding

Een paar weken geleden hoorde ik van de hardloopwedstrijd 20 km door Brussel. Ik heb zelden langer dan 10 km gelopen, maar ik besloot de afgelopen 3 weken flink langer te lopen dan normaal.
   Vanochtend om half zes verliet ik mijn huis voor een stuk van zestien kilometer.
   Ik liep langs het kanaal van Leuven richting Wijgmaal. Slechts af en toe kwam ik een fietser tegen. Mijn gedachten hingen als een Heliumballon in de lucht en gingen mijn voetstappen vooruit om mijn verdere route uit te zetten. Toen ik weer bij de werkelijkheid kwam, wist ik even niet waar ik was. Misschien was dit geluk: een leven buiten dit lichaam - zoals een leven in woorden dat ook is.
 
24 mei 2018, Steven Verhelst

Reve en Telefoonboek

Reve

Gerard Reve kondigde ooit zijn "Boek van het violet en van de dood" aan als het boek dat alle andere boeken overbodig zou maken, behalve de Bijbel en het telefoonboek.
   Het Telefoonboek wordt dit jaar voor het laatst uitgegeven, want internet neemt de rol over.
   Betekent dit dat ook Reve's boeken overbodig zijn geworden?

11 januari 2018, Steven Verhelst

Watertoren

watertoren Zeist

Een watertoren diende vroeger voor het voorzien van genoeg druk in de waterleidingen. Terecht, want stromend water is het keurmerk van beschaving. Net als de schone onderbroek - al hangt deze natuurlijk sterk samen met de aanwezigheid van stromend water.
   Halverwege de negentiende eeuw ontstonden de eerste waterleidingbedrijven die thuis water leverden door de aanleg van leidingbuizen. Pas in 1900 kwamen er meer waterleidingbedrijven.
   Vroeger waren er zo'n 250 watertorens in Nederland, nu zijn er nog ongeveer 170, waarvan de helft werkzaam.
   Ik logeer twee weken in Zeist en zag daar bovenstaande watertoren. Ik geloof niet dat hij nog in gebruik is. Tegenwoordig wordt de waterdruk verzorgd met behulp van pompen. Dat betekent aan de ene kant meer schone onderbroeken, maar aan de andere kant minder van deze fraaie torens aan de horizon.

16 juli 2017, Steven Verhelst

2017

kaleidoscoop

2017 wordt een bijzonder jaar. Het jaar dat ik jou voor het eerst zal ontmoeten.
   Nu zit je nog in je moeders buik, maar je beweegt al met je armen en je benen, alsof je zwemmend een uitweg wil zoeken in de richting van de buitenwereld. Blijf nog maar even in het veilige donker daarbinnen.
   Ik zal je alvast één ding verklappen: de wereld is verschrikkelijk. Maar het leven is mooi. En soms is het misschien andersom.
   Een betere samenvatting kan ik niet geven. Dus blijf nog maar even daarbinnen, in het velige donker.
   Vannacht werd er vuurwerk afgestoken om de jaarwisseling te vieren. De één geniet ervan, de ander ergert zich eraan, en een derde verliest een hand of een oog.
   Niemand mag nog een flesje shampoo meenemen in een vliegtuig, maar zodra het nieuwjaar nadert, kan iedereen ongestoord explosieven kopen. Mijn mening is duidelijk: ik vind het onzin dat dat gebeurt. Jij moet je eigen mening vormen. Maar zul je voorzichtig zijn?
   Het duurt nog een aantal weken, en dan komt voor jou het vuurwerk, een lichtspektakel dat je nog nooit gezien hebt. Vlekken in alle kleuren bereiken je netvlies, en er is nog geen touw aan deze chaos vast te knopen. Ik zal je proberen te leiden in deze kaleidoscoop die de wereld je voorspiegelt, tot je je eigen weg kunt vinden. Zul je voorzichtig zijn?

1 januari 2017, Steven Verhelst

Joshua Tree

Joshua Tree

Drie dagen in Las Vegas is het maximum. Meer kan ik niet verdragen.
   Ik reed naar de Mojave woestijn en wandelde naar Teutonia Peak, waar je een machtig uitzicht hebt over alle Joshua Trees. Er was niemand - een mooi contrast met de chaos in Las Vegas.
   Joshua Trees groeien slechts op een paar plekken in Nevada en Californië. Waar het overdag meer dan veertig graden wordt, en 's nachts sterk afkoelt. Waar nauwelijks regen valt. Waar andere bomen opgeven - daar groeit de Joshua Tree.
   Soms vragen mensen welk dier je zou willen zijn. Maar biologisch gezien zijn we dieren. Misschien zou de vraag moeten zijn: welke plant zou je zijn? En ik denk dat het antwoord voor mij simpel is: een Joshua Tree.

23 augustus 2016, Steven Verhelst

Impossible

In de pub Rose & Crown in downtown Palo Alto zat ik aan de toog. Het begon zoals alle barverhalen begonnen: "Ik wilde net weggaan, toen..."
   Ik wilde net weggaan, toen een jongeman mij aansprak. Hij leek een beetje op Joran van der Sloot. Hij bestelde een bier, we raakten kort aan de praat en hij vroeg me mee te gaan naar het andere eind van de bar, waar zijn meisje wachtte.
   "Ze is saai," zei hij.
   Dus ik flapte er wat rare verhalen uit.
   Hij bleek voor een bedrijf te werken, dat namaakvlees en namaakkaas ontwikkelt gebaseerd op plantaardige ingrediënten. Impossible foods. In de ogen van het meisje zag ik dollartekens glinsteren.
   Later bleek het dat hij op een eerste date met het meisje was.
   "Ga niet nog eens met deze jongen uit," zei ik tegen haar, toen hij even naar de WC was. "Hij is onmogelijk. En voor je het weet lig je op de bodem van de oceaan."
   Toch gingen ze samen weg.
   Dan moet ze het zelf maar weten, dacht ik. Ik ging ook weg en fietste door de nacht naar mijn logeeradres.

19 augustus 2016, Steven Verhelst

Trein naar surrealisme

Ik nam de S-Bahn naar een station in het noorden van Essen. Ik wilde tegenover iemand gaan zitten, maar zag plotseling dat er op de grond een klein plasje kots lag. En daar middenin een sleutel. Ik deinsde achteruit en liep verder. De jongen die er zat glimlachte begrijpend. Maar zelf vond hij het blijkbaar geen bezwaar daar te zitten.
   Een sleutel in een kledder kots. Daar zat een verhaal achter.
   Ik ging ergens anders zitten. Schuin tegenover me zat een vrouw met een vreemd gevormd gezicht. Een lap vlees hing langs haar wang naar beneden. Als een kalkoen.
   Hoe vaker ik er even naar keek, hoe meer de vrouw op een kalkoen begon te lijken.
   Was ik hier in een surrealistisch verhaal terechtgekomen, waarin mensen langzaam in dieren veranderen? Misschien was de jongen die daarnet nog geglimlacht had, nu al veranderd in een hond die de plas kots aan het oplikken was.
   Mijn trein stopte bij het station en ik maakte me zo snel als ik kon uit de voeten.

20 november 2015, Steven Verhelst
Zwagerman

zwagermanVroeger ging ik vaak naar het Letterkundig Museum in Den Haag. Toen de permanente tentoonstelling "Waar Woorden Gaan" er nog was.
   Ik stapte meestal op Hollands Spoor uit en liep door de Haagse rosse buurt in de richting van Den Haag Centraal, waarachter het Letterkundig Museum lag. Ik stapte langs de ramen en bekeek de meisjes in bikini, maar koos uiteindelijlk voor de letteren. Literatuur is voor eeuwig en een ontmoeting op  zo'n treurig kaal matras met een handdoek erop slechts voor vijf of tien minuten. Die dames proberen je zo snel mogelijk weer buiten de deur te krijgen.
   Elk bezoek aan het Letterkundig Museum bleef ik een paar minuten voor de vitrine met het manuscript van Gimmick! staan.
   Thom Hoffman noemde Gimmick! "De Avonden van de jaren 80." En misschien is dat ook wel zo. Het is al zeker twintig jaar geleden dat ik het gelezen heb. Hoog tijd om het nog eens open te slaan.
   Eerder dit jaar gaf Zwagerman zijn archief aan het Letterkundig museum. Manuscripten, een jasje, een typmachine.
   Was hij toen al bezig afscheid te nemen?
   Gisteravond werd bekend dat Joost Zwagerman door zelfmoord om het leven is gekomen.
   Begin jaren negentig las ik zijn boeken, toen ik besloot om redacteur van de schoolkrant te worden, toen ik merkte dat schrijven iets waardevols was, toen ik er langzaamaan van overtuigd raakte dat ik ook schrijver wilde worden - een ambitie die na mijn verhuizing uit Nederland ergens in het midden is blijven zweven, maar dit terzijde.
   Zwagerman vertelde in De Wereld Draait Door regelmatig over kunst, met passie, met enthousiasme. Maar dat zegt niet zo veel. Depressieve mensen kunnen zichzelf anders voordoen dan ze zich voelen. Dat weet ik uit ervaring.
   Anders dan Grunberg en Giphart ging hij de "Generatie Nix" vooraf. Hij had de bewonderenswaardige gave om steeds weer een compleet andere roman te kunnen schrijven. In een andere stijl, als een kameleon. De houdgreep. Gimmick! Vals licht. De buitenvrouw. Chaos en rumoer. Zes Sterren. Het lijkt misschien niet veel in de bijna dertig jaar dat hij schrijver was, maar hij publiceerde ook verschillende dichtbundels, bloemlezingen en talloze bundels met essays.
   Ik heb Joost Zwagerman slechts een keer live gezien. In Spijkenisse trad hij samen met Ronald Gipart op. Ik stelde een vraag - intelligent genoeg om een boek kado te krijgen. Zo groot was ons generatieverschil. Ik stelde vragen over boeken, hij deed boeken kado.
   Vanavond doe ik niks. Ik lees niks, ik luister niks. Ik ben stil. Ik drink een flesje wijn, mijn gedachten vol groen papier.

9 september 2015, Steven Verhelst
Nederlandse woorden

Behalve leuke Vlaamse woorden, bestaan er natuurlijk ook geinige Nederlandse. Je hoort ze alleen niet zo vaak. Zoals koeterwaals, muilpeer, lummelen, baardaap, veeg uit de pan, lamzak, sloddervos, minkukel, antimakassar en wiedeweerga. Probeer morgen minstens drie van deze woorden te bezigen, en het komt wel goed met uw humeur.

4 februari 2015, Steven Verhelst
Vreemde woorden

Het was in de jaren 80, we zaten nog op de lagere school en wisten niet wat al die woorden betekenden.
   Met een vriendje ging ik naar het zwembad, waar we in de kleedkamer meeluisterden met een gesprek tussen twee jongens.
   'Zometeen lekker kijken naar al die wijven in bikini's.'
   'Kijken? Alleen kijken?'
   'Ja, jezus, jij pijpt ze meteen.'
   'Pijpen? Hoe kun je een wijf nou pijpen?'
   Wij hadden slechts een vaag idee waar het over ging.
   Een jaar later wisten we al veel meer. We zaten op de achterste bank van een bus die ons voor een schoolexcursie naar Blijdorp zou brengen. We keken door de ruit aan de achterzijde naar de auto's die achter ons reden. Toen we voor een verkeerslicht stonden, stopte er een cabriolet achter ons met een enorme blonde stoot erin. Met tieten waar we onze tienerwangen graag tussen zouden willen leggen. We joelden en drukten onze lippen tegen de ruit. De blonde vrouw stak haar middelvinger op en legde die op haar uitgestoken tong. Wij dachten slechts aan één ding. Pijpen.

14 augustus 2014, Steven Verhelst
Tolletje

In een surprise-ei vond ik een klein tolletje, dat met een plastic snoertje tot snorren gebracht kan worden.
   Ik moest denken aan mijn opa, met wie ik op zaterdagochtend spelletjes deed wanneer mijn oma in de slagerij werkte. Mijn favoriete spel bestond uit een klein, zeskantig, houten tolletje dat met de hand op een vlak tafelblad of schaakbord tot draaien gebracht moest worden, totdat het omviel op een van de zes kanten. Op de zijde die naar boven lag, stond dan bijvoorbeeld "neem 1" of "geef 2". Als speler moest je dan twee fiches in de pot doen, of er juist eentje uithalen. Want elke speler had fiches, en het was natuurlijk zaak aan het einde van het spel zo veel mogelijk fiches te hebben. Het beste kon het tolletje op "neem alles" komen, zodat je de gehele pot naar je toe kon schuiven.
   Veel had het spel niet om het lijf. Je hoorde het draaien van het tolletje op het schaakbord, het druppen van de kraan in de keuken, het tikken van de klok. En af en toe het gejuich van mij of mijn opa, wanneer "neem alles" naar boven lag.
   Nu tol ik rond in de wereld, aangedreven door het lot, nog immer wachtend tot ik ergens voorgoed neerkom - hopelijk met de boodschap "neem alles".

22 april 2014, Steven Verhelst

Wijn

wijn

Ik zat in mijn huis, alleen, zonder mijn liefje. Ik moest eruit, dacht ik, en ik besloot naar een wijnproeverij te gaan, die in München plaatsvond. Ik was op zoek naar Rieslings en Spätburgungers die me lyrisch zouden maken.
   Ik proefde één wijn die een blend was van Spätburgunder en Cabernet Dorsa. Die laatste is een kruising van Cabernet Sauvignon en Dornfelder, ontwikkeld in de jaren 70 in Duitsland. Het was een wijn om in lichte extase van te raken.
   's Avonds kwam ik terug in een leeg huis. Ik dronk een flesje van de Spätburgder-Cabernet Dorsa en las in een boek van Bukowski. "When you drank, the world was still out there, but for the moment, it didn't have you by the throat."

24 november 2013, Steven Verhelst
Rare museums

museum

Ik hou van rare museums. In het verleden was ik onder andere in het Mütter museum (Philadephia), het Bunny museum (Pasadena), het Psychiatry, and industry of death museum (Los Angeles). Toen las ik over het "Zentrum für Aussergewöhnliche Museen" in München. Een museum dat bestaat uit rare museums. Het Sissi-museum, het Paashaasmuseum, het museum voor nachtspiegels, het Go-kartmuseum, het museum van parfumflessen, het beschermengelmuseum en het hangslotmuseum.
   Om half drie kwam ik aan bij Westenriederstraße 41, maar er was niets. Het museum is jaren geleden opgeheven. Wat er met alle paashazen, nachtspiegels en parfumflessen gebeurd is, weet ik niet.
   In juli ben ik een tijdje in Nederland. Dan wilde ik eigenlijk naar het Boudewijn Büch museum gaan. Ik ging er van uit dat zijn manisch verzamelde collectie aan snuisterijen, waaronder de pik van Napoleon, een dodo-botje, een jasje van Mick Jagger en heel veel boeken, in een museum ondergebracht zou zijn. Maar op internet kan ik er niets over vinden.
   Vanmiddag keerde ik teleurgesteld terug naar huis en trok een flesje wijn open. Misschien moet ik zelf een museum beginnen. Het museum van treurige lege flessen.

22 juni 2013, Steven Verhelst
Ondergang

huizen

Ik maakte een ommetje door de oude buurt waar als kind elke ochtend naar mijn lagere school liep. De trappenhuizen die er staan, worden gesloopt. Sommige liggen al in puin.
   Mensen van wie ik niets weet, hebben hier euforische en tragische momenten meegemaakt. In deze huizen. Binnen deze muren.
   Alles moet tegen de vlakte. Plaats maken voor iets anders. Ook ik - ooit.   

26 december 2012, Steven Verhelst
Bangalijsten

Vorige week was er in de media ophef over bangalijsten op internet. Voor de oudere lezer van deze weblog: een bangalijst is een lijst, veelal samengesteld door mannelijke leerlingen uit het middelbaar onderwijs, met daarop de grootste sletten van de school en de handelingen die ze zouden verrichten – al dan niet fictief.
   Toen ik in de brugklas zat, bestonden er nog geen bangalijsten. We hoorden wel via-via wie de grootste sletjes van de school waren. Eén jongen beweerde dat hij een meisje uit klas B1 in het park had gevingerd. We wisten niet of we het moesten geloven, want die jongen had wel vaker stoere praatjes. Maar het zóu kunnen.
   'Wil je mijn vingers ruiken dan?' vroeg hij toen, en hij stak zijn hand naar voren.
  Maar niemand rook. We knikten dat we hem geloofden. Want niemand van ons wist welke geur het bewijs zou vormen.

2 april 2012, Steven Verhelst
Relatietherapie & kunstmatige inseminatie

physalis

Mijn physalisplantjes krijgen bloemen, maar bij gebrek aan bijen moet ik als relatietherapeut optreden en met lichte dwang de bevruchting op gang helpen. Het heeft resultaat. In de lampion-achtige blaadjes beginnen zich vruchtjes te vormen, die ik – zodra ze rijp zijn – genadeloos van hun ouders zal scheiden en op zal eten. Het beroep van relatietherapeut heeft zo zijn voordelen.

6 augustus 2011, Steven Verhelst
Vergane gloriedagen

golden nugget

Vroeger was downtown Las Vegas, met name Fremont Street, het centrum van entertainment. Daar verschenen de eerste casino's. Golden Gate, Binion's en Golden Nugget. Nu wordt Las Vegas voornamelijk geassocieerd met de casino's op Las Vegas Boulevard, zoals The Venetian, The Mirage, Flamingo en New York-New York. De gloriedagen van downtown Las Vegas zijn voorbij.
   Ik was downtown gegaan om in de Golden Nugget een pokertoernooi te spelen. Het was half elf 's ochtends. Zonder neonlichten was de sfeer er uitermate treurig. Binnen zaten bejaarde mannen en vrouwen met een flesje bier achter de eenarmige bandieten, de fruitautomaten. Ze staarden met een holle blik in de ogen voor zich uit. Hun gloriedagen lagen ver in het verleden. Hun restte slechts het wachten op een laatste jackpot.
   En mijn gloriedagen, dacht ik, komen die ooit nog? Of zijn ze al in stilte voorbijgegaan?

8 april 2011, Steven Verhelst
 Naaktslakken, zelfbevlekking, weissburgunder

naaktslakIk ging hardlopen in de regen, maar kwam geen collega-hardlopers tegen; slechts af en toe een wandelaar met paraplu die mij treurig aankeek.
   Wat ik wel tegenkwam, waren naaktslakken. De wegen lagen er bezaaid mee. Het was goed weer voor de naaktslak, vochtig, nat. Ze aten zich vol en hadden daarna seks met elkaar. Wat een leven.
   Thuisgekomen besefte ik dat dát het leven is. Eten en de liefde bedrijven.
   ’s Avonds maakte ik burrito’s, en als toetje avocado-ijs met aardbei en meloen, gegarneerd met munt. Later, tijdens het schrijven, dronk ik een glas weissburgunder en at een stukje brie. Van de liefde bedrijven kwam het niet.
   Als naaktslakken geen partner kunnen vinden, hebben ze seks met zichzelf. Ik nam nog een glas weissburgunder. Wat stond mij te doen?
   Ik las Gerard Reve’s Gedicht voor dokter Trimbos: ‘“Goedkope wijn, masturbatie, bioscoop”, / schrijft Céline. / De wijn is op, en bioscopen zijn hier niet. / Het bestaan wordt wel eenzijdig.’

24 juli 2010, Steven Verhelst
Wodka

Reizen met het vliegtuig betekende vroeger vooral veel gratis drinken. Tegenwoordig moet er voor elk alcholhoudende drankje worden betaald. In elk geval bij United, de luchtvaartmaatschappij waarmee ik van San Francisco, via Orange County en Chicago, terug naar Duitsland vloog. Sterker nog: er wordt zelfs geen contant geld meer geaccepteerd. Alleen creditcards zijn nog geldige betaalmiddelen voor alcoholische dranken.
   Naast mij zaten twee Russen. Ze vroegen om wodka en wreven dollarbriefjes tussen hun vingers.
   De steward zei: 'Creditcard. We accepteren alleen creditcards.'
   Maar geen enkele creditcard van de Russen werd door het betaalautomaat herkend. Intussen werd er flink in het Russisch gepraat.
   De steward zette de wodkaflesjes weer op zijn karretje.
   'But vee hef the mooney,' zei een van de Russen, terwijl hij met zijn dollarbriefjes zwaaide.
   'Geef ze die wodka maar gratis,' zei een andere steward tegen de eerste. 'Het zijn Russen.'
   Ik probeerde dezelfde truuk, en ik kreeg geen gratis drank. 'But I have the money,' zei ik, een paar dollarbriefjes uit mijn portemonnee halend. Maar ik had geen Russisch accent.

2 april 2010, Steven Verhelst

Archief 2019







www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden