banner
Duitse woorden 5: Freibierfest

Gisteren was in Freising zoals elk jaar het Freibierfest. Een bierkroes kopen, onbeperkt laten vullen. Dat klinkt gunstiger dan het is. Maar elk jaar worden de kroezen duurder.
   Bierschiss had ik niet, hoewel ik toch gebarbecued had met worsten, spiezen en steak.

29 juni 2013, Steven Verhelst
Duitse woorden 4: Bierschiss

Bierschiss. Ook wel fecale detonatie. Daar hebben Duitsers last van wanneer ze veel bier gedronken hebben. Een explosieve, vloeibare, complete leging van de endeldarm. Met een enorme stank, naar het schijnt. Ik heb nog nooit last gehad van Bierschiss. Misschien is het genetisch bepaald. Of misschien komt het omdat ik me niet overdadig te goed doe aan vette worsten.

27 juni 2013, Steven Verhelst
Duitse woorden 3: Mit den Eiern schaukeln

Nederlanders eten uit hun neus. Ze draaien met hun duimen. Of ze lummelen wat rond.
   Duitsers schaukeln mit den Eiern, schommelen met hun kloten. Mannen uiteraard. Wat vrouwen doen als ze niets om handen hebben weet ik niet.

26 juni 2013, Steven Verhelst
Duitse woorden 2: Ohrwurm

Een Ohrwurm is een stuk muziek dat maar in je hoofd blijft zitten. Vaak zijn het irritante deuntjes die je nog kent van vroeger. Een van de meest irritante oorwurmen die ik ken is dit. Dat blijft uren in mijn hoofd zitten, en blij word ik er niet van.

25 juni 2013, Steven Verhelst
Duitse woorden 1: Glückspilz

Eerder deze maand schreef ik al over het langste Duitse woord, dat uit de boeken is geschrapt. De laatste dagen van juni zal ik ook aan Duitse woorden wijden. Want het Duits heeft een groot aantal grappige, mooie of rare woorden.
   Toen ik vandaag uit München terugkwam, vroeg een oudere man, die iets weg had van Aart Staartjes, of ik misschien een dagkaart naar München had en of hij die mocht hebben.
   Ik gaf hem het kaartje.
   Soms verkoop ik mijn kaartjes voor de helft van de prijs, als ik in de loop van de middag al weer terug ben. Maar nu had ik het hem al gegeven. De man glunderde. 'Ik bin so ein Glückspilz,' zei hij.
   Een mazzelaar. Een lucky bastard. Een gelukspaddestoel.

24 juni 2013, Steven Verhelst
Museum voor lege flessen

flessen

Gisteren liep ik in de Englische Garten, een groot park in München. In het gras, langs de paden, bij bankjes, overal zag ik flessen, de nacht ervoor achtergelaten door Duitse drinkebroers. Het leek wel een museum voor lege flessen.
   Op een gedenkmonument zag ik een lege fles bourbon whiskey staan. En een fles halfmousserende aardbeienwijn. Daar zat nog een bodem in. Logisch, want aardbeienwijn is natuurlijk niet te drinken.

23 juni 2013, Steven Verhelst
Rare museums

museum

Ik hou van rare museums. In het verleden was ik onder andere in het Mütter museum (Philadephia), het Bunny museum (Pasadena), het Psychiatry, and industry of death museum (Los Angeles). Toen las ik over het "Zentrum für Aussergewöhnliche Museen" in München. Een museum dat bestaat uit rare museums. Het Sissi-museum, het Paashaasmuseum, het museum voor nachtspiegels, het Go-kartmuseum, het museum van parfumflessen, het beschermengelmuseum en het hangslotmuseum.
   Om half drie kwam ik aan bij Westenriederstraße 41, maar er was niets. Het museum is jaren geleden opgeheven. Wat er met alle paashazen, nachtspiegels en parfumflessen gebeurd is, weet ik niet.
   In juli ben ik een tijdje in Nederland. Dan wilde ik eigenlijk naar het Boudewijn Büch museum gaan. Ik ging er van uit dat zijn manisch verzamelde collectie aan snuisterijen, waaronder de pik van Napoleon, een dodo-botje, een jasje van Mick Jagger en heel veel boeken, in een museum ondergebracht zou zijn. Maar op internet kan ik er niets over vinden.
   Vanmiddag keerde ik teleurgesteld terug naar huis en trok een flesje wijn open. Misschien moet ik zelf een museum beginnen. Het museum van treurige lege flessen.

22 juni 2013, Steven Verhelst
Heet - 3

De zomer dat ik geboren werd, was een van de warmste van de vorige eeuw. Via de krant werd burgers opgeroepen om bomen en struiken in de buurt water te geven.
   Het was 14 juli, en mijn moeder lag te puffen. Vanwege de warmte, en ook wel een beetje omdat ik eraan kwam.
   Vlak na mijn geboorte zag mijn huid geel, en moest ik onder een rode lamp liggen. Ik had een Thai kunnen zijn, een Hong-Kongees, een Singaporeaan, of een ander kind uit de Aziatische tropen. Misschien dat ik daarom de warmte goed verdragen kan. Ik had mij bij mijn geboorte gelijk aangepast aan het klimaat. Maar dat viel tegen. Want daarna kwamen er winters, sneeuwbuien, ijsvlakten, elfstedentochten. Leuk om naar te kijken, maar slecht voor mijn gemoed, dat pas weer rijst bij zonneschijn en stijgende temperaturen.

21 juni 2013, Steven Verhelst
Heet - 2

Ik kan goed tegen de hitte. De thermometer wees gisteren bijna dertig graden en ik ging gisteren ruim vijf kwartier hardlopen. Ik vind het wel lekker. Voor zweet dat van je lichaam gutst, moet je in de sauna betalen.
   Daarna snel een koude douche.
  In Duitsland is vrijwel nergens airconditioning, en op dagen als deze mis ik dat wel. Want ik vind het onfris om op mijn werk met klamme oksels en parelend voorhoofd te zitten.
   Woonde ik maar in Las Vegas of Los Angeles. Daar zou ik lekker koel binnen zitten - om te lezen en te schrijven. Ik zou alleen 's middags naar buiten gaan om hard te lopen, en 's avonds om bij de drankwinkel een ijskoud sixpack Sierra Nevada Pale Ale te kopen.

20 juni 2013, Steven Verhelst
Heet

Er heersen tropische temperaturen in München. Gisteren zat ik in de Biergarten van Hofbräukeller een grote pul bier te drinken - hoewel dat door de gezondheidsorganisaties afgeraden wordt, las ik vandaag in de Volkskrant. Niet de Hofbräukeller, maar het drinken van alcohol.
   Ik voelde me prima. Mijn blik ging de biertuin rond. Zwetende, vette wijven en kerels wijdbeens zaten op te kleine klapstoelen de inhoud van hun glazen weg te werken.
   Mijn vriendin is een weekje weg, en dat moet je natuurlijk uitbuiten. Ik wenkte de serveerster en bestelde nog een pul zomerbier.

18 juni 2013, Steven Verhelst
Fietscowboy

band

Ik was op weg met mijn Sirrus Specialized fiets. Op een klein stukje onverharde weg tussen Neufahrn en Pulling kreeg ik een lekke band. Mijn repareerset en handpomp had ik thuis liggen.
   Het was warm, de zon scheen fel. Ik liep met mijn fiets aan de hand over de wegen langs de weilanden naar het S-Bahn station in Pulling. Gelukkig had ik geld bij me, zodat ik een treinkaartje naar mijn woonplaats kon kopen. Het perron was uitgestorven. Ik zette mijn fiets tegen een houten bankje en luisterde naar de geluiden om mij heen. Vogels, insekten.
   Plotseling hoorde ik een zacht piepen. Ik keek opzij. In de verte kwam een trein aanrijden.
   Zo deden cowboys in het wilde westen dat, dacht ik. Ze legden hun oor op de rails om te horen of er een trein aan kwam die ze wilden overvallen.
   Heel kort voelde ik me een cowboy. Een cowboy met een kreupel stalen ros. Een wapen had ik niet, dus op een overval zou het niet uitlopen. Ik nam mijn fiets op de schouder en stapte stil de trein in.

16 juni 2013, Steven Verhelst
Brein

Ik was bij een voordracht van een zoöloog, tijdens de afstudeerceremonie van mijn vriendin. De lezing ging over het brein. Waar dient het brein voor? Vele organismen leven zonder brein, en dat doen ze al honderden miljoenen jaren.
   En dan komen er opeens dieren, met hersenen. De mens loopt daartussen, denkend dat hij bijzonder is. Maar is het brein van de mens echt zo speciaal? Wij hebben geen overdreven groot brein. De blauwe vinvis heeft een brein van bijna zeven kilo - al is dat klein ten opzichte van zijn lichaamsgewicht. Maar ook in dat opzicht (hoeveelheid brein per lichaamsgewicht) is de mens niet heel bijzonder. Wel heeft de mens het grootste aantal neuronen van alle organismen, zo'n honderd miljard. Gefeliciteerd, mens!
   Waarom heeft de mens zo veel neuronen? Energetisch is het voor het lichaam ongunstig, want een brein kost veel energie. Eén theorie is dat het door vrouwen komt. Zoals vrouwen voor zoveel dingen in deze wereld verantwoordelijk zijn. Het is de "handicap-theorie". Waarom heeft een pauw zo'n grote, rare staart, die alleen maar in de weg zit? Vrouwen denken (onbewust): als dit mannetje ondanks deze handicap overleven kan, moet hij wel goede genen hebben. Het brein is ook een biologische handicap, omdat voor het onderhoud en gebruik van het brein veel voeding nodig is. Maar hoe herkent de vrouw een groot brein? Een groot hoofd zegt niets. Daar kan ook een klein brein in zitten. De vrouw kijkt naar de producten van het brein. Naar sculpturen, schilderkunst, literatuur.
   Een brein is fijn, en een brein is een kwelling. Maar dat er kunst uit voort komt, is waarschijnlijk onvermijdelijk.

11 juni 2013, Steven Verhelst
Pomp

pomp

Ik heb al veel dingen in mijn laboratorium gerepareerd. Als iets kapot gaat, ben ik niet bang om het open te schroeven. Dat heb ik geleerd van een analist op Stanford, die ooit als automonteur gewerkt had. In de afgelopen jaren heb ik al een pH-meter, een centrifuge, een magneetroerder, een magneetroerder met verwarmingsplaat, een waterbad met thermostaat, en vier vacuumpompen gerepareerd. Twee van de pompen n waren oliepompen (of schottenpompen; zie foto), en twee waren membraanpompen. Membraanpompen zijn waarschijnlijk het eenvoudigst. Het mechaniek is zowat onverwoestbaar, en het zijn vrijwel altijd de afdichtingsringen of de membranen die kapot zijn en vervangen moeten worden..
   Tijdens mijn promotietijd liepen er drie amanuenses rond op onze afdeling. Die deden zulk werk altijd, zodat wij ons met wetenschap bezig konden houden. Wie weet heb ik aan het eind van mijn wetenschappelijke carrière genoeg ervaring om zelf als amanuensis aan de slag te gaan.

7 juni 2013, Steven Verhelst
pseudoephedrinePseudoephedrine

Op zoek naar een middel om van mijn kater af te komen vond ik afgelopen weekend een zakje granulaat dat een mengsel was van aspirine en pseudoephedrine. Het laatste is eigenlijk een middel tegen verkoudheid. Maar het is ook een stimulant. Na een uurtje was mijn kater weg, en voelde ik me weer in staat om de wereld op mijn schouders te nemen.

6 juni 2013, Steven Verhelst
 5 jaar

laptop

Vijf jaar geleden arriveerde ik in Duitsland, met drie koffers, een kartonnen verhuisdoos, en een laptop.
   Ik bracht de spullen boven en ik ging met mijn jetlag op de parketvloer zitten. Mijn appartement was leeg, mijn koelkast was leeg, mijn hoofd was leeg, en mijn maag was leeg. Ik ging op zoek naar een supermarkt en kocht melk, brood, kaas en fruit. Nog steeds ga ik regelmatig naar die supermarkt voor melk, brood, kaas en fruit.
   Nu is Duitsland - na Nederland - het land waar ik het langst gewoond heb. Duitsland - het land van bier, braadworsten en zwetende mannen. Waar de snor en de mat nog met trots gedragen worden. Waar men nog beleefd is en bijna iedereen met 'u' aanspreekt. Waar de economie nog redelijk loopt. En waar ik waarschijnlijk nog wel een paar jaar zal blijven wonen.
   De koffers en de verhuisdoos heb ik nog. De laptop is inmiddels ter ziele gegaan, maar uiteraard heb ik een andere gekocht. Want zonder laptop kan ik niet.

5 juni 2013, Steven Verhelst
 Regen

water

Het regent al dagen in Beieren. Als ik over de Korbinianbrücke rijd, zie ik dat de fietspaden langs de Isar zijn overstroomd. Huizenbezitters pompen water uit hun kelders en garages. En de brandweer is druk in de weer om een ondergelopen straat met grote slangen leeg te pompen. Is het het gevolg van Gods toorn, van global warming, of is het gewoon een slechte zomer?

4 juni 2013, Steven Verhelst
 Woorden

Tot voor kort bestond het officieel langste Duitse woord uit 63 letters. Want in het Duits kun je bijna alles in een samenstelling aan elkaar plakken.
   Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.
  Het stamt uit de tijd van de BSE-crisis, en een of andere wet daarover. Maar aangezien de wet wordt veranderd, verdwijnt het woord.
   Nu telt het langste woord dat in de Duden (de Duitse Van Dale) staat 36 letters.
   Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung.
   Een aansprakelijkheidsverzekering voor autobezitters. En die heb ik sinds kort ook.

3 juni 2013, Steven Verhelst
aspirineAspirine

Mijn voorraad aspirinetabletten rook naar azijn. Geen raadsel voor een chemicus. Ontleden in salicylzuur en azijnzuur.
   Ooit maakte ik aspirine tijdens een scheikundig praktikum in Leiden. Het kristalliseert mooi uit. Maar gebruiken deed ik het niet. Het ging na een NMR meting in het afvalvat. Net als de ontleden aspirine die ik nu had.

2 juni 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013



Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden