banner
Dag van de buren

Vrijdag 27 maart was "De dag van de buren". Je kon in je voortuin gaan zitten met een flesje Sekt, en elke voorbijganger een glaasje aanbieden. In mijn buurt hadden we afgesproken op de speelplaats, waarheen iedereen iets te drinken of te eten meenam. Het begon iets te regenen, maar de kinderen uit de buurt renden snel naar huis om paraplu's te halen. Een druppel regen in de wijn mocht de sfeer ook niet naar beneden halen. En zo werd het nog een lange, gemoedelijke avond.

27 mei 2016, Steven Verhelst

 Designer Wijn

Voor sommige chemici is wijn niets anders dan een mengsel van chemicaliën. Je kunt het analyseren met een gaschromatograaf en een massaspectrometer. Op die manier kan bepaald worden welke samenstelling een wijn heeft.
   In San Francisco is er een klein bedrijfje begonnen met het maken van wijn uit chemicaliën. Water, alcohol, wijnsteenzuur, glycerine, suikers, en een hoeveelheid geur- en smaakstoffen, die het bouket van een wijn bepalen. Ethyl isobutyraat, ethyl hexanoaat, enzovoort.
   In een wijn kunnen wel 1000 verschillende ingrediënten zitten. De meeste daarvan gaan onopgemerkt de smaakpapillen voorbij, is het idee van het bedrijfje in designer wijnen. De eerste test leverde een wijn op die smaakt naar plastic opblaashaaien voor in je zwembad. Maar het doel van Ava Winery ligt hoger dan een opblaashaai. Ze willen een Dom Perignon 1992 namaken. Je kunt al voorbestellen voor $50 per fles. En dat is goedkoop, want een echte Dom Perignon 1992 kost $200.
   De mengsels mogen offcieel geen wijn heten, want wijn moet gemaakt zijn van gefermenteerde druiven. Als je een fles wijn koopt, koop je geen mengsel chemicaliën, maar een traditioneel produkt, waarmee je nostalgisch op je balkon kan zitten genieten, denkend aan de zwoegende wijnboeren, het glooiende landschap, de borsten van het meisje achter de bar in het wijnproeflokaal.

23 mei 2016, Steven Verhelst

Trap

De ICE op Keulen Hauptbahnhof had vertraging. Ik ging op de trappen naar de Kölner Dom zitten, die zich vlak naast het centraal station bevindt. Tussen gestrande reizigers, statiegeldverzamelaars, toeristen die foto's maken, duiven die naar gemorste kruimels zoeken, en daklozen die wijn uit tetrapakken drinken.
   Mijn uiterlijk hield het midden tussen een gestrande reiziger (met laptoptas) en een dakloze (met Ikea tas. Die tas droeg ik bij me om een piepschuim doos met bevroren biologische samples van Duitsland mee terug te nemen naar Leuven). De zon scheen via de glazen achterkant van het station in mijn gezicht. Ik had hier misschien nog uren kunnen zitten, kijkend naar de mensen, kijkend naar de duiven, af en toe een slok nemend uit een pak wijn van een dakloze. Maar mijn trein had slechts 25 minuten vertraging.

19 mei 2016, Steven Verhelst

Pissende koe

Het was nog vroeg, maar de zon was al op. De velden lagen nog vol dauwdruppels, die als parels glinsterden in de zon.
   Vanuit mijn treincoupé zag ik een pissende koe, met enigszins gekromde rug, alsof ze alles naar buiten wilde persen. Een straal als een tuinslang. Binnen een paar seconden waren we gepasseerd.
   Sommige dingen hoef je maar een paar seconden te zien. Een pissende koe is daar misschien één van.

19 mei 2016, Steven Verhelst

Innovatief bier

Leuven is the place to beer. Van 22 april tot 22 mei is het biermaand. Maar voor mij is er eigenlijk geen speciale gelegenheid nodig om bier te drinken.
   Afgelopen maandag was ik bij het Innovation beer festival, waar je experimenteel bier kon proeven van meer dan 20 kleine brouwerijen uit verschillende Europese landen (en de Verenigde Staten). Er was bier met zwartebessen smaak, bier dat niet met hop gebrouwen was, maar met brandnetel of dennennaalden, en bier waarin zeewier gelegen had. Dat laatste smaakte me niet zo - al kwam dat niet door het zeewier, maar door de biersoort: imperial stout. Gelukkig bestonden de proefglaasjes uit een klein formaat cognacglas, zodat je een flink aantal biertjes kon proeven. Het beste beviel mij de Bronckhorster Hoptimist, een India Pale Ale uit het kleinste stadje van Nederland (Bronckhorst, 100 inwoners). Misschien minder innovatief, maar wel lekker.

17 mei 2016, Steven Verhelst

Kesselse feesten

Ik woon in het stadje Kessel-lo. Eigenlijk een soort buitenwijk van Leuven. Veel te doen is er niet, maar het is slechts vijf minuten fietsen naar de Leuvense kroegen. Of de Stella Artois fabriek.
   Dit weekend zijn de "Kesselse feesten" in een parkje vlak bij mijn huis. Ik ging er te voet heen. Er waren een paar kermiskramen, waar je kon schieten, blikgooien of lachspiegels bekijken, een paar friet- en oliebollenstands, twee biertenten, een EHBO tent, en een klein tentje waar kinderen een paar rondjes op de rug van een paard konden rijden. De pony's keken nog treuriger uit hun ogen dan de mensen die op de banken bij de biertent zaten.
   Kwam het omdat het vrijdag de dertiende was, dat iedereen thuis was gebleven? Ik dronk een snel pilsje en ging toen weer naar huis. In de tussentijd werd een oude vrouw op een brancard weggedragen. Haar was dit feestgedruis al te veel geworden. De inwoners van dit stadje zijn niets gewend...

13 mei 2016, Steven Verhelst

Polen

yellow submarine

Twee weken geleden was ik in Polen, in de industriestad Lodz. In het vliegtuig kwam ik een oud-collega tegen, die naar dezelfde conferentie ging als ik. 's Avonds liepen we door de stad, op zoek naar bier, wodka en vertier. We vonden alledrie.
   Uit een open raam hoorden we muziek komen, en wij liepen direct naar boven. Het was een bar met een live jazz bandje. De toiletten waren ingericht als een gele onderzeeboot - een verwijzing naar Yellow Submarine van The Beatles, waarover de interpretaties uiteenlopen. Sommigen zien er connecties met drugs in, maar Paul McCartney zelf zei dat het een kinderliedje was.
   Toen de band zijn Poolse liedjes gestaakt had, en de meeste gasten al weg waren, zaten wij nog in de bar, naborrelend met de bandleden. Er werd gedronken en gerookt. Het was een zondagnacht in Polen. Een maandagochtend eigenlijk. Met een gele onderzeeër gingen we terug naar ons hotel. Of was het een tram?   
   
12 mei 2016, Steven Verhelst

Insecten & kroketten

bugs

kroket


In Brussel was een Foodtruck Festival met 140 verschillende trucks waar eten werd verkocht. Het hele terrein was met hekken afgezet en van verdacht uitziende mannen zoals ik werd de tas doorzocht.
   Ik mocht uiteraard verder en zocht mij een weg tussen de verschillende stands.
   Bij "Bugs in Mugs" verkochten ze niet alleen de grootste mojito's, maar waren ook koekjes met meelwormen, spiesjes met geroosterde krekels en insectenburgers te koop. Ik kocht het ondekkingsmenu en nam een grote mojito om alles weg te spoelen.
   Het was de eerste keer dat ik insecten at - nou ja, af en toe een vliegje tijdens het fietsen daargelaten. Slecht smaakte het niet, maar ik eet toch liever een steak van de barbecue. Of een kroket. Dat trof, want een paar trucks verder verkochten ze mini-kroketten. Nauwelijks groter dan een bitterbal, maar wel keus uit een groot aantal verschillende vullingen, van foie gras (die ik links liet liggen), via guacemole/chili tot nutella en ananas.
   
7 mei 2016, Steven Verhelst

Archief 2016







www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden