banner
Shakespeare & Bier

Vandaag is het vierhonderd jaar geleden dat Shakespeare overleed, en vijfhonderd jaar geleden dat het Duitse Reinheitsgebot werd ingesteld. Dat laatste zegt dat bier alleen water, gerst en hop mag bevatten.
   Met Shakespeare heb ik weinig. Ik heb ooit wel een aantal werken van hem moeten lezen, maar ik ben van mening dat je toneelstukken moet zien, niet lezen. Maar de strakke versvorm van het toneel van vroeger spreekt mij niet aan. Sommige van zijn sonnetten vind ik dan weer wel mooi.
   Met bier heb ik meer affiniteit dan met Shakespeare - dat lijkt me duidelijk. Het Reinheitsgebot is een mooi gegeven uit vroeger dagen, maar ik vind dat de Duitsers er iets te star mee omgaan. België heeft een veel grotere verscheidenheid aan bier - want zij gebruiken andere granen, suiker, kruiden en soms ook vruchten om hun bier een apart karakter te geven. En dat zou allemaal tegen het Reinheitsgebot zijn. Ik houd van Belgische bieren. Maar aan de andere kant ken ik ook een aantal fantastische Duitse bieren, zoals de Weihenstephaner St. Vitus Weizenbock of Schneider Weiße Tap 5 (Meine Hopfenweiße) - maar strict gezien zijn die ook niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen, omdat deze witbieren van tarwe gemaakt zijn.
   Reinheitsgebot of niet - ik blijf graag een biertje drinken en daarbij een boekje lezen - zolang het geen Shakespeare is.

23 april 2016, Steven Verhelst

Vuile sokken

sokken

Na een pubcrawl avond die me langs The Eagle, The grain & hop store, en The Flying Pig bracht, en na een bezoek aan een kleine biomedische start-up in Cambridge, kwam ik veel te vroeg weer aan op London King's cross. Ik had bijna drie uur te doden.
   Ik lunchte in een nieuw gebouw van de Wellcome Trust - een liefdadigheidsorganisatie gevormd door een startkapitaal van Sir Henry Welcome. Er waren ook verschillende kleine tentoonstellingen, waaronder een uitstalling van de verzameling van Wellcome (met bijvoorbeeld een gouden tandenborstel van Napoleon) en een kunstzinnige medische tentoonstelling, waar een kunstenaar 23 paar vuile sokken had opgehangen in de vorm van de menselijke chromosomen.
    Een vuile sok bevat trouwens ook DNA, en het blijft ook de vraag in hoe verre levende materie van dode materie verschilt. Dat is misschien nauwelijks een medische, maar eerder een filosofische vraag.

22 april 2016, Steven Verhelst

Eurostar

Vandaag en morgen heb ik een aantal besprekingen in Bedford en Cambridge. Door de situatie aan vluchthaven Zaventem, waar vorige maand een terroristische aanslag plaatsvond, ga ik met de Eurostar trein naar Engeland. Dat is nog sneller dan vliegen, dus dat treft. De terminal op Bruxelles-Midi is net als op het vliegveld. Paspoort controle, bagage door de X-ray, een wachtbereik met kleine winkeltjes. Het enige verschil is dat je vloeistoffen in flacons van meer dan 100 milliliter wel mee mogen.

21 april 2016, Steven Verhelst

Belgische efficiëntie

Toen ik van de Technische Universiteit München naar het Leibniz Instituut voor Analytische Wetenschappen in Dortmund verhuisde, kon ik na een week al weer scheikundige experimenten doen.
   Begin 2015 werd ik aangesteld als professor aan de KU Leuven. Vandaag is er eindelijk één zuurkast in mijn laboratorium gebruiksklaar gemaakt. Nu moet er nog een schoonmaakploeg komen, want de werklieden vonden het niet nodig om apparatuur te beschermen tegen stof en rondvliegende sloophamers. Belgische efficiëntie heet dat.

19 april 2016, Steven Verhelst

Brabantse Pijl

Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl is een Vlaamse semi-klassieker, die sinds 2007 in Leuven start. Ik was dit jaar uiteraard van de partij. De wedstrijd is de overgang van de kassei-klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en natuurlijk Parijs-Roubaix, naar de klassiekers in de Ardennen.
   Om tien over twaalf raasde ik met mijn fiets de Gasthuisberg af, waar ik werk. Om half een startten de renners in het centrum van Leuven. In een paar minuten waren ze weg; en daarna stoempte ik mijzelf weer de Gasthuisberg hoog, terug naar mijn laboratorium. Maar het leek wel alsof ik sneller ging dan anders.

13 april 2016, Steven Verhelst

Wordt Reve nog gelezen?

Vandaag is het tien jaar geleden dat Gerard Reve overleed.
   Eigenljk zou ik naar Machelen-Zulte moeten gaan, dacht ik gisteravond, om zijn graf te bezoeken.
   In De Wereld Draait Door werd aan enkele jongeren gevraagd of ze wel eens een boek van Reve hadden gelezen. Maar er gingen geen handen omhoog.
   Zou Reve gelijk krijgen met zijn volgende uitspraak? "Na mijn dood word ik op de scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie Tweede van der Helst was?"

8 april 2016, Steven Verhelst

Morgen komt de vuilnisman

In de supermarkt kocht ik een stukje Epoisses, een Franse kaas uit de Bourgogne. Ik dacht dat ik die wel eens vaker gegeten had, toen ik nog in Duitsland woonde. Epoisses wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde koemelk, die zestien uur bij dertig graden wordt verwarmd, waarna de stremming plaatsvindt. Na uitlekken van de kaas, wordt deze gezouten en in de loop der weken drie keer gewassen met water en Marc de Bourgogne (een sterke drank). De bruin-oranje korst wordt veroorzaakt door bacteriën.
   De kaas die ik kocht, zat twee keer in plastic verpakt. Een keer met vershoudfolie strak rond de kaas zelf. Dat was wel nodig, want delen van het stukje kaas waren zo vloeibaar geworden, dat hij anders weg zou lopen. De ingepakte kaas lag op een piepschuim bakje met plastic eromheen. Maar zelfs door die twee lagen plastic heen, was de kaas te ruiken.
   Thuis plaatste ik het geheel in een afgesloten plastic doos in de koelkast, maar zelfs dan was de geur waar te nemen zodra de koelkast werd geopend.
   Nu is het dus de bedoeling dat ik die kaas voor morgen opeet. Want morgen komt de vuilnisman, en die kan de verpakking dan direkt meenemen.

6 april 2016, Steven Verhelst

De Ronde

MerckxVoor Vlamingen is er maar één ronde - De Ronde van Vlaanderen - en zonder die te winnen ben je geen grootse renner.
   Deze zondag vond de honderste Ronde van Vlaanderen plaats.
   Om korte, steile klimmetjes gaat het in de Ronde.
   De meest tot de verbeelding sprekende naam van een berg (eerder heuvel) is uiteraard De Muur van Geraardsbergen - sinds 1981 de Muur-Kapelmuur genoemd, vanwege een lus om de kapel heen. Vanaf 2012 is deze berg uit de Ronde genomen, en is de meest bekende berg misschien de Oude Kwaremont.
   Het bier Kwaremont heeft zelfs etiketten met renners uit het verleden in de schappen staan. Ik kocht een flesje met de Eddy Merckx erop. De Kanibaal won twee maal de Ronde. Eénmaal na een heroïsche solo van zeventig kilometer.
   Wielrennen maakt helden - meer nog dan welke sport misschien. En in Vlaanderen zullen de meesten dat wel beamen.



3 april 2016, Steven Verhelst

Nederlander overwint Herkules

Herkules
bijna bij de top...

Als ik een berg zie, wil ik naar boven. Daar zijn bergen ook voor bedoeld.
   In Kassel staat in het Bergpark Wilhelmshöhe een standbeeld van de halfgod Hercules op een monument bovenop een berg. Sinds drie jaar is het als werelderfgoed door UNESCO erkend. Vanaf beneden in het park Wilhelmshöhe lijkt het niet ver tot boven.
   "In een half uur of drie kwartier wandelen we naar boven," zei ik een paar jaar geleden tegen mijn (toentertijd) vriendin en mijn schoonmoeder.
   Zij lachten en zeiden dat het gezichtsbedrog was. Dat het uren zou duren voordat je boven aan zou komen. "Iedere Kasselaner zal je dat zeggen."
   Want zo heten inwoners van Kassel.
   Kasselaner.
   En verrek: de vriendin van mijn vrouw zegt het ook. En haar vriend ook. En haar familie ook.
   Maar ik hield vol.
   Afgelopen pasen had ik mijn hardloopschoenen meegenomen, en zou ik de Kasselaner even versteld doen staan. Ik had mijn schatting al naar beneden afgerond en beloofd dat ik in drie kwartier hardlopen boven zou zijn.
   "Bestel maar vast een bier," zei ik. "Dat is nog wel koud als ik boven kom."
   Ik moest even aan de film Spetters denken. Daarin komt Maarten Spanjer zo snel klaar in René Soutendijk, dat het biertje, dat Soutendijk voor de daad voor hem had klaargezet, nog lekker koud was.
   Uiteindelijk was ik binnen achttien minuten boven - zelfs al had ik tussendoor nog een paar foto's gemaakt met mijn smartphone. Er was zelfs nog geen bier voor mij besteld. Maar ik had de Herkules overwonnen. En voorgoed de monden van mijn Kasselaner kennissen gesnoerd.

2 april 2016, Steven Verhelst

Archief 2016






www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden