banner
Mosterd na de maaltijd

Ik ging met vrouw en schoonmoeder eten in een van de betere Italiaanse restaurants van Leuven. Dat werd tenminste op het internet beloofd.
   We werden hoffelijk ontvangen, maar de problemen begonnen al tijdens het bestellen. De kelnerin die onze aperitiefdrankjes opnam, kende de gerechten niet, en moest het antwoord op onze vraag wat een bepaalde primi piatti was, schuldig blijven.
   Bij een tweede kelner bestelde ik uiteindelijk carpaccio met truffel als voorgerecht en kalfszwezerik als hoofdgerecht. "Ik zal u de wijnkaart brengen," zei hij, toen ik vroeg naar de wijnen die open waren en per glas geserveerd werden.
   Een kwartier later kwam hij ons mondeling meedelen welke wijnen er waren. "Hij denk misschien dat wij niet kunnen lezen," zei ik bij mijzelf, en bestelde een glas rode wijn die voornamelijk uit sangiovese bestond met een beetje merlot.
   De wijn smaakte goed, niet te zwaar, een prettig mondgevoel, medium afdronk en een lichte nasmaak van drop. De wijn zat wel in een vuil glas, met kalkstrepen op de voet. Na het voorgerecht bestelde ik een tweede glas. Toen kwam de kalfszwezerik al. Twee zwezerikken waren het, groot als hamburgers. Ernaast lag een kwak tagliatelle. Pas als ik klaar was en mijn bestek en servet op het bord legde, kwam een derde ober met mijn glas wijn. Een jonge jongen was het nog.
   "Alstublieft," zei hij.
   "Dat is nu een beetje laat," zei ik. "Mijn maaltijd is al op. Neemt u die wijn maar weer mee terug. Dit is als mosterd na de maaltijd."
   Hij keek verbaasd; misschien had hij dit nog nooit meegemaakt. Of hij kende de uitdrukking niet.
   De hoofdkelner gaf me nog wel een had, toen we weggingen, maar van harte was het niet.
   Wij trokken naar de oude markt en dronken op een terrasje nog een bier om het restaurant zo snel mogelijk te vergeten.

29 juli 2016, Steven Verhelst

Turkije, Duitsland, Trump, Clinton & Londen

hyde park

De afgelopen twee weken was ik eerst bezig met het schrijven van een overzichtsartikel over intramembraanproteasen, en daarna zat ik in Londen. Ik had geen tijd om te bloggen, terwijl er juist veel was om over te schrijven.
   De coup in Turkije mondt nu uit in dictatoriaal gedrag van president Erdogan - voor zover hij dat daarvoor al niet vertoonde. Maar zodra rechters, hoogleraren, militairen ontslagen of opgepakt, en dagbladen, radiozenders en televisiestations verboden worden, kun je wat mij betreft al over een dictatoriële staat spreken.
   De aanslag in München, nu al weer een week geleden, was niet een aanslag van IS, waar iedereen voor vreesde, maar een schietpartij ge-inspireerd door Amerikaanse school shootings. Voor de roem hoeven zulk soort schutters het niet te doen, want ze zullen nooit de bekendheid krijgen als de daders van het drama op Columbine Highschool op 20 april 1999.
   In het algemeen lijkt de wereld er in de afgelopen twee weken niet op vooruitgegaan. Trump is de officiële kandidaat van de republikeinen voor de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten, later dit jaar. En wie er ook president wordt, het zal alleen maar tot polarisatie leiden. Wie weet valt Europa over een tijdje ook weer uit elkaar. Sommige tijden leiden tot samenwerking, en in andere tijden valt alles uiteen.
   In Londen begaf ik me naar Speaker's Corner, in Hyde Park, waar rare mensen hun mening verkondigen, staand op een kistje. Maar het was maandagmorgen; er was niemand die iets te vertellen had. Niet over godsdienst, niet over de Brexit.  Teleurgesteld begaf ik me naar een pub om Fish 'n Chips te eten met een ale erbij.

28 juli 2016, Steven Verhelst

Verjaardag

Zoals elk jaar op de verjaardag van deze blog een aantal zoektermen waarmee men op deze site terechtkwam:
   - grote puinhoop europa
   - sexy blote borsten
   - you are not a genius you're an asshole
   - dorstige stripfiguren
   - wat is een totempaal
   - van de aardbodem verdwijnen
   - rare huizen
   - rare tandpasta
   - rare taart
   - rare haren dag
   - rare hobbies op de wereld

Rare zoektermen dus. Ik hoop ook het komende jaar te kunnen berichten over rare museums, rare hobbies en rare gebeurtenissen. Tot nu toe is de raarste gebeurtenis van het afgelopen jaar de persoon die in het hondentoilet stond te poepen, maar wie weet kan het nog gekker. Ik verbaas me nergens meer over.

14 juli 2016, Steven Verhelst

Oud

Ik word ook een dagje ouder - mijn haar valt uit, baardharen worden grijs, en lachrimpels verdwijnen niet meer als ik ben uitgelachen. Is het tijd voor cosmetische chirurgie? En hoe zit het met mijn conditie? Hoeveel rek zit er nog in dit lichaam?
   Ik ben maar weer eens een work-out programma begonnen in combinatie met gezond eten - veel groente en fruit, weinig vet. Maar Ik ben een entomorph, ik verbrand alles wat ik opneem en krijg nauwelijks spieren erbij. Als ik in een bubbelbad stap, is er geen vrouw die haar hoofd omdraait om te inspecteren wat er gaat zitten. Toch probeer ik vol te houden - al is het alleen maar omdat ik er me goed bij voel en het idee heb nog fitter te worden dan toen ik twintig was.

13 juli 2016, Steven Verhelst

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Toen ik vanochtend op mijn werk verscheen, was er niemand. Het was een feestdag. Meer precies het feest van de Vlaamse Gemeenschap, en de KU Leuven was dus dicht.
   Vanochtend zag ik al ergens uit een raam een vlag met de Vlaamse Leeuw uithangen. Dat gaf me al te denken.
   Op deze dag wordt de Guldensporenslag herdacht, die op 11 juli 1302 plaatsvond. Vlaamse milities versloegen een leger van Fransen in de buurt van Kortrijk. Die informatie heb ik uiteraard ook maar van internet, want deze vrije dag had voor mij totaal geen betekenis. Zelf voor Vlamingen, want kort na mij kwam ook een collega die ook net aan de KU Leuven is begonnen en in het buro naast mij zit verbaasd bij mij aankloppen wat er aan de hand was. Ik vertelde hem uiteraard niet over de Guldensporenslag, want ik wilde niet roomser dan de paus zijn. Er waren belangrijkere kwesties: waar haalden we in godsnaam lunch vandaan?

11 juli 2016, Steven Verhelst

Tom Dumoulin

Die schitterende Tour de France is al een week bezig, en ik heb er nog nauwelijks iets van gezien. Vandaag keek ik voor het eerst langere tijd naar een etappe, en meteen won Tom Dumoulin een zware bergrit. Het deed me denken aan de overwinning van Michael Boogerd op La Plagne in 2002, misschien omdat dat de laatste bergrit was die door een Nederlander werd gewonnen. Zo lang heeft het geduurd. Ook in 2002 zat ik voor de televisie, in een hotelkamer in Oss. Misschien moet ik toch vaker kijken. Ook al helpt het de Nederlanders misschien niet, het helpt wel mijn gemoed.

10 juli 2016, Steven Verhelst

Speelstraat

Op weg naar de supermarkt kwam ik twee keer een afgezette straat tegen. Hekken met erop een verkeersbord met het woord "Speelstraat". Dat is dus heel normaal in België. Of in elk geval in Leuven. Dat er in de zomervakantie door de buurt een straat wordt afgezet, zodat kinderen er een heel weekend kunnen voetballen, fietsen, krijten en hink-stap-springen. De ouders zitten 's avonds onder het genot van een glas bier of wijn op straat te barbecueën. Ook onze straat organiseert een speelstraat, eind augustus. Spelen zal ik niet, maar misschien een worstje mee-eten of een biertje meedrinken.

9 juli 2016, Steven Verhelst

Inkopen

Ik verbleef een aantal dagen in Dortmund, en besloot naar Essen te gaan om wat inkopen te doen. Niet omdat de stad Essen als motto "Die Einkaufstadt" heeft, maar omdat ik er bijna twee jaar gewoond heb, en ik daar in drie kwartier kan kopen waarover ik in steden die ik niet ken meer dan twee uur zou doen.
   Binnen achtendertig minuten was ik bij drie winkels klaar, en had ik bijna alles wat ik wilde kopen.
   Op het terras van een semi-Italiaans restaurant streek ik neer om iets te eten. Semi-Italiaans, want de medewerkers waren gewoon Duits.
   Dat staat gelijk aan langzaam en bleekneuzig.
   Ik bestelde een karaf Weißburgunder en een vegetarische pizza.
   Dat had ik beter niet kunnen doen. Zowel de wijn als de pizza. Misschien zelfs daar te gaan zitten.
   De wijn had belletjes op het oppervlak. Niet omdat het een mousserende wijn was, maar waarschijnlijk omdat de afwasser wat te scheutig was geweest mijn zijn afwasmiddel, of te nalatig met het spoelen. De pizza was een simpele Marguerita (zonder tomatensaus) waarop een pollepel geroerbakte groenten was gegooid en een flinke plens zoetzure Chinese saus. Wat dat laatste op die pizza te zoeken had, weet ik niet, maar het stond duidelijk aangegeven op het menu (daar had ik tijdens het bestellen overheen gelezen). De pizza was niet alleen zoet door de saus, het deeg smaakte ook naar bitterkoekjes. Of misschien had de kok te diep in het glaasje amaretto gekeken en overheerste zijn walmende adem alle gerechten.
   Ik at en dronk alles zo snel mogelijk op, betaalde met inbegrip van een minimale fooi en verliet het terras om zo snel mogelijk terug naar Dortmund te keren.

5 juli 2016, Steven Verhelst

Summer of George



Ik heb een DVD box met alle seizoenen van Seinfeld. In een van de afleveringen, waarin mijn favoriete karakter George Costanza drie maanden betaald verlof krijgt voordat hij wordt ontslagen, heet "Summer of George". Hij wil die zomer nuttig besteden, genieten, echt iets doen, en hij verklaart de zomermaanden Summer of George. Uiteindelijk hangt hij op de bank en doet hij weinig.
   Mijn vrouw is deze zomer bijna drie maanden in Schotland. Ik verklaar deze zomer de Summer of Steven. En ik hoop niet dat deze zal eindigen zoals de zomer van George Costanza.

3 juli 2016, Steven Verhelst

Werchter

werchter

Rock Werchter is - na Wacken, Rock am Ring - misschien wel een van de bekendste muziekfestivals.
   Werchter is in de buurt van Leuven. Vanaf het station gingen er bussen.
   "De mensen die instapten, zagen eruit als boeren," zei een buitenlandse medewerker tegen me. "Met kaplaarzen."
   Misschien gaan Belgen overal met kaplaarzen heen, dacht ik, want in januari zag ik ook veel kaplaarzen tijdens een veldrit.
   Een ander jaar ga ik misschien naar Werchter. Zonder kaplaarzen.

2 juli 2016, Steven Verhelst

Het verdriet van België

Voetbal is misschien het enige dat alle Belgen verbindt. Ja, en de witte mars nadat Dutroux was opgepakt, maar laten we daar liever over zwijgen.
   Voetbal dus. Samen met Jan Mulder (die op de Vlaamse televisie na de wedstrijd zijn commentaar geeft) was ik enthousiast over een paar eerdere wedstrijden, maar de kwartfinale tegen de kleine voetbalnatie Wales vond ik van een abominabel niveau. Een speler van Wales draaide zich om en stond pardoes vrij voor de goal.
   Het was de grote hoop van België. Dat ze met deze generatie van getalenteerde spelers tot de halve finale of de finale zouden doordringen.
   In Nederland denken alle supporters dat het Nederlands Elftal kampioen wordt (als ze tenminste meedoen), maar in België was men pessimistischer. Misschien is het een algeheel minderwaardigheidsgevoel. Toen ik aan de KU Leuven op sollicitatiegesprek was, merkte ik dat ook. "We doen het niet zo slecht," kreeg ik te horen, "het is hier niet perfect, maar we doen het ermee." Terwijl de KU Leuven een van de beste universiteiten van Europa is. Maar dat is een ander verhaal.

1 juli 2016, Steven Verhelst

Archief 2016






www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden