banner
Vrouwen in de wetenschap - 2

Ik kreeg van een vriend het volgende artikel uit de NRC toegestuurd. NRC checkt: "Mannen stijgen sneller in de wetenschap." Oordeel: niet waar, met alweer een verwijzing naar de Rathenau studie over vrouwen in de wetenschap (zie ook blog van 13 februari). Het ging weer om een reken- en interpretatiefout. Je zou bijna gaan denken dat vrouwen niet goed kunnen rekenen of redeneren.

26 februari 2019, Steven Verhelst
Nederlands

De Vrije Universiteit van Amsterdam stopt met hun opleiding Nederlands. Het was een kleine rel volgens de nieuwsberichten. Maar er zijn wel meer universiteiten zonder een studie Nederlands, dus volgens mij is het een storm in een glas water.
   Wel neemt het aantal studenten Nederlandse taal- en letterkunde (zoals de studie officieel heet) flink af. Terwijl het Nederlands en de Nederlandse literatuur toch zo mooi zijn. Daar moeten ze eens aandacht aan besteden bij De Wereld Draait Door... - dat doen ze uiteraard wel, want er worden maandelijks boeken besproken, en er zijn ook regelmatig schrijvers te gast. Maar de halfwaardetijd van nieuws en praatprogramma's is kort in deze wereld van Twiter en Instagram. Een paar Tweets later zijn alle vorige al weer vergeten, en wie vandaag het hardste schreeuwt, krijgt de meeste aandacht.
   Ik dwaal af en raak verstrikt in Nederlandse taal. Dat zouden meer mensen moeten doen.

22 februari 2019, Steven Verhelst
Vrouwen in de wetenschap

Deze woensdag, een dag na de Internationale Dag van Vrouwen in de Wetenschap, was er aan de KU Leuven een kort symposium met de titel "Women in Science".
   Het gaat in discussies over vrouwen in de wetenschap vaak over nummers, over lekkende pijplijnen, over glazen plafonds. Maar vorig jaar liet ik in een stuk in de Volkskrant al zien dat dit op een misverstand berust, een rekenfout - later bevestigd door het Rathenau instituut.
   Dit symposium ging meer over kwalitatieve perceptie van vrouwen in de wetenschap en de onbewuste vooroordelen die er heersen in de hoofden van mensen.
   Een van de spreeksters pleitte ervoor dat vergaderingen op tijden worden gehouden die niet te laat in de middag zijn, "want vrouwen moeten hun kinderen uit de opvang halen."
   Hoewel het om een vrouwelijke professor ging, was dat uiteraard een vrij seksistische opmerking, want ook mannen halen hun kinderen uit de opvang.
   Ik pleit vooral voor een mensvriendelijke universiteit - dat komt iedereen ten goede.

13 februari 2019, Steven Verhelst
Stank

Een deel van Nederland kreeg deze dagen te maken met stankoverlast, door een lek in een tank waar  een smeermiddel in zat. De naam Petrolad, die  in de media gegeven werd, zei mij weinig. Ik ken de chemische structuur niet en kan daarom ook weinig zeggen over de toxiciteit. Ik vermoed dat het om een zwavelverbinding gaat - want die veroorzaken over het algemeen flinke stank.
   Sommige chemici onder ons zullen zeggen dat selenium en vooral tellurium verbindingen nog meer stinken. Van een anorganisch chemicus uit Duitsland hoorde ik ooit dat er buiten een scheikunde gebouw ooit één druppeltje van een tellurium bevattend stofje was gemorst, waardoor de hele campus en het omliggende gebied moesten worden ontruimd. Gelulkkig werk ik niet met tellurium. Dan liever een lek in een tank met Petrolad.

9 februari 2019, Steven Verhelst
Vaders en zonen

Mathieu van der Poel

Op het graf van de zoon van Goethe staat "zoon van Goethe" - geen voornaam.
   Daar moest ik aan denken toen Mathieu van der Poel vandaag zijn tweede WK titel bij het veldrijden won, nadat hij er die jaar lang naast had gegrepen. Wat dat laatste betreft, begon hij een beetje op zijn vader Adrie te lijken, die zes tweede plaatsen behaalde en altijd naast de wereldtitel leek te grijpen, totdat het in 1996 dan eindelijkl raak was.
   Bij Adrie van der Poel bleef het bij die ene titel. Nu overtreft  de zoon zijn vader - bij het veldrijden tenminste. Want vader Van der Poel won op de weg ook talloze wedstrijden, waaronder De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, en twee etappes in de Tour de France.
   Ik hoop van harte dat Mathieu van der Poel zijn vader daarin ook overtreft. Dan gaan wij als wielerliefhebbers mooie jaren tegemoet.
   Zoons moeten hun vaders overtreffen. Soms krijgen zij betere kansen (zoals ik, die de mogelijkheid had te gaan studeren), of zijn zij daadwerkelijk meer getalenteerd. Maar wat staat je te doen als je een beroemde vader hebt? Aan drank en drugs raken , en uiteindelijk een naamloze dood sterven?

3 februari 2019, Steven Verhelst

Archief 2019





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden