banner
Bad Brambach

Op weg naar de tweejaarlijkse conferentie van de International Proteolysis Society in het Tsjechische Marianske Lazne moet ik met de trein overstappen in Cheb.
   Cheb ligt op de grens met Duitsland en is slechts vijftien of twintig kilometers van Bad Brambach in Vogtland-Plauen - de geboorteplaats van Andreas Mahlknecht uit het boek Stand-in van Ernest van der Kwast (origineel verschenen onder de naam Sieger Sloot). Zijn voorouders waren violenbouwers, maar zijn nooit bekend geworden. Zelf wilde hij niets liever dan verdwijnen, wat hem uiteindelijk lukte door stiekem achter in een kofferbak mee te liften naar Frankfurt, onder een stapel handdoeken.
   Bad Brambach is een kuuroord, en Marianske Lazne is dat ook. Wie weet verdwijn ik er ook wel onder een stapel handdoeken.

29 september 2019, Steven Verhelst
Een goede dag voor de Nederlandse sport

Ik weet niet welke prestatie indrukwekkender was: die van wielrenster Annemiek van Vleuten (wereldkampioen op de weg na een solo van 100 km) of die van hardloopster Sifan Hassan (wereldkampioen op de 10 km hardlopen, als eerste Europeaan sinds 1995.
   Van Vleuten heb ik helaas niet kunnen zien, maar de prestatie van Hassan zag ik live op televisie. Gek genoeg was dit pas haar tweede officiële 10 km op de baan! In een tot verbeelding sprekende versnelling in de laatste ronde wist ze de Ethiopische en Keniaanse concurrenten ruim achter zich te laten.
   Het stadion zat behoorlijk leeg, en het is goed dat supporters dit event, dat om onzinnige redenen in Qatar wordt gehouden, boycotten. Misschien had ik dat als televisiekijker ook moeten doen. De volgende race van Hassan zal ik wel via een live ticker op internet volgen.

28 september 2019, Steven Verhelst
Belgische films

Alle goede Vlaamse films zijn misschien met Jan Decleir - hoewel ik me niet herinner er meer gezien te hebben dan "De zaak Alzheimer" - over een huurmoordenaar die aan Alzheimer begint te leiden en probeert zijn opdrachtgever te vinden, die hem een kind wilde laten vermoorden.
   Goed, ik heb de films Karakter en Off Screen ook gezien, en ik realiseer me nu dat ik de mini-serie Sil de Strandjutter als kind heb gezien bij mijn opa en oma. Maar dat waren alle (in elk geval deels) Nederlandse producties.
   Deze week zag ik de Vlaamse film Patser. Over wat Marokkaanse wannabe gangsters in een pauperwijk in Antwerpen. Ali B. kwam er ook in voor, als een Hollandse maffioso. Maar de film zelf vond ik nogal saai - geen aanrader wat mij betreft. Misschien haddenJan Decleir moeten vragen voor een rol.

25 september 2019, Steven Verhelst
Bramen

Ik maakte met mijn twee kinderen een fietstocht ten noordwesten van Leuven, richting Haacht en Tildonk. Ik op mijn fiets, de twee kindjes in de aanhanger achter mijn fiets. We reden langs water, tussen maisvelden door, passeerden eendjes, ganzen, schapen, paarden en koeien. Mijn dochter zong liedjes, mijn zoon hoorde ik lachen.
   Uiteindelijk kwamen we terecht bij de microbrouwerij Hof Ten Dormaal, een hoevebrouwerij. Boeren en brouwen. Zo was er op deze fietstocht voor elk wat wils.
   Ik dronk "Zure van Tildonk Bramen". Een bier dat zijn zuur dankt aan (vermoed ik) een gisting met een melkzuurbacterie, waarna het bier op houten vaten wordt bewaard met toevoeging van bramen. Het was heel lekker en verfrissend.
   Mijn dochter kreeg een glas spuitwater en mijn zoon een fles melk.
   Daarna fietsten we met een geluksgevoel van binnen door de maisvelden en langs de vaart weer terug naar huis.

21 september 2019, Steven Verhelst
Verhuizen

De gemiddelde Vlaming verhuist maar 11,5 kilometer verder. Dat meldde verschillende kranten. Een wetenschapper aan de KU Leuven heeft onderzoek gedaan.
   Het verbaast me niks, want van Vlaamse collega's hoor ik wel dat zij het al ver rijden vinden naar de grens. En dat terwijl je van Leuven in drie kwartier in Duitsland zit en binnen een uur in Nederland.
   Hoe ver ben ik eigenlijk verhuisd?
   Als ik de verhuizingen als kind binnen mijn geboorteplaats Vlaardingen meereken, ben ik precies tien keer verhuisd, met een totale afstand van 30.001,3 kilometer. Gemiddeld dus 3000 kilometer per verhuizing. De grootste afstanden waren uiteraard van Nederland naar  Somerville (greater Boston area) en terug, en van Nederland naar Palo Alto (Californië) en daarvandaan naar Beieren.
   Mijn laatste verhuizing was er eentje die mij 2,9 kilometer verder bracht. Misschien begin ik geïntegreeerd te raken in Vlaanderen...

17 september 2019, Steven Verhelst
Ig Nobelprijs

Zoals elk jaar worden er in de maand voor de uitreiking van de Nobelprijzen, de winnaars van de Ig Nobelprijzen bekendgemaakt. De Ig Nobelprijs voor chemie ging dit jaar naar een onderzoek dat de hoeveelheid speeksel had gemeten dat door kleuters geproduceerd wordt. Dat bleek om een halve liter te gaan.  Ter vergelijk: de geschatte hoeveelheid dagelijks speeksel geproduceerd door een volwassene is een tot anderhalve liter. Alleen bij kleuters, peuters en vooral baby's belandt een flink deel daarvan buiten de mond - dat heb ik de afgelopen twee jaar wel ervaren. Of de vloer daardoor smeriger wordt of juist schoner (speeksel bevat ook antibacteriële stoffen), dat is de vraag. Misschien interessant voor een wetenschappelijk onderzoek...?

13 september 2019, Steven Verhelst
Het brein

Kort na de aanslagen van elf september, achttien jaar geleden, kwam er op een obscure website van de Church of Euthanasia (save the planet - kill yourself) een of andere muziekclip uit die door veel mensen als shockerend werd ervaren. Het waren beelden van de aanslagen gemengd met pornografische beelden. Het verhaal erbij was dat de hoofdpersoon in de clip zat te masturberen bij de beelden van de aanslagen. People dive into the street, while I play with my meat. Gek genoeg herinner ik me nu nog een deel van de tekst, terwijl ik me soms niet herinner waar ik vijf minuten geleden mijn sleutelbos heb neergelegd. Het brein werkt op een merkwaardige manier.

11 september 2019, Steven Verhelst
De gildesteen der vaders

fiets

Een kinderzitje achterop de fiets is bijna als een gildesteen - een gevelsteen op een gildehuis van bijvoorbeeld de wevers of de kleermakers. Ik was natuurlijk al 2,5 jaar lang vader, maar pas nu voel ik dat ik echt tot het gilde der vaders ben toegetreden. 

5 september 2019, Steven Verhelst
Naar school

In België gaan kindjes vanaf 2,5 jaar al naar school. Het is een soort peuterschool, uiteraard. Maar ze blijven er wel zitten totdat ze naar het middelbaar gaan.
   Vandaag was het voor mijn dochter zo ver.
   Kleine meisjes blijven klein... al is ze natuurlijk wel wat groter geworden dan 2,5 jaar geleden.
   Vanmiddag kwam ze thuis en ze: "Ik ben kleiner dan mama."
   Groter dan en kleiner dan - dat hadden ze dus al geleerd.

2 september 2019, Steven Verhelst

Archief 2019





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden