banner
Verrassing

Ik ben al bijna achttien jaar niet in Parijs geweest. Maar morgen komt daar verandering in. Dan neem ik mijn vriendin op een verrassingsweekend mee naar die stad. Voor mij wordt het ook een verrassing, want veel meer dan de Eiffeltoren, de spiegelzaal van Paleis Versailles en de Arc de Triomphe kan ik mij niet herinneren.

28 februari 2013, Steven Verhelst
Currywurst - II

Tussen een Currywurst en een Kackwurst zit één dag. Of twee, als er sprake is van verstopping.
   In Amerika is het meest gebruikte woord misschien het "f-word". In Duitsland wordt vaker verwezen naar de aars en alles wat daar uit komt. Zo leer ik steeds meer Duitse woorden die op de middelbare school niet in ons leerboek stonden.

23 februari 2013, Steven Verhelst
Currywurst

currywurst

In Duitsland is de Currywurst populair. Hij schijnt in 1949 uitgevonden te zijn, in een Berlijnse snackbar. In Berlijn is in 2009 zelfs het Duitse Currywurst-museum geopend.
 Ik kreeg onlangs een boekje waarin een recept voor Currywurst stond. Maar gelezen heb ik het niet, want het recept is simpel. Bereid een Bratwurst toe in een pan, snijd hem in stukken en gooi er vervolgens ketchup en kerriepoeder over. Eet smakelijk.

22 februari 2013, Steven Verhelst
Geld

Op de ARD heb ik wel eens een reportage gezien over een echtpaar dat zonder geld leefde. Ze scharrelden hier en daar uit vuilcontainers van winkels weggegooide produkten op. Hun koelkast en vriezer waren niet op elektriciteit aangesloten, maar stonden gewoon buiten in de schaduw. Dat werkt in de winter heel goed.
   Persoonlijk zou ik zo niet willen leven. Uiteindelijk heb je altijd weer geld nodig.
   Wetenschappers gebruiken een deel van hun tijd om subsidieaanvragen te schrijven. Soms een klein deel van de tijd, en soms een groot deel. Door de NIH in de Verenigde Staten wordt vaak  slechts 5-10% van de aanvragen gehonoreerd. Hoe veel effectiever zou wetenschap zijn als je gewoon een grote zak geld zou krijgen?

21 februari 2013, Steven Verhelst
Kiel - 2

Ik ben druk bezig met subsidie-aanvragen om mijn wetenschappelijk onderzoek te financieren. Tijd om literatuur te lezen heb ik niet. En om deze blog krijgt ook geen regelmatige updates.
   Zaterdagavond was de laatste avond dat ik tijd had om te lanterfanten. Ik zat op mijn hotelkamer in Kiel. Niemand van de chemische bijeenkomst wilde mee de kroeg in. Dus zat ik op bed nog een pijpje bier te drinken. Ik had de keuze tussen drie verschillende vormen van vermaak: de televisie, het nieuwe testament van de Bijbel, of een wetenschappelijk artikel over intramembraanproteases. Ik koos voor het laatste. Er zijn zaterdagavonden die ik als nerd doorbreng. Maar gelukkig komen die weinig voor.

13 februari 2013, Steven Verhelst
Kiel

Dit weekend zit ik in Kiel. Niet voor mijn plezier, maar voor de chemie.
   Veel noordelijker dan Kiel kun je in Duitsland niet komen. Ja, Flensburg, dat tegen Denemarken ligt. Daar komt een pils vandaan dat in een beugelfles zit. Net als Grolsch, mijn favoriete Nederlandse pils.
   Hopelijk hebben ze in Kiel Flensburger pils. Daar kan ik er wel een paar van gebruiken.

9 februari 2013, Steven Verhelst
Toekomst

tarot

Als ik ergens een waarzegger of een tarotkaartenlegger zie, heb ik altijd de neiging om naar binnen te stappen. Gewoon voor de lol. Gedaan heb ik het nog nooit. Wel legde ik ooit zelf Tarotkaarten, en besprak iemands verleden, heden en toekomst.
   Ik wil mijn exacte toekomst niet weten. Dat slaat alle hoop, levenslust en actie de bodem in. De toekomst moet je zelf maken. Je hebt ze zelf in handen. En dat is wel zo leuk.

8 februari 2013, Steven Verhelst
Mening

Dat iedereen een mening heeft over vanalles en nog wat, vind ik niet erg. Laat de gedachten van mensen lekker in hun eigen schedel rondkolken. Maar de opinie van columnisten komt tegenwoordig steeds vaker prominent naar voren op de websites van kranten.Waar zijn vroeger tijden gebleven? Dat de feiten beschreven worden en ik zelf mijn mening kan vormen? Of is de huidige gemiddelde lezer daar niet meer toe in staat? 

5 februari 2013, Steven Verhelst
Koorts

De meting van de lichaamstemperatuur is het betrouwbaarst als het rectaal gebeurd. Volgens de medici althans. Maar ik begin er niet aan. Al tientallen jaren meet ik bij ziekte mijn temperatuur onder de oksel, en ik weet precies wat mijn acceptabele waarden zijn.
   In elk geval had ik een koorts te pakken.
   Onder de wol kruipen met een warme kruik, zegt grootmoeders advies.
   Ik kruip liever in bed met een kruik jenever. Daar word je ook warm van, en het ontsmet tegelijkertijd de keelholte. Maar een kruik jenever had ik niet. Dus kroop ik zo maar onder de dekens. 

3 februari 2013, Steven Verhelst
Anoniem

anoniem

Soms, als ik een vakantiefoto van New York City zie, verlang ik om daar te wonen. In een kleine woning, net een blokkendoos, samen met duizenden anderen in hetzelfde gebouw. Anoniem. Mijn identiteit uit zich slechts op papier.

1 februari 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013



Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden